Сырткы келбетiн - iшкi акикатын

"Еріншектіктен - салактык,
Салактыктан - надандык.
Бірінен-бірі туады,
Жогалар суйтіп адамдык".  Шакарім аулие

/Арбір пенде оз омірін, оз алемін - озі курайды/

 «Ойлы адам оза береді, ойсыз адам тоза береді».   Казак макал-мателдері.

 Біз оз алемімізді озіміздін ойлау жуйемізбен, сезім кубылыстарымызбен, кылган кылыктарымызбен озіміз жасаймыз. Барлык шыргаландарыныздын жауапкершілігін тек озінізге гана жуктеніз. Буны тусінудін манызы ерекше.

Оз оміріннін жауапкершілігін озіне жуктеу дегеніміз - айналандагы адамдарды кіналаудан, осектеуден, сынаудан, коре алмаудан толыктай бас тарту.
Біздін ойымыз, сезіміміз, кылган кылыгымыз сырткы бейнемізге, (танімізге, бет алпетімізге),  рухани дамуымызга, от басы-ошак касындагы карым-катынасымызга, турмыс денгейімізге, коніл куйімізге тікелей асер етеді. Ішкі жан дуниеннін калпы - сырткы калпыннын айнадагы сиякты корінісі.

«Сырткы келбетін - ішкі акикатын». Осы зандылыкты омір бойы колданып уйренініз, урім бутагынызга, айналандагы адамдарга уйретініз. Айналандагы адамдарга, коршаган Алемге, ортага - ізгілік, мейірімділік нурын шашыныз!
         
Егер де оз тагдырымызды, оз алемімізді озіміз курсак, онда осыларды озіміз озгерте де аламыз емес пе? ! Баскаша айтканда, омірімізде бірдене жакпаса, онда осынын тупкі себебін аныктап алып, озгертуге болады екен гой. Ол ушін ішіміздегі жан дуниеміздегі акикатка назар аударайык. Богет болып турган жагдайды аныктап алып, омірдегі устанып журген багдарламамызды курт озгертіп, озіміз мулдем озгерейік.
         
Сіз коршаган алемді, журтты озгерткініз келсе есінізде болсын!
Коршаган орта - Сіздін ішкі акикатыныз, калай кабылдайсыз, солай болады. Алдымен озінізді озгертініз, сонан кейін коршаган алем мен айналандагы адамдар да озінен-озі озгереді... Бул жерде тек айнадагы корініс сиякты шагылу агымы іске косылады.
         
Бул зандылык - Алемнін тазалыгын, молдірлігін, тартібін, уйлесімділігін, аділдігін мултіксіз камтамасыз етеді. Біз аділетті, молдір, кіршіксіз таза Алемде омір суреміз. Бул Алем не ойласан, соны береді. «Бул Алемде Сен не ойлайсын - солсын».

Адамдардын назік денелері мен назік алемде озара куат алмасу унемі журіп жатады. Біз ойымыз жане назік денелеріміз аркылы коршаган ортага жане назік алемге озіміздін санамыздан болініп шашыраган куатымыз аркылы: тілегімізді, калауымызды, арманымызды, максатымызды білдіреміз, хабарлаймыз, Жаратушыдан сураймыз. Осынын асерінен коршаган орта мен назік алем - ниетіне орай, ойлаган ойымызды, тілегімізді, калауымызды, арманымызды, максатымызды кабыл етіп, фани омірде  - заттык алемде осылардын іс жузіне асуын камтамасыз етеді.

Уакыт оте келе озімізге кажетті нарселердін барі жанымызда жургеніне сеніп, осы сенім аркылы ойымызды іс жузіне асыра бастаймыз. Тагы кайталаймыз: не ойласак сол болады! Куні бойы не ойлайсыз - сіз солсыз! Егер де осы айткандарымыз: кейбіреулердін кеуделеріне уміт отын тутатып, тыгырыктан шыгатын жол тауып беріп, ой-орістерін озгерту аркылы турмыстары мен денсаулыктарын тузетуге септігін тигізсе - біздін де жер бетінде текке журмегеніміз.
 
/Ойымыз фани-заттык алемде іс жузіне асып, нактылы затка айланады/

 «Кору мен сезу - болу, ойланып-толгану - омір суру».Шекспир

«Егер адам оз жагдайына канагаттанбаса, оны екі жолмен озгертуге болады: не оз омірінін, не жан-дуниесінін жагдайын жаксарту аркылы. Біріншісі ардайым болмаганмен, екіншісі ардайым оз билігінде».     Сократ
 
Тагы кайталаймыз, біздін ауруымыз, кедейшілігіміз - сезім асерлеріміздін, ойлау жуйеміздін сырткы корінісі. Ой куаттын кемелденген бір турі, Ой талкандай да, кайта кура да алады.
         
Біз мынаны аркашан есте тутуымыз кажет. Біздін ойымыз фани-заттык алемде іс жузіне асып, нактылы затка айланады. Сондыктан басканын емес, нактылы оз ойыныз кері кеткен келенсіз болса, онда ауру тудырып, жокшылыкты тартады. Ал жеке басыныздын шыргаландары - Газиз жанынызда талкандалу агымынын іске косылганынын белгісі, хабаршысы.

 


Рецензии