Никополь на Каховском море Рекреационный туризм

НІКОПОЛЬ НА КАХОВСЬКОМУ МОРІ: РЕКРЕАЦІЙНО-ЕКОЛОГІЧНИЙ ТУРИЗМ
© Галина Іванівна Самойленко
(Ця стаття з фотоматеріалами розміщена тут: http://h.ua/story/374201/)


Рекреаційно-екологічний туризм — це подорож екологічно значущого наповнення задля відпочинку та оздоровлення з м’яким дотиком до природи. Цей вид туризму передбачає бережливе (м’яке) спілкування з природою і враховує освітню, природоохоронну та етнотолерантну складові.

У ХХІ ст. рівень урбанізації у столицях й обласних містах зріс. Змінилися умови життя і праці в усіх соціосферах мегаполісів. Темпи життя пришвидшилися. Збільшилися не лише фізичні навантаження, а й інтелектуальні, спричинені кратно зростаючою швидкістю й насиченістю інформаційних потоків. Населення великих міст невпинно страждає від психологічного напруження й стресів. Через це у виснажених емоційно мешканців виникає бажання покинути все і змінити оточення, виїхати на природу і відпочити, здобувши нові приємні враження.

У ХХІ ст. майже не лишилося острівців первозданної природи. Але місто Нікополь (містечко Микитине) і до сьогодні володіє безцінними екорекреаційними ресурсами — об'єктами природного та історико-культурного середовища, придатними й корисними для відпочинку, оздоровлення і культурної діяльності. Це містечко схоже на невеличкий зелений півострів, — чарівний маленький рай, що лагідно ніжиться на водах Каховського моря (фото 1). А розташовується він у 121 км. від м. Дніпропетровська, у південно-східній частині України.

Головним і основним екорекреаційним ресурсом Нікополя є пишно квітуча земля з буйно —багатим різноманіттям зелених насаджень, площа яких займає 1,361 гектари [1, 2]. Величезні її території тут щедро відведені під міські парки і сквери. Так що у розрахунку на одного мешканця забезпеченість зеленими насадженнями складає 67 м.

Квітуча нікопольська земля з її тендітною природою неповторної краси — це основне джерело задоволення емоційно-психологічних і внутрішньо-духовних потреб людей, що тут мешкають. І усвідомлення цього очевидного факту неминуче ставить їх на позиції любові й поваги до своєї малої батьківщини, вдячності за те, що вона дає, за її роль у житті нинішнього й прийдешніх поколінь. Тому екоосвітня складова в екорекреаційному турі «Нікополь на Каховському морі» враховує пізнання природи Нікопольського краю у невимушеному спілкуванні із нею. Це дуже просто і приємно, бо задля цього у зелених парках і скверах міста просто неба збудовані дитячі ігрові майданчики посеред розкішної зелені, спортивні куточки з новим спортивним інвентарем і невеличкі декоративні пташники. А працьовиті нікопольські підприємці забезпечують діяльність таких дитячих атракціонів: прогулянки алеями парків верхи на конячках, катання в казкових електропотягах, плавання у штучних басейнах на човниках-лебідях, гойдання на гойдалках, що захоплюють дух, і стрибання на неймовірних батутах. Для наймолодших дітлахів працьовиті продавці реалізують мальовничі повітряні кульки, всілякі солодощі та іграшки. А в невеличких кафе надаються послуги мобільного харчування.

Екорекреаційні, а також трудові ресурси Нікополя — це справжні рідкісні багатства, які здатні й спроможні творити естетично-духовні та економічні блага.

Неповторний і вишукано-чудовий смак від спілкування з природою можна відчути якщо потрапити під грибний літній дощ і зненацька промокнути геть «до нитки», сховатися від блискавки під смерекою і послухати звідти загрозливе гуркотіння грому. А потім пошвендяти босоніж по калюжах і помилуватися, як плюскочуться у них голуби. Помилуватися строкатою небесною веселкою.

