Монн

Дійові особи:

Пан Лист
Пані Тро
Кві
Булькундій Великий
Хник
Фло
Орі
(інші квіточки, феї , метелики)


...у житті кожного  повинно бути місце для казки. І... Здається,сьогодні до нас завітали жителі далекої казкової країни Монн.

Звучить музика.
Виходять герої (переодягнені, загримовані). Паралельно з тим,як вони виходять, ведучий читає  текст. Герої пантомімічно показують , зображають те, про що розповідає оповідач.

Ведучий: Ось це – Пан Лист. Він слідкує за тим, щоб дерева, трави та загалом рослини були доглянутими, щоб їх ніхто не кривдив, а якщо хтось завдасть їм шкоди – Пан Лист їх лікує.

Це – Пані Тро. Вона – господиня садів та квітників, польових та диких квітів. Слідкує за тим, щоб квіти були гарні, щоб ніщо не заважало їм рости та прикрашати цей світ.

Це – Кві – молодий і жвавий друг ящірок ,жабок, рибок та інших дрібних тваринок. Він хитрий (інколи навіть занадто), але завжди готовий прийти на допомогу.

Це – сам великий і поважний Бульк. Але він не любить, коли його так називають: вважає, що це не підходить до його величної персони. Тому просить всіх називати його Булькундієм Великим. А загалом він просто  - господар води в річках і на небі.
(всі аристократично кланяються у реверансах і посміюються з Булька)

Є ще багато жителів країні Монн – квіти, метелики ,тваринки, рослинки …Їх дуже багато. У кожного є своє захоплення, робота, обов’язки… Зазвичай живуть вони весело.
Але одного разу…Завітала до них – Хник…. Вона завжди була сумна і їй усе не подобалось.. Через те, що вона багато плакала, очі в неї стали червоні, а шкіра бліда.
Як не намагались жителі країни Монн її розвеселити, у них нічого не виходило.

Усі персонажі по черзі підходять до неї, показують, що вони вміють (хтось жонглює, хтось показує квіти, рослинки, хтось кружляє у танку з/біля неї. Але вона все така ж сумна і від усього відмовляється.
Музика стихає.

Пан Лист: Хник, ну чому ти сумуєш? От дивись яка рослинка гарна! Вона дає нам кисень, у ній так багато клітинок ,це справжній Всесвіт у одному маленькому листочку! Доторркнись! Це ж – легені нашої планети! Хіба ж це не чудово?

Хник: Клітинки, листочки, легені…Нудота!Не цікаво. І взагалі, нічого гарного у всіх цих листочках-квіточках я не бачу!Теж мені – ботанік! От у мене – шкіра гладенька ,бліденька, їй захист потрібен,догляд… А ваші росини можуть подряпати. Та й взагалі,для чого ти це все робиш? Тобі що, багато платять за це?

Лист: Ні. Мені просто подобається це робити.

Хник: Ти дурень! І робота твоя дурна!

Пан Лист сумний відходить до своїх рослинок, починає щось робити,але настрій поганий і в нього просто опускаються руки.

Пані Тро підносить до неї квітку.

Хник: Приберіть! Приберіть негайно цю гидоту!

Тро: Дівчинко, це не гидотна,це – квітка!Гарна, тендітна квітка. Вона мов..

Хник: Нісенітниця! І взагалі…Апчхі…Аааааапчхі…Здається ….здається у мене алер….ааапчхі…алергія. Викиньте це, не поширюйте хвороби! Іще заразите усіх! Ааааапчхі!

Пані Тро також без настрою йде геть.

Хник: А про ваших ящірок і дощові хмари я взагалі мовчу. Брррр! І чого ви танцюєте? Що, робити немає чого? Працювати йдіть…або он, жаб його позбирайте…Теж мені, країна божевільних!

Всі сумні розходяться по сцені. Звучить тужлива, монотонна  музика.  Кожен займається своїм ділом, але вже без ентузіазму. Дехто й не робить нічого. Просто сумно сидить і навіть не дивиться на інших.
Забігає дівчинка. Вся яскрава, весела, з букетиком квітів. Це – Орі.
Пробігаючи між героями вона з усіма вітається.

Орі: Доброго дня, пане Лист! І вам Пані Тро….

Мовчать. Вона дивується. Бачить Кві.

Орі: Кві,друже,як справи?

Той лише махає рукою і відвертається.

Орі: Пане  Булькундій, доброго дня!

Бульк: Можеш звати мене просто Бульк. Яка різниця?

Орі розгублено на всіх дивиться.

