Я m happy!

                Навчіться дивувати самих себе ...

  У кожного є своя історія. Історій багато, з них виткане все наше життя. Історії сумні та радісні, історії нудні та захоплюючі, історії заплутані та банальні... Це моя історія. Може мені й не варто було цього робити: оголювати свою душу, змотувати нитки спогадів в клубки і потім відкладати їх у кошик з написом "МИНУЛЕ".
  Анна була журналісткою, працювала в одному з місцевих глянцевих журналів у містечку Р. Їй потрібно було знаходити героїв для своїх статей з незвичайними долями або оригінальними унікальними здібностями. Хтось із них володів унікальним тембром голосу, хтось вишивав картини хрестиком, хтось був наділений ще яким-небудь талантом про який варто було розповісти читачам журналу.
  А чим вона могла похвалитися у свої 22. Тільки недавно закінчила факультет журналістики, робила собі ім'я серед уже маститих «акул пера», вийшла заміж і те невдало. Їх відносинами з чоловіком постійно намагалася керувати свекруха.
  Анна любила свого чоловіка, (чи це вже була звичка, вони так довго зустрічалися), але вона не могла дивитися на те як Ілля у присутності своєї матері ставав просто загнаним цуценям. У такі моменти Аня розуміла, що вийшла заміж не за того, хто їй здався при першій зустрічі сильним, впевненим чоловіком. Ця маска спала у шлюбі, перетворивши його в слабохарактерного, сопливого маминого синка ...

  Дівчина ось уже більше години сиділа за ноутбуком, на екрані все так само миготів курсор, в голові не однієї думки, а матеріал треба було вже здати через два дні в друк. Серед купи паперів та вирізок з журналів на столі лежала книга і ще подарунок в красивій квітковій обгортці із золотистим бантом. Подарунок так і манив, щоб його розгорнули, розгадали його секрет, що всередині ... але Анна не наважувалась це зробити..
  Тиждень тому вона повернулася зі Львова, куди їздила по роботі. Так зовсім незначний матеріал про студентів - аспірантів одного з університетів Львова, які розробляли якийсь там унікальний екологічний проект. Вона провела там тиждень, кожен день зустрічалася з ними: збирала матеріал, проводила інтерв'ю, вникала в суть питання.
  Анна була людиною складною внутрішньо, але сходилася з незнайомими людьми легко. Було в ній щось таке, що давало змогу іншим перед нею розкритися як шкатулка, показуючи свої головні скарби. Сталося і тут так.
  В останній день її перебування вони зібралися в одній з львівських кав’ярень, просто відзначити її від'їзд, адже за цей час вони здружилися. Прийшов на цю зустріч і куратор групи Андрій. Сам він відмовився Анні давати інтерв'ю, списав на те, що не публічна людина і взагалі не його заслуга в цьому проекті, а його хлопців та дівчат. Але протягом усього часу, поки Аня вела свою журналістську діяльність, ходив як тінь за ними, завжди був по близькості. Анна не розуміла, що відбувається, але її тягнуло до цієї людини, як магнітом, була в ньому якась загадка. Так, вона була заміжня. Вона любила чоловіка або їй так здавалося. Але дивлячись на Андрія вона розуміла, що між ними є якийсь внутрішній зв'язок.
  І в останній день її перебування він прийшов теж в кафе. Час був пізній, стрілки годинника її підганяли, що час їхати на вокзал. Вона попрощалася зі студентами, вони обмінялися номерами телефонів ... обіцяли телефонувати, запрошували не раз в гості.
  Андрій зголосився відвезти її на вокзал, вона не змогла відмовити. Всю дорогу він мовчав, вона теж не порушувала цю тишу. Вже на пероні він їй простягнув книгу і ще щось загорнуте в красиву упаковку.
- Це книга - подарунок від нашої групи, можеш її не читати, я не думаю, що у тебе викличе інтерес заумні екологічні терміни ... головне вже написано на титульній сторінці. - І вони обидва розсміялися. Раптом так стало легко. Ані здалося, що вона знала все його життя. А це в упаковці подарунок від мене, розгорни його, коли тобі стане важко ... Він злегка стиснув її руку : " Тобі вже час". І пішов геть, не обертаючись ...

  Скільки часу минуло після поїздки до Львова, давно вже і матеріал вийшов у журналі про проект студентів - екологів, а вона все не наважувалася розгорнути подарунок від Андрія. Вона розуміла, що між ними пробігла іскра, але не хотіла, щоб вона перетворилася в полум'я і потягнула її на дно ...

  Загнана в кут життя: тепер постійні сварки з чоловіком, невдала вагітність, а вона так хотіла дитину, депресія, нічні кошмари і страхи. Здавалося, що життя для неї закінчилося.

  Вона взяла подарунок, довго вивчала орнамент на папері, хоча і так знала його вже напам'ять: кожну завитушку, злам ліній. Вона зробила акуратний надріз паперу, всередині картонна коробка, відкривши її, Анна була злегка розчарована ... на дні коробки лежав блокнот. На його кремовій обкладинці золотистими літерами значилося " Життя тільки починається ... "

  Анна провела рукою по блокноту і зітхнула. Їй завжди подобалося канцелярське приладдя, вона могла годинами бродити по таких відділах і розглядати ручки, олівці, яскраві обкладинки зошитів. Часто, щоб підняти собі настрій купувала блокнот з незвичайною обкладинкою, який їй сподобався, але так і не наважувалася в ньому почати писати, вона боялась зіпсувати білосніжні аркуші паперу своїми спонтанними думками. Купувала і складала їх на окремій полиці у своїй шафі. Ось і черговий блокнот поповнить її колекцію.

  Вона перегорнула записник, і здивувалась, що листи списані чиїмось нерівним почерком, а з середини блокнота випав невеликий  аркуш, на якому Аня прочитала : "Люба Анна! Якщо ти читаєш ці рядки, значить ти все-таки вирішила прийняти мій подарунок. Не дивуйся, що сторінки блокнота списані. Це твій ключ до щастя. Я побачив тебе і з першого погляду зрозумів, що між нами є якийсь зв'язок ... може це кохання, я й сам не знаю ... я бачив глибокий сум у твоїх очах, хоча ти і посміхалася ... я спробував заглянути до тебе всередину душі, але відчув там порожнечу ... Цей Блокнот допоможе знайти тобі себе справжню, точніше згадати себе справжню ... Знайди своє щастя!"

  Аня відкрила на першій сторінці блокнот. Напис свідчив: "Щастя за розкладом". А це ще що таке ? – підкотила  очі дівчина. – Ну це вже ні, жити за чиєюсь вказівкою, ще й незнайомця. Так, вона спілкувалася з Андрієм, у них було багато чого спільного, її тягнуло до нього. Але… А може все-таки варто спробувати і так все її життя котиться під ухил. Чим вона ризикує ? Аня продовжила читати, на сторінці стояла завтрашня дата - перший день осені. Осінь її улюблена пора.

  У дитинстві завжди хочеться подорослішати, щоб робити все, що хочеться - говорив його голос зі сторінок блокнота. - А подорослішавши, ми часто перестаємо робити навіть те, що робили в дитинстві. Так може зараз відкинути все це, забути про обмеження і зустріти перший день осені, як у дитинстві. У парку, з солодкою ватою на лавці, вимкнути комп'ютер, залишити мобільний вдома, купити цілий блок «Баунті» або перевірити чи справді « Мілки Вей » не тоне в молоці. Мульт про рятувальників Чіпа і Дейла освіжить у пам'яті веселу пісеньку.  Різнокольорова пружинка підніме настрій. А після того, як ти покатаєшся на « Веселих гірках », напевно, і хмари затанцюють. І десь всередині з'явиться те саме почуття свободи, нескінченної та всеосяжної.
І тоді навіть за місяць з тобою зможе відбутися саме чарівна пригода в твоєму житті. Тільки вір у себе ...


  Аня прочитала і засміялася, та мене вважатимуть божевільною, якщо це я все почну робити ... але потім взяла мобільний і набрала номер своєї подруги Віки.

Наступного дня Анна зустрілася з Вікою в міському парку. Було близько 3 години дня. Вони сіли на лавці під розлогим каштаном із золотистим листям. Прихопили з собою піцу і по стаканчику гарячого шоколаду.
  По парку бродили то там то сям групи школярів : ошатні з бантами ... як ніяк 1 вересня. Раніше для Ані перший день осені був початком нового життєвого етапу. Ні, не Новий рік, а саме 1 вересня було точкою відліку початку, початок нового життя, що з цього дня все зміниться.
 
З Вікою зараз вони бачилися рідко: сім'я, робота, побутові проблеми засмоктували як трясовина. Залишався мобільний телефон, на якому вони висіли годинам, рятуючись так від нудьги і ділячись останніми новинами з життя спільних знайомих. З Вікою Аня познайомилася ще на студентській практиці в одній з газет там і потоваришували. " Вікуся " - так кликала її Анна. Вікторія була мініатюрною дівчиною, з виразними очима та заразливим сміхом. З нею можна було відчувати легко і невимушено, з нею ти віриш, що тебе не засудять, щоб ти не зробив, все це буде виглядати простим і забавним жартом.

  - Ти пам'ятаєш нашу давню традицію в " День пива " кататися на " Веселих гірках ",  сідати саме в першу кабінку , щоб вітер в обличчя, а потім верещати від задоволення, як ніби це самий крутий віраж у нашому житті або падіння з високого обриву ...
  - Ну, так, особливо , коли на нас з побоюванням дивляться і діти і їх батьки - і Віка зайшлася в істеричному сміху - Думають, що дві дорослі девахи просто перебрали...
 Їх обуяла нестримна радість.
 Скільки разів вони бачилися і кожен раз у своїх розмовах перебирали як кольорові намистинки - події нанизуючи їх на одну нитку спогадів.
 Анна розслабилася, вдихала терпкий аромат повітря, який тільки буває восени, їй навіть хотілося мурчать від задоволення.
  Правда їм з Вікою так і не вдалося прокотитися на каруселях, атракціони в парку були закриті до наступного літнього сезону. Ну, і начхати їй, і так вдалося забути про свою хандру на кілька годин. Правда Анна не стала розповідати про  записник, який їй подарував хлопець зі Львова. Це її був маленький секрет.
  Час в розмовах і дівочих плітках пролетів швидко. Мобільник мовчав. Чоловік швидше за все ще не повернувся з роботи. Хоча у Іллі і не було такої звички дзвонити їй. Аня частіше набирала його номер, але тепер в їх сімейному житті все йшло криво і навскіс.

  Повернувшись додому, Аня не застала чоловіка вдома. На журнальному столику вона побачила папку з паперами. Аня швидко пробігла очима по тексту і не могла повірити, що трапилося ...

  Ейфорія після зустрічі з подругою швидко розвіялася - повернулася реальність. У неї перехопило подих, Аня відчула реальну біль у серці, біль наростала, біль від свідомості, що це все не сон. Життя як воно є.
  Її життя скоро зміниться. Тільки от питання: в який бік? Та крихітна частина душі, що ще не розлучилася з логікою розуміла, що так буде краще. Вона не змогла зробити це сама, за неї прийняли рішення.
  Серце билося глухо, накрило хвилею нудоти, головне заспокоїться. Анна глибоко зітхнула і почала благати: поверніть мені вміння володіти собою, я зумію пережити цю хвилину ... Ілля подав на розлучення. І тут він виявився боягузом. Не зміг поглянути їй прямо в обличчя, сказати про те, що йде від неї, що розставив всі крапки над і. Просто зібрав всі свої речі і пішов. Гіркота підкотила до горла і сльози покотилися рікою.
  У її сумці завібрував мобільни, Ані не з ким не хотілося говорити, на дисплеї висвітився дзвінок від мами.
- Аня ви приїдете з Іллею, ми з татом влаштовуємо вечерю з нагоди нашої річниці. Ти  напевно забула ?
- Мам, я не забула ... але ми не приїдемо…
- Що сталося? - Стривожений голос матері віддавався дзвоном у вухах Анни.
- Ілля подав на розлучення - і Анна не змогла більше стримувати ридання. Життя – так існування, життя без завтрашнього дня.
- Нам приїхати з татом.
- Ні, не треба. Мені треба побути одній. І будь ласка, мам, не говори поки нікому, навіть татові. Все буде добре - і Аня відключилася.
 
  На підлозі лежав блокнот, який випав з сумки, все з тим же закликом " Життя тільки починається ... " Аня хотіла вже  його засунути подалі на полиці з книгами, напитися снодійного і забутися ... Але потім перегорнула сторінки до потрібної дати зі словами: ну що ти ще мені приготував ? Напиши свої бажання і плани на рік на стікерах і повісь їх. Як тільки бажання здійсниться, то будеш зривати стікер.
- Які плани? Життя щойно закінчилася для мене ... - Дівчина зітхнула і ковтаючи сльози попленталася на кухню заварити собі каву. Скільки вона там просиділа, час для неї перестав існувати, кава залишала терпкий присмак на губах, змішувалася з гіркотою її душевного болю ... Гаразд, чим чорт не жартує ... вона дістала кольорові стікери і ручку і поклала на стіл перед собою. Тут би хоч на місяць нашкрябать свої побажання і плани, не кажучи вже на рік. Аня замислилася, мнучи в руках ручку. Потім вона взяла один з стікерів і написала : "Все буде добре, головне в це вірити ", на другому: " Посміхнися, тебе люблять ", третій: "  Вір у себе і все обов'язково вийде! Успіху!", четвертий: " Щастя є! Озирнись!" Вона списала ще пару різнокольорових папірців і поселила їх всі на двері холодильника, як нагадування про добро, мрії та надії.

