Кашкадарёликлар

Бу мавзу мени купдан буён уйлантириб келарди. Хар бир ижодкор уз тугилган юрти, униб-усган диёри хакида уз кузатишларини баён килиб келган. Ижодкор кишида мехнат таътили йук. У доим изланишда, уйловда, хаёллар огушида, орзулар каноти билан учишда, игна билан кудук казигандек бир нарсаларнинг ечимини кидириб уни топишида. Шу топилдиги билан кувончда, йукотиши билан кайгуда юради.
Ижод килиш имкони хамма инсонга бир хилда берилган. Факат кимда кандай ривожланади, унинг саъй-харакатларига боглик.
Бирон бир муаммо хакида ун киши сидкидилдан уйлайса, унинг ечими албатта топилади. Топилгандаям хамма учун хар хил топилади.
Энг яхши натижага атроф-четдаги, ёнверидаги инсонларга яхшилиги куп утган киши эришади. Вакти келиб бундай кишилар хакида донишманд дейишади. Шундай кишилар кашкадарёда куп. Улар фикр юритганларида вилоят микёсида эмас республика микёсида фикр юритишларига куп маротаба хайрон колганман.
Кейин катта муаммоларниям оддийгина сузлар билан ифодалашига койил коласан киши.
Масалан:
Оддий бир кишлок фукароси. Бир неча гектар ерга эгалик килган ва фермер булган. Ер можароси узок чузилаверган, судма-суд катнайверганидан кейин конунлар хакида бундай деганини эшитганман.
–Мен Узбекистон Конституциясини мева бераётган дарахт десам, Фукаролик Кодексини мевалари куплигидан осилиб турган шохни ушлаб турган хачча таёк деб биламан.

Ёки хозирги фермерлар хусусида:
–Хозирги пайтда фермер деганингиз, сузишни билмайдиган кишини кулни уртасига ташлаган билан баробар.

Ёки тадбиркорлар хусусида:
–Тадбиркорлик деганда ун тонналик мармар тошни асфальт устида бир киши сирпантириб юриш дегани.

Порахурлик хусусида:
–Туманда накд пул дегани колмади?
–Нимага?
–Фалончи мансабга утириш учун, туманимиздан чиккан беш киши халкни пулини териб олди.


Ёки утакетган отга кизикувчи кишининг гапи:
–Фалончи куни бир отни бозорда курдим-у, донг котдим.
–Нима чиройли отмикан?
–Киздан чиройли!

Аччик хакикат хусусида:
–Кишлокдаги кабристонни таъмирлашга пул бердингми?
–Эшмамат, “сизнинг хизматингиз сингган” дея мендан пул олмади?
–Одам узининг уйига хам пул бермайдими?
–Канака уйимга?
–Ха, уттиз-кирк йилдан кейин борадиган уйингга-да!
Драматургия хакида:
–Драматургия деганда михни экскаватор ковши билан кокиш тушунилади.

