Цхьа орам болуш. Один у нас корень

 
Дукха хан  яц т1еман г1овг1а д1атийна.Юха  маьрша  дахар  д1ах1оттаре  сатесна г1елделла,ницкъ эшна к1елдисина адам шайн-шайн ц1ийнах  йисинчу  х1усамашка-бахьанашка  д1атарделла.Арахь  наггахь  а  гуш  дийна  са  а  ца  карадо,сих-сиха  "зачисткаш"-талораш до  оьрсийн  салташа.
 1уьйрре  г1аьттина  балха  яха  ара  яьлла ю со.Цхьа  ши  социйла  дехьа ю тхан  ишкол … Дукха  хан  ялале ,цхьа  къено йоккха  стаг   д1ах1оьтти  суна йисте,такхийна  г1удалкх  а яхьаш.Хетарехь,гуманитарни г1о  эца  йоьдуш  ю иза.Гонах  кьора  тийналла  ю,социйлехь  адам  а  дац , сой,и  кхечу  къомах йоккха  стаггий  бен.1уьйре  дика  йича  а  йист  а  ца  хуьлу  иза,къора ю моьтту  суна  , я массо  а  х1уманах чам  байна,дуьненан  марзонах  хаьддачух тера ду…

1уьйре  хаза  кхелина ю  ,гуьйренан юьхь ю арахь..Гобаьккхина  еса  аре ю,т1е  бомбанаш  етташ аьтта  лаьттачу т1ек1ела йинчу г1ишлойн   х1усамийн  деса  кораш   дагна  т1е лазам тосуш хьоьжу.Т1амо  з1аь1ап  дина  дитташ а  ду  боккхачу  некъан  йистехь лаьтташ,дукхахдерш - леганаш.Эрча даьхна    уьш  т1амо,баххьаш  а  аьтта,цхьацанхьа  диттийн  юьхкаш  бен  ца  йисна…
 "Маржа  дитташ  я-1, адамаш-м  вовшийн  къизалла  лелайора  ,шу  х1ун  бехк  бу  те сел ч1ог1а 1азапан к1ел нисдала?,-ойла  йо  ас...-1алам а хили-кх  кху балийна  юкъара»…
Боккхачу  некъа  йистехь   лаьтта сой и зудий, социйла хиллачу  меттехь,маршрутке  хьоьжуш ,вуьшта, лоьмаршца  йолу  автобусаш  х1инца  а  юьйла  а  ца  елла…Гуш  машен  а  яц..
  Жим-жимма болх  бан  йолаелла больницаш, ишколаш,тхан ишкол  а  ю ерриге  а  юха  метта х1отто  езаш, кхин  а  б1еннаш  санна...Дешар д1адоладале ,аьтта  куьзганаш схьа  а  гулдеш,чуьра  лелхийтина  пенашна мадар  а  еш,балхана  кечам  беш  ду  тхо.Хьалхара  т1ом  баьлча  иштта  йохийна  ах  аг1о  д1а  а  къевлина  лаьтташ  яра  тхан  и ишкол.Дуккха а кхечу  къомах  хьехархой х1ета  бевдда  к1елхьара  бевлира  кхузара,шоллаг1а  т1ом  хир  буйла  хууш  санна.
Оьрсийн  меттан хьехархо  хиллачу  цхьана эрмалочунна метта   еана яра   со а  балха.Хьанна  моьттура кхин  цхьа  къематан  де  а дог1ур ду Нохчийчу?Амма юха а  бомбанийн г1овг1а лан  дийзира,  шортта декъий  ган а дийзира.Баланаш а хуьйдира,иесах а телхира.Дуккха  а нах  д1акхелхира  :цхьаберш  -бакъдуьнена  а ,кхиберш-кхечу  мехкашка.Биснарш  баха  безаш  бара,керлачу  хьелашкахь  д1атарбала безаш а.Х1уммаь атта дацара  ларамаза бухабисинчеран дукъ  а. ..