  Анна прокинулася серед ночі, і її кинуло в піт. Наснився кошмар, настільки моторошний, що викинув її зі сну і залишив лежати серед переплутаних простирадл, серце відчайдушно билося. Дихати неможливо. Вона хотіла притулитися до плеча Іллі, але свідомість її повернула в дійсність - він пішов і вона одна. Аня встала і відкрила вікно, вона дивилася на вогні нічного місто і її накрило нестерпною хвилею самотності ...
  Прокинулася вона від того, що за стіною голосно лаялися сусіди.
 - Господи ! Котра година ? Я проспала ! На роботу.
  Анна одягалася на швидку руку. Заглянувши на кухні в холодильник, який виявився практично порожнім, вона вхопила баночку з йогуртом, але виявилося, що термін придатності закінчився. Упаковка швидко полетіла у відро для сміття. Вона зачинила дверцята холодильника, стікери з її мріями і " маячними " бажаннями розлетілися по всій кухні і лягли кольоровим килимом на підлогу. Часу обмаль, а сьогодні саме збір з приводу обговорення змісту осіннього номера журналу "Ще ! "
  Головний редактор Ірина Анатоліївна Холодова терпіти не могла не пунктуальність, і співробітників, які запізнюються, тому з порушниками робочої дисципліни боролася як могла. Довелося Ані розщедриться на таксі.
  Редактор журналу "Ще " просто обожнювала мозкові штурми, саме у такі моменти їй здавалося, що може народиться чудова ідея, яка зробить статтю незвичайної, оригінальної , знайде відгук у читача, а не буде простим набором друкованих символів для продажу.
  Анна швидко злетіла по сходах в офіс редакції. Всі вже зібралися в конференц -залі. Дівчина відчинила двері й усі очі втупилися на неї. Вона якомога витонченіше і тихіше пройшла по залу і сіла на вільний стілець.
 - Гаразд , продовжимо . - Метнула злобний погляд головний редактор на Аню. Холодова не любила, коли її думку, хто-небудь перебивав. - Ми обговорювали найближчий випуск. Отже. Ідеї. Всі будуть писати про осінню депресію та нудьгу. Але про це стільки написано і переписано. Нам потрібна якийсь свіжий струмінь у цьому сюжеті.
  Денис, Наташа та Олена кивали і робили помітки.
  Аня порилася в сумці і зрозуміла, що забула в поспіху вдома свій робочий блокнот, зате подарунок Андрія зі Львова був на місці. Доведеться робити позначки в цьому блокноті, Аня відкрила його на даті 3 вересня. Сьогоднішній день наповнений посмішками, добром і гарним настроєм. Швидше читай і теж посміхайся! Купи багато кульок, а потім роздай їх перехожим. Простеж за реакцією. «Божевільний!» - Промайнуло в голові у Ані.
  Анна оглянула уважно присутніх, але її колеги навіть не намагалися висловлювати свої ідеї та побажання. Вони зосереджено записували розпорядження головного редактора. Саме розпорядження - ні не заохочення, ні увагу до того, що думають співробітники. Ірина Анатоліївна жорстко нав'язувала свої ідеї.
 - Це якось не ново ... - Вимовила вголос Аня, але, напевно, це сказала занадто голосно, що її слова долетіли до слуху Холодової.
 - Якби ти, Аня, слухала уважно, то почула, що ми не збираємося передруковувати мотлох .
Всі якось зацокали і засовалися на своїх стільцях, назрівав конфлікт.
 - Добре, що ти пропонуєш ?
  Аня відчувала як на неї напружено дивляться колеги.
 - Ну ... - почала вона невпевнено. Посміхайся. Згадала дівчина наставляння з блокноту. - Ми знаємо, що осінь період хандри ...
 - Ближче до суті, - Холодова втрачала терпіння.
 - Треба подарувати людям шматочок щастя ... Пожвавити барви життя, зробити їх яскравіше , наповнити позитивними емоціями. - Хоча у самої настрій на позначки нуль подумала Аня і не чекаючи сама від себе такого випалила на одному диханні. - Подарувати випадковим перехожим кульки щастя. Влаштувати такий собі флешмоб ... Не вибираючи людей, щоб прості люди , випадкові перехожі стали героями сюжету...
  Аня на видиху закінчила говорити ... повисла тиша ... а потім Холодова розсміялася : " Ань, це як-то по дитячому та наївно, але може це і те саме, що треба робити в такий період ... так що я приймаю твою ідею... "
  А Аня вже подумки дякувала Андрію  за безцінну пораду, яка повинна була врятувати і її від нудьги, від того всепоглинаючого почуття байдужості, коли тобі все одно, чи світить сонце, чи падає сніг.

  Телефон Ані весь день вперто мовчав. Ілля так і не подзвонив. Їй так хотілося розповісти про ідеї флешмоба, просто почути його голос. Але і вона не хотіла робити перший крок. Гордість заглушала голос серця. Вона взяла і зі злості стерла його номер у телефонній книзі, але з пам'яті його не зітреш. Набір цифр його мобільного вона знала напам'ять.

  Настав вівторок. У блокноті на цей день значилося: Почни ранок з посмішки! Аня подумала : начебто це твердження було вчора ... ну, ладно ... Як дівчина не намагалась, вранці усмішка не з'явилася на її обличчі. Вона кривлялася перед дзеркалом протягом 15 хвилин, однак її обличчя більше нагадувало гримасу, ніж милу мордочку. Не врятували навіть « качині » губки. У кінці, вона зобразила чергову усмішку обслуговуючого персоналу і чекала, що це надасть психологічну дію . Але настрій не поліпшувався. Гаразд, досить експериментів. Я журналіст, значить під час своєї роботи я повинна забути про свої особисті проблеми та невдачі і виконати все на відмінно. З цією думкою вона вирушила до парку, де повинен був пройти фдешмоб.
  50 великих куль пастельних відтінків: смарагдовий, блакитний, білий,  бузковий, рожевий , м'ятний - все в стилі журналу "Ще ! " Для початку пофоткались самі з такою величезною зв'язкою куль. Потім почали дарувати кульки перехожим. Нам попався в парку дідок, який мирно розташувався з газетою на одній з лавок у парку. Починали ми флешмоб з фрази, що ми журналісти, і хочемо подарувати маленький шматочок щастя.
Старий навіть просльозився , згадав історію зі свого  дитинства, як з батьками приходив сюди на вихідні погуляти і вони купували йому повітряну кулю і для хлопчика це було справжнім святом. Але більше цієї події раділи діти. Вони кричали: " Уляяя , шааалік , я так давно хотіла шааалік ! " Кількість кульок у зв'язці швидко зменшувалася. Ще закохана парочка, яка маркером намалювала на кулях серця і написала свої імена, попросила сфоткати їх на пам'ять ще і на їх фотоапарат. Дівча, яка вигулівала таксу теж приєдналася до  флешмобу, точніше її притягнув песик до нашої творчої групи. Собака замахав хвостом, побачивши зв'язку різнокольорових куль.
 - Чапа просто дуже любить грати з м'ячиками - соромлячись прощебетала дівчинка -підліток.
  Значить і їй належить шматочок щастя. Аня простягнула кульку дівчинці, але песик перехопив нитку, затиснувши її між зубами, махаючи з боку в бік повітряною кулькою такса немов стрибала від радості, що її теж обдарували шматочком щастя. Але так і не втримала нитку, вона вислизнула з пащі Чапи і кулька  полинула в небо...
Після того, як ми роздали всі кульки, люди не розходилися. Хтось подав ідею загадати бажання та  відпустити кулі в небо. Випадкові перехожі, які на якийсь час стали однією дружною групою загадували бажання, тут же відпускали в небо і довго ще проводжали поглядом кольорову хмару з повітряних куль.
  Аня дивилася на цих людей і посміхалася, їх щастя передалося і їй, не довелося кривити губи, як це вона намагалася зробити з ранку ... посмішка змінила її обличчя, в очах з'явився блиск ... Вона побачила як їй підморгнула Вероніка -фотограф, і показала великий палець у верх , що проект вдався і все вийшло. Приємно бути трошки чарівником , - подумала Аня.

  У блокноті завдання звучало так: " Влаштуй шопінг! " Для будь-якої дівчини - це два заповітні слова. Тільки не для Ані. Точніше, не так. Вона любила купувати і витрачати гроші з користю, а від походів по магазинах приміряти - це просто кошмар.
  Вже через півгодини вона втомлювалася, нескінченні перевдягання туди-сюди її стомлювали та й покупки ставали не в радість, хотілося скоріше додому. Але завдання є завдання. І потім, вона згадала вчорашню ейфорію від флешмобу і їй захотілося знову відчути ту ж легкість і жвавість.
  Вона без інтересу розглядала вітрини магазинів одягу, але так і не ризикувала туди зайти. Сьогодні на відміну від вчора на вулиці було зимно і сиро. Осінь примхлива дівчина, швидко змінює свій настрій.
  В одній з вітрин бутіка її увагу привернув шарф. Їй захотілося доторкнутися до тканини, погладити оксамитовий малюнок. Шарф з малюнком кольору кави з молоком і намистинками. Те, що їй потрібно. М'який і пухнастий шарф з кашеміру - дарувальник надії і тепла ...

  Глянувши з ранку на список нових завдань, Аня впала ще більше в нудьгу. Можливо, це протестували її комплекси, можливо, її вразливе почуття свободи , можливо, заграло дитяча впертість.
  О ні ! Тільки не це! Запроси друзів у караоке та виконай на твою думку смішні пісні, а наприкінці зворушливу обов'язково .
 - Я не можу співати - з жахом подумала Аня - ще й на публіку. Вона могла тільки в рідкісні хвилини підспівувати своїм улюбленим виконавцям і то за умови, що її ніхто не чує; обожнювала співати вранці на кухні, коли готувала сніданок або під час прибирання. Значить доведеться телефонувати подругам, а ще доведеться розповісти про цей розклад щастя.
  Аня набрала Вікін номер, гудки в трубці не змусили довго чекати.
 - Привіт, Вік, плани на вечір є?
 - Ні, а що ?
 - Як тобі ідея піти в караоке- бар ...
 - О! Чудово. Який привід ?
  Аня все як є розповіла Вікусі , про знайомство з Андрієм, про його оригінальний подарунок , що ось вже кілька днів живе за розкладом щастя дивного незнайомця ... і їй це, як не дивно починає подобається ... кожен день-сюрприз ... але сьогодні співати в барі-караоке ... це точно не для неї ...

  Анна ввечері стояла перед своєю шафою з задумливим виглядом, що одягнути . Біля її ніг вже громадилася кольорова гора одягу. Але все ж Аня віддала перевагу чорному платтю з мереживом , яке підкоряло своєю простотою, але водночас і витонченістю. Замшеві черевики на високих подборах підкреслювали стрункість її ніг. Аня розпустила волосся, підфарбувала густо очі тушшю. Останній штрих ореол аромату з крапель її улюблених парфумів .

  До компанії Ані і Віки ще приєдналася Нінель . Дівчата блискучі і пахучі зайняли столик у кутку зали. Місце було хорошим, так як було видно весь зал, а також вхід, хто заходить і виходить з караоке - бару. До них відразу ж підійшов офіціант. Дівчата замовили мартіні, але Аня вирішила, що їй варто випити, щось міцніше і попросила принести ще й горілки.
  Народ веселився на всю. Якась тітка великих габаритів з лисуватим мужичком , виспівували пісню Круга Володимирський централ.
  Аня вже шкодувала, що прийшла сюди . Зате дівчата були на позитиві і жадібно вивчали список пісень, обговорюючи , щоб таке їм заспівати .
  - Аню, що так , що за кислий вираз на обличчі? - Запитала Нінель . - Ми ж прийшли повеселитися, зрештою відірватися, от і насолоджуйся .
  - Тобі зовсім не обов'язково виконувати завдання незнайомця - дивака - шепнула на вухо Ані Віка.
  - Ні, я повинна ...
  - Це , що самобичування … - здивувалась Віка.
  - Гей , про що ви там шепочетесь , вже келихи повні - проспівала Ніна – давайте за нас !
  Час йшов, келихи порожніли, наростали веселищі, як і наростав градус алкогольного сп'яніння.
  - Все я йду співати.
  - Аню, стій , ти ж п'яна ... - хапала її за руки Віка.
  - Ні , дайте мені мікрофон ... Мікрофони до нашого столика ... - кричала Аня на весь зал .
  Вся увага тепер була прикута до неї. Якби вона так не кричала, то люди, які сиділи в глибині клубу, може , й не помітили б взагалі її виступу , але зараз всі заінтриговано чекали, що ж буде далі.
 - Покажи їм ! - крикнула услід Нінель .
  Аня була п'яна, але алкоголь не ввібрав її страх виступати перед публікою. Руки зрадницьки тремтіли, в горлі пересохло . Вона навіть не помітила , як почалася музика, і пропустила перші кілька рядків пісні.
  Зал затих. Аня прочистила горло, і цей звук відгукнувся гучним відлунням. Глядачі поморщилися . Аня благально глянула на Віку і Нінель, і весь її столик підняв вгору великі пальці . У будь-який інший ситуації Анна розсміялася б від їх зворушливого вигляду, але зараз це додало їй сил. Аня міцно стиснула мікрофон і проспівала дуже тонким і тремтячим голосом : «Ворони - москвички мене розбудили . Промокшие спички надежду убили  » Вона вибрала пісню Земфіри .
  Аня продовжувала співати , але її голос звучав так, що здавалося , що вона зараз заплаче або закричить від душевної туги , що рве її на частини. Їй здалося , що біля входу стоїть Ілля . Він дивився на неї і в його погляді читався тільки докір . Або це її п'яна свідомість прийняла чужака за її чоловіка.
  Коли вона зрозуміла, що її зараз освистять , друзі підхопили рядки пісні : "Я стала старше на жизнь. Наверно нужно учесть. Корабли в моей гавани - Не взлетим, так поплаваем. Стрелки ровно на два часа назад. "
  Хтось аплодував.  Аня вже майже не нервувала, пісня підходила до кінця . Люди за далекими столиками знову почали базікати, офіціанти продовжували розносити напої, і Анні вже здавалося, що вона одна в цьому залі слухає свій спів .