Під час урочистих загальнодержавних і міських свят туристи зможуть взяти участь у невеличких ярмарках і виставках, що розгортаються у зелених скверах і на алеях центральних вулиць. У такі часи тут можна культурно відпочивати й отримувати справжню естетичну насолоду. А можна просто невимушено прогулюватися, не поспішаючи, приємно розважатися і придбавати щось «таке» — надзвичайне… дивовижне…

У травневі свята нікопольці вклоняються пам'яті воїнів Великої Вітчизняної війни. Туристи стають свідками того, як до історичних пам'яток парків Перемоги" і "Металургів" стікаються майже всі мешканці міста. Так, без перебільшення зазначимо, що на сонячних алеях пам’яті загиблим і на зелених алеях Слави Переможців збираються всі нікопольчани для виявлення щиросердечної дяки і вічної, неминучої шани.

Окрім пишної зеленої краси землі Нікополя, іншим, не менш значущим екорекреаційним ресурсом, придатним і корисним для оздоровчого відпочинку, є прибережна територія Каховського водосховища, відстань річкової межі якої складає 23 кілометри [3]. Ця південно-східна сторона міста розподіляється на два різних екорекреаційних об’єкти: велику мережу пляжних лагун з пірсами для швартування морських парусних суден і захисну дамбу у 8,6 гектарів, викладену з гірської гранітної маси.

Через своє географічне розташування Нікополь перебуває під впливом повітряних мас з Атлантики та Арктичного басейну. Середньорічна температура повітря тут в липні становить +22,0 °C, середня температура води у прибережних водах — +22,3 °C, а в спекотні дні — +31 °C. Тут можна приємно насолоджуватися краєвидами сапфіро-смарагдових лагун-пляжів [4],— цих дорогоцінних річкових перлин Дніпра, інкрустованих біля самої водички зеленими вербами і тополями. Гріючись під сонечком, можна спостерігати за вантажними баржами з малечкими корабликами-тягачами, милуватися парусниками, що, неначе лекгокрилі ластівки, ледь-ледь торкаються срібної гладіні води. На свіжому річковому повітрі добре читати твори улюблених філософів, письменників, або вивчати тлумачні словники іноземних мов. А кому до вподоби активний відпочинок, той може «поганяти» м’яча, пограти у волейбол, покрутити педалі катамаранів і, забувши про спокій, поганяти крутих крутими віражами з водяних мотоциклів. Або ще краще — відправитися у прибережну прогулянку під біло-рожевими парусами яхти.

Усіх відпочиваючих тут оточать ненав'язливою турботою працьовиті і настирні підприємці. Тим, хто загоряє на шезлонгах, вони запропонують прохолодні напої і морозиво, а тим хто зголоднів, напечуть шашликів на вугіллі із вишневих гілок. А на воді за всіма, хто радо хлюпочеться у дніпровських хвилях, уважно пильнує водна міліція.

Цінність містечка Нікополь як невеличкого рекреаційно-курортного краю беззаперечна. Цей маленький смарагдовий рай — гідна альтернатива іншим курортним зонам Причорномор’я. Його ясно-золоте сонечко, свіже річкове повітря і дніпровська вода за короткий час відновлять емоційно і психологічно виснажених мешканців мегаполісів. І день їх відпочинку під ясним микитинським сонечком буде дорівнюватиме двум-трьом дням, проведеним в інших екорекреаційних зонах.

Із східного боку Нікополя, де вранці за річкою прокидається червона зоря, збудовано гранітну дамбу з довжелезною набережною [5, 6, 7]. Це все — територія рибалок. Із споконвічних часів, відколи народилися тут дніпровські плавні, майстри-рибалки займаються рибальством. Гуляючи по набережній, можна побачити, як поблизу човнів кружляють вертки качки з малечею-каченятами, як шугають у блакитному небі чайки і ластівки, а біля самого берега голосно нявкають нетерплячі міські коти, чекаючи свіжого рибальського вилову.
 
А нещодавно у Нікополі оселилися зграйки бакланів. Ці величезні птахи уподобали один з цехів кранобудівного заводу, навели там свій «порядок», збудували гнізда і вивели пташенят. І тепер у відпочиваючих є рідкісна можливість бачити, як вправно стають на крило молоді баклани над дніпровськими хвилями, «регочучі» в небі, перегукуючись між собою своєю, тільки їм зрозумілою мовою.

