Пелена
Каждому этапу нашей жизни, веками предназначалось соответствующее звучание и значение сути этого слова - ПЕЛЕНА.
Как только мы рождались, нас начинали туго пеленать, плотно вытягивая и прижимая вдоль тела наши ручонки, словно шины для гипсования. Весь ужас такого пеленания я увидела в шесть лет, когда привезли из роддома моего брата - Саньку. Я стояла и буквально задыхалась от вида этого пеленания и от мысли, что я чудом выжила, коль это проделывали и со мной. Мои протесты никто не хотел слушать, всё продолжалось с приговариванием на каждом новом витке -" Шоб хлопчик був рівненький і гарненький". А я решила - " Своих детей я так мучАть не буду ни за что".
Санька подростал "гарненькым", а вот ножки его пошли вкривь от недостатка каких-то витаминов и микроелементов. Теперь, Саньку стали пичкать рыбьим жиром и меня - заодно. Ведь Саньке "дало" безвитаминье по ногам , а мне - по глазам и я ходила с опухшими, красными по контуру глазами.
Санька у нас оказался парень с выдержкой к таким гадостям , а меня рвало сразу, как только открывали банку и я унюхивала животворящий продукт редкой смердючести и противности. Если учесть, что девчонкой я была типа "глиста", а от такого лечения желудок вообще отказался что-либо принимать, то этот факт заставил родителей задуматься. Посоветовались они с доктором и он предписал - лимоны. Тут уж наступила моя очередь издеваться. Оказалось, что лимоны для меня слаще яблок и ела я их, без грамминочки сахара, демонстративно глядя на искажающиеся лица родителей. Хорошая месть доброй девочки!
Все мы рождаемся добрыми. А дальше? Спросите сами себя или кого другого - " Вы - добрый человек?". Что услышите в ответ -"Ну, конечно же, о чём речь, я за добро, я - добрый,добрейший!!!!".
После этого стоит задать следующий вопрос -" Что Вы скажете о своем коллеге, соседе или т.д ?". И тут начнётся -"Если быть честным, а я человек, прежде всего - честный, то ..." . После этого захочется крикнуть - "Люди, вы слышите - мы все доб-ры-е-е-е!!!".
В чём проблема, какая ПЕЛЕНА застилает нас, искажая наше восприятие и мышление? Как остаться тем, кто способен "возлюбить ближнего, как самого себя"? У кого получиться? У блаженного, у человека - "не от мира сего", который остался на уровне детского восприятия этого мира?
Почему задаюсь этим вопросом? Я - добрая!!! Понятное дело, что сама о себе я мнение не изменю никогда. С этим всё однозначно, а почему ? А потому, что я очень люблю делать добрые дела.
Вот недавно, еду на своей аутлендерочке с дачи - дождь, и очень хочеться кого-нибуть от него спасти. Такие люди обязательно попадаются по дороге или - я их вылавливаю и везу до самого их дома(обязательно). "Доброе дело надо делать до конца" - так говорит мой муж.
Наверное, все предыдущие разы, мне удивительно везло на добрых людей. Я получала удовольствие, а делов то: подвезти, не дать промокнуть, избавить от утомительно длинной дороги, уставшего человека. Мотивация же ж - добрая, как я!
Узрела я бабульку на подьеме вгору, за километр от трассы . " Пока она до неё дойдёт, потом ещё на автобусной остановке с часок сидеть будет, а ещё - втиснуться в льготный для пенсионеров автобус"- прикинула я, предстоящие ей мытарства и решила - "Беру!" Упираясь палкой в насыпной щебень дороги, с одним целлофановым пакетом - в руке, а вторым - на голове, прикрывающим от дождя, бабулька явно буксовала и видимого движения не производила. Ну как тут, люди добрые, не сделать доброе дело? Торможу и улыбаясь говорю: " Дамочка, заскакивайте. Будем ехать весело, могу радио включить."Улыбку бабудька изобразила сразу же и я подумала -" Милая, добрая".
Нет у меня никакого понимания людей, это я поняла сразу, как только бабулька решила, что не надо ей моего радио, а лучше она включит своё ...и - включила:
" Невестка оставила детей мне и сыну, хвостом махнула и всё.."- начала она. " А девчонки то от разных отцов, а она и нашу и свою оставила" - разобьяснила она мне.