  Наступний ранок приніс тільки страшне похмілля та головний біль, що навіть дзвін будильника Ані здався молотом по голові. Останній раз вона так перебирала, коли була студенткою. Дівчина піднялася з ліжка , точніше сповзла з простирадл. Аня зробила крок під холодний душ - хороший засіб з ранку привести в порядок свої думки. Потім заварила міцну каву. Знову спізнююся на роботу - промайнуло в голові Ані.
   Одягнувшись, закинула блокнот - подарунок в сумку і вилетіла за двері.
   Робочий день тягнувся повільно, відчуття, що, навіть, стрілки на циферблаті годинника заснули або їм лінь було теж рухатися. За планом на сьогоднішній вечір у блокноті було записано: "Подивися свій найулюбленіший фільм, на який не вистачає часу".
   О, так. Подушка, диван, кава та солодощі ... Аня довго вирішувала, який їй подивитися фільм ... і вибір припав на " Життя, або щось на зразок того " . Вона завжди переглядала його, коли випадала важка життєва ситуація. Пам'ятається в перший раз, коли вона побачила цю кінострічку, їй вона дуже сподобалася! Здається, Аня навіть плакала. Анджеліну Джолі вона просто обожнювала ! А фільм був такий зворушливий, милий, добрий. Доволі кумедний, в міру романтичний. Загалом, вона була в захваті ! Особливо від моралі: «Живи кожен день так , ніби він останній. Тому що одного разу так і станеться » .
   Аня переглядала фільм і знову задавалася питанням: як варто жити ?
   Весело або сумно. Під замком або вільним птахом . Кидатися в усі тяжкі або нескінченно обдумувати все підряд. І ловила себе на думці, що шукає відповідь у фільмі.
   Вона перестала цінувати те , що мала, і її шлюб зазнав краху. Заплуталася у своїх мріях, що не помічала очевидних речей, все раптом стало якось  складно. Їй необхідна допомога . Їй потрібен був «переломний момент».

  Пізній вечір ... У кімнаті горить тільки світильник ... Але і його вистачає , щоб заповнити невеликий кут світлом ... Інший простір поглинув блідий лик молочного місяця ...
  Я все ще тримаю в руках дивний конверт, в якому папірець з адресою та, немов таємнича обіцянка, іржавий ключ ... Конверт на моє ім'я без зворотної адреси ...
Я все ще в роздумах ... Нерішучість, кров по тісних венах ... Я чую, як біля під'їзду сигналить таксі.
   Опиняюся за містом ... Машина зупиняється біля залізної крученої огорожі ... за нею парк ... Ви, впевнені , що це тут ? - Чую я свій невпевнений голос. І коротке так у відповідь. Таксі їде, а я все ще стою перед воротами, не наважуючись доторкнутися до холодного металу...
  Налетів порив вітру, який відчинив переді мною ворота, і я ступаю на місячну доріжку, тільки мої кроки порушують цю тишу та шелест сухого листя, які опадають з вікових дубів ... я йду і йду ... навколо не однієї душі ...
  І ось переді мною старий особняк ... я вже знаю напевно, що ключ підійде до замку... Відкриваю двері старовинним ключем і входжу всередину особняка ...
Підлога усередині усіяна опалим листя , запалені срібні канделябри на килимі з тисяч рожевих пелюсток, прикрашені ліжка старовинними мереживами ... дзеркала у важких старовинних рамах малюють мій нечіткий силует ... я, немов, занурююся в стару казку ...
Я бачу на одному з різьблених стільців чорний шовк ... плаття ... я такого ніколи ще не бачила ... мені його так хочеться приміряти ... я точно знаю, що воно мені підійде ... адже кажуть, що плаття без жінки вмирає ... я вдягаю його ... корсет робить мою талію ще стрункішою , поділ спідниці спадає м'якими складками до самої підлоги ... я розпускаю своє волосся ... мені так хочеться поглянути на себе ...
  Я стираю рукою пил з дзеркальної поверхні ... і виглядаю ... але я нічого не бачу , тільки молочна пелена ... а потім вона різко спадає і там ... дівчина притискається до чоловіка ... а він ніжно гладить її по волоссю...
  Це ж я та Ілля або Андрій ... Це всього лише сон.
  Аня виринула з пут Морфея, від незручного положення у неї затекла шия. Вона так і заснула вчора на дивані у вітальні після перегляду фільму, в руці пульт від DVD, на пледі килим з різнокольорових обгорток від цукерок.
  Добре, що не треба нікуди поспішати , хоч сьогодні і була п'ятниця , Аня взяла вихідний для поїздки до батьків.
  Жили вони в передмісті , тому розклад рейсів автобусів туди і назад був утрудненим.
  Дівчині не дуже й хотілось туди їхати, бо розмови про крах її сімейного життя не уникнути. А вона не хотіла, щоб її жаліли . Але так як ще у її маленької племінниці Оленки завтра день народження, то телефонними дзвінками не обмежитися. Анна і так рідко проводила час зі своїми рідними.
  Попереду було ще виконати план-завдання за розкладом щастя і купити малій подарунок. Аня віддала перевагу спочатку вибрати подарунок, а потім все інше .

  Різних розмірів ляльки, рожеві поні , будиночки для ляльок, крихітні рожеві меблі , витончені чайні сервізи і знову ж в рожевій гаммі ... у Ані почало рябіти в очах від цього насиченого кольору.
  Ні, це все не те ... Аня представила , щоб їй хотілося отримати в якості подарунка на день народження у свої п'ять років. Ковзани ? Ролики ? Ляльку Барбі ? Боже, я вже минуле століття, або я забула як це бути дитиною, забула про дитячі мрії.
  Аня так і бродила між полицями з іграшками , не знаючи , що вибрати.
  Раптом її погляд уперся в полку з ведмедиками "Тедді " . Так , улюблена іграшка дітей і навіть дорослих. Герой листівок , мультфільмів і навіть реклами. Ось уже понад сто років різні фахівці безуспішно намагаються пояснити феномен плюшевого ведмедика. Абсолютно дивно , чому в наш технічно просунутий XXI століття саме він такий популярний серед дітей і дорослих , а любов і прихильність до нього проноситься через все життя. У чому феномен цієї невигадливій іграшки ?
  Аня вирішила, що Оленка буде рада такому подарунку . Їй і самій захотілося придбати собі такого плюшевого друга . Забавна мордочка ведмедя посміхалася Ані.
  Так а зараз до музею - завдання від незнайомця - дивака . На вулиці так було добре і сонячно. Осінь віддавала своє останнє тепло, переплавляла смарагд в золото та мідь, осінь шепотіла , змішувала терпкість і гіркоту в одному келиху. Аня не любила весну, її пора була осінь . Вона любила її гіркуватий смак - смак кави та чорного шоколаду. Їй ще хотілося побродити по вулицях міста, а не вдихати музейну пил. Але тут дівчина пригадала, що ось вже тиждень в їх місті знаходиться виставка живих метеликів.
  Виставка розмістилася в зимовому саду міського Палацу культури . Навколо зелень, неонова підсвітка стелі, мармурові колони , а навколо вільно пурхають метелики - Аня немов потрапила в казковий світ.
  Дізнавшись, що виставку удостоїла своїм візитом журналістка, дівчина- гід запропонувала  індивідуальний тур по експозиціях, але Аня вирішила навіщо така підвищена увага до своєї персони і приєдналася до інших відвідувачів . Дівчина- екскурсовод з брошкою у вигляді метелика на ім'я Юля схоже знала про метеликів все.
    ... колись богиня квітів Флора вирішила зробити богу Зевсу подарунок: вона взяла чистоту ранку, свіжість гірського струмка , кришталевий блиск ранкової роси, красу всіх земних рослин і створила квітку, якої раніше не було на всьому білому світі. Бог Зевс, побачивши такий чудовий подарунок  не втримався і поцілував ніжні пелюстки . І - о диво ! - Квітка відірвалася від стебла і полетіла . Так, за давньогрецькою легендою , з'явилися метелики ! ..
  Лісова Мавка, Златоглазка, Монарх , Атлас - читала Аня назви екзотичних комах на стенді.
  На неї обрушився потік кольорів, її захопила навколишня атмосфера . Аня раптом і сама себе відчула гусеницею, яка дуже довго ховалася в своєму коконі, а зараз саме прийшов час побачити навколишній світ, стати метеликом , розправити свої крильця .
  Екскурсія підійшла до кінця . Тут же на виході відвідувачі могли придбати сувеніри. Ані не хотілося покидати цей казковий світ, але час як завжди наголошував на своєму. Юля- екскурсовод виявилася настільки милою дівчиною, що навіть підказала ще одну ідею для подарунка малій Оленці. І тепер Анна дбайливо притискала до грудей коробку, поспішаючи на автовокзал. .

  Було вже близько п'яти вечора, коли Аня дісталася до батьківського дому. Колись їй цей будинок здавався найкращим місцем у світі, де можна сховатися від усіх небезпек та бід. Тепер вона з'являлася тут рідко і все частіше їй спадало на  думку, що в цьому будинку вона всього лише гість, хоч і довгоочікуваний , але все одно гість.

  Наталія Миколаївна, мама Ані , поставила перед дочкою чашку з гарячим шоколадом та яблучний пиріг, її улюблений. Їй хотілося підбадьорити Аню, вона бачила , швидше материнське серце відчувало її біль і тугу від розриву з Іллею .
  Після вечері в цей час батько Анни , Ігор Олексійович , за звичкою пішов у вітальню дивитися по телевізору спортивні передачі - транслювали футбол . А він був великим фанатом цієї спортивної гри .
- Мам, ти ж не сказала татові ?
- Про що , люба?
- Ти знаєш про що, про крах мого життя , про крах шлюбу - Аня  просто знала запальний характер батька, а зараз їй найменше хотілося скандалів і з'ясування причин , чому все так сталося, як сталося ...
-Ні ... Ви взагалі розмовляли з Іллею ?
-Ні , мама , він мені не дзвонив ... і я не буду
- Ви як малі діти , може варто поговорити , щоб зняти цей душевний вантаж ... адже не можна все життя жити з образою ... Аня , я тебе виховала занадто незалежної ... з чоловіками треба бути ніжною та слабкою…
- Мам , ну от знову моралі... я б взагалі не приїжджала , якби не день народження Оленки ...
 Наталія Миколаївна якось відразу поникла і стала старанно змітати крихти зі столу. Аня бачила , що своїми словами образила мати, але їй так хотілося про все забути і стати іншою ... вона розуміла , що проживаючи тиждень за розкладом щастя починає оживати , відчувати смак життя.
- Пробач мене мам , я не хотіла тебе образити, просто ... я напевно піду спати ...
- Мила , моя , я тільки хочу , щоб ти була щаслива - прошепотіла Наталія Миколаївна.

  Аня увійшла до кімнати, колишня їх дитяча з сестрою, тепер просто кімната для гостей . Про те, що це раніше була їх кімната нагадували тільки книжкові полиці з казками та дитячи малюнки в рамочках , а ще лялька Глаша, яка скромно розмістилася в кутку дивана.
  На Аню нахлинули дитячі спогади, якби стіни будинку могли говорити , вони б повідали про всі мрії та секрети, якими Аня ділилася зі своєю сестрою Олею.
- Може мама і права ... може варто зателефонувати Іллі. - Аня вже дістала з сумки свій мобільний телефон, але потім різко передумала. Їй захотілося знову стати безтурботним дівчиськом , повернутися в дитинство, коли віриш у дива та казку .
  Аня залізла під ковдру, обняла , як у дитинстві, ганчіркову ляльку і пішла дивитися сни.

  Прокинулася Анна пізно. У вікно світило осіннє сонце.
 - Що сьогодні придумав знайомий незнайомець Андрі , хоча яка різниця ... - вона знала , що цей день проведе зі своєю племінницею. Але проте все одно вирішила заглянути в блокнот, перегорнула сторінки записника до потрібної дати: "Проведіть цей день в компанії своїх рідних і близьких " . Аня засміялася і подумала : " Просто містика ! Андрій- дивак, ти справжній чарівник ! "
  Аня кинула погляд на годинник , на збори залишалося мало часу : "Знову спізнююся ! "
 
 - Тітка Аня! - Дівчинка з кольором волосся карамелі та блакитними очима підбігла до неї і застрибала навколо Ані.
 - З Днем Народження, люба! З Твоїм п'ятиріччям ! - І простягнула за спини ведмедика "Тедді " - Оленка схопила плюшеву іграшку і притиснула до себе - Тітка Аня , я його назву Мікі !
 - Класне ім'я для такого ведмедя - і Анна підморгнула своїй племінниці . - У мене є ще один подарунок - сюрприз , але це трохи пізніше...
 - А де дядько Ілля ? Він прийде на моє свято ?
Аня похмурніла : "Мила , він на роботі . Йому доводиться зараз багато працювати. Але він передавав тобі свої вітання ..."
  Як пояснити п'ятирічній дитині , що дядько Ілля не спаде вже ніколи , що її ( Аніна ) особисте життя звалилося і вона тепер останнім часом тільки й займається тим , що збирає його , як пазл , в єдину картину по шматочках.
 Оленка лише кивнула у відповідь.
 - Ходімо , я тобі покажу щось - і дівчинка потягла Аню в бік саду .

  Сестра Ані Оля була організатором весіль та свят , тому нікого не здивувало , що вона для Оленки влаштувала знову тематичний день народження , минулого разу якщо пам'ятається це було день народження в стилі мультика "Маша і ведмідь". Так як погода була теплою , то стіл накрили в альтанці в саду. Аня увійшла в сад і завмерла. Карамельний День Народження. Сад був прикрашений прозорими тканинами та повітряними кулями кольору карамелі. Карамельний колір - нагадує сонце , мед , корицю і колір волосся Оленки . Цей колір змішувався з фарбами осіннього листя і квітів , створюючи гармонійну картину. Біля входу в альтанку стояв невеликий столик , де лежала книга побажань . На гілках дерев на стрічках весели цукерки з передбаченнями .
 Оленка потягнула Аню за рукав : "Давай дізнаємося майбутнє". Анна посміхнулася маленькій дівчинці і зірвала дві цукерки. Одну собі , одну Оленки . Аня розгорнула папірчик з передбаченнями : "Скоро ти дізнаєшся , що значить бути щасливою ... "
  День Народження проходив весело , іменинниця з усіма гостями співала й танцювала , плескала в долоні ... Аня теж віддалася у владу позитиву. Час наближався до вечора , винесли торт з п'ятьма свічками , він теж виявився з карамелі і подали фруктовий чай.
  Аня звернулася до племінниці : "Я ж казала ще про один сюрприз . Перед тим , як ти загадаєш бажання і задуєш свічки ... є дещо ще " і дівчина з урочистим виглядом простягла дівчинці коробку.
  Оленка потягнула з нетерпінням за кольорові стрічки і скинула кришку , у дівчинки від подиву та захвату широко розкрилися очі . З коробки вилетіло " хмара" з метеликів , в одну мить всі кольори веселки закружляли навколо Оленки , справжній салют з метеликів , а потім всі вони кинулися до світла садового ліхтаря.