Чарівна, казкова набережна Каховського моря — це найулюбленіше місце шанованих пенсіонерів. Тут, на розпечених сонцем гранітних камінчиках, старенькі полюбляють погріти свої кісточки. Вони вправно закидають подалі рибальські вудки і, поважно розкурюючи улюблені цигарки, сидять собі тихо, чекають допоки сліпа якась риба таеи клюне. Чого ж ще потрібно дідусям? Часто старі відпочивають зі своїми дружніми сім’ями, — із дітьми та онуками, бо спокійна атмосфера набережної надто сприяє приємним відвертим розмовам по душам і філософським розумуванням. Таке щире спілкування досвідчених старців з юними продовжувачами їхнбого роду іноді набуває і високих освітніх складових. Ось так, бува, на берегах Дніпра юнак чи юнка вперше дізнаються про систему державного устрою, про філософію економіки, чи діалектику людини. І відчувають себе у такі хвилини Македонським, навченим Аристотелем.

А коли підкрадається тихесенько вечір, і ніч — чорна кішка крадеться безшумно по небу, лишаючи лапками зоряні крапочки — свої сліди, на Дніпрі з’являється штиль і срібна лунна доріжка. Під шелест ніжного листя, шепіт вітру і стрекіт крокух тут міркується про вічне й етичні цінності. Так, як Фрідріху Ніцше колись міркувалося у Зільс-Маріа, маленькому селі в альпійській долини з озерами, де філософ творив нові смисли й переоцінював вікові постулати моралі.

У такі зоряні ночі відчувається вічність Всесвіту. А разом з тим — і як зупиняється час: тиша, мерехтіння зорь. І тільки десь у далечині ледве помітні тіні маленьких човнів (барж), що плавають один за одним, мов втрачені кимось калоші. І тоді здається, ніби ти один, покинутий і забутий усім Всесвітом. Але просинається ранок, і над Дніпром сходить сонце. І життя бурхливо розповідає, що воно продовжується. І лише таючий місяць на небі — слід кошачої лапки, що ніяк не хоче розтанути, нагадує, що ніч — чорна кішка, ще повернеться.

У Нікополі існують невеличкі гостьові комплекси, з маленькими готелями, ресторанами, барами, в яких можуть теж зупинятися і відпочивати туристи. Наприклад, "Еліт-Клуб" та "Афіна" спроможні надавати широкий комплекс послуг. А ресторан "Волна" і кафе "Лунный блюз", що розташовані в старій частині міста біля набережної Дніпра, приємно урізноманітнять відпочинок у вечірній час.

Нині у м. Нікополі, на підставі розпорядження мера від 28.11.2011 р. № 309 і згідно із Стратегічним планом розвитку міста на період 2012 — 2020 рр., здійснюються заходи по створенню програми «Гетьманська столиця», яка охопить широкий комплекс заходів по розвитку у Нікополі туризму і сучасної туристичної інфраструктури. Як повідомляла газета «Репортер», на реалізацію цієї програми було виділено 60,1 млн. грн. [9]. Підкреслюємо, що такі заходи напрочуд є своєчасними, бо нікопольська земля з її природними багатствами неповторної краси — це безцінний і ще неторканий екорекреаційний ресурс, що може бути ефективно використаний для культурної і відпочинково-оздоровчої діяльності. Розумне планове його використання — це великий шанс покращити економіку міста і регіону, підвищити підприємницьку активність і зменшити рівень безробіття, а також збільшити фінансування різноманітних екологічних, природоохоронних і культурних програм.

А для відпочиваючих туристів розкішні екорекреаційні ресурси Нікополя означатимуть лише одне — вдвічі і навіть втричі швидше покращання самовідчуття і стрімке відновлення фізичної та емоційно-психологічної рівноваги. Бо свіже річкове повітря із пташками, дніпровська вода, микитинське сонечко і пишно-зелена земля швидко-швидко — день за два, день за три, спроможні покращити фізичний і духовний стан гостей із мегаполісів. Тож, швидше, швидше збираймося на відпочинок до Каховського моря. Швидше, швидше! Не гаймо часу, який не повертається!
 

РЕКРЕАЦІЙНО-ЕКОЛОГІЧНИЙ ТУРИСТИЧНИЙ МАРШРУТ «НІКОПОЛЬ НА КАХОВСЬКОМУ МОРІ»:

1 ДЕНЬ. Шлях переміщення туристів розпочинається з послідовного відвідування місць «зеленого» відпочинку.

Пункт 1. Сквер поряд з Нікопольським міськвиконкомом:
• місце закоханих молодят, що беруть шлюб;
• дитячий ігровий майданчик;
• фонтани;
• меморіал «Літак», присвячений відважним і мужнім воїнам на честь 40-річчя Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.