Орі: Та що з вами таке? Нічого не розумію!

Її пошепки кличе дівчинка-метелик (Фло).

Орі: Фло, що трапилось?

Фло: Поки тебе не було,до нас в місто прийшла Хник. І після цього… Ну, ти сама бачиш.

Орі: Жах який! А що ж вона зробила?

Фло:  Запевнила їх у тому, що немає у житті нічого цікавого ,що їхня робота погана і не треба робити те, що подобається, тому що це – дурниця.

Орі: І вони повірили?

Фло: Гадаю, Хник – зла чаклунка.

Орі: Розберемось з нею потім. Спочатку треба рятувати друзів.

Фло: І як…як ми це зробимо? Ми ж не якісь супергерої!

Орі: Я тобі от що скажу : у кожному з нас живе супергерой! Часто суперсила – це допомагати іншим, слухати, втішати ,бути терплячими, робити гарні безкорисливі вчинки і любити інших і життя взагалі. Адже,що роблять супергерої?

Фло: Рятують людей і тваринок!

Орі: Так! А ще вони – роблять гарні вчинки!

Фло: А й справді!

Орі починає пританцьовувати, згодом за нею повторяє Фло….Звучить весела музика… Вони підходять до кожного з жителів, посміхаються, обіймають їх, починають з ними робити їхню роботу… Жителі поступово оживають і згодом життя в селищі входить в звичайний ритм.
Орі всіх обіймає.

Орі: А тепер треба щось вирішувати з Хник!

Кві: Її треба прогнати! Вона погана!

Бульк: Підтримую.

Орі: Ні-ні-ні! Я вважаю, що всі люди – хороші. Але часто вони забувають про це. Їх ображають – і вони ображають.І чим більше ображають їх, тим більш сердитими стають вони. Потім вони до цього звикають і…просто забувають, що можна бути добрими…І що життя прекрасне, не зважаючи ні на що! Треба нагадати Хник про це!

Лист: А ти права!

Фло: Треба допомогти бідолашній дівчинці.

Тро: Давайте помічати в ній все хороше, що знайдемо. І бути добрими з нею.

Кві : чаш…А от і вона.

Входить Хник.
Хник: А чого це ви знов такі веселі? Що,свято якесь? Чи ви мільйон виграли?

Кві: Ти сьогодні така гарна! От до цього не помічав, що в тебе таке прекрасне волосся.

Хник: Ти що, здурів?

Кві: Просто хотів тобі сказати те, що думаю. Ти чудова!

Хник знизує плечима, махає на нього рукою йде далі.

Лист: О, дівчинко! Я виростив це спеціально для тебе. Воно не колеться, не ріжеться, а якщо прикладати листочки цієї рослинки на ніч на очі, зранку почуватимешся бадьоро і шкіра на обличчі біля очей буде гладенькою, як шовк.

Тро: Панянко Хник, порадьте будь ласка, які квіти більше пасують мені до цієї сукні?

Хник: Ви ще більш божевільні ніж були до цього!!!

Бульк підходить і обіймає її. Вона пручається. До них підходять усі герої і усі разом обіймають її.

Всі: Ми тебе любимо, Хник…Навіть такою вередливою, як ти є.

Хник виривається, відбігає на кілька кроків. Зупиняється плачу.

Лист: Ну чого ти,Хник?

Хник: Нічого!

Тро: дівчинко,чого ти плачеш?

Хник: Ви всі такі добрі! Я …я цього не заслуговую!

Орі: Всі заслуговують на доброту і любов.

Всі знов підходять і обіймають її. Коли вони розходяться,Хник стоїть і посміхається. На ній вінок з квітів (або ще якийсь яскравий аксесуар).

Хник: Так…приємно і тепло на душі. Дякую вам всім! Так хочеться зробити щось хороше.

Орі: Запросто! Подивись, скільки людей чекають на хороші вчинки! (показує в зал).

Лист: Давайте разом подаруємо трошки радості і тепла дітям?

Всі: Давайте!

Ведучий зачитує кому які подарунки дарувати, герої  швидко і з посмішками дарують їх дітям в залі ,говорячи при цьому дитині різні гарні побажання.  В цей час звучить якась весела музика. Коли роздача подарунків закінчується,всі персонажі виходять на сцену.

Хник: Робіть гарні вчинки, любіть життя і один одного! Посміхайтесь, що б не трапилось!
Всі разом: Бажаємо вам гарного настрою!

Всі машуть руками ,прощаються,йдуть зі сцени.


Рецензии