  Аня після насичених вихідних повернулася додому. Квартира її зустріла тишею, яка відразу пригнічувала, заповняла усі думки порожнечею. Дівчина тішила себе ще ілюзією, що її чоловік схаменеться і повернеться до неї. Але він мовчав, і вона теж не порушувала це мовчання, боячись знов, що її відштовхнуть і кинуть на самоті. Весь позитив, зароблений за цей тиждень, знову скотився на позначку нуль.
 
  Кожну секунду в світі стає на 4 людини більше. Кожну хвилину в світі продається десять ляльок « Bratz ». Кожну хвилину 925 людей стають власниками нового IPhone . На сьогоднішній день населення земної кулі становить приблизно 6 121 836 029 осіб. І кожну хвилину 1865 з них включає комп'ютер і заходить в соціальну мережу. Аня включила ноутбук і зайшла на сайт "ВКонтакте" .
  Дівчина проглянула останні оновлення в стрічці новин: хтось одружився, хтось поїхав відпочивати, хтось знову закохався ... Ідеальне життя! Ідеальне життя у інших, а не у неї ...
  Мати в списку друзів 250 людей - це не значить не бути самотнім !
  Скільки вона знала особисто людей зі списку «друзі»? Скільком з них Анна могла подзвонити о першій ночі, щоб поговорити? І як описати почуття, що в той момент, коли їй необхідна підтримка, всі її 250 друзів «оффлайн »?
  Кожну хвилину 1865 людини заходять в соціальну мережу. Вони створюють ілюзію спілкування. Ілюзію того, що ти серед натовпу. І в цьому натовпі Аня була також самотня, як і на вулиці , серед невідомих їй пішоходів.
  Вона взяла мобільний телефон і набрала Вікин номер. Їй можна вилити свою душевну гіркоту.

  - О, ні! Знову понеділок, - думала Аня, вимикаючи противний дзвінок будильника, - а п'ятниця ще за обрієм і можна про це тільки мріяти. Хоча яка різниця. Є вихідні чи немає вихідних. Знову повна апатія.
  І їй погода вторила своїм настроєм. У вікно стукав дощ, дійсність була сірою та розмитою. "Я так наполегливо працювала весь тиждень над собою, намагалася ловити моменти радості, намагалася вчитися жити без Іллі, десь глибоко сховавши надію, що він напише смс, подзвонить, повернеться ... що вони почнуть все спочатку ... Знову хандра, - говорив внутрішній голос дівчини, - загалом, я зазнала повне психологічне фіаско, і в черговий раз переконалася, що не можу жити за розкладом, навіть якщо це розклад щастя!"
  Сьогодні за планом у блокноті було записано: " Заговори з людиною, з якою не наважувалась заговорити дуже довгий час!"
  Аня стала ще похмуріша, вона захлопнула блокнот і жбурнула його у відро для сміття. На роботі їй знову обіцяло запізнення. А сьогодні знову "мозковий штурм " у головного редактора : визначення тем для нового осіннього випуску журналу "Ще " .
  Якби ви знали редакції глянцевих журналів живуть зовсім за іншим календарем: в середині літа думають про осінь, восени вже зустрічають і відзначають Новий рік, а взимку знають якою буде весна, навесні мріють про літо і вибирають собі купальники. І так весь рік по замкнутому колу.

  Аня з'явилася в редакції через 15 хвилин, після того як почалася планерка. Кинувши свої речі на робоче місце, вона попленталася в конференц-зал, де у всю вже розгорілася дискусія з приводу тем нового випуску "Ще!"
  Холодова її знову облила крижаним поглядом за запізнення, потім кивнула головою в напрямку вільного стільця за столом.
  Аня на автоматі робила якісь позначки в блокноті, а її душа в цей час покинула межі цієї кімнати, цього міста, цієї планети. Вона впивалася своєю тугою, душевним болем. Так, вона домоглася якихось позитивних моментів у своєму житті, стала худше, але не щасливішою від цього. В очах не було того вже вогника, який з'являвся, коли вона дивилася на Іллю. Життя розділилося на до і після.
  " Мозковий штурм " закінчився і всі почали розходиться по своїх робочих місцях.
 - Анна, залишся! Мені треба поговорити з тобою, - голос головного редактора, повернув душу дівчини на цю землю. - Ти знаєш, що від людей нічого не приховаєш, а від журналістів тим паче, ми що називається живемо і харчуємося плітками та чутками, підтверджуємо їх або спростовуємо. Аня не знайшлася, що сказати у відповідь, лише мовчки слухала до чого хилить Холодова .
 - Я знаю, що твій чоловік подав на розлучення. Відпустку я звичайно не можу тобі дати. Але ось відправити у відрядження я в силах. Квитки на поїзд у мого секретаря. Ти їдеш завтра .
 - І куди я їду ? - Запитала приголомшена всією інформацією Аня
 - "На каву до Львова " ...
 - Але ...
 - А цього року фестиваль кави проводять раніше, якщо ти хотіла запитати про це . Поїдеш, зробиш матеріал, ну, і відпочинеш, може і депресія піде. Веселіше. Якби я так хвилювалась кожен раз за крах свого сімейного життя, то не знаю ... Все ... А то, я щось розговорилася ... і ще, можеш піти раніше з роботи, щоб зібратися.
 
  Увечері Аня швидко зібрала дорожню сумку, особливо не замислюючись, що взяти з одягу в своє тижневу подорож. Було вже пізно, коли тишу квартири порушив дзвінок мобільного телефону, Анні не хотілося ні з ким говорити. Все, що їй хотілося, щоб у неї забрали серце і вона була б кам'яною без почуттів і болю, а головне, вона не знала, що таке любити і бути не щасливою. Аня глянула на дисплей і здивувалась, дзвонив знайомий незнайомець Андрій.
 - Алло ...
 - Вибач що так пізно, не розбудив ?
 - Ні, що-ти ... - Аня не знала, що сказати ще, щоб не мовчати в трубку ...
 - Хотів сказати спасибі за статтю від своїх студентів ... запитаєш, чому не подзвонив раніше?
 - Це моя робота. А що до дзвінка ... Спасибі за подарунок, дуже оригінально, - на цих словах Аня прикусила губу, згадавши, що з ранку закинула блокнот у відро для сміття, - ти всім робиш такі подарунки?
 - Не повіриш, ні. Тільки особливим людям.
 Аня розсміялася , її сміх був на межі істерії: А я для тебе особлива?
 - Якоюсь мірою так.
  Аня розуміла, що вона починає фліртувати з незнайомцем Андрієм. Так, вона пам'ятала , що він їй сподобався при зустрічі, але не більше, вона заміжня дівчина і їй таке не личить ... була заміжня. Вона не хотіла поки нових відносин, не хотіла знову випробовувати долю.
  - Я післязавтра буду у Львові знову , відрядження. - О, боже ! Навіщо я йому це кажу. - Завдання зробити матеріал про фестиваль кави.
  - Може зустрінемося ?
  = А це є в моєму розкладі щастя?
  - Так. Знайти себе або згадати себе справжню.
 Закінчивши телефонну розмову з Андрієм, Аня раптом втупилася на двері холодильника, де весели різнобарвним килимом її бажання. Вона відірвала один стікер з позитивним посланням до світу: "Ще раз повернутися у Львів! " Раптом її охопив повітряно - мрійливий настрій. Аня відсунула штору і відчинила вікно, місто вже засинало, з листка зі своїм бажанням вона зробила літачок і запустила в розкрите вікно, потім вона зірвала всі до останнього різнокольорові папірці зі своїми мріями ... Нехай їх знайде хтось ще й дасть притулок, знайде така ж нещасна людина як вона і повірить у те, що мрії можуть збуватися ...

 
  За вікном затишної кав'ярні місто ховалося, як у палантин, в м'яких сутінках Львів оповитий павутиною історії та ароматом кави. Андрій обрав невелике кафе недалеко від центру: простий дизайн в пастельних тонах, інтер'єр був декорований старовинними кавомолками. Аня майже таку ж кавомолку ручної роботи купила сьогодні на ярмарку кави, а ще мішечок з особливою кавовою сумішшю, яку приготували баристи за таємним рецептом .
  - Що це за будівля? - Запитала Аня, дивлячись у вікно на вечірнє місто. Їй подобалася архітектура Львова, вона могла годинами бродити тихими вуличками міста сплячих левів, це був її Маленький Париж, місто її мрії, місто легенд і романтики.
  - А це ... каплиця Боїмів. Її побудували ще в XVII столітті за наказом багатого купця Юрія Боїма. Раніше вона була частиною кладовища, що оточувале Латинський кафедральний собор. Згідно із заповітом Юрія , тут мали поховати всього три покоління його родини, що й було зроблено.
  - Звідки ти це все знаєш ? Ти ж еколог ! - здивувалася Анна .
  = Я живу в цьому місті - знизав плечима Андрій і розсміявся - Гаразд, я ще за освітою і історик.
  Аня тільки зараз помітила, що Андрій являє собою ідеал-чоловіка. Його красенем не назвеш, але в ньому була харизма і мужність, і змішування цих двох рис надавала його зовнішності загадковість, малювала в її уяві відчуття надійності і захищеності з ним.
  - ... ходили чутки про таємний підземний хід під каплицею ...
  - ?
  - Нещодавно ця легенда підтвердилася. Правда, здивовані реставратори виявили там не тільки сліди древніх цивілізацій, але і сліди сучасності у вигляді порожніх пляшок від «Радянського шампанського». Такого розвитку події не міг передбачити навіть Юрій Боїм ! - Розсміявся Андрій
  Сутінки ще не всотали всі фарби вечірнього міста, не розчинили в ночі. Аня глянула на купол каплиці - скульптура сидячого Ісуса на Каплиці Боїмів . Андрій простежив за її поглядом .
 - Кожен , хто зупиниться перед каплицею і подивиться на купол, побачить під ним напис: "Зупинися, перехожий, подумай, чим твої страждання більше моїх ? "
  За їх столиком повисла тиша, бувають хвилини коли краще помовчати . Він простягнув свою руку, накривши її пальці своєї теплою долонею. Аня тільки зараз помітила, що будуючи своє життя заново, вона так і не зняла зі свого пальця обручку . Воно тонкою смужкою виблискувало в приглушеному світінні ламп кав'ярні. Навіть якби вона зараз його зірвала з пальця, залишилася б тонка смужка, як нагадування про минуле життя, що вона не стала іншою , тільки втекла на час в інше місто від самої себе, від свого справжнього.

 
  Андрій розплатився за рахунком. Вони вийшли за двері кав'ярні, якщо там всередині була тиша, то тут життя вирувало у всю, не дивлячись на пізній час.
  - Давай , я тебе проведу.
   Ані не хотілося їхати в готель, знову слухати тишу чотирьох стін, залишатися на самоті зі своїми думками:
  - Якщо ти не поспішаєш. Може ти мені покажеш нічний Львів.
  - У мене є ідея трохи краще, - Андрій глянув на годинник, - думаю встигнемо ...
   І Андрій повів Аню вниз по бруківці, Андрій крокував не поспішаючи, ніби мав у своєму розпорядженні увесь час світу. Іноді він зупинявся і показував Ані те, що її могло зацікавити з історії міста. Типова сірість міста сплячих левів в осінню пору, змішувалась з підсвічуваннями вуличних ліхтарів і відгомони тепла, як це не дивно, тільки прикрашали Львів . Вони звернули з невеликої площі в провулок і вийшли на вулицю Вірменську.
   Анна побачила дивну картину: група людей у ;;чорних плащах, їх обличчя заховані під капюшонами, в руках кожного гасовий світильник.
  - Хто це?
  - " Нічний дозор " ...
  - Нічний дозор по Лук'яненко?!
  - Ні , - розсміявся Андрій - Нічний дозор Львова ...
  - ? ? ? - У Ані в очах застигло німе запитання, цей хлопець її дивував ... його образ поступово витісняв образ Іллі. Аня розуміла, що починає закохуватися, як її серце починає швидше битися, в її вени повертається життя ...
  - Давним-давно у Львові існувала відповідальна посада бургомістра . Ця людина
« звалювала » на себе важливі обов'язки життєзабезпечення міста. Так, замкнути ворота, полагодити ліхтар або зловити злодія - всі ці завдання « лежали на плечах » бургомістра. Ось тільки місце суворого начальника забере балакучий екскурсовод - продовжував свою розповідь Андрій - і вказав рукою на імпозантного чоловіка в химерному вбранні. У Ані було відчуття , що час її відкинув на два століття тому. Вузькі вуличк , слизька бруківка і старовинні архітектурні споруди ... Львів з його запахами і людськими історіями.
  - А тобі йде ... - Посміхнувся Андрі , коли побачив Анну одягнену в чорний плащ - зілля ти не готуєш ночами?
  - Що? -
 - Я пожартував, ти просто дуже красива ... ладно нам пора,а то все пропустимо ...

