Медводдза награда

Алексей Мишарин
Медводдза награда

Кор ме вел;дчи 5-;д «а» классын, мен;, кыдз отличник;с наградитісны путёвка;н пионерск;й лагерь Артек;. Ветлі сэтч; дон босьтт;г.  ;тчыд, б;рс; во;м мысти, перемена дырйи в;лі кот;рта школаса коридор;д. Друг паныдасис медш;р пионервожат;й Альбина Ивановна.
- А-а, сюрин! - нимкодьпырысь гор;діс сій;.
- Ме сэсся ог кут.
- Мый он кут?
- Коридор;дыс котравны.
- Бур, но тэн; м;д помка;н паныдалі, - т;ждысь;м;н шуис Альбина Ивановна. – Лок, пыралам ме дор;.
Босьтіс мен; сойборд;д да пыртіс аслас жырй;.
- Вот мый, Алёша, - шуис сій;, кыдз с;мын б;рвывсянь п;дласис ;дз;сыс. – Кол; тэныд сёрнитыштны школа водзын Артек; ветл;м йывсьыд. 
Ме куті пыксьыны, мися, сёрнитныс; ог куж, да-й пола уна й;з водзас петк;дчыны. Думыштлы с;мын – став школа водзын!
- Первой гижан, а сэсся лыддян сы вылысь.
- О-о-г, о-о-г лысьт, - нюж;ді нор г;л;с;н и пыр ж; м;ді ныр;с кыскавны.
- Эн л;вт! – крапкис Альбина Ивановна. – Тэныд Коммунистическ;й партия да правительство сетісны позянлун ветлыны Артек;, а тэ сідз к;съян най;с атть;авны?
;ти кывй;н к;, пионервожат;й мен; быдногыс кутіс дивитны, и ме к;сйыси.
Альбина Ивановна вел;діс мен;, кыдзи вочавидзны юась;мъяс выл;. Гоз-м;дысь т;дч;діс: кор п; юаласны, мый вайи Артекысь, кол; шуны: партия да правительство сетісны позянлун вайны зэв уна веж;р; м;рччантор.
И со школьн;й коридорын, коді ;тпырй; в;лі акт;в;й зал;н,  чук;ртчисны став пионерыс да октябрёнокыс. Альбина Ивановна кайис трибуна сай; да ю;ртіс:
- Челядь, ті т;данныд, мый Алёша ветліс Артек;. Вай клопайтыштам да корам сій;с висьтасьны аслас ветл;м-мун;м йылысь. Сы б;рын 6-;д «а» класс петк;длас концерт, эн-; раз;дч;й.
Кыліс клопайт;м шы. Медся ёна кекеначасисны менам другъяс Саша Ширяев, Ваня Кольцов и Коля Макаров.
Ме кавшаси трибуна сайса гуг;д;м ящик выл;, мед бурджыка тыдала. Восьті тетрадь;с да заводиті гораа лыддьыны. Помланьыс сы вый;дз смелми, мый весиг тетрадь; эг м;д видз;дны.
И со кутісны сетавны водзвыв л;сь;д;м юал;мъяс. Ме вочавидзалі. Медб;рын 5-;д «б» классысь медся муст;м нывка Оля Панева в;сньыдик г;л;с;н чив;стіс:
- А мый тэ вайин Артексьыс?
Менам юрысь лэбис став вел;д;мыс Альбина Ивановнал;н.
- Да, со тай, яр югыд кольквиж сетка да ракпаньяс! – лэпті юр выл;дз сеткас; да петк;лі челядьлы.
Л;сь;дчи н;шта петк;длыны и ракпаньясс;, но эг удит. Альбина Ивановна кыскис мен; б;рвыв трибуна вывсьыс пинджак п;ла;д.  Ачыс сэсся кутіс сёрнитны.
;ні, уна во коль;м б;рын, яр югыд кольквиж сеткаыс ;шал; кухняын. Быд п;рй;, кор пырала сэтч;, казьтышт; менсьым медводдза наградас;.