Пункт 2. Парк Перемоги (від кафе «Афіна» до центрального ринку і вулиці Херсонської):
• кафе «Афіна»;
• дитячі атракціони та дитячі ігрові майданчики на траві;
• спортивний комплекс Нікопольського феросплавного заводу (спортивні куточки з новим спортивним інвентарем і невеличкий декоративний пташник);
• меморіальний комплекс на честь воїнів-героїв, загиблих у боротьбі за свободу і незалежність Батьківщини (меморіал-стела біля Вічного вогню; меморіали на честь загиблих у 1917-1922, а також у 1941-1945 рр. з поіменними списками загиблих; меморіал "Жертвам нацизму — в’язням концтаборів 1941-1945 рр.").

2 ДЕНЬ.
Пункт 1. Парк імені Олександра Пушкіна з виходом до набережної Каховського водосховища.

Пункт 2. Сквер «Визволення» (навпроти медичного училища по вул. Микитинський):
• фонтан;
• виїздні дитячі атракціони;
• тополя, вік якої понад 60 років;
• диво-пам’ятник В.І. Ленину, який правою рукою показує на часовню Покрови Пресвятої Богородиці (Заступниці), яка стоїть перед ним у 10 метрах;
• ресторан «Волна».

Пункт 3. Стара частина міста Нікополь (центр «Микитин Ріг» у 1639, місце, де Микитинська Січ була осередком підготовки до Визвольної війни українського народу проти польської шляхти під булавою Богдана Хмельницького):
• пам’ятник гетьману Богдану Хмельницкому (скульптор І. Кавалерідзе, 1954 р.);
• гранітний пілон, встановлений на місці обрання у 1648 р. Б. Хмельницького Гетьманом Козацької України.

Пункт 4. Центральний вхід до набережної Каховського водосховища:
• меморіал «Гармата», встановлений на честь Нікопольсько-Криворізької операції, проведеної 8-го лютого 1944 р. (на 962 день Великої Вітчизняної війни, війська 3-го і 4-го Українських фронтів форсували річку Дніпро і спільними зусиллями звільнили м. Нікополь від німецько-фашистських загарбників;
• кафе «Пристань» поряд з рибацькими містечками;
• кафе «Лунный блюз» біля центрального входу до набережної Каховського водосховища.

3 ДЕНЬ. Нікопольські пляжні лагуни:
• атракціони на воді;
• культурний комплекс відпочинку «Майами»;
• пірси для швартування яхтових суден.

4 ДЕНЬ.
Пункт 1. Парк «Металургів»:
• культурний комплекс відпочинку;
• атракціони.

Пункт 2. Сквер на проспекті Металургів (поблизу парку «Металургів»):
• меморіальний комплекс на честь воїнів-героїв, загиблих у 1941—1945 рр.

Пункт 3. Гостьовий комплекс культурного відпочинку «Еліт-клуб».

 


Використані інформаційні джерела:

Кучегуркова Ольга. Историю Никополя хотят сделать козырной картой : [Електронний ресурс] / Никопольская городская газета «Репортер» / Режим доступу : http://reporter-nikopol.net/material.php?st=2431;
Г.І. Самойленко © НЕБО НАД ДНІПРОМ http://h.ua/albums/view/6163/
Г.І. Самойленко © ДНІПРОВСЬКІ ПЛЯЖНІ ЛАГУНИ http://h.ua/albums/view/6168/
Г.І. Самойленко © ПЕЙЗАЖІ І ЛАНДШАФТИ БЕРЕГІВ ДНІПРА http://h.ua/albums/view/6172/
Г.І. Самойленко © РІЧКОВІ ПЕЙЗАЖІ, КВІТИ, МІНІАТЮРИ http://h.ua/albums/view/6164/
Г.І. Самойленко © РІЧКОВА НАБЕРЕЖНА http://h.ua/albums/view/6170/
Г.І. Самойленко © ПАРКИ http://h.ua/albums/view/6169/
Г.І. Самойленко © СКВЕРИ http://h.ua/albums/view/6166/
Г.І. Самойленко © ЛАНДШАФТИ БЕРЕГІВ ДНІПРА http://h.ua/albums/view/6167/


Рецензии