   Усім добрий ночі , мене звуть пан Шлюссель , вас чекає захоплююча прогулянка темними загадковими вулицями і закутками нічного Львова , моторошні легенди про привидів і таємні обряди. А найсміливіших, які не побояться стати моїми помічниками , посвятять у вартових Нічного дозору Львова.
  У повній темряві ми наближаємося до жіночого монастиря бенедиктинок з його дивною статуєю чорного ангела в одній з ніш на стіні. Цей костел і монастир знаходиться на вулиці Піша, що цікаво - прямо усередині стін монастиря знаходяться будиночки в яких у своїх квартирах проживають цілком сучасні львівські міщани.
  Анна з цікавістю розглядає все навколо , її погляд , немов об'єктив фотоапарата , намагається відобразити кожен образ , кожну деталь того, що відбувається ...


Далі буде ...

 ***   ***  ***


                ...научитесь удивлять самих себя...

  У каждого есть своя история. Историй много, из них соткана вся наша жизнь. Истории печальные и радостные, истории скучные и захватывающие, истории запутанные и банальные. Это моя история... Может мне и не стоило этого делать: обнажать свою душу, сматывать нити воспоминаний в клубки и потом откладывать их в корзинку с надписью "ПРОШЛОЕ".
  Анна была журналисткой, работала в одном из местных глянцевых журналов в городке Р. Ей нужно было находить героев для своих статей с необычными судьбами либо оригинальными уникальными способностями. Кто-то из них обладал уникальным тембром голоса, кто-то вышивал картины крестиком, кто-то был наделен еще каким-либо талантом о котором стоило рассказать читателям журнала.
  А чем она могла похвастаться в свои 22. Только недавно окончила факультет журналистики, делала себе имя среди уже маститых "акул пера", вышла замуж и то неудачно. Их отношениями с мужем постоянно пыталась руководить свекровь.
  Анна любила своего мужа, (или это уже была привычка), но она не могла смотреть на то как Илья в присутствии своей матери становился просто загнанным щенком. В такие моменты Аня понимала, что вышла замуж не за того, кто ей показался при первой встречи сильным, уверенным мужчиной. Эта маска спала в браке, превратив его в слабохарактерного, сопливого маменькиного сынка...

  Девушка вот уже больше часа сидела за ноутбуком, на экране все так же мелькал курсор, в голове не одной мысли, а материал надо было уже сдать через два дня в печать. Среди кипы бумаг и вырезок из журналов на столе лежала книга и еще подарок в красивой цветочной обвертке с золотистым бантом. Подарок так и манил, чтобы его развернули, разгадали его секрет, что внутри... но Анна не решалась...
 
  Неделю назад она вернулась со Львова, куда ездила по работе. Так совсем незначительный материал о студентах-аспирантах одного из университетов Львова, которые разрабатывали какой-то там уникальный экологический проект. Она провела там неделю, каждый день встречалась с ними: собирала материал, проводила интервью, вникала в суть вопроса.
  Анна была человеком сложным внутренне, но сходилась с незнакомыми людьми легко. Было в ней что-то такое, что многие перед ней раскрывались как шкатулка, показывая свои главные сокровища. Произошло и здесь так.
  В последний день ее пребывания они собрались в одном из львовских кафе, просто отметить ее отъезд, ведь за это время они сдружились. Пришел на эту встречу и куратор группы Андрей. Сам он отказался Анне давать интервью, списал на то, что не публичный человек и вообще не его заслуга в этом проекте а его ребят. Но протяжении всего времени пока Аня вела свою журналистскую деятельность ходил как тень за ними, всегда был по близости. Анна не понимала, что происходит, но ее тянуло к этому человеку, как магнитом, была в нем какая-то загадка. Да, она была замужем. Она любила мужа или ей так казалось. Но смотря на Андрея она понимала, что между ними есть какая-то внутренняя связь.
  И в последний день ее пребывания он пришел тоже в кафе. Время было позднее, стрелки часов ее подгоняли, что пора ехать на вокзал. Она попрощалась с ребятами, они обменялись телефонами... обещали звонить, приглашали не раз в гости.
  Андрей вызвался отвезти ее на вокзал, она не смогла отказать. Всю дорогу он молчал, она тоже не нарушала эту тишину. Уже на перроне он ей протянул книгу и еще что-то завернутое в красивую упаковку.
- Это книга подарок от нашей группы, можешь не читать я не думаю, что у тебя вызовет интерес заумные экологические термины... главное уже написано на титульной странице. - и они оба рассмеялись. Вдруг так стало легко. Ане показалось, что  она знала всю его жизнь. А это в упаковке подарок от меня разверни его, когда тебе станет тяжело... Он слегка сжал ее руку: "Тебе уже пора". И ушел не оборачиваясь... 

  Сколько времени прошло после поездки во Львов, давно уже и материал вышел в журнале о проекте студентов-экологов, а она все не решалась развернуть подарок Андрея. Она понимала, что между ними пробежала искра, но не хотела, чтобы она превратилась в пламя и повергла ее на дно...

  Загнанная в угол жизни: теперь постоянные ссоры с мужем, недавней выкидыш, а она так хотела ребенка, депрессия, ночные кошмары и страхи. Казалось, что жизнь для нее закончилась.

  Она взяла подарок, долго изучала орнамент на бумаги, хотя и так знала его уже наизусть каждую завитушка, излом линии на бумаги. Она сделала аккуратный надрез бумаги, внутри картонная коробка, открыв ее, Анна была слегка разочарована... на дне коробки лежал блокнот. На его кремовой обложке золотистыми буквами значилось "Жизнь только начинается..."

  Анна провела рукой по кожаному переплету блокнота и вздохнула. Ей всегда нравились канцелярские принадлежности, она могла часами бродить по таким отделам и рассматривать ручки, карандаши, яркие обложки тетрадей. Часто, чтобы поднять себе настроение покупала какой-нибудь приглянувшийся ей блокнот с необычной обложкой, но так и не решалась в нем начать писать, боясь испортить белоснежные листы бумаги своими спонтанными мыслями. Покупала и складировала на отдельной полке в своем шкафу. Вот и очередной блокнот пополнит ее коллекцию.

  Она перелистала блокнот, и к своему удивлению обнаружила, что листы исписаны чьим-то неровным почерком, а с середины блокнота выпал  небольшой листок, на котором Аня прочитала: "Дорогая Анна! Если ты читаешь эти строки, значит ты все-таки решила принять мой подарок. Не  удивляйся, что страницы блокнота исписаны. Это твой ключ к счастью. Я увидел тебя и с первого раза понял, что между нами есть какая-то связь...может это любовь, я и сам не знаю... я видел глубокую печаль в твоих глазах, хотя ты и улыбалась... я попытался заглянуть к тебе внутрь души, но ощутил там пустоту... Этот Блокнот поможет найти тебе себя настоящую, точнее вспомнить себя настоящую...Найди свое счастье!"

  Аня открыла на первой странице блокнот. Надпись гласила: "Счастье по расписанию". А это еще что такое? - закатила глаза девушка. - Ну уж нет, жить по чей-то указке, еще и незнакомца. Да, она общалась с Андреем, у них было много чего общего, ее тянуло к нему. А может все-таки стоит попробовать и так вся ее жизнь катится под уклон. Чем она рискует? Аня продолжила читать, на странице стояла завтрашняя дата  - первый день осени. Осень ее любимая пора.

  В детстве всегда хочется  повзрослеть, чтобы делать все, что хочется - говорил его голос со страниц блокнота. - А повзрослев, мы зачастую перестаем делать даже то,что делали в детстве. Так может быть сейчас, отбросить  все это, забыть про ограничители и встретить первый день осени, как в детстве. В парке, со сладкой ватой на скамейке, выключить компьютер, оставить мобильный дома, купить целый блок «Баунти» или проверить действительно ли «Милки Вэй» не тонет в молоке. Мульт про спасателей Чипа и Дэйла освежит в памяти веселую песенку. Разноцветная пружинка поднимет настроение. И где-то внутри появится то самое щекочущее чувство свободы, нескончаемой и всеобъемлющей.

И тогда даже за месяц с тобой сможет произойти самое волшебное приключение в твоей жизни. Только верь в себя...


  Аня прочитала и засмеялась, да меня сочтут сумасшедшей, если это я все начну делать... но потом взяла мобильный и набрала номер своей подруги Вики.

  На следующий день Анна встретилась с Викой в условленное ими время в городском парке. Было около 3 часов дня. Они уселись на скамье по раскидистым каштаном с золотистой листвой. Прихватили с собой пиццу и по стаканчику горячего шоколада.
  По парку бродили то там то сям группы школьников: нарядные с бантами... как никак 1 сентября. Раньше для Ани первый день осени был началом нового жизненного этапа. Нет, не Новый год, а именно 1 сентября было точкой отсчета начала, начало новой жизни, что с этого дня все изменится.
  С Викой сейчас они виделись редко Семья, работа, бытовые проблемы засасывали как трясина. Оставался мобильный телефон, на котором они висели часами, спасаясь так от скуки и делясь последними новостями из жизни общих знакомых. С Викой Аня познакомилась еще на студенческой практике в одной из газет там и подружились. "Викуся" - так звала ее Анна. Виктория была миниатюрной девушкой, с выразительными глазами и заразительным смехом. С ней можно было чувствовать легко и непринужденно, с ней ты веришь, что тебя не осудят, чтобы ты не сделал, все это будет выглядеть простой и забавной шуткой.

  - Ты помнишь нашу давнюю традицию в "День пива" кататься на "Веселых горках", и садится именно в первую кабинку, чтобы ветер в лицо, а потом визжать от удовольствия, как будто это самый крутой вираж в нашей жизни или падение с высокого обрыва...
  - Ну, да, особенно, когда на нас с опаской смотрят и дети и их родители - и Вика зашлась в истерическом смехе - Думают, что две взрослые девахи просто приняли много на грудь...
Их обуяло безудержное веселье
 Сколько раз они виделись и каждый раз в своих разговорах перебирали как цветные бусинки-события нанизывая их на одну нить воспоминаний.
 Анна расслабилась, вдыхала терпкий аромат воздуха, какой только бывает осенью, ей даже хотелось мурчать от удовольствия.
  Правда им с Викой так и не удалось прокатится на каруселях, аттракционы в парке были закрыты до следующего летнего сезона. Ну, и плевать ей и так удалось позабыть о своей хандре на несколько часов. Правда Анна не стала рассказывать о ежедневнике, который ей подарил парень со Львова. Это ее был маленький секрет.
  Время в разговорах и девичьих сплетнях пролетело быстро. Мобильник молчал. Муж скорее всего еще не вернулся с работы. Хотя у Ильи и не было такой привычки звонить ей. Аня чаще набирала его номер, но теперь в их семейной жизни все шло вкривь и вкось.

  Вернувшись домой, Аня не застала мужа дома. На журнальном столике она увидела папку с бумагами. Аня быстро пробежала глазами по тексту и не могла поверить случившемуся...

  Эйфория после встречи с подругой быстро улетучилась - вернулась реальность. У нее перехватило дыхание, Аня ощутила реальную боль в сердце, боль нарастала, боль от сознания, что это не сон. Жизнь как она есть.
  Ее жизнь скоро изменится. Только вот вопрос: в какую сторону? Та крошечная часть души, что еще не рассталась с логикой понимала, что так будет лучше. Она не смогла сделать это сама, за нее приняли решение.
  Сердце билось глухо, накрывало волной дурноты, главное успокоится. Анна глубоко вздохнула и взмолилась: верните мне умение владеть собой, я сумею пережить эту минуту... Илья подал на развод. И здесь он оказался трусом. Не смог взглянуть ей прямо в лицо, сказать о том, что уходит от нее, что расставил все точки над і. Просто собрал все свои вещи и ушел. Горечь подкатила к горлу и слезы покатились рекой.
  В ее сумке завибрировал мобильник, Ане не с кем не хотелось говорить, на дисплее высветилась мама.
- Аня вы приедете с Ильей, мы с папой устраиваем ужин по случаю нашей годовщины. Ты, наверное забыла?
- Мам, я не забыла... но мы не приедем
-Что-то случилось? - встревоженный голос матери отдавался звоном в ушах Анны.
- Илья подал на развод - и Анна не смогла больше сдерживать рыдания. Жизнь рушилась, жизнь без завтрашнего дня.
- Нам приехать с папой.
- Нет, не надо. Мне надо побыть одной. И пожалуйста, мам, не говори не кому, даже папе. Все будет хорошо - и Аня отключилась.
  На полу лежал, выпавшей с сумки блокнот все с тем же призывом "Жизнь только начинается..." Аня хотела уже и его засунуть подальше на полки с книгами, напиться снотворного и забыться... Но потом перелистала страницы к нужной дате со словами: ну что ты еще мне приготовил? Напиши свои желания и  планы на год на стикерах  и повесь их. Как только желание исполнится, срывай стикер.
-Какие планы? Жизнь только что закончилась для меня... - девушка  вздохнула и глотая слезы поплелась на кухню заварить себе кофе. Сколько она там просидела, время для нее перестало существовать, горячей кофе обжигал губы, оставлял терпкий привкус смешивался с ее горечью и душевной болью... Ладно, чем черт не шутит... она достала цветные стикеры и ручку и положила на стол перед собой. Здесь бы хоть на месяц нашкрябать свои пожелания и планы на месяц, не говоря уже на год. Аня призадумалась, теребя в руках ручку. Потом она взяла один из стикеров и написала:Все будет хорошо, главное в это верить!”, на втором: “Улыбнись, тебя любят!”, третий: "Верь в себя и все обязательно получиться! Удачи!”, четвертый:“Счастье есть! Оглянись!” Она исписала еще пару разноцветных бумажек и поселила их все на двери холодильника, как напоминание о добре, мечте и надежде.