Иштта цхьацца ойланаш  еш,д1адахнарг  карла  а  дуьйлуш  лаьтташ  ю  со,сайца и   оьрсийн зуда а  йолуш.Ц1еххьана   дог1ийначу г1аттийн   ц1еношна  юкъара   герз  детта  долало,мичара  бевлла  а  ца  хууш гон беш  д1ах1уьттуш  бу  баьццара  къорза  духарш  дуьйхина  г1азкхийн  салтий. Хетарехь  ,цхьаъ «боевикех»  хаавелла  царна  ц1а  чохь,цара  герзаш  кхийсса  доладо,д1а  а  схьа  етташ.Цхьанхьа  дуьне  къардал  г1овг1а  а  йолу,мина  эккхийтинчух  тера а ду.Дог  сихадеттадала  долало. Кийра  кхерам  буссу.
  . Ас  сайца  лаьттачу  йоккхачу  стаге:
-Вайша  д1айолалой   -эли.
   Йоккха  стаг  сихха  шен  г1удалкх  а  такхайой  д1айолало,цхьа  йилбазалла  доцуш  санна  ю  иза ,йист  а  ца  хуьлуш,г1аш  д1аяха  ойла  хуьлу сан  а. Некъал  дехьа  а  йолий  охьанехьа  болчу  жимчу  некъа  йоьду  тхойшиъ,т1ехула  а , когаш  к1елахула  а д1аьндаргаш  ловзу , тхан лере  ц1ог1а  а  детташ.Лерехула  а,когашкахула  а  ц1ийзаш  д1аоьху   д1аьндаргаш.
Есачу  арахь  д1аоьху  тхойшиъ.Ц1еххьана  г1овг1а  марсайолу,кхерам  а  алсамболу,1ожалла  гена  яц  тхуна,герзаш  бен  а доцуш  д1аса  детташ ду  .Ас  дагахь  доьшучура  ч1аг1дой  бисмиллах1и  доьшу: «Бисмиллах1иррохьманиррохьийми.Алхьамдулиллах1ироббил 1аламийн...» Соьца  йолчу  некъахочо  а  до шайн  маттахь до1а:  «Отче наш  ,иже еси  на  небеси,спаси  и  сохрани…» хеза  суна.Со  дагахь  деша  йолало  къулханаш,йоккхачу  стага  а до  шен  до1анаш  дагахь.
Тхойшинна  т1ехула  хьийзаш цхьа  1ожалла  ю,цуо  ца  хоьржу,  хьо  муьлхачу  къомах  ву  ,цхьа  кхерам  бу  тхойшиъ  вовшехтоьхнарг  а,цхьа  бохам  а.Охашиммо а  кхойкхург  цхьа  Дела  а  ву,1аламаш  а ,Ни1маташ  а  Кхоьллина  волу,охашиммо  а  доьхург  цхьаъ  ду:балех  хьалхаяккхар.Тхойшиъ  1ожаллех  хьалха  а  йолу...
Балха д1айоьдуш  ойлайо  ас:х1унда  ду х1ара зуламаш адамашна юкъахь?  Цхьа  орам  а  болуш  ,цхьана  эхартан  бешара  схьадевлла синош ду  вай,Лаьтта  т1е  д1адоьг1на  адамаш...
  Лазам,кхерам ,вахар,валар -и  шадерг цхьатерра  юкъара  ду,бутт  а ,малх  а  санна..Къинхетам  ца  хили  юкъара,адамалла  а...Х1унда?


                07.05.2000-2002 шераш


Один корень у  нас...

  Война  вроде прошла,но  кругом  гарь,стоят снарядами   обглоданные деревья,взирают на редких горожан глазницы-окна  полуразрушенных многоэтажных  домов...По дороге  идут две  женщины(чеченка и русская),одна  -на  работу,другая-возможно,  за  гуманитарной  помощью.
Вдруг дома  окружаются  военными ,открывается  стрельба.Может быть,боевиков заметили...
Пули  проносятся под ногами  двух женщин.До Смерти,может,рукой  подать.Они идут по своей  дороге,читая  молитвы...На  разных  языках,  взывая  к  Одному Творцу.Повезло  им,услышаны    молитвы.

 Почему  все  так  происходит? Один  у  нас  у  всех  корень.Все  у  людей общее:страдание,смерть,жизнь,как солнце,луна,небо.На  одной  планете  живем ,к  Единому  Творцу  обращаем  лик,когда  тяжело.
Почему  Милосердие,Гуманность не едины  для  всех?


Рецензии