Ха, азизлар бу вилоят одамларининг гаплари дагал. Лекин, бу ерда ишлаб, яшаб кетган хушмуомала шимоли гарблик узбекистонликлар, бу вилоят одамларини “дагал булсаям, самимийлиги” учун хурмат килишади.
Иймон масаласиям суст. Аммо, кисман иймонлиларининг самимийлигини эътироф этиш керак.
Ваъдасида туриш масаласида охирги пайтларда бир икки эшитган хунук вокеалар соя солмаганида бироз макташим мумкин эди.
Майлига, битта вокеани айтиб утай.
Карши шахрини бемалол “ДАМАС” таксилар шахри дейиш мумкин. Шунака купки, бошка машиналарда таксичилик килиш даромад бермаса керак.
Киш окшомларидан бири. Йул оппок кор. Хар кандай машинаям бу йулдан юравермайди. 13 маршрут таксига миниб, ёшгина йигитга шеригим иккаламиз  “маршрутнинг охиригача” буюртма бердик.
Гапларимиз кизиб кетиб, йулгаям эътибор бермапмиз. Бир пайт таксист:
–Келдик,-деди.
–Карасак хайдовчи бизни маршрутнинг у бошига эмас, кейинги бошига олиб келибди.
–Э, ука биз нариги томонни айтгандек,-дедик. Албатта, кушимча пул тулаш ниятимиз хам бор.
–Мен яхши тушунмапман,- деди хайдовчи ва бизни маршрутнинг бу бошига киска йул билан олиб кета бошлади.
Биз кушимча пул тулашимиз мумкинлигини билдириб, “узр”, сурадик.
Йигит эса “лабз халол” дея, бизларни бошка гапиртиргани куймади.
Барака топсин уша йигит. Барака халолликда.
Бу вилоятда республикада ишлаб чикарилаётган газнинг хам, нефтнинг хам фоизи 90 дан ошади. Кизик бир холат бу вилоят пахтанинг хам галланинг хам энг купини етиштиради. Республикада ахолиси энг куп гушт истеъмол киладиган вилоят айнан кашкадарёдир. Тошкентга келаётган гушт махсулотининг хам энг купи шу вилоятники хисобланади. Бу йил тарвузни хам шу вилоятдагилар куп олиб келишди.
Бу вилоятдагилар купчилик холда яхшиликни унутмаслиги хам тугри гап. «Каршистрой» курилаётган пайтда рахматлик И.Очилов деган киши Карши туманида райком котиби булиб ишлаган.
Айни шу котиб, уша пайтда туман прокурори, милиция бошлиги, ОБХСС бошлигини чакириб олиб, уларга шундай буйрук беради:
–Агар бирон-бир киши «Каршистрой» томондан гиштми, цементми, шиферми, тахтами олиб келаётган булса ушласаларинг ишдан кетасанлар!
Йиллар утади. Мустакилликдан кейин хам Иброхим ота Бешкентда кимнинг ховлисига туйга борса, «бу уйни сизнинг шарофатингиз билан курганман»-дея эъзозлашарди.
Хамма пахта ишини, ёки том маънода “узбеклар иши”ни жуда яхши билади. Мана шу террор компаниясида жуда куп кашкадарёликлар камалиб кетишди, бир канчаси чекка юртларда улигим колиб кетмасин, дея узини узи улдирди.
Уша пайтларда N… туманида прокурорлик вазифасини бир ёш йигитга топширишади. Бу йигит узбек халкига нисбатан тиш кайраганларнинг сиёсатига эргашиб “кама-кама”ларда фаол иштирок этиб, узини курсатиш пайида турган пайтда, унинг акаси хафсаласини пир килади:
–Сен купам уларнинг гапига кириб, “канча одам камасам яхши иш киляпман экан” деб уйлаяпсанми? Улар адолатсизлик курбони булиб туришибди. Агар суд хакикий булганидами, уша терговчиларингни узи камалиши керак. Улар келадиган, кетадиган одамлар, халк колади- дейди.
Кейин ака терговчиларнинг халк устидан террор утказаётганини, оддий мисоллар билан исботлаб беради.
Прокурор шундан сунг, санкция беришга шошилмайди.
Йиллар утгач, уша туман халки адолат тарафида булган прокурорни жуда хурмат билан кутиб олади. Прокурор хозир хам эъзозда.
Уша куни ота 1986 йилда вилоятга келганини гапириб утдилар. Эх-е, уша йиллари вилоятда булган тушкунлик вазиятини...
Сал колди охирги икки йилда худди шундай тушкунлик юз бераётганди. Курилишлар колиб кетди. Тадбиркорларнинг боши эгик. Хусусий ишлаб чикарувчилар синди. Охирги икки йил жуда каттик хукукий тахлил килиниши лозим...
Лекин уша пайтда, яъни 1986 йилдан Республикада мустакиллик бошланди десам тугри буларди. Чунки, “террорист” терговчиларнинг пайи уша пайтдан киркилиш бошланганди. Уша тергов харакатида фаол иштирок этганларнинг купини биламан, яхши обру топишгани йук. Бу хакда куп ёзилгани учун хозирча тухталмайман. Якинда кашкадарёлик бир ёзувчи бу хакда бадиий асар хам яратди. Агар шу асар асосида бадиий фильм ишланса жуда яхши буларди...
Мана куни кеча Кашкадарё вилояти учун 555 та лойиха ва 2 млрд. доллардан куп маблаг йуналтирилибди. Хамма гап шу маблагни эсон-омон узлаштириб олишда. Бунинг учун ижодий мехнат керак ва бу яхшиликларни кашкадарёликлар унутмайдилар, иншо Олллох.    
Отто Бисмарк хар куни Инжил укир экан.
Мен хам Амир Темур бобомиз каби Куръон укийман, чиккан сурага караб ёзишни давом эттириш ёки эттирмасликни Яратгандан сурайман.
Ният килиб Китоб очсам, Юнус пайгамбар хакидаги ояти бор сура чикди. Бу яхшиликдан дарак.
Шу сабабли, кашкадарёликлар хакидаги баёнимни хозирча тухтатиб турсам.