  Анна проснулась среди ночи, и ее прошиб пот. Приснился кошмар, настолько жуткий, что вышвырнул ее из сна и оставил лежать среди перепутанных простыней, сердце отчаянно билось. Дышать невозможно. Она хотела прислониться к плечу Ильи, но сознание ее вернуло в действительность - он ушел и она одна. Аня встала и открыла окно, она смотрела на спящий город и ее накрыло нестерпимой волной одиночества...
  Проснулась она от того, что за стеной громко ругались соседи.
 -Господи! Который час? Я проспала! На работу.
  Анна одевалась на скорую руку. Заглянув на кухне в холодильник, который оказался практически пустым, она ухватила баночку с йогуртом, но оказалось, что срок годности истек. Упаковка быстро отправилось в мусорное ведро. Она захлопнула дверцу холодильника, стикеры с ее мечтами и "бредовыми" желаниями разлетелись по всей кухне и легли цветным ковром на пол. Времени в обрез, а сегодня именно сбор по поводу обсуждения содержания осеннего номера журнала "Ещё!"
  Главный редактор Ирина Анатольевна Холодова терпеть не могла непунктуальность и опаздывающих сотрудников, поэтому с нарушителями рабочей дисциплины боролась как могла. Пришлось Ане раскошелится на такси.
  Редактор журнала "Еще" просто обожала мозговые штурмы, именно в такие моменты ей казалось, что может родится отличная идея, которая сделает статью необычной, оригинальной, найдет отклик у читателя, а не будет простым набором печатных символов для продажи.
  Анна быстро взлетела по ступенькам в офис редакции. Все уже собрались в конференц-зале. Девушка отворила дверь и все глаза уставились на нее. Она как можно изящнее и тише постаралась пройти по залу и сесть на свободный стул.
 - Ладно, продолжим. - метнула злобный взгляд главный редактор на Аню. Холодова не любила, когда ее речь, что-либо перебивало. - Мы обсуждали ближайший выпуск. Итак. Идеи. Все будут писать об осенней депрессии и хандре. Но об этом столько написано и переписано. Нам нужна какая-то свежая струя в этом сюжете.
  Денис, Наташа и Лена кивали и делали пометки.
  Аня порылась в сумке и обнаружила, что забыла в спешке дома свой рабочий блокнот, зато подарок Андрея со Львова оказался на месте. Придется делать пометки в этом блокноте, Аня открыла его на дате 3 сентября. Сегодняшний день наполнен улыбками, добром и хорошим настроением. Скорее читай и тоже улыбайся!Купи много шариков, а затем раздай их прохожим. Проследи за реакцией. "Сумасшедший!" - пронеслось в голове у Ани.
  Анна оглядела внимательно собравшихся, но ее коллеги даже не пытались высказывать свои идеи и пожелания. Они сосредоточенно записывали распоряжения главного редактора. Именно распоряжения - ни поощрения, ни внимание к тому, что думают сотрудники. Ирина Анатольевна жестко навязывала свои идеи.
 = Это как-то не ново... - произнесла вслух Аня, но на, наверное, это сказала слишком громко, что ее слова долетели до слуха Холодовой.
 - Если бы ты, Аня, слушала внимательно, то услышала, что мы не собираемся перепечатывать старье.
Все как-то зацокали и заерзали на своих стульях, назревал конфликт.
 -Хорошо, что ты предлагаешь?
 Аня чувствовала как на нее напряженно смотрят коллеги.
 - Ну... - начала она неуверенно. Улыбайся. Вспомнила девушка наставление из блокнота. - Мы знаем, что осень период хандры...
 - ближе к сути, - Холодова теряла терпение.
 - Надо подарить людям кусочек счастья...Оживить краски жизни, сделать ее ярче, наполнить позитивными эмоциями. - хотя у самой настроение на отметки ноль подумала Аня и не ожидая сама от себя такого выпалила на одном дыхании - Подарить случайным прохожим шарики счастья. Устроить такой себе флэшмоб... Не выбирая не пол не возраст, чтобы простые люди, случайные прохожие стали героями сюжета...
  Аня на выдохе закончила говорить... повисла тишина... а потом Холодова рассмеялась: "Ань, это как0то по детски и наивно, но может это и надо в такой период... так что я принимаю твою идею"
  А Аня уже мысленно благодарила Андрея за бесценный совет, который должен был спасти и ее от хандры, от того всепоглощающего чувства равнодушия, когда тебе все равно, светит ли солнце, падает ли снег.

  Анна договорилась с фотографом Вероникой с арт-отдела, обсудила детали флэшмоба со своими коллегами-журналистами, как ни как помощники ей не помешают в этом деле. Созвонилась с директорам магазинчика "Все для праздника", который должен был  предоставить 50 воздушных гелиевых шаров взамен на рекламу его товаров в журнале. Решили провести флешмоб на следующий день, да и по прогнозам синоптиков вторник обещал быть солнечным и теплым днем.

  Телефон Ани весь день упорно молчал. Илья так и не позвонил. Ей так хотелось рассказать о идеи флэшмоба, просто услышать его голос. Но и она не хотела делать первый шаг. Гордость заглушала голос сердца. Она со взяла и со злости стерла его номер в телефонной книге, но с памяти его не сотрешь. Набор цифр его мобильного она знала наизусть.

  Наступил вторник. В блокноте на этот день значилось: Начни утро с улыбки! Аня подумала: вроде это утверждение было вчера... ну, да ладно... Как девушка не силилась, утром улыбка не появилась на ее лице. Она кривлялась перед зеркалом в течении 15 минут, однако ее лицо больше напоминало гримасу, нежели милую мордашку. Не спасли даже «утиные» губки. В итоге, она изобразила дежурную улыбку обслуживающего персонала и ждала, что это окажет психологическое действие.  Но настроение не улучшалось. Ладно, хватит экспериментов. Я журналист, значит во время своей работы я должна забыть о своих личных проблемах и неудачах и выполнить  ее на отлично. С этой мыслью она отправилась в парк, где должен был пройти фдэшмоб.
  50 больших шаров пастельных оттенков: изумрудный, голубой, белый, сиреневый, розовый, мятный - все в стиле журнала "Еще!" Для начала пофоткались сами с такой огромной связкой шаров. Затем мы начали дарить шарики прохожим. Нам попался в парке старичок, который  мирно расположился с газетой на одной из скамеек в парке. Начинали нашу фразу с того, что мы журналисты, и мы хотим подарить маленький кусочек счастья.
Старик даже прослезился, вспомнил историю из детства, как с родителями приходил сюда на выходные погулять и они покупали ему воздушный шар и для мальчика это казалось таким настоящим праздником. Но больше этому событию радовались дети Они кричали: “Уляяя, шааалик, я так давно хотела шааалик!” Количество шариков в связке быстро уменьшалось. Еще влюбленная парочка, которая маркером нарисовала на шарах сердца и написала свои имена, попросила сфоткать их на память. Девчонка, выгулявшая таксу тоже присоединилась к флэшмобу, точнее ее притянула собачонка к нашей творческой группе. Собака завиляла хвостом, увидев связку разноцветных шаров.
 - Чапа просто очень любит играть с мячиками - стесняясь прощебетала девочка-подросток.
  Значит и ей положен кусочек счастья. Аня протянула шарик девочке, но собачонка перехватила нитку, зажав ее между зубами, махая из стороны в сторону воздушным шариком такса, словно прыгала от радости, что ее тоже одарили кусочком счастья. Но так и не удержала нитку, она выскользнула из пасти Чапы и шарик устремился в небо.
После того, как мы раздали все шарики, люди не расходились. Кто-то подал идею загадать желание отпустить шары в небо. Случайные прохожие, которые на какое-то время стали одной дружной группой загадывали желания, тут же отпускали в небо и долго еще провожали взглядом цветное облако из воздушных шаров.
  Аня смотрела на этих людей и улыбалась, их счастье передалось и ей, не пришлось кривить губы, как это она пыталась сделать с утра... улыбка изменило ее лицо, в глазах появился блеск... Она увидела как ей подмигнула Вероника-фотограф,  и показала большой палец, что проект удался и все получилось. Приятно быть немножко волшебником, - подумала Аня.

  В блокноте задание звучало  так: "Устрой шоппинг!" Для любой девушки - это два заветные слова. Только не для Ани. Точнее, не так. Она любила покупать и тратить деньги с пользой, а вот ходить по магазинам примерять - это просто кошмар.
  Через полчаса хождений она уставала, бесконечные переодевания туда-сюда ее утомляли и покупки становились не в радость, хотелось поскорее домой. Но задание есть задание. И потом, она вспомнила вчерашнюю эйфорию от флэшмоба и ей захотелось вновь ощутить ту же легкость и живость.
  Она без интереса рассматривала витрины магазинов одежды, но так и не рисковала туда зайти. Сегодня в отличие от вчера на улице было зябко и сыро. Осень капризная барышня, быстро меняла свое настроение.
  В одной из витрин бутика ее внимание привлек шарф. Ей захотелось прикоснуться к ткани, погладить бархатный рисунок. Шарф с рисунком цвета кофе с молоком и переливающими бусинками. То, что ей нужно. Мягкий и пушистый шарф из кашемира - даритель надежды и тепла...
 
  Глянув с утра на список новых жизнеутверждающих заданий, Аня впала в тоску еще больше. Возможно, это протестовали ее комплексы, возможно, ее ранимое чувство свободы, возможно, взыграло детское непослушание. 
 О нет! Только не это! Пригласи друзей в караоке и исполни по-твоему мнению смешные песни, а в конце трогательную обязательно.
 - Я не могу петь - с ужасом подумала Аня - еще и на публику. Она могла только в редкие минуты подпевать своим любимым исполнителям и то при условии, что ее никто не слышит; обожала петь по утрам на кухне, когда готовила завтрак или во время уборки. Значит придется звонить подругам, а еще придется рассказать про это расписание счастья.
  Аня набрала номер Вики, гудки в трубке не заставили долго ждать.
 - Привет, Вик, планы на вечер есть?
 - Нет, а что?
 - Как тебе идея пойти в караоке-бар...
 - О! Замечательно. Повод?
  Аня все как есть рассказала Вике, о знакомстве с Андреем, о его оригинальном подарке, что вот уже несколько дней живет по расписанию счастья странного незнакомца... и ей это как не странно начинает нравится... каждый день-сюрприз... но сегодня петь в баре-караоке... это точно не для нее...

  Анна вечером стояла перед своим шкафом с задумчивым видом, что одеть. Возле ее ног уже громоздилась цветная гора одежды. Но все же отдала предпочтение кружевному черному платью, которое покоряло своей простотой, но одновременно и изяществом. Замшевые ботинки на шпильки подчеркивали стройность ее ног. Аня распустила волосы, подкрасила глаза густо подводкой. Последний штрих ореол аромата из капель ее любимых духов.
  К компании Ани и Вики еще присоединилась Нинель. Девушки сверкающие и благоухающие заняли столик в углу зала. Место было хорошим так как было видно весь зал, а также вход, кто заходит и выходит с караоке-бара. К ним сразу же подошел официант. Девушки заказали мартини, но а Аня решила, что ей стоит выпить, что-то покрепче и попросила принести еще и водки.
  Народ веселился во всю. Какая-то тетка крупных габаритов с лысоватым мужичком, распевали песню Круга Владимирский централ.
  Аня уже жалела, что пришла сюда. Зато девчонки были на позитиве и жадно изучали список песен, обсуждая, чтобы такое им спеть.
  - Ань, что такое, что за кислое выражение на лице? - спросила Нинель.- Мы же пришли повеселится в конце концов оторваться вот и наслаждайся.
  - Тебе вовсе не обязательно выполнять задание незнакомца-чудака - шепнула на ухо Ане Вика.
  - Нет, я должна...
  - Это, что самобичевание? - отметила Вика.
  - Эй, о чем вы там шепчетесь, уже бокалы полны - пропела Нина - давайте девчонки за нас!
  Время шло, бокалы пустели, веселее нарастало, как и нарастал градус алкогольного опьянения.
  - Все я иду петь.
  - Ань, стой, ты же пьяна... - хватала ее за руки Вика.
  - Нет, дайте мне микрофон... Микрофоны нашему столику... - кричала Аня на весь зал.
  Все внимание теперь было приковано к ней. Если бы она так не кричала, то люди, сидящие в глубине клуба, может, и не заметили бы вообще ее выступления, но сейчас все заинтригованно ждали, что же будет дальше.
 - Покажи им! - крикнула вслед Нинель.
  Аня была пьяна, но алкоголь не впитал ее страх выступать перед публикой. Руки предательски дрожали, в горле пересохло. Она даже не заметила, как началась музыка, и пропустила первые несколько строк песни.
  Зал затих. Аня прочистила горло, и этот звук отозвался громким эхом. Зрители поморщились. Аня умоляюще взглянула на Вику и Нинель, и весь ее столик поднял вверх большие пальцы. В любой другой ситуации Анна рассмеялась бы от их умильного вида, но сейчас это придало ей сил. Аня крепко сжала микрофон и пропела очень тонким и дрожащим голосом: «Вороны-москвички меня разбудили. Промокшие спички надежду убили...» Она выбрала песню Земфиры.
  Аня продолжала петь, но ее голос звучал так жалко, казалось, что она сейчас заплачет или закричит от душевной тоски, что рвет ее на части. Ей показалось, что возле входа стоит Илья. Он смотрел на нее и в его взгляде читался только упрек. Или это ее пьяное сознание приняло постороннего мужчину за ее мужа.
  Когда она поняла, что ее сейчас освистают, друзья подхватили  строки песни: "Я стала старше на жизнь. Наверно нужно учесть Корабли в моей гавани - Не взлетим, так поплаваем. Стрелки ровно на два часа Назад."
  Кто-то захлопал. Аня уже почти не нервничала, песня подходила к концу. Люди за дальними столиками снова начали болтать, официанты продолжали разносить напитки и стучать стаканами, и Анне уже казалось, что она одна в этом зале слушает свое пение.

