2013 два Мiтрапалiты Беларусi

Адстаўка Філарэта , выбары Паўла


Адыходзячы год для ўсяго праваслаўнага насельніцтва Рэспублікі Беларусь азначаецца новай вяхай , як любілі выказвацца савецкія ідэолагі , і гэтай рысай стала безумоўна знамянальная падзея па перадачы ўлады мітрапаліта Мінскага і Слуцкага ад Філарэта да Паўла .

Па аналогіі з Грэка -рымскай каталіцкай царквой , якая ў мінулым годзе , гэтак жа прайшла праз гістарычны перыяд , калі ў Ватыкане апынулася адразу два папы.

Год, які завяршаецца, па праваслаўным календары - 2013, быў пачаты пры Філарэце (у міру Кірыл Варфаламеевіч Вахрамееў ) , а заканчваецца будучым Ражаством Хрыстовым, Калядамі і раждественскiм малебенам, якi будзе служыць новы мітрапаліт Павел ( у міру Георгій Васільевіч Панамароў ) .

" Замена " папы Рымскага ўпершыню за амаль 600 гадоў адбылася не па натуральных прычынах , а пасля рашэння Ёзэфа Ратцынгера сысці са сваёй пасады. Аб прынятым рашэнні ён паведаміў на лацінскай мове на кансысторыі кардыналаў 11 лютага.

Мітрапаліт Філарэт пачынаў сваё служэнне 10 кастрычніка 1978 г. у Беларусі як Мітрапаліт Мінскі і Беларускі , Патрыяршы Экзарх Заходняй Еўропы. Знаходзіўся ў гэтым тытуле да каталіцкіх Каляд - 25 снежня 2013 года.

У гэты дзень праваслаўныя даведаліся , што паўнамоцтвы Філарэта перайшлі да архіепіскапа Разанскага і Міхалоўскага Паўла.

Павел нарадзіўся 19 лютым 1952 года ў г. Карагандзе , у сям'і рабочых. У 1980 г. скончыў Маскоўскую духоўную акадэмію са ступенню кандыдата багаслоўя . З ліпені 1986 па ліпень 1988 - начальнік Рускай духоўнай місіі ў Ерусаліме. Рашэннем Святога Сінода ад 19 лютага 1992 вызначана быць біскупам у Зарайску, якi кіраваў Патрыяршымi прыходамі ў ЗША і часова ў Канадзе. У 1999 г. прызначаны біскупам Венскім і Аўстрыйскім .
У 2001 г. узведзены ў сан арцыбіскупа з тытулам Венскі і Будапешцкі.
З 7 мая 2003 г. - арцыбіскуп Разанскі і Касимаўскi.

Пачатак пантыфікату адзначыўлася фатаграфіяй, якую без перабольшання можна назваць гістарычнай . На ёй зафіксаваны абдымкі паміж папам Францыскам і былым пантыфікам Бэнэдыктам XVI на верталётнай пляцоўцы Кастэль- Гандольфа . На наступным фота абодва Папы , схіліўшы калена , бок аб бок моляцца перад алтаром і распяццем .

Мітрапаліт Павел зможа паўнавартасна прыступіць да сваіх абавязкаў толькі пасля выканання пэўных умоў: пасля атрымання беларускага грамадзянства, бо такое становішча прадугледжана Законам " Аб свабодзе сумлення і рэлігійных арганізацыях " , артыкуле 13: " Кіраўніком рэлігійнай арганізацыі можа быць толькі грамадзянін Рэспублікі Беларусь " .

Такім чынам , заканадаўства патрабуе , каб запыт на ўзгадненне падаваўся за месячны тэрмін (калі ён быў пададзены - у чым таксама ўзнікае праблема , гл. далей - 26 снежня) , то прыбыццё Мітрапаліта Паўла для ажыццяўлення служэння можа адбыцца не раней 26 студзеня. Як ужо адзначалася, пачатак функцый кіраўніка  не можа ажыццявiцца раней  - ні Мінскай епархіі , ні Беларускай Праваслаўнай Царквы , ні нават самага маленькага прыходу , манастыра або братэрства . Больш за тое , патрабаванне ўказваць "найменне рэлігійнай арганізацыі , якая ўваходзіць у рэлігійнае аб'яднанне" , прадугледжвае , што ажыццяўляць сваю рэлігійную дзейнасць Мітрапаліт Павел зможа толькі на ўзроўні епархіі або абшчыны , але не на ўзроўні ўсяго рэспубліканскага рэлігійнага аб'яднання .

Адзіным спосабам заканадаўча бездакорнага выхаду з прававых калізій можа з'яўляцца толькі атрыманне Мітрапалітам Паўлам грамадзянства Рэспублікі Беларусь у самыя кароткія тэрміны.

Пакуль істэрычнай для Беларусі падзеі не адбылося, нагадаем за Філарэта, які адышоў ад спраў. Ён нарадзіўся 21 сакавіка 1935 года ў Маскве , у сям'і служачых. У 1957 году Кірыл Вахрамееў завяршыў курс навучання ў семінарыі і паступіў у Маскоўскую духоўную акадэмію. 14 мая 1966 года Свяцейшы Патрыярх Маскоўскі і ўсяе Русі Аляксій I і Святы Сінод вызначылі правялебнага Філарэтуа -  біскупам Дзмітраўскім , вікарыем Маскоўскай епархіі , рэктарам Маскоўскай духоўнай акадэміі . 18 красавіка 1973 г Свяцейшы Патрыярх Пімен і Святы Сінод прызначылі правялебнага Філарэта на кафедру Архібіскупа Берлінскага і сярэднееўрапейскага, Патрыяршага Экзарха Сярэдняй Еўропы.

Ўзнагароды Філарэта : ордэны Рускай Праваслаўнай Царквы - князя Уладзіміра двух ступеняў , Сергія Раданежскага I ступені , князя Данііла Маскоўскага I ступені , Андрэя Рублёва I ступені , Серафіма Сароўскага I ступені , Украінскай Праваслаўнай Царквы святога Нестара Летапісца I ступені , Іерусалімскай Праваслаўнай Царквы Гроба Гасподняга з часціцай жыватворчага Дрэва II ступені , Польскай Праваслаўнай Царквы святой роўнаапостальнай Марыі Магдаліны I ступені , Александрыйскай Праваслаўнай Царквы апостала і евангеліста Марка , Чэхаславацкай Праваслаўнай Царквы святых роўнаапостальных Кірылы і Мяфодзія I ступені , Герой Беларусі.

p.s.
а яшчэ нагадаем за пытанне, надрукаваны ў адным з тэкстаў партала проза ру ў 2010 годзе:
- Куды глядзіць Філарэт ?

Тэма таго артыкула тычылася з павагай арцыбіскупа Гомельскага і Жлобінскага Арыстарха , які памёр 23 красавіку 2012 года

ды не будзе гэта блюзнерствам за тэрмінам даўніны : "Гомельскі Філарэт "


© Copyright:


Рецензии
в тексте "Уравнение с тремя известными" http://proza.ru/2014/01/01/631
представлено следующее положение вещей:

Х - Борис (БАБ) - Антихрист
Z - Владимир - Сатана

по поводу вышеприведенного текста
Митрополит Беларуси, не имеющий по закону гражданства страны не может получить этот пост,

завтра Православное Рождество - может это так задумывалось изначально, что Рождественнскую службу проведут с нарушением закона?

Антихриста уже, заметим, убили.

Странная триада

Татьяна Ульянина-Васта   06.01.2014 15:14     Заявить о нарушении