И понеслось: какие они были непослушные и сын пить начал, а она не могла терпеть такого в своём доме, потому как с детства приучена была к порядку и дисциплине и...
Короче - сдали девчушек не глядя, какая - своя, а какая -невесткина, в интернат на переволспитание. Проведывать она их ходила и сама и с сыном. Но - выросли девчонки, выпустили их из интерната и давай они сами к ним ходить и ходить.
" А к кому же им идти?" - спрашиваю я. " Пусть теперь сами думают, раз не слушались меня. Им не нравилась дисциплина, вот пусть и живут, как хотят "- парировала бабулька.
" Так, что же там не перевоспитали их ?" - уточняю я.
"А чему там научат в этом ихнем интернате, кому чужие дети нужны ?" - выдала она умозаключение . "Я вот на производстве всегда передовичкой была и дома у меня всегда порядок. Это сын мой бестолковый, в кого уродился не знаю. Воспитывала я его в строгости, слушался он меня, а потом, как начал пить, так и нет от него никакого толку. Вот так сама и на дачу и по дому, а помочь некому" - добавила старушка, для большей весомости сказаному. Тут она задумалась на какое-то время о своём и я решила , что всё - самое важное бабулька уже подитожила. Ан, нет...
" Ту внучку , что не сынова, я бы, может взяла в дом - она хозяйственная, помогала бы мне, а своя - та ещё штучка, стала заявлять права на жильё.
Задумавшись на минуту, бабулька опомнилась:" Нет, не нужно мне никого, а то порядка в доме не будет". Вот так окончательно обьявила она, уверенная в своей правоте.
Как-то уж совсем не по себе мне стало от этих бабулькиных откровений и её странной рассудительности вместе с приверженностью к своему порядку.
Моё доброе дело повернулось ко мне...не стану говорить - чем. И куча мыслей полезла в мою голову, параллельно с бабулькиной тирадой.
" Вот вам и любовь к самым ближним" -чертыхнулась про себя я -" Какая ПЕЛЕНА накрыла этот "божий одуванчик", чтобы так перевернуть её восприятие добра и зла".
Мы приходим в этот мир с заложенными в нас добром и любовью к ближнему, а попадаем в удушливые ПЕЛЁНКИ. Выростая из них - бросаемся в познание мира,над которым собрана мощнейшая ПЕЛЕНА - ПОКРЫВАЛО из человеческих мыслей и эмоций. Как она давит на нас!!!
" Накрыть бы голову, чтобы не давило" - подсознательно понимаем мы и плотнеет, как мозоль, она - наша ПЕЛЕНА - ПОКРЫВАЛО . В этой жизни с этим своим ПЕЛЕНОЙ - ПОКРЫВАЛОМ на голове мы добегаем до финишной точки, где нас окончательно накрывают с головой, тем самым - ритуально обязательным, белым ПОКРЫВАЛОМ. Почти, как занавес, только - по горизонтали.
Вот так думала я, пока ехала домой, выгрузив бабульку под её самёхоньким подьездом. "Пусть она такая, а я буду - ...
Буду ли я - доброй и мудрой в её возрасте ?" - встревожилась я.
Интересно , если в следующий раз эта бабулька попадётся мне в дождь на дороге - хватит ли мне моей доброты...?
Украинский вариант, не являющийся дословным переводом, а именно - вариант.)))
ПЕЛЕНА.
Дивно іноді перебігають, закручуються думки і всього - на - всього від звичайної зустрічі з бабцею, котру я підвезла з дачі, аби вона не вимокла під дощем.
Стільки всього надумалося, згадалося. Згадалося дитинство. Подумалося про доброту нашу людську та про глибинну і водночас безмежну суть простого слова – пелена.
Пелена – пеленати….
Раніше було прийнято пеленати дітей , так щільно притискаючи рученята вздовж тіла і так туго, що дитя виглядало, мов стовпчик і не могло навіть поворухнутися.
Весь жах такого пеленання стосовно себе я не могла пам`ятати, але буквально відчула в шість років , коли з роддому привезли мого брата – Сашка. Я задихалася, споглядаючи це ритуальне катування і не могла звільнитися від думки, що в свій час – дивом вижила , а Саньку потрібно рятувати.
Мої протести ніхто не хотів чути, а кожен новий виток пелюшки супроводжувався примовлянням:
- а щоб хлопчик був рівненький, а щоб хлопчик був гарненький.