  Следующее утро принесло только жуткое похмелье и головную боль, что даже звон будильника Ане показался сплошным звоном большого колокола. Последний раз она так напевалась, когда была студенткой. Девушка поднялась с постели, точнее сползла с простыней. Аня шагнула под холодный душ - хорошее средство с утра привести в порядок свои разбежавшиеся мысли. Потом заварила крепкий кофе. Опять опаздываю на работу - мелькнуло в голове Ани.
  Одевшись, забросила блокнот-подарок в сумку и вылетела за дверь.
  Рабочий день тянулся медленно, ощущение, что стрелки на циферблате часов заснули или им лень тоже было двигаться. По плану на сегодняшний вечер в блокноте было записано: "Посмотри свой самый любимый фильм, на который не хватает времени”.
  О да. Подушка, диван, кружка кофе... Аня долго решала, какой ей посмотреть фильм... и выбор пал на "Жизнь, или что-то вроде того". Она всегда пересматривала его, когда выпадала трудная жизненная ситуация. Помнится в первый раз, когда она увидела этот фильм, ей он очень понравился! Кажется, Аня даже плакала. Анджелину Джоли она просто обожала! А фильм был такой трогательный, милый, добрый. Довольно забавный, в меру романтичный, совсем не пошлый. В общем, она была в восторге! Особенно от морали: «Живи каждый день так, будто он последний. Потому что однажды так и случится».
  Аня пересматривала фильм и опять задавалась вопросом: как стоит жить?
  Весело или грустно. Взаперти или вольной птицей. Бросаться во все тяжкие или бесконечно обдумывать все подряд. И ловила себя на мысли, что ищет ответ в фильме.
  Она перестала ценить то, что имела, и ее брак потерпел крах. Запуталась в своих мечтах, что не замечала очевидных вещей, все вдруг стало так сложно. Ей необходима помощь. Ей нужен был «переломный момент». 

  Поздний вечер… В комнате горит только светильник… Но и его хватает, чтобы заполнить небольшой угол светом… Остальное пространство поглотил бледный лик молочной луны…
  Я все еще держу в руках странный конверт, в котором бумажка с адресом и, словно таинственное обещание, ржавый ключ… Конверт на мое имя без обратного адреса…
Я все еще в раздумьях… Смятение, нерешительность, кровь по тесным венам… Я слышу, как у подъезда сигналит такси.
  Оказываюсь за городом… Машина останавливается у железной витой ограды… за ней виднеется парк… Вы, уверены, что это здесь? – слышу я свой неуверенный голос. И короткое да  в ответ. Такси уезжает, а я все еще стою перед воротами, не решаясь прикоснуться к холодному металлу…
  Налетевший порыв ветра приоткрывает передо мной калитку и я ступаю на лунную дорожку, только мои шаги нарушают эту тишину и шелест сухих листьев опадающих с вековых дубов… я иду и иду… вокруг не одной души…
  И вот передо мной старый особняк… я уже знаю наверняка, что ключ подойдет к замочной скважине… Открываю дверь старинным ключом и вхожу внутрь особняка…
Пол внутри усеян опавшими листьями, зажжены серебряные канделябры на ковре из тысяч розовых лепестков, украшены кровати старинными кружевами… зеркала в тяжелых старинных рамах рисуют мой нечеткий силуэт…я, словно, погружаюсь в древнюю сказку…
Я вижу на одном из резных стульев горстку черного шелка… платье… я такого никогда еще не видела… мне его так хочется примерить… я точно знаю, что оно мне подойдет… ведь говорят, что платье без женщины умирает… я облачаюсь в него… корсет делает мою талию еще стройнее, подол юбки спадает мягкими складками до самого пола… я распускаю свои волосы… мне так хочется взглянуть на себя…
  Я стираю рукой пыль с зеркальной поверхности… и смотрюсь… но я ничего не вижу, только молочная пелена… а потом она резко спадает и там... девушка прижимается к мужчине... а он нежно гладит ее по волосам
  Это же я и Илья или Андрей... Это всего лишь сон.
  Аня вынырнула из оков Морфея, от неудобного положения у нее затекла шея. Она так и заснула вчера на диване в гостиной после просмотра фильма, в руке пульт от DVD, на пледе ковер из разноцветных обверток от конфет.
  Хорошо, что не надо никуда спешить, хоть сегодня и была пятница, Аня взяла выходной для поездки к родителям. 
  Жили они в пригороде, поэтому расписание рейсов автобусов туда и обратно было затрудненным.
  Девушка не очень то и хотела туда ехать, потому что разговора о крахе ее семейной жизни не избежать. А она не хотела, чтобы ее жалели. Но так как еще у ее маленькой племянницы Аленки завтра день рождения, то телефонными звонками не ограничишься. Анна и так редко проводила время со своими родными.
  Предстояло еще выполнить план-задание по расписанию счастья и купить малышке подарок. Аня предпочла сначала выбрать подарок, а потом все остальное.

  Разных размеров куклы, розовые пони, домики для кукол, крошечная розовая мебель, изящные чайные сервизы и опять же в розовой гамме... у Ани начало рябить в глазах от этого насыщенного цвета.
  Нет, это все не то... Аня представила, чтобы ей хотелось получить в качестве подарка на день рождения в свои пять лет. Коньки? Ролики? Куклу Барби? Боже, я уже прошлый век, или я забыла как это быть ребенком.
  Аня так и бродила между полками с игрушками, не зная, что выбрать.

  Вдруг ее взгляд уперся в полку с мишками "Тедди". Да, любимая игрушка детей и даже взрослых. Герой открыток, мультфильмов и даже рекламы. Вот уже более ста лет различные специалисты безуспешно пытаются объяснить феномен плюшевого медвежонка. Совершенно удивительно, почему в наш технически продвинутый XXI век именно он так популярен среди детей и взрослых, а любовь и привязанность к нему проносится через всю жизнь. В чем феномен этой незатейливой игрушки?
  Аня решила, что Аленка будет рада такому подарку. Ей и самой захотелось приобрести себе такого плюшевого друга. Забавная мордашка медведя улыбалась Ане.

  Так а теперь в музей - задание от незнакомца-чудака. На улице так было хорошо и солнечно. Осень отдавало свое последнее тепло, переплавляла изумруд в золото и медь, осень шептала, смешивала терпкость и горечь в одном бокале. Аня не любила весну, ее пора была осень. Она любила ее горьковатый вкус - вкус кофе и черного шоколада. Ей еще хотелось побродить по улицам города, а не вдыхать музейную пыль. Но тут девушка вспомнила, что вот уже неделю в из городе находится выставка живых бабочек.
  Выставка разместилась в зимнем саду городского Дворца культуры. Вокруг зелень, неоновая подсветка потолка, мраморные колонны, а вокруг свободно порхают бабочки - Аня словно попала в сказочный мир.
  Узнав, что выставку удостоила своим визитом журналистка девушка-гид индивидуальный тур по экспозициям, но Аня решила зачем такое повышенное внимание к своей персоне и присоединилась к другим посетителям. Девушка-экскурсовод с брошкой в виде бабочки по имени Юля похоже знала о бабочках все.
    ...когда-то богиня цветов Флора решила сделать богу Зевсу подарок: она взяла чистоту раннего утра, свежесть горного ручья, хрустальный блеск утренней росы, красоту и благоуханье всех земных растений и создала цветок, равного которому не было на всем белом свете. Бог Зевс, увидев такой великолепный подарок, не удержался и поцеловал нежные лепестки. И – о чудо! – цветок оторвался от стебля и полетел. Так, по древнегреческой легенде, появились бабочки!..
  Лесная Нимфа, Златоглазка, Монарх, Атлас - читала Аня названия экзотических насекомых на стенде.
  На нее обрушился поток красок, ее захватила окружающая атмосфера. Аня вдруг и сама себя почувствовала гусеницей, которая очень долго пряталась в своем коконе, а теперь пришло время увидеть окружающий мир, стать бабочкой, расправить свои крылышки.
  Экскурсия подошла к концу. Здесь же на выходе посетители могли приобрести сувениры. Ане не хотелось покидать этот сказочный мир, но время как всегда поджимало. Юля-экскурсовод оказалась настолько милой девушкой, что даже подсказала еще одну идею для подарка малышке Аленке. И теперь Анна бережно прижимала к груди коробку, спеша на автовокзал.


  Было уже около пяти вечера, когда Аня добралась до родительского дома. Когда-то ей этот дом казался лучшим местом в мире, где можно укрыться от всех опасностей и бед. Теперь она появлялась здесь редко и все чаще ее мысль, что в этом доме она всего лишь гость, хоть и долгожданный, но все равно гость.

  Наталья Николаевна, мама Ани, поставила перед дочерью чашку с горячим шоколадом и яблочный пирог, ее любимый. Ей хотелось подбодрить Аню, она видела, скорее материнское сердце чувствовало боль и тоску от разрыва Ани с Ильей.
  После ужина в это время отец Анны, Игорь Алексеевич, по привычке ушел в гостиную смотреть по телевизору спортивные передачи. В это время транслировали футбол. А он был большим фанатом этой спортивной игры.
- Мам, ты же не сказала папе?
- О чем, дорогая?
- Ты знаешь о чем о крахе моей жизни, о крахе брака - Аня, просто знала вспыльчивый характер отца, а сейчас ей меньше всего хотелось скандалов и выяснения причин, почему все так случилось, как случилось...
-Нет, конечно... Вы вообще разговаривали с Ильей?
-Нет, мама, он мне не звонил... и я не буду
-Вы как малые дети, может стоит поговорить, чтобы снять этот душевный груз... ведь нельзя всю жизнь жить с обидой... Аня, я тебя воспитала слишком независимой... с мужчинами нужно быть помягче
- Мам, ну вот опять нравоучения... я бы вообще не приезжала, если бы не день рождения Аленки...
 Наталья Николаевна как-то сразу поникла и стала усердно сметать крошки со стола. Аня видела, что своими словами обидела мать, но ей так хотелось о всем забыть и стать другой... она понимала, что проживая неделю по расписанию счастья начинала оживать, ощущать вкус жизни.
- Прости меня мам, я не хотела тебя обидеть, просто... я наверное пойду спать...
- Милая, моя, я только хочу, чтобы ты была счастлива - прошептала вслед дочери Наталья Николаевна.

  Аня вошла в комнату, бывшая их детская с сестрой, теперь просто комната для гостей. О том, что это раньше была их комната напоминали только книжные полки со сказками и детскими рисунками в рамочках, а еще тряпичная кукла Глаша, которая скромно разместилась в углу дивана.
  На Аню нахлынули детские воспоминания, если бы стены дома могли говорить , они бы поведали о многих мечтах и секретах, которыми Аня делилась со своей сестрой Олей.
- Может мама и права... может стоит позвонить Илье. - Аня уже достала с сумки свой мобильный телефон, но потом резко передумала. Ей захотелось вновь стать беззаботной девчонкой, вернуться в детство, когда веришь в чудеса и сказку.
  Аня залезла под одеяло, обняла, как в детстве, тряпичную куклу и ушла смотреть сны.

  Проснулась Анна поздно. В окно светило осеннее солнце.
 - Что сегодня придумал знакомый незнакомец Андрей, хотя какая разница...- она знала, что этот день проведет со своей племянницей. Но тем не менее все равно решила заглянуть в блокнот, пролистала страницы записной книжки до нужной даты: "Проведите этот день в компании своих родных и близких". Аня засмеялась и подумала: "Просто мистика! Андрей-чудак, ты настоящий чародей!"
  Аня бросила взгляд на часы, на сборы оставалось мало времени: "Опять опаздываю!"

 - Тетя Аня! - девочка с цветом волос карамели и голубыми глазами подбежала к ней и запрыгала вокруг Ани.
 - С Днем Рождения, дорогая! С Твоим пятилетием! - и протянула из-за спины мишку "Тедди" - Аленка схватила плюшевую игрушку и прижала к себе = Тетя Аня, я его назову Мики!
 - Классное имя для такого медведя - и Анна подмигнула своей племяннице. - У меня есть еще один подарок-сюрприз, но это чуть позже...
 - А где дядя Илья? Он придет  на мой праздник?
Аня помрачнела: "Милая, он на работе. Ему приходится сейчас много работать. Но он передавал тебе свои поздравления..."
  Как объяснить пятилетнему ребенку, что дядя Илья не придет уже никогда, что ее (Анина) личная жизнь рухнула и она теперь в последнее время только и занимается тем, что собирает ее, как пазл, в единую картину по кусочкам.
 Аленка лишь кивнула в ответ.
 - Пойдем, я тебе покажу что-то - и девочка увлекла Аню в сторону сада.

  Сестра Ани Оля была организатором свадеб и праздников, поэтому никого не удивило, что она для Аленки устроила опять тематический день рождения, в прошлый раз если помнится это было день рождения в стиле мультика "Маша и медведь". Так как погода была теплой, то стол накрыли в беседке в саду. Аня вошла в сад и замерла. Карамельный День Рождения. Сад был украшен прозрачными тканями и воздушными шарами цвета карамели. Карамельный цвет - напоминающий солнце, мед, корицу и цвет волос Аленки. Этот цвет смешивался с красками осенних листьев и цветов, создавая причудливую гармоничную картину. Возле входа в беседку стоял небольшой столик, где лежала книга пожеланий. На ветвях деревьев на лентах весели конфеты с предсказаниями.
 Аленка потянула Аню за рукав: "Давай узнаем будущее". Анна улыбнулась маленькой девочке и сорвала две конфеты. Одну себе, одну Аленки. Аня развернула бумажечку с предсказаниями: "Скоро ты узнаешь, что значит быть счастливым..."
  День Рождения проходил весело, именинница со всеми гостями пела и плясала, хлопала в ладоши... Аня тоже отдалась во власть позитива. Время близилось к вечеру, вынесли торт с пятью свечками, он тоже оказался из карамели и подали фруктовый чай.
  Аня обратилась к племяннице: "Я же говорила еще об одном сюрпризе. Пред тем, как ты загадаешь желание и задуешь свечи ... есть кое-что еще" и девушка с торжественным видом протянула девочки коробку.
  Аленка потянула с нетерпением за цветные ленты и сбросила крышку, у девочки от удивления и восторга широко раскрылись глаза. Из коробки вылетело "облако" из бабочек, в одно мгновение все цвета радуги закружили вокруг Аленки, настоящий салют из бабочек, а потом все они устремились к свету садового фонаря.

