Открытое письмо Президенту Украины

P.S. Пол года спустя произошли изменения, и для банков уже не надо заверенной ксерокопии Устава предприятия.

Президенту України
Януковичу Віктору Федоровичу
Від Істратова Миколая Миколайовича
Адреса: Київ 03 134 прос. Академіка Корольова 12-А кв. 75.
Тел. +38 092 213 33 07

Відкритий Лист.

Шановній Пан Президент України, цім листом я громадянин України, хочу звернути Вашу увагу, на де яки проблеми в розбудові Нашої держави Україна.
На ряду з великою кількістю позитивних зрушень, в розвитку Нашої держави за час Вашого перебування на посту Президента України, одним з таких зрушень є зміни в законодавстві України, що роблять простішим державну реєстрацію власної справи,  але є обставини в нашому житі, що зводять нанівець більшість добрих намірів.
Так я Істратова Миколая Миколайовича, будучи директором ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬЮ «РЕКЛАМНА  АГЕНЦІЯ ММ БЛОХА», та на даний момент наше підприємство є однім з засновників ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬЮ «ПАН СИРНА ГОЛОВА» (ЕРДПО 38672219). Та підчас реєстрації виникли проблеми.
  Діючі на під ставі Закону - Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців від 15 травня 2003 року N 755-IV, з урахуванням внесених змін.
Стаття 8. Вимоги до оформлення документів, які подаються державному реєстратору
  5. Установчі документи юридичної особи, а також зміни до них, викладаються   письмово,   прошиваються,    пронумеровуються    та підписуються засновниками (учасниками) або уповноваженими особами, якщо   законом  не  встановлено  інший  порядок  їх  затвердження. У  випадках,  які передбачені законом, установчі документи повинні бути  погоджені з відповідними державними органами. { Абзац перший частини  п'ятої  статті 8 із змінами, внесеними згідно із Законами N  3575-IV  (  3575-15  )  від 16.03.2006, N 809-VI ( 809-17 ) від 25.12.2008, N 3263-VI ( 3263-17 ) від 21.04.2011 }
Стаття 24. Документи, що подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи
1. Для проведення державної реєстрації юридичної особи засновник (засновники)або уповноважена ними особа повинні особисто подати державному   реєстратору (надіслати  поштовим відправленням з описом вкладення або в разі подання електронних документів подати опис, що містить відомості про надіслані електронні документи, в електронній формі) такі документи: { Абзац перший частини першої статті 24 із змінами, внесеними згідно із Законом N 2609-VI ( 2609-17 ) від 19.10.2010 }
заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи;
примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення  засновників або уповноваженого ними органу про створення юридичної  особи у випадках, передбачених законом;{Абзац третій частини першої статті 24 в редакції  Закону N 3456-IV (3456-15 ) від 22.02.2006; із змінами, внесеними згідно із  Законами  N  809-VI  (809-17)  від  25.12.2008,  N 3263-VI (3263-17) від 21.04.2011} { Частину  другу  статті  24  виключено  на  підставі Закону N 3263-VI ( 3263-17 ) від 21.04.2011 }
Виконав вимоги законодавства, було проведено державну реєстрацію що підтверджує Додаток 1 ксерокопія виписки з державного реєстру.
Але для діяльності підприємства необхідно відкрити рахунок в одній з установ банку, та банк  виставляє однією з умов відкриття рахунку надання, таки документи, нотаріально засвідчену копію статуту підприємства, та витяг з державного реєстру.
Бажання виконати умову надати нотаріально засвідчену копію, наткнулось на небажання нотаріусів затвердити ксерокопію уставу.
Відмова нотаріусів, має під собою наявні причини, тому що, нотаріус не знає наскільки поданий документ устав підприємства є тотожній поданому для державної реєстрації, поважають що даний документ можливо підробити, тому що устав не був завіреним нотаріусом.
Але згідно того ж Закону,  Стаття 8. пункт 3. Установчі документи (установчий акт, статут або засновницький договір,  положення) юридичної особи повинні містити відомості, передбачені законом. Відповідальність за відповідність установчих  документів  законодавству несуть засновники (учасники) юридичної особи. { Частина  третя статті 8 із змінами, внесеними згідно із Законом N 3575-IV ( 3575-15 ) від 16.03.2006 }.
Таким чином не зрозумілі страхи нотаріусів, за можливі підміни, бо за це несуть відповідальність засновники (учасники) юридичної особи, до того ж надання витягу з державного реєстру, позволяє провести перевірку статуту, на наявність невідповідності в уставних документах.
Розмова з приватним нотаріусом, Ткаченко Людмили Іллівни м. Київ вул. Симиренка 14/9 тел. Роб. 458-52-15, дом. 462-68-46, моб. 067-526-83-62. Управління Юстиції м. Києва, Київська міський нотаріальний округ. Надала розуміння того факту що, нотаріуси не мають уявлення, правової дії, що позволить виконання уточнення до Статті 24 (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію).
Виходячи з Закону - Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців від 15 травня 2003 року N 755-IV, з урахуванням внесених змін. Керуючись Стаття 8. пункт 3. Можливо сказати що прохання банків про надання нотаріально засвідченого статуту підприємства, не є юридично обумовленим. Але ця вимога не позволяє новому підприємству почати діяльність в повній мірі, в зв’язку з відсутності рахунку в банку та можливості працювати з без готівковими коштами.
Для вирішення питання про зменшення перешкод в підприємництві, пропоную одне з трьох рішень:
1. Наказом голови Національного Банку України відмінити положення про надання банкам України, копії нотаріально завіреного уставу підприємства, та доручити банкам, на підставі, витягу з державного реєстру проводити звірку уставу, та завіряти ксерокопію для банку.
2. Наказом Міністра Юстиції надати пояснення нотаріальним округам, що до роботі з уставними документами підприємств, ксерокопія нотаріально завіряється на підставі звірки відомостей в статуті підприємства з відомостями що  містить  витяг з державного реєстру.
3. Наказом голови Національного Банку України відмінити положення про надання банкам України, копії нотаріально завіреного уставу підприємства, або копії уставу підприємства в зв’язку, з тим що відомості витягу з державного реєстру повністю ідентичні відомостям уставу підприємства, але для підтвердження  правомочності оформлення рахунку в банківський установі уповноважений представник представляє устав підприємства.
Шановний Пан Президент України Віктор Федорович Янукович прошу прийняти рішення, та не залишити моє прагнення прийняті участь в розбудові нашої держави, з повагою громадянин України Істратов Микола Миколайович (більш відомий як поет  письменник Микола Блоха).



Директор ТОВ «РА ММ БЛОХА» _____________ Істратов М. М.


Генеральний Директор ТОВ «ПАН СИРНА ГОЛОВА» _____________ Істратов М. М.


Рецензии