Саме тоді я вирішила, що ніколи – ніколи не буду так знущатися над своїми дітьми.
Тим часом, Санька ріс гарненьким, але ніжки його від нестачі певних вітамінів «пішли колесом».
Ото - пеленали, пеленали і що з того?
Хлопаки і дівчата з нашого двору надумали Санькові «кликуху» дати «рахітік», так я їм таких бамбулів надавала за оте «тупе» слово, що вони всі за раз стулили пельки ( дуже дієвий вислів з Грицькова, звідки родом мій папчик/тато ).
Лікарі призначили Сашкові не - якісь там різнокольорові пігулки з карамельним присмаком, як то зараз роблять, а таку бридоту, що іншої такої ні тоді, ні тепер не знайти – риб`ячий жир.
Але Санька у нас - пацан витривалий до всіляких лікувань . Коли руку зламав, то ми з мамою у коридорі травмпункту одна за одною істерики вчиняли, доки Санька не вийшов з гіпсом на руці. Вийшов - так тихо, глянув на нас - такими великими-великими оченятами і сказав :
- А я не плакав.
Те, що він не плакав, ми і так знали, бо ж надто тихо було у тому кабінеті, куди його забрали лікарі і саме це доводило нас до розпачу.
Ото ж - риб`ячий жир для Саньки , то була -- фігня, яку треба пити, щоб ноги повирівнювалися.
І хоч мої ноги були рівні та нестача вітамінів вилізла мені боком в іншому місці. Повіки моїх очей - наче хто пообводив червоним олівцем і схожа я була на вампіря – худе, бліде з червоними очима.
Спроби лікувати мене риб`ячим жиром виявилися марними. Від такого « єдрьоного» вітаміну мій шлунок взагалі відмовився будь-що приймати і повертав усе назад. Я тікала , ховалася, аби мене не поїли тією гидотою, доки моя бабця Валя не заступилася за мене і не сказала, що не дасть закатувати дитину, бо вона вже схожа на привид від такого лікування.
Тоді лікарі призначили мені їсти лимони « скільки влізе».
Виявилося, що лимони для мене солодші за мед і я їла їх, мов папірубки (до речі : папірубки - найсмачніші яблука у Грицькові ).
Тепер усі тікали і ховалися від мене, аби не бачити, як я чверть лимона відкушую за раз і поглинаю його з неймовірною пристрастю.
А я втішалася, коли лиця батьків кривилися, як ті папірубки у п`єці.
Отака я – добра дівчинка була ще змалку.
До чого я все оце варнякаю ? ( теж, між іншим - Грицьківський супер - вислів).
А до того, що всі ми народжуємось добрими, а далі?
Запитайте себе, або будь кого:
- Ви, добра людина?
Що почуєте у відповідь? Звісно:
- Добра, добрий, я - за добро і таке інше…
Після цього варто запитати :
- А що Ви скажете про свого колегу, сусіда …?
І тут почнеться:
- Якщо бути абсолютно чесним і відвертим, а я перш за все – чесна людина, то….
Після цього захочеться крикнути :
- Люди! Ви чуєте? Ви – добрі!
У чому проблема? Яка пелена накриває наші голови, спотворюючи сприйняття інших людей і цей світ.?
Як залишитися здатними любити ближнього , як самого себе?
Чому переймаюся цим питанням?
Я ж – добра! Ясна річ, що сама про себе я по іншому мислити не здатна і до того ж - я люблю робити добрі справи.
Ото їду на своїй авто-лялі з дачі і накрапає непоганий дощ!
І так хочеться когось від нього врятувати!
Згадалася фраза Максима Горького :
- « В жизни всегда есть место подвигу!»
На цій патетичній ноті я й почала вишукувати об`єкт для вчинення подвигу.
Жіночок з торбами та відрами , що йдуть на автобусну зупинку ,
як гуси - розгойдуючись у боки, завжди пара-двійко знайдеться.
Але цей раз більшість повтікала раніше, бо дощ накрапав ще з обіду.
Узріла я бабульку на підйомі вгору, за кілометр від автобусної зупинки.
Втикаючи палицю в насипний щебінь дороги, з одним пакетом пожитків у руці, а другим – на голові, бабця буксувала не на жарт, адже візуального руху практично не здійснювала.
