Нега мен сурайман сиздан ижозат?

Эркин демократик тараккиёт йулидан бораётганимиз, бу йулда эркин фикрлаш янгича тараккиёт боскичига утаётганлиги, сон купайиши сифат купайишига олиб келаётганини айтиш жоиз.
“Нур устига нур ёгсин ёхуд 4800 йил аввалги бир сузимиз хакида дунёда бораётган битик” номли асарим Худога шукур эл ичида таркалиб турли бахс-мунозараларга сабаб булаётганидан хабарим бор.
Баъзилар 4800 йилни каердан олдинг? - дейишса, баъзилар –Сен тарих илмий даражасига даъвогарлик киляпсанми?-дейишяпти. Баъзилар эса худди М.Задорнов каби дунёдаги хамма сузларни уз миллатинг сузига айлантириб куйибсанку,-дейишяпти.
Бу саволларга жавобим оддий.
Хозирги пайтда биз узбеклар дунёга ажойиб ва гузал хаёт кандай булиши мумкинлигини курсатиш учун синовда турибмиз. Майли, хато-камчиликлар бор, баъзи юртдошларимиз “плинтусдан пастга тушиб, гапи бошка амали бошка” , борган жойида “кандай килиб чунтак тулдирсам” дейдиганлари хам бор. Улар нима, уз юртдошларини бошка мамлакат тергов органлари оркали тутдириб кетаётганлариям (Жаркургон туманидаги вокеани назарда тутяпман) чикяпти! Уз юртдошларини бошка мамлакатларда кулликка топшираётганларчи? Хуллас, уят, уят, уят!
Бундай ишларнинг олдини олиш учун эса энг синалган услуб “миллий гурур”, “миллат ори-номуси”.
Иккинчидан 4800 йил деганда бу ракамни узимча уйлаб топганим йук.
Биринчи уринда 36 йил от устида юриб, дунё дур-у жавохирларини йиккан Амир Темур бобомнинг, 36 йил давомида дунёдаги барча китобларни хам йикканини ва хулосада унинг “биз миллатларнинг энг кадимимиз” деганидан келиб чикиб, Беруний хисобига кура Нух туфонини аникладим, етти кироат билан Куронни ёдлаган Мирзо Улугбек ва Хива хони Абулгозийнинг тарихлари яхши урганилмаганини дунёга айтиб, “узбек” номини баланд кутариб, унинг келиб чикишига 4800 йил аввалги суз сабабчи эканлигини бутун жахонга билдирмокчиман.
Учинчидан европа халклариям биздан кетганлигини Геродот, айникса Курций Руф, Диодорнинг тарихий фактлари асосли эканлигини айтяпман.
Туртинчидан Юртбошимиз хам “21-маърифат асри, 21-аср Узбекистон асри булади” деган гаплари тугрилигини, амалга ошаётганлигини айтмокчиман.
Ха, мен узимнинг ота халкимни, она халкимни, биродарларимни, юртимни, улугламокчиман. Чунки, мен ёркин келажакни куриб, унинг учун нима килиш кераклигини билиб турибман.
Европа тиллари турк тилидан, таркалган. Ишонмасангиз менинг асаримни укиб курсангиз эди. Асосли раддияларингизни кабул килардим. Рухсат берсангиз сизга такдим этсам.
Э, тухтанг! Нега энди мен уз юртимни улуглаш учун кимдандир ижозат олишим керак экан?
Мендан-да зур гапни мархум шоир Шавкат Рахмон айтиб куйганлигини эслатиб куя колай.
                Хиргойи

Хаммамиз куёшда куйган жиззамиз,
Качон тиз чукувдик
хамон иззамиз,
сиркираб огрийди шишган тиззамиз,
уриндан озгина турсак майли-му?

Утганлар бари бек,
Колган жавдирар,
Гардингда куринмас гуллар шалдирар,
Мехнатдан ёрилган куллар калтирар,
уз беким ерида юрсак майлиму?

Насимлар гулламиш озод тогларда,
Озодлик муждаси сулу согларда,
Боболар кийналиб тиккан богларда
аганаб бир хаёл сурсак майлиму?

Неча минг аллома, жумардлар улган,
Тафаккур сасиган,
Рухлари сулган,
Уруглар айниган тап-такир чулда
уз беким давлатин курсак майлиму?

Юз эллик йилдирки мана шу холат,
хануз давом этар маккор тижорат,
билмадим, каердан ушбу жахолат,
нега сиз булмайсиз сира хижолат?
Нега мен сурайман сиздан ижозат?!


Рецензии