Ломоносов рус хушхабарчиси эди

Ломоносов Михаил Васильевич (8/19.11.1711 - 4/15.04.1765 йиллар).  Ломоносовга кадар рус халки интеллектуал жихатдан бошка халкларга бирон бир янгилик етказгани тарихда кам.
Уйлаб карасам шу ишни Ломоносов килган экан. Ута сабрли киши хакида улуг сахобалардан бири Абу Бакр Сиддик «сенда пайгамбарликнинг киркдан бир улуши бор экан» деганлари хакида бир ривоят укигандим. Хусусан хуш хабар етказиш хам пайгамбарларнинг асосий вазифасининг 50 фоизини ташкил этган. Колган 50 фоизи ёмон ишлар учун бу дунёда хам, охиратда хам жазо борлиги хакида огохлантириш эканлигини хамма тушунди, шекилли.
Ломоносов бутун рус халкида уларнинг факатгина уруш, жанжал билан эмас, балки ижодий мехнат билан хам ном козониши мумкинлиги хакида ишонч пайдо килган шахс эди. У биринчи ишни рус тилидан бошлади (у узбек Навоийси эди-да) ва адашмади. Ломоносов яратган замонавий рус тилини ургангач Карамзин, Пушкин, Гоголь, Лермонтов, Тургенев, Достоевский, Толстой, Менделеев ва минглаб рус ижодкорлари интеллектуал салохиятини бошка халкларга хам утказа бошладилар. Рус халки хакида Келажакка ишонч йугрилган шеъри – ОДАси учун давлат унга жуда яхши гонорар берганлигиниям айтиб куйишим керак экан.
Кискаси унинг хаёти, ижоди “олимлар, пайгамбарларнинг ворислари” деган хадисга тулик мос келади. Жойи жаннатда булсин Васил бобо угли Михаилнинг.   


Рецензии