Ну як тут , люди добрі, не зробити добре діло? Мотивація ж добра, як я сама!
Отож – «тормОзю» і посміхаючись пропоную бабці:
- Дамочко, заскакуйте. Будемо їхати весело. Можу радіо включити для настрою.
Посмішку бабулька зобразила миттєво і я подумала :
- Мила бабця, добра.
Ну…нема у мене ніякої чуйки на людей!
Я це зрозуміла, як тільки - но бабця сказала, що не треба їй мого радіо і моментально ( уно моменто) включила своє:
- Невістка кинула двох дочок синові, махнула хвостом і ніхто її більше не видів, - почала вона.
- А одне дівча не синове, а від першого шлюбу невістки з якимось йолопом, - продовжила далі.
Моя нога мимоволі натиснула на газ, аби скоріш везти бабцю додому, а вона зметикувала, що втрачає слухача і почала без передиху, з причитаннями голосити так, ніби то я тисну їй на мозолі і не хочу ступитися :
- а які дівчата були неслухняні;
- а син почав пити;
- а вона не могла терпіти такого у своєму домі, бо привчена з дитинства до порядку і дисципліни….
З того всього – здали вони з сином дівчат в інтернат, не дивлячись: яка – своя, а яка – не своя.
І ходили вони з сином в той інтернат - пів хати винесли, аби дівчатам раду дати, а ті - виросли і давай тепер ходити до них додому, спасу від них немає.
Тут я мало не втормозила свою авто-лялю , як «коня на скаку» з думкою :
- А щоб тебе шлях трафив! Дідько забирай!
А в голос спитала:
- А до кого ж їм ходити, як не до Вас і до свого тата?
- Їм не подобалася моя дисципліна і порядок? Тепер хай собі живуть , як хочуть, - категорично заявила бабця.
- А що, в інтернаті їх не перевиховали? – перепитую .
- А чому там навчать у тому інтернаті? Кому чужі діти потрібні?- видала вона мені у відповідь і я остовпіла від почутого.
- От я на виробництві ударницею була і вдома у мене завжди порядок був і син слухав мене, доки оту нетямущу невістку не привів до хати. Все тоді пішло обертом, а тепер ось допомогти нікому, все сама: і вдома і на дачі, - додала вона.
На якийсь час бабця задумалася. Ми вже виїхали на проспект Незалежності і до спортивного магазину, поряд з яким вона мешкає, було дві хвилини їзди. Я налаштувалася побажати їй всього доброго та найкращого , але …
- Ось ту, яка – не наша, я би може і взяла до хати. Вона тиха, хазяйновита, допомагала б мені, а то наша почала заявляти права на житло. А мені що - йти у світи? Але краще – не треба нікого, бо не буде порядку у домі. Дівкам же ж гульки в голові! - остаточно виголосила вона, впевнена у своїй правоті.
Якось мені стало не по собі від її одкровень, від такої однобокої розсудливості та одержимості своїм порядком. Було таке відчуття, ніби добро, бабця повернула не тим місцем.
- Ось вам і любов до ближнього, трясця його мамі,- подумала я.
Яка пелена накрила цю божу кульбабку, щоб так перевернути її розуміння добра. Її душа оглухла, чи що?
Ми ж приходимо у цей світ із добром і любов`ю, закладеними в душі.
Виростаючи, опиняємось під пеленою, створеною людством з глобальних ідей і простих побутових думок, вірувань і переконань, які тяжіють над нами, тиснуть на мозок і душу, намагаючись не випустити за існуючі рамки світосприйняття.
Підсвідомо ми, утворюємо свою захисну пелену зі свого досвіду, своїх ідей і напрацьованих переконань. Вона, як покривало захищає голову, аби не так тяжіло над нами усе чуже - загальне і з нею ми добігаємо до фіналу, коли нас просто накривають…
Пелена – покривало ….
Майже, як – театральна завіса, тільки по горизонталі. Не дарма ж Вільям сказав:
-« Життя - театр, а люди….»
Ось так думала я, їдучи вже сама додому:
- най вона – така, а я буду…
- а чи буду я доброю і мудрою в її віці …
- а чи вистачить мені моєї доброти, знову зустрівши її сказати : «Дамочко, заскакуйте….»
Свидетельство о публикации №213082401140
Анна Серпокрылова 2 08.08.2015 01:41 Заявить о нарушении