 
37. Стоящие В Ряд

________________________________________
Во имя Аллаха, милостивого, милосердного
1. 
В знак тех, кто строится в ряды,
2. 
Отталкивая силой (грех),
3. 
Читая наставление (Господне)!
4. 
Поистине, ваш Бог — Един!
5. 
Тот, Кто владеет небесами и землей
И всем, что между ними (пребывает),
Владыка всех восходов солнца.
6. 
Поистине, Мы небеса, ближайшие к земле,
Покрыли украшением из звезд
7. 
(Для красоты), а также для охраны
От всякого мятежного шайтана,
8. 
Чтобы к Верховному Собранию (святых)
Прислушиваться не могли они
И были изгнаны со всех сторон,
9. 
Отогнаны и преданы мучительному наказанью.
10. 
Помимо тех,
Кто крадучись урвет что-либо,
И их преследует пылающий огнем
Слепящий светоч (падающих звезд).
11. 
Ты их спроси:
"Какое из творений Наших
Труднее было Нам создать:
Их или все другое?
Ведь Мы их создали из липкой глины".
12. 
Дивишься ты (могуществу Аллаха),
Они же все насмешкам подвергают.
13. 
Когда увещевают их,
Они все обращают ни во что.
14. 
Когда глазам их предстает знамение (Господне),
Они его высмеивают дерзко
15. 
И говорят: "Сие — лишь явно колдовство.
16. 
Ужель, когда умрем и станем прахом и костьми,
Мы будем вновь воскрешены (на Суд) -
17. 
И мы, и наши праотцы?"
18. 
Скажи им: "Да!
И будете бесчестием покрыты".
19. 
Один лишь вскрик -
И к ним придет прозренье,
20. 
И взмолят (они):
"О, горе нам!
Ведь это Судный День настал".
21. 
(И голос прозвучит):
"Сие День Разделения настал,
Который вы считали ложью".
22. 
И будет сказано:
"Собрать всех нечестивых и собратьев их
И все, чему они,
23. 
Помимо Бога, поклонялись,
И отвести на путь, ведущий в огнь Ада".
24. 
Но отначала их остановить, -
Ведь будут спрошены они:
25. 
Что с вами происходит?
Что ж не окажете вы помощи друг другу?
26. 
В тот День
Они смиренны и покорны будут.
27. 
Они с вопросами друг к другу обратятся
28. 
И скажут:
"Ведь приходили к нам вы с правой стороны".
29. 
Другие им ответят:
"Нет! Вы сами были нечестивы,
30. 
И мы над вами не имели власти никакой.
Нет! Это вы в излишествах упрямы были.
31. 
Так Слово Господа над нами оправдалось,
И мы, поистине, познаем вкус Его (бича).
32. 
Мы заблудили вас лишь потому,
Что сами были в заблужденье".
33. 
Поистине, в тот День
Соединит их всех Господня кара, -
34. 
Так поступаем с грешниками Мы.
35. 
А ведь когда им говорили:
"Нет божества, кроме Аллаха",
Переполняла их гордыня,
36. 
И молвили они:
"Ужель оставим мы своих богов
Ради безумного поэта?"
37. 
Но нет! Он с Истиной пришел
И утвердил посланников (Господних),
Пришедших ранее, в другие времена.
38. 
Поистине, познаете вы вкус
Мучительной Господней кары;
39. 
Сие — не боле чем расплата
За все содеянное (на земле).
40. 
Для искренних и верных слуг Господних -
41. 
Надел, что Господом назначен:
42. 
Плоды, (несущие усладу),
И быть им в славе и почете
43. 
