КАРА

Кара
Хоч Давид Міріц уже давно переступив Межу, але люди пам’ятають не лише його золоті лікарські руки, а й шляхетну душу.
Міріц довгі роки працював головним лікарем великої районної лікарні. Як про керівника ніхто й ніколи не сказав про нього жодного поганого слова.  У всіх він був незаперечним авторитетом людини чесної, делікатної, світлої.
Часто в неділю Давид Альбертович, аби скинути з себе втому тижня, збирав деяких своїх підлеглих-чоловіків на полювання. Для них було великою честю брати участь у цьому культурно-оздоровчому заході.  Адже  далеко не кожному лікареві випадало вільний час проводити у веселій компанії шефа.
Звичайно ті полювання закінчувалися у затишному будинку лісника. Інколи це тривало до пізньої ночі. Сиділи чоловіки, смакували мед-горілочку, пивце, розповідали анекдоти, смішні історії життя, грали в карти тощо. Кожен знаходив щось своє. Тут не було начальника і підлеглих, а панувала атмосфера людяності й щирості, жартів і веселощів. І кожен з них чекав ту неділю як великий відпочинок душі. Адже кожна людина хоче відпочити не тільки тілом, а насамперед душею.
 Не дай Бог, щоби ці близькі взаємини з шефом у вихідний якоюсь мірою відобразилися на стосунках у робочі дні. Відпочинок є відпочинком, а робота – роботою. Найменших зловживань тут бути не могло.  І до цього всі звикли. Ці неписані правила ніхто не порушував. Усе всіх влаштовувало.
   Якось, по необережності чи як там було, але завідувач гінекологічним відділенням Федір Брич на це не зважив і дозволив собі слабинку: наступного дня, в понеділок, спізнився на п’ятихвилинку. Прийшов – а усі вже сиділи в кабінеті головного лікаря. 
Вибачився.
Присів на стілець, мовби нічого не сталося. А справді, що могло статися? Учора ж допізна сиділи так гарненько і по-панібратськи з Міріцом.
Головлікар міг його привселюдно присоромити, розбити, розкритикувати, але він жодного словечка не сказав підлеглому за спізнення. Навіть зауваження не дав. Ніякісінької реакції! Просто гарне диво, а не людина.
Тільки головлікар потім не запрошував самовпевненого завгінекологічним  на полювання. І все тут. 
Вищої кари придумати було неможливо…
          2011 рік


Рецензии