Тай; 5-;д «б» классысь Оля Панева, кор сій; лои менам г;тыр;н, аддз;ма сеткас; муд;гысь да л;сь;д;ма лук видз;м выл;. Оля зэв ёна радейт; ставс;, мый аддз;, ладм;дны мыйк; ул;. Медым сюр;мторйыслысь н;шта пычиктыны п;льза.
Колян лунъяс; ме босьті медводдза награда гижан уджысь. Тай; диплом и козин тыра л;з сумка. Матын в;лі выль во. Та в;сна награда сетігас тш;тш жуксисны Ёма да Лымныв. Ме сулалі коми;н гижысь став й;з водзын да л;сь;дчи вочакыв шуны. Но награда сетысьыс дыр м;діс варовитны и, ме повзь;м;н казялі, мый став м;впыс юрысь кытч;к; ;ти здук;н воши. Кывй;й бытть; кынмис, а кок;й вужъясис джодж плакаас. Весиг костюм пыр, код;с первойысь так;д йит;дын пасьталі, кылі, кыдзи, кыськ; бокысь, йиджис ме пытшк; весь;п;ртана пол;млун.
- Сёрнит! – медб;рын кылі Ёмалысь чир;м г;л;сс;.
Ёма сюйыштіс ки; микрофон да бедьнас зым;дчигтыр матыстчис дзик ныр водз;.
Ме, лыа выл; веськал;м чери моз, паськ;длі вом;с. Но сэтысь нин;м эз пет. Бедб;рын, зэв нин сь;кыда артмис:
- Атть;.
Тай; кывс; и сямми шуны. Юр яндзим лои. Юр ;ш;д;м;н сэсся-й довги аслам пукл;с дор;. Пукси да ас кежын думайта: «Вот, мися, тані к; в;лі Альбина Ивановнаыд, эськ; сій; сёрнит;діс. А мый ;нія Ёмаяссьыд босьтан? Том;сь, оз на путьмыны й;зт; варовм;дны».
Вои горт;. Сыктывкар; ветл;м да гижан уджысь медводдза награда босьт;м  йылысь  менсьым та п;рй; некод эз юась. Ме ачым висьтаси. С;мын кол; шуны, кывзысьыс корк;я дорысь, в;лі зэв этша. Веськыда к; шуны, ;ти кывзысь и в;лі. Тай; менам Оля г;тыр;й. Сій;, мый;н помасис сёрниыс, кыдзи и водзын юаліс:
- А мый тэ карсьыс вайин? 
Ме босьті л;з сумкас;, перйи сэтысь козинс;, петк;длі г;тырлы. Козиныс зэв ёна кажитчис Олялы. А регыд мысти, кор пукси аслам жырйын компьютер сай;, кылі, кыдзи Оля вель дыр ошйысис п;другаясыслы. И сёрни сертиыс тыдовтчис, мый сій; ачыс тш;тш ж; кутш;мк; ног;н йитч;ма награда дорас.
Тотшк;да-печатайта тай; висьтс;, а б;рсянь г;тыр;й в;л;м матысч;ма, гиж;дс; т;длыт;г лыддь;ма.
- ;лексеюшко, збыль ;м;й тадзи в;лі? – Оля кутіс чуйм;м;н лыддь;длыны. – Кызь во директоралін да кывйыд пыр в;лі печлась;, а мый н; лоин? Вомдзалісны тай. Эн ;д кывзы, кымынысь шуи мунігад, мися, сов чут юр пыд;сад пукты.
Г;тыр;й мыйк; вом горулас броткигтырйи зіля шавксь;діс кухня;. Гумовтіс к;ш;н пельсаысь вас; да петіс ывла;. Здук м;д мысти пырис, ашт;ма.
- Куимысь кытшовті керка г;г;р да молитва лыдди. ;ні тай; свят;й ва кодь ж; лои, - матыстчигмозыс шуаліс сій;.
Муртса удиті думыштны, мися, юкт;дны к;сй; али мый, кыдз чуж;м пасьтала меным пызйыштіс. ;тчыд, м;дысь да-й койм;дысь. ;ні п; свят;й ваыс вомыдзс; веніс, б;р варовман.


Рецензии