Узбек менталитети. Таркоклик

   Узбек халкини гоявий, маънавий, маданий бирлаштириш кийин. Бундай десам руслардаям шу гап.
   Уйлашимча бунга сабаблардан бири, бизнинг хеч кимга карам булмай яшаганимизмикан? Боскинчилар келган, тугри. Уз маданиятини олиб кирмокчи булганлар. Аммо, бу осонликча булмаган. Качон биз кадриятларимиз зинасидан пастга тушсак, бошкалар учун улжага айланганмиз.
   Аксинча, келган боскинчилар бизнинг маданиятимиз таъсирига тушиб колганлар.   
   Мисол учун Александр Македонскийни олайлик. Унинг асосий жангчилари, суворийлар булган. Суворийлар эса Гетайрлар (ГЕТ-АЙ-ЭР) – Угузлар булган.
Араблар бостириб келишган. Аммо, бизнинг куп шахарларимиз ихтиёрий равишда мусулмончиликни кабул килган. Иккинчидан, араблар бизнинг юртга келгач, илм-фан тараккиёти, аник фанлар нималигини билмаганлар. Ислом динига илмий ёндашув бешигиям бизда булган. Чунки узбек халки илмсевар халк. Мен кафолат бериб айтаманки, “олий маълумотли” булиш деярли 90 фоиз, балким ундан-да куп узбек фарзандининг орзусидир.
   Чингизхон даври. Чингизийларнинг узлари туркийлар. Бизнинг юртимизда Куръондан четланишлар, маддохликлар, кибр-хаво мухити авж олган пайтда, умуман маданиятсиз хисобланувчи кавм бостириб келаверган. Аммо, улар хам тез орада ислом динини кабул килишиб, бизнинг маданиятимизга эргашиб кетганлар.
Амир Темур миллатни бирлаштириб, ягона максад сари ислом дини байроги остида харакат килган. Тарихдан маълумки, унинг аскарлари тулик – юз фоиз туркий кавмлардан иборат булган.
   Руслар. Диндан чекининш яна авж олган пайтда юртимизга келган. Улар хам узича, уз маданиятини олиб кирмокчи булганлар. Аммо, маданияти кучсизлигини англаб етгач, бизни уз кадриятларимиздан чекинтириб, спиртли ичимлик ичиш, баччабозликни рагбатлантириш эвазига таркоклигимиздан фойдаланганлар.
Большевиклар. Бу даврда ахмок Бухоро амири икки жойда расмий фохишахонаям очган экан. Улар яна бизни кадриятларимиздан чекинтириш – миллатчилик хисобидан бошчилик килганлар.
   Мана мустакилмиз. Энди Европа ва АКШ, Хитой, Корея, Япония уз таъсирини, маданиятини бизнинг маданият билан солиштириб, уз хукмини утказишга уринмокда. Юксак технологиялар билан биргаликда маданият хохлайсизми, йукми келади.
Майли куришсин, бу борада Алхамдуллилох менинг миллий иммунитетим бор. Уларнинг таъсиридан хайикмайман.
   Чунки, бизда энг Буюк маданият булоги бор. Дунёни бошкаришнинг маданий илми бизда. Бу нима эканлигини барча узбек, иймонли кишилар биладилар. