Тошкент. 2026 й, октябрь. ФИФА сессияси

      Ташриф буюрган мехмонлар аввал ФИФАнинг Тошкентдаги штаб квартираси янги биноси очилиш маросимида иштирок этдилар.
Шундан сунг, ФИФАнинг 2026 йилги булиб утган жахон чемпионати якунларига багишланган сессияси бошланди. Сессияда ФИФА Президенти Месит Узил маъруза килди. 
     Месит Узил сузи бошида икки йил давомида булиб утган усмирлар, ёшлар, миллий терма жамоалар уртасидаги жахон биринчилигида, 2024 йилги Олимпия уйинларида футбол буйича чемпионликни кулга киритиб улкан муваффакиятларга эришган Узбекистон футбол федерациясини ажойиб галабалар билан табриклади.
ФИФА Президенти, жумладан, деди:
    –Узбекистон терма жамоасининг бундай ютукларини, футбол уйини ташкил топганидан буён хеч кайси терма жамоа кайд этмаган. Европа футболида узбекча шиддат 20 аср 70-йилларидаги Голландия «тотал футбол»ини эслатди, аммо узбек футболидаги –чакконлик, олийжаноблик, мардлик, халоллик каби принципларнинг амал килиши ва уйин чогида бутун дунёга намойиш этилиши, узбек футболининг Голланд футболидан устунлигини курсатди.
    Футбол кашфиётчиси булган Европада авж олган прагматик футбол, стадионлардаги, интернет сайтларидаги сукинишлар, бакирик ва муштлашувлар, бу уйиннинг жозибасини йукотиб булди.
    Узбек футболи эса хакикатда санъат даражасига кутарилган спектаклдир. Узбек ишкибозлари эса дунёдаги энг маданиятли кишилар эканлигини стадионларда хам, интернет сахифаларида хам исботлаб келмокдалар. Футбол термаларининг муваффакияти айни шу фазилатлар билан богликдир, балким.,-
Европада футболни янада ривожлантириш учун европаликларга, баъзи сифатлар етишмаётир. Масалан, уйида маглуб булса-да, узбек футбол ишкибозлари курсатган чиройли уйинлари учун ракибларга тик туриб карсак чалмокдалар. Уйин тугагач, мехмон команда  уйинчи ва мураббийларини узбекона ош билан сийлаб, тун кийдириб, аэропортгача кузатиб куйишмокда. Бу халкнинг накадар багрикенглигини куряпсизми! Бир вактлар боболарим бу ердан кетиб Туркияни макон килганликларидан афсусдаман.
    Шу гаплардан сунг ФИФА Президенти костюми чунтагидан румолчасини олиб куз ёшларини артди ва бироз сукутдан сунг деди:
   –Европа мамлакатлари стадионлари ва футболида ушбу узбекона сифатларни жорий этиш учун Узбекистон терма жамоасини 2028 йилги Европа чемпионатига хам таклиф килишни таклиф этаман.
    Месит Узилнинг маърузасидан сунг Португалия терма жамоаси бош мураббийи Жозе Моуриньо, Италия терма жамоаси бош мураббийи Дель Пьеро, Германия терма жамоаси бош мураббийи Швайнштайгерлар нутк сузладилар.
УЕФА Президенти Эшли Коуэл ФИФА Президенти таклифини маъкуллаш лозимлигини кайд этди.
   Узбекистон терма жамоасини 2028 йилги Европа чемпионатида катнаштириш хакидаги гоя куллаб кувватланди.
   Сессия якунида суз олган Аргентиналик, собик футбол юлдузи Диего Марадона энди 10 ва 12 ёшга кирган угилларини келажакда мохир футболчи булиб етишишлари учун Узбекистондаги футбол мактаблари тарбиясига бериш учун, узи билан бирга олиб келганлигини маълум килди.
   Сессия тугагач мехмонлар Хива, Бухоро, Самарканд  шахарлари буйлаб саёхатга йул олишди.


Рецензии