Визначення ризику

Ризик -  це духовно-матеріальна невід"ємна складова нашого багатомірного життя, що характерезує, як об"єктивні, суб"єктивні загрози, уразливості, з нагальною потребою захисту від них, так і можливості, перспективи прискоренного гармонійного  розвитку згідно з нашим призначенням, покликанням як окремої людини, родини, так і суб"єктів господарювання, підприємництва, суспільства, країни,цивілізації на певному єволюційному єтапі.
Вітчизняні економісти,філософи, прихильники теорії метафізики  економіки, виокремлюють молоду науку ризикософію (філософію ризику), що розглядає ризики матеріального та духовного світу з позицій системно-цілісного підходу, а також різноманітних історичних, соціо-культурних світоглядів та обставин, що обумовлені певними об"єктивними та суб"єктивними причинами. Якщо у воений час акцент робиться  на ризику, як діагностіці загроз  і необхідності виживання, захисті життя самого себе, родини, народу в цілому, а потім вже майна, то в мирний час, акцент зміщується в бік розвитку культури, освіти, матеріального добробуту, економіки, бізнесу і фінансів, страхування, з врахуванням необхідних потреб в забеспеченні надійної оборони країни.За теорією ризикософії ризикова свідомість, мислення, поведінка людей, суб"єктів господарювання з набуттям практичного досвіду, узагальнюється вченими  в еволюційний ланцюжок з шести моделей поводження людини з ризиком: ризикофоб, ризиконейтрал, ризикофіл, ризиколог, ризиковед, ризикософ. Перші три,характеризують спрощене негативне, нейтральне, позитивне ставлення людини до ризику виходячи з певних  соціо-культурних, економіко-правових передумов, використанням пасивних інструментів управління ризиком - уникнення ризику, страхування в комерційних страхових компаніях. Другі три, характеризують ризик як іструмент пізнання навколишнього матеріального і духовного світу через призму ризику, у відповідній теоретичній, практичній і філософській площині, з використанням на науковій основі технологій передбачення ризиків, інструментів більш ефективного управління ризиком, використання для його покриття здебільшого спеціалізованих товариств взаємного страхування.


Рецензии