ШОХ ЗОТ

   «ШОХ» сузининг келиб чикиши хам, «ЗОТ» сузининг келиб чикиши хам туркийчадир.
Шох бу хакикатда хукизнинг энг баланд жойида турадиган, душманларига зарб берадиган, улим етказадиган жойидир. Кейинчалик ушбу таклидни кишилар хам тож кийш оркали такрорлаганлар. Бир суз билан айтганда биоинженерия.
    Икки шохли Искандар деганда, дунёнинг икки кутби тушунилган. Хукиз куч кудрат ва бойлик рамзи хисобланган, хукиз сузининг синонимлари  «ТУР», «ТАНА», «БУКА».
ТУР яъни бичилган Бука русларда ишлатилади. Тур сузининг келиб чикиши ТУРКдир, худди исломдаги суннийликни улар Магометанства дейишгани кабидир. 
    Тана сузидан кейинчалик танга сузи олинган ва бу бойликнинг бир парчасини билдиради. «Мен фалончига тан бердим» жумласининг мазмуни, баъзилар уйлаганчалик «танамни-физиономиямни бердим» эмас, Тан бердим дегани бойлигимни бердим деганидир. Шахрисабздаги дарёнинг номи ТАНХОЗ эмас, ТАНУГИЗ, Украинадаги ДОНЕЦК эса Геродотга кура ТАНАИС (ТАНАИСдаги ИС хам Угиз) дейилгани фикримизнинг тугрилигига далда булади.
Бука сузи хам шохларга унвон сифатида кулланилган. Тошкент вилоятидаги Бука тумани хам уша кадим тарихдан колган акс садодир.
   Хукиз сузи туркийларнинг энг шавкатли хони Угизхондаги УГИЗ сузидан олинган, худди ТУР сузи ТУРКдан олингани каби. Инглизлардаги ОКС хам, олмонлардаги БИФ хам кзкизни билдиради. М.Кошгарий уз асарида хукизни УКУЗ маъносида беради.
ЗОТ сузи аслида ГОТ(G'OT)дан олинган. Бу ердаги ГОТ шохлар, УГИЗларга тегишлиликни билдиради. Балким аввалбошда ГОТ кишиларга нисбатан айтилган булиб, ЗОТ сузи, хайвонларга нисбатан кулланилгандир?  Зотли от, зотдор хукиз, зотли куй, зотдор ит ва хоказо.
   Ана энди энг мухим гап Геродот айтган «ШОХ СКИФЛАР» лар кимлиги хакида. «Все гениальное просто» деганларидек. ШОХ СКИФЛАР дегани хозирги Марказий Осиёдир. Буларнинг шох эканлиги хакидаги сузлар шунчалик оддий шаклда, хиралашган чирок мисол ёнимизда турибдики, эшитиб хайрон коласиз.
   Бу сузлар ШОХ ГОТ – хозирги Хоразмдаги ШОВОТ - ГОТКЕНТ; БОГОТ-БОЙГОТ; Бухородаги ВОБКЕНТ-ГОТКЕНТ, Тошкент вилоятидаги УгизКент – ИСКЕНТ –ПСКЕНТ, ЧинУгуз -Чиноз, Кашкадарёдаги ГУЗ-ЗАР- Гузор, Киргизистондаги Угизкент-Узгенд, Туркманистондаги ТашОгуз ва бошка, бошкалардир.
Шунинг учун шахзода деганда шохларга тегишлиликни билдирилиши хам тугри.
  Хозирги пайтдаги Марказий Осиё халклари хакикатда шахзода. Факат эринчок шахзодалардир.
Ийсо бинни Марям нега осмонга кутарилган? Инжил оятлари у кишига нозил булганда, охирзамон пайгамбари Ахмад хакида хабар келади. Шунда Ийсо алайхиссалом, Оллохга нола килиб, уша Ахмадга уммат булишга рухсат беришни сурарканлар. Шунинг учун у киши тирик холида осмонга кутарилиб, киёматдан олдин ерга тушарканлар.
  Эх, эринчок шахзода – узбеклар-а, козоклар-а, туркманлар-а, киргизлар-а, коракалпоклар-а, тожиклар-а! Нега бор энергиянг илм-фанга эмас, бекорчиликка сарфлайсан-а! Аввал узингникига, акангга, укангга, опангга, жиянигга ёрдам бер, уларга гамхурлик кил.
  Энг тугри Китобинг, энг тугри суннатинг булатуриб, нега бу китобларни укимайсан-а? Укисанг нега амал килмайсан-а?
  Юраверасанми бир-биринг билан жиккиллашиб, дунёдаги бой, эркин, демократик (халк хокимияти??? Кайси мамлакатда шу суз уз мазмунида турибди? АКШдами? Европадами?), ОЛИЙЖАНОБ давлатлар (бундай давлатлар бор) каторига киролмай! Качон бир гояга бирлашасан-а? Билмасанг СУРА, айтаман...

       P.S. Тиланчилик килаётган хиндни лули дейишади. Шифокорлик килаётган лулини эса хинд дейишади.


Рецензии