В Садах блаженства и утех
44. 
На ложах, лица повернув друг к другу;
45. 
Их с чашей будут обходить,
Наполненною ключевой водою,
46. 
Прозрачной, как хрусталь, -
Для истинной утехи тех,
Кто пить ее изволит,
47. 
И от которой им не будет
Ни боли головной, ни ослабленья.
48. 
Им будут девы большеоки,
Смиренно опустившие глаза,
49. 
Подобны тщательно хранимым яйцам.
50. 
Они приблизятся с расспросами друг к другу,
51. 
И вот один из них начнет:
"Имел я друга на земле,
52. 
Который говорил обычно:
"Ужель ты из числа таких,
Кто истиной (Послание) считает?
53. 
Ужель, когда умрем и станем прахом и костьми,
Мы будем призваны на Суд?"
54. 
Ответит тот: "Хотел бы ты взглянуть: (что там)?"
55. 
И он взглянул -
И в сердцевине огненного Ада узрел его
56. 
И так сказал:
"Клянусь Аллахом! Ты на погибель мог меня обречь.
57. 
Не будь на то Господня милость,
Я был бы среди тех, кто был туда повержен.
58. 
Ужель другая смерть нас не постигнет,
59. 
Помимо той, которой мы уже подверглись,
И мы не будет преданы мученьям?
60. 
Сие — поистине, найвысшая награда!"
61. 
Чтоб возыметь подобную (усладу),
Усердствуют пусть все,
В ком праведность и тщание живут.
62. 
И что чудесней: этот пир или плоды заккума?
63. 
Мы испытанием устроили его для нечестивых, -
64. 
Ведь это — древо, что корнями в Ад уходит.
65. 
Плоды его ветвей подобны дьявольским главам,
66. 
И от него они едят
И наполняют им свои желудки.
67. 
Потом же им дадут испить
Питье с кипящею водою,
68. 
Потом — обратный путь в Огонь.
69. 
Поистине, они отцов своих заблудшими нашли
70. 
И сами погнаны по их следам (мучений).
71. 
Поистине, еще до них
Так много древних заблуждалось;
72. 
Но увещателей Своих Мы им и прежде посылали.
73. 
Теперь же посмотри, каков конец был тех,
Кого они увещевали, -
74. 
Помимо искренних служителей Аллаха!
75. 
(В те времена) воззвал к Нам Нух,
Мы ж — лучшие ответчики на все призывы.
76. 
И от беды великой спасли Мы и его, и род его.
77. 
Мы жить оставили его потомков,
78. 
И Мы оставили над ним
В народах, что пришли потом,
(Благословение Господне):
79. 
Да будет Нуху мир во всех мирах!
80. 
Так Мы вознаграждаем добротворцев.
81. 
Ведь был он из числа уверовавших слуг Господних.
82. 
Потом Мы потопили остальных.
83. 
Средь тех, кто следовал его путем,
Был Ибрахим.
84. 
Когда он с сердцем непорочным
Пришел к Владыке своему.
85. 
Когда сказал отцу и своему народу:
"Чему же поклоняетесь вы все?
86. 
Неужто ложь — (принятие) других богов кроме Аллаха -
Желает (ваше сердце)?
87. 
И как вы мыслите Владыку всех миров?"
88. 
Затем он бросил взгляд на звезды
89. 
И сказал: "Поистине, я болен
(И не могу присутствовать на вашем пире)".
90. 
И отвернулись от него они и прочь ушли.
91. 
Тогда он к их богам подкрался и сказал:
"Что ж не едите вы (оставленные подношенья)?
92. 
Что с вами, лишены вы дара речи?"
93. 
