Чи об ктивна рел г йна журнал стика?

За останнє десятиріччя розмовляти про церковну журналістику стало дуже модно: якою вона повинна бути, чиїм інтересам має служити? Релігійний журналіст знаходиться між двома вогнями, на нього тиснуть внутрішньо церковні події, сучасна потреба в «гарячих новинах» та власні суб’єктивні судження, що вкупі являються перешкодою до безпристрасної подачі фактів.
Прийнято вважати, що журналістика – вид масово-інформаційної діяльності, спрямований насамперед на постійну взаємодію між особистістю, групою людей та суспільством у цілому. Багато науковців і самих журналістів наголошують на тому, що ні одна інша професія не надає таких можливостей для самореалізації, вдоволення власної допитливості та пізнання світу. Журналіст вивчає і відображає реальну дійсність.
У медійників існують свої закони та норми. Адже зброя журналіста – слово, яке, проходячи певний шлях, підноситься до аудиторії, не лише інформуючи, а й впливаючи на її думку та потреби. Саме тому при подачі інформації ЗМІ повинні пам’ятати про баланс думок, об’єктивність, точність, правдивість і т.п. Цьому вчать у спеціальних школах, на факультетах журналістики, численних тренінгах і семінарах. Та чи можливо дотримуватися усіх цих правил знаходячись безпосередньо під впливом якогось явища? Наприклад, як може людина, повністю віддана релігії, займатися церковною журналістикою? Чимало думок існують з цього приводу.
Зараз по всій Україні часто відбуваються з’їзди та конференції, присвячені релігійній журналістиці. На одній з таких («Друга практична конференція молодіжного служіння Бердянскьої єпархії»), що відбулася в БДПУ 5 вересня Юлія Комінко, православний журналіст, розповідала майбутнім медійникам про переваги такої роботи. Навколо цієї теми утворилося багато райдужних перспектив і думок, що згодом цілком могли б втілитись у життя. Сюди входить і більш приземлене - можливість подальшої співпраці студентів з православним журналом для молоді «Отрок.ua», і глобальне – інтеграція релігійної журналістики в загальний інформаційний простір.
Та, попри все, треба тверезо оцінювати ситуацію! Чи це дійсно реально? За словами експерта з церковної журналістики Алли Бойко: «Справжній професіонал даної галузі повинен вміти не лише інформувати, а й переконувати, захоплювати на емоційному рівні», що, загалом, і вдалося зробити пані Комінко.
Тож, перш ніж відповісти на питання: «Чи об’єктивна релігійна журналістика?», треба поспілкуватися з самими майстрами пера у цій сфері й шляхом глибокого аналізу та порівняння зробити висновки. Якщо ж виникне бажання висвітлити якісь церковні питання – неодмінно спробувати…а вже потім, з огляду на власний досвід і сторонні відгуки дійти висновку, щодо неупередженого інформування людей з питань релігійної журналістики.


Рецензии