  Аня после насыщенных выходных вернулась домой. Квартира ее встретила угнетающий тишиной. Девушка тешила себя еще иллюзией, что ее муж опомнится и вернется к ней. Но он молчал, и она тоже не нарушала это молчание, боясь вновь, что ее оттолкнут и бросят в одиночестве. Весь позитив, заработанный за эту неделю, опять скатился на отметку ноль.
 
  Каждую секунду в мире становится на 4 человека больше. Каждую минуту в мире продается десять кукол «Bratz». Каждую минуту 925 человек становятся обладателями нового IPhone. На сегодняшний день население земного шара составляет приблизительно 6 121 836 029 человек. И каждую минуту 1865 из них включает компьютер и заходит в социальную сеть. Аня включила ноутбук и зашла на сайт "ВКонтакте".
  Девушка просмотрела последние обновления в ленте новостей: кто-то женился, кто-то уехал отдыхать, кто-то вновь влюбился... Идеальная жизнь! Идеальная жизнь у других, а не у нее...
  Иметь в списке друзей 250 человек - это не значит не быть одиноким!
  Сколько она знала лично людей из списка «друзья»? Скольким из них Анна могла позвонить в час ночи, чтобы поговорить? И как описать чувство, что в тот момент, когда ей необходима поддержка, все ее 250 друзей «оффлайн»? 
  Каждую минуту 1865 человека заходят в социальную сеть. Они создают иллюзию общения. Иллюзию того, что ты среди толпы. И в этой толпе Аня была также одинока, как и на улице, среди неизвестных ей пешеходов.
  Она взяла мобильный телефон и набрала Викин номер. Ей можно излить свою душевную горечь.

 - О, нет! Опять понедельник, - думала Аня, выключая противный звонок будильника, - а пятница еще за горизонтом и  можно об этом только мечтать. Хотя какая разница. Есть выходные или нет выходных. Опять полная апатия.
  И ей погода вторила своим настроением. В окно стучал дождь, действительность была серой и размытой. "Я так упорно работала всю неделю над собой, старалась ловить моменты радости, пыталась учиться жить без Ильи, где-то глубоко спрятав надежду, что он напишет смс, позвонит, вернется... что они начнут все сначала... Опять хандра, - говорил внутренний голос девушки, - в общем, я потерпела полное психологическое фиаско, и в очередной раз убедилась, что не могу жить по расписанию, даже если это расписание счастья!"
  Сегодня по плану в блокноте было записано: "Заговори с человеком, с которым не решалась заговорить очень долгое время!"
  Аня стала еще мрачнее, захлопнув блокнот, она швырнула его в мусорное ведро. На работе ей опять сулило опоздание. А сегодня опять "мозговой штурм" у главного редактора: определение тем для следующего осеннего выпуска журнала "Еще".
  Если бы вы знали редакции глянцевых журналов живут совершенно по другому календарю: в середине лета думают об осени, осенью уже встречают и отмечают Новый год, а зимой знают какой будет весна, весной мечтают о лете и выбирают себе купальники. И так весь год по замкнутому кругу.

  Аня появилась в редакции через 15 минут, после того как началась планерка. Бросив свои вещи на рабочее место, она поплелась в конференц-зал, где во всю уже разгорелась дискуссия по поводу тем нового выпуска "Еще!"
  Холодова ее опять окатила ледяным взглядом за опоздание, потом кивнула головой в направлении свободного стула за столом.
  Аня на автомате делала какие-то пометки в блокноте, а ее душа в это время покинула пределы этой комнаты, этого города, этой планеты. Она упивалась своей тоской, душевной болью. Да, она добилась каких-то позитивных моментов в своей жизни, стала худее, но не счастливее от этого. В глазах не было того уже огонька, который появлялся, когда она смотрела на Илью. Жизнь разделилась на до и после.
  "Мозговой штурм" закончился и все начали расходится по своим рабочим местам.
 - Анна, останься! Мне нужно поговорить с тобой, - голос главного редактора, вернул душу девушки на эту землю. - Ты знаешь, что от людей ничего не скроешь, а от журналистов тем более, мы что называется живем и питаемся сплетнями и слухами, подтверждаем их или опровергаем. Аня не нашлась, что сказать в ответ, лишь молча слушала к чему клонит Холодова.
 - Я знаю, что твой муж подал на развод. Отпуск я конечно не могу тебе дать. Но вот отправить в командировку я в силах Билеты на поезд у моего секретаря. Ты едешь завтра.
 - И куда я еду? - спросила ошеломленная всей информацией Аняю
 - "На кофе во Львов"...
 - Но...
 - А в этом году фестиваль кофе проводят раньше, если ты хотела спросит об этом. Поедешь, сделаешь материал, ну, и попутно отвлечешься, может и депрессия уйдет. Веселее. Ели бы я переживала каждый раз так крах своей семейной жизни, то не знаю... Все... А то, я что-то разоткровенничалась... и еще, можешь  уйти по-раньше с работы, чтобы собраться.
 
  Уже вечером Аня быстро собрала дорожную сумку, особо не задумываясь, что взять из одежды в свое недельное путешествие. Было уже поздно, когда тишину квартиры нарушила трель мобильного телефона, Анне не хотелось ни с кем говорить. Все, что ей хотелось, чтобы у нее забрали сердце и она была бы каменной глыбой без чувств и боли, а главное, она не знала, что такое любить и быть не счастливой. Аня взглянула на дисплей и замешкалась, звонил знакомый незнакомец Андрей.
 - Алло...
 - Извини что так поздно, не разбудил?
 - Нет, что-ты... - Аня не знала, что сказать еще, чтобы не молчать в трубку...
 - Хотел сказать спасибо за статью от своих ребят... спросишь, почему не позвонил раньше?
 - Это моя работа. А на счет звонка... Спасибо за подарок, очень оригинально, - на этих словах Аня прикусила губу, вспомнив, что с утра зашвырнула блокнот в мусорное ведро, - ты всем делаешь такие подарки?
 - Не поверишь, нет. Только особенным людям.
 Аня рассмеялась, ее смех был на грани истерии: А я для тебя особенная?
 - В какой-то степени да.
 Аня понимала, что она начинает флиртовать с незнакомцем Андреем. Да, она помнила, что он ей понравился при встрече, но не более, она замужняя девушка и ей не к лицу... была замужняя. Она не хотела пока новых отношений, не хотела вновь испытывать судьбу.
  - Я послезавтра буду во Львове опять, командировка.- О, боже! Зачем я ему это говорю. - Задание сделать материал о фестивале кофе.
  - Может встретимся?
  = А это есть в моем расписании счастья?
  - Да. Найти себя или вспомнить себя настоящую.
 Закончив телефонный разговор с Андреем, Аня вдруг уставилась на дверь холодильника, где весели разноцветным ковром ее желания. Она оторвала один стикер с позитивным посланиям к миру: "Еще раз вернуться во Львов!" Вдруг ее обхватило воздушно-мечтательное настроение. Аня отодвинула штору и распахнула окно, город уже засыпал, из листка со своим желанием она сделала самолетик и запустила в распахнутое окно, затем она сорвала все оставшиеся разноцветные бумажки со своими мечтами... Пусть их найдет кто-то еще и приютит, найдет такой же несчастный человек как она и поверит в то, что мечты могут сбываться...

  За окном уютной кофейни город прятался, как в палантин, в мягких сумерках Львов окутан паутиной истории и ароматом кофе. Андрей выбрал небольшое кафе недалеко от центра: простой дизайн в пастельных тонах, интерьер был декорирован старинными кофемолками. Аня почти такую же кофемолку ручной работы купила сегодня на ярмарке кофе, а еще мешочек с особой кофейной смесью, приготовленный по тайному рецепту.
  - Что это за здание? - спросила Аня, смотря в окно на вечерний город. Ей нравилась архитектура Львова, она могла часами бродить тихими улочками города спящих львов, это был ее Маленький Париж, город ее мечты, город легенд и романтики.
  - А это... часовня Боимов. Ее построили еще в XVII веке по приказу богатого купца Юрия Боима. Раньше она была частью кладбища, окружавшего Латинский кафедральный собор. Согласно завещанию Юрия, здесь должны были похоронить всего три поколения его семьи, что и было сделано.
  - Откуда ты это все знаешь? Ты же эколог! - удивилась Анна.
  = Я живу в этом городе - пожал плечами Андрей и рассмеялся - Ладно, я еще по образованию и историк.
  Аня только сейчас заметила, что Андрей представляет собой идеал-мужчина. Его красавцем не назовешь, но в нем была харизма и мужественность, и смешивание этих двух черт придавала его облику загадочность, рисовала в ее воображении чувство надежности и защищенности с ним.
  -... ходили слухи о тайном подземном ходе под часовней...
  - ?
  - Недавно эта легенда подтвердилась. Правда, удивленные реставраторы обнаружили там не только следы древних цивилизаций, но и следы современности в виде пустых бутылок от «Советского шампанского». Такого развития события не мог предугадать даже Юрий Боим! - рассмеялся Андрей.
  Сумерки еще не впитали все краски вечернего города, не растворили в ночи. Аня взглянула на купол часовни - скульптура сидящего Иисуса на Часовне Боимов. Андрей проследил за ее взглядом.
 -  Каждый, кто остановится перед часовней и посмотрит на купол, увидит под ним надпись: "Остановись, прохожий, подумай, чем твои страдания больше моих?"
  За их столиком повисла тишина, бывают минуты когда лучше помолчать. Он протянул свою руку, накрыв ее пальцы своей теплой ладонью. Аня только сейчас заметила, что строя свою жизнь заново, она так и не сняла со своего пальца обручальное кольцо. Оно тонкой полоской сверкало в приглушенном свечении ламп кофейни. Даже если бы она сейчас его сорвала с пальца, осталась бы тонкая полоска-шрам, как напоминание о прошлой жизни, что она не стала другой, только сбежала на время в другой город от самой себя, от своего настоящего. Аня смутилась и убрала свою руку, словно ей захотелось поправить свои волосы.

  Андрей расплатился по счету. Они вышли за двери кофейни, если там внутри была тишина, потерянность времени, то здесь жизнь бурлила во всю, не смотря на позднее время.
 - Давай, я тебя проведу.
  Ане не хотелось ехать в отель, вновь слушать тишину четырех стен, оставаться в одиночестве со своими мыслями:
 - Если ты не спишешь. Может ты мне покажешь ночной Львов.
 - У меня есть идея получше, - Андрей взглянул на часы, - думаю успеем...
  И Андрей увлек Аню вниз по мостовой, Андрей шагал не торопясь, как будто располагал всем временем мира. Иногда он останавливался и показывал Ане то, что ее могло заинтересовать с истории города. Типичная серость города спящих львов в осеннюю пору, смешивающая с подсветками уличных фонарей и отголоски тепла, как не удивительно, только украшали Львов. Они свернули с небольшой площади в переулок и вышли на улицу Армянскую.
  Анна увидела странную картину: группа людей в черных плащах, их лица спрятаны под капюшонами, в руках каждого керосиновый светильник.
 - Кто это?
 - "Ночной дозор"...
 - Ночной дозор по Лукьяненко?!
 - Нет, - рассмеялся Андрей - Ночной дозор Львова...
 -??? - у Ани в глазах застыл немой вопрос, этот парень ее удивлял... его образ постепенно вытеснял образ Ильи. Аня понимала, что начинает влюбляться, как ее сердце начинает быстрее биться, в ее вены возвращается жизнь...
 - Давным-давно во Львове существовала ответственная должность бургомистра. Этот человек «взваливал» на себя важные обязанности жизнеобеспечения города. Так, запереть ворота, починить фонарь или словить вора – все эти задания «лежали на плечах» бургомистра. Вот только место сурового начальника займет разговорчивый экскурсовод - продолжал свой рассказ Андрей - и указал рукой на импозантного мужчину в причудливом наряде. У Ани было ощущение, что  время ее откинуло на два столетия назад. Узкие улочки, скользкая брусчатка и старинные архитектурные сооружения… Львов с его запахами и человеческими историями.
 - А тебе идет... - усмехнулся Андрей, когда увидел Анну облаченную в черный плащ - зелья ты не варишь по ночам?
 - Что? -
 - Я пошутил, ты просто очень красивая... ладно нам пора, а то все пропустим...

  Всем добрый ночи, меня зовут пан Шлюссель, вас ждет захватывающая прогулка темными загадочными улицами и закоулками ночного Львова, жуткие легенды о приведениях и тайных обрядах. А самых смелых, не побоявшихся стать моими помощниками, посвятят в стражей Ночного дозора Львова. 
 В полной тьме мы приближаемся к женскому монастырю бенедиктинок с его странной статуей черного ангела в одной из ниш на стене. Этот костел и монастырь находится на улице Пиша, что интересно - прямо внутри стен монастыря находятся домики в которых в своих квартирах проживают вполне современные львовские мещане. 
 Анна с интересом рассматривает все вокруг, ее взгляд, словно объектив фотоаппарата, пытается запечатлеть каждый образ, каждую деталь происходящего...   
 

   

 
 
 
Продолжение следует...


Рецензии
Витончено і дуже красиво ... Ціла зв'язка ключів до мого серця! Рідкісна атмосфера, неповторна, зі смаком передана; оригінальна манера розповідати; думки-перлини, дорога до яких захоплює; а головне – дуже хороше високе фокусування на доброті… Перенеслася в фантазію письменниці, зайшла до костела й монастиря. У кав'ярні-музеї «Фіксаж» випила запашної кави зі шматочком штруделя... Зупинилася… і посміхнулася Анні та Андрію ...
Не забула - моє шанування пану Шлюсселю… ) Дякую тобі, пані Анно!!!

Анна-Мария Кёр   23.02.2023 21:42     Заявить о нарушении
Люба Анно-Марія, дякую, що не забуваєш про мене та іноді заглядаєш на сторінку в гості. Як давно було написано цей текст, вже й стерлися всі емоції, але залишилося головне... головне на всі часи - бути щасливою...

Анна Баська   24.02.2023 15:24   Заявить о нарушении
На это произведение написаны 3 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.