И он (поближе) подошел к ним,
(По ним) ударив правою рукой.
94. 
Потом поспешно там собрались люди.
95. 
И он сказал:
"Вы поклоняетесь тому, что иссекли вы сами;
96. 
Бог сотворил и вас, и дело ваших рук".
97. 
Они сказали:
"Топку для него постройте
И бросьте его в огненное пламя".
[Когда же милостью Господней
От жара пламени он был спасен],
98. 
На ум пришли им хитроумные уловки,
Но Мы заставили униженно смириться их.
99. 
И он сказал:
"Я к Богу моему иду, -
Он, истинно, мне правый путь укажет.
100. 
Господь мой! Дай мне праведного (сына)!"
101. 
И Мы послали Весть ему благую
О добронравном, кротком сыне.
102. 
И вот, когда он возраста труда достиг,
Отец сказал:
"Мой сын! Я видел сон,
Что жертвенным убоем
Тебя я (Богу) приношу.
Ты посмотри, что мыслится тебе об этом".
И сын сказал:
"О мой отец! Ты делай то, что велено тебе,
И ты найдешь, что я — коли угодно Богу -
Найду в себе смирение и твердость".
103. 
Когда же оба предались Господней Воле
И сына на чело отец уже поверг,
104. 
Воззвали Мы: "О Ибрахим!
105. 
Ты оправдал уже видение свое!"
Мы так вознаграждаем добротворцев.
106. 
Сие, поистине, (Господне) испытанье,
107. 
И искупили (сына) Мы его великой жертвой.
108. 
И Мы оставили над ним
В народах, что пришли потом,
(Благословение Господне):
109. 
Да будет Ибрахиму мир!
110. 
Так Мы вознаграждаем добротворцев,
111. 
Ведь был он Нашим праведным слугою.
112. 
И Мы благую Весть ему послали об Исхаке,
Одном из праведных пророков.
113. 
И Мы послали и ему благословенье, и Исхаку,
Но в их потомстве иные — добродетельны,
Другие же — к самим себе несправедливы явно.
114. 
Потом же милостью Своею
Мы Мусу и Харуна одарили,
115. 
И от великого несчастья
Спасли Мы их и их народ,
116. 
И Мы им помогли все превозмочь и победить.
117. 
Мы даровали Книгу им,
Что (Истину) им изъясняет ясно,
118. 
И вывели их на стезю прямую.
119. 
И Мы оставили над ними
В народах, что пришли потом,
(Благословение Господне):
120. 
Мир Мусе и Харуну!
121. 
Так Мы вознаграждаем добротворцев, -
122. 
Ведь оба праведными слугами Нам были.
123. 
Поистине, посланником (от Нас) был и Ильйас.
124. 
Когда сказал он своему народу:
"Ужель в вас страха нет перед
Господним гневом?
125. 
Ужель вы воззовете к Ба'алу,
Покинув лучшего из всех творцов -
126. 
Владыку вашего и ваших праотцев — Аллаха?"
127. 
Они сочли его лжецом
И будут призваны к Аллаху (для расплаты),
128. 
Помимо преданных и верных слуг Господних.
129. 
И Мы оставили над ним в народах, что пришли потом,
(Благословение Господне):
130. 
Да будет Ильйасину мир во всех мирах!
131. 
Мы так вознаграждаем добротворцев, -
132. 
Ведь был он Нашим праведным слугою.
133. 
Поистине, посланником (от Нас) был Лут.
134. 
Когда его Мы и семью его спасли, — всех,
135. 
Кроме старухи, что позади осталась;
136. 
И погубили остальных Мы, -
137. 
Ведь мимо них проходите вы днем
138. 
И ночью.
Ужель над этим вам не поразмыслить?
139. 
Ведь был посланником и Йунис.
140. 
Он бросился бежать к наполненному грузом кораблю.
141. 
Он жребий бросил (вместе с остальными)
И осужден был (в воду выброшенным быть).
142. 
Его большая рыба проглотила, -
Так (Наше) порицание его постигло.
143. 
И если бы (в раскаянье своем) хвалу он не воздал бы Нам,
144. 
То он стался б в животе той рыбы
До Дня, когда воскрешены все будут.
145. 
Мы на пустынный берег бросили его,
И был он слаб и болен.
146. 
Над ним взрастили Мы йактин.
147. 
Потом к народу в сто тысяч человек иль более того
Мы (с миссией) его послали.
148. 
Они уверовали — и тогда
Мы дали им (сим светом) наслаждаться
До времени, (назначенного Нами).
149. 
Спроси же их:
"Ужель лишь дочери у вашего Владыки,
Тогда как сыновья — у них?
150. 
Ужель Мы женщинами ангелов создали
И этому — свидетели они?"
151. 
И разве не от вымыслов своих
Они твердят:
152. 
Аллах (потомство) породил?
Они, поистине, лжецы!
153. 
Ужель Он дочерей пред сыновьями предпочел?
154. 
Что с вами? Как вы судите об этом?
155. 
Ужель не поразмыслить вам (получше)?
156. 
Иль (в подтверждение) у вас есть явный довод?
157. 
Тогда представьте вашу Книгу,
Коль вы в своих словах правдивы.
158. 
Они родство меж Господом и джиннами постановили,
Но знают джинны, что они
К Нему приведены все будут.
159. 
Хвала Аллаху! Он превыше всех их измышлений.
160. 
Но верные служители Аллаха — не такие;
161. 
Ведь вы и те, кого вы чтите,
162. 
Не сможете (соблазнами своими)
(Людей) против Аллаха возбудить,
163. 
Помимо тех, кому уже назначено гореть в Аду.
164. 
И нет ни одного из нас
Без места, что назначено ему,
165. 
И мы, поистине, стоим рядами
166. 
И воздаем (Ему) хвалу.
167. 
Но были те, кто говорил:
168. 
Если б от наших предков мы имели Книгу,
169. 
То мы бы стали верными служителями Бога.
170. 
Теперь же, (когда к ним пришел Коран),
Они не веруют в него,
Но предстоит познать им (скоро)!
171. 
Поистине еще до этого Мы Слово Наше
Через служителей Своих послали,
172. 
Что (Наша помощь к ним), поистине, придет
И им торжествовать победу.
173. 
И Наше воинство для них, поистине, победу завоюет.
174. 
Пока ж, (о Мухаммад!),
Ты отвернись от них на время.
175. 
(Со стороны) понаблюдай за ними, -
Ведь скоро и они увидят.
176. 
Ужель они, поистине, хотят
Ускорить Наше наказанье?
177. 
Когда оно сойдет на их местА (ночного пребыванья),
Каким же страшным будет утро тех,
Кто был увещеваем, (но не внял)!
178. 
Пока ж, (о Мухаммад!),
Ты отвернись от них на время.
179. 
Ты посмотри на них, -
Ведь скоро и они увидят.
180. 
Хвала же Богу твоему -
Богу Величия и Власти!
Он выше всех их измышлений.
181. 
Да будет мир посланникам (Его)!
182. 
Хвала же Господу -
Хранителю и Властелину всех миров!









































 





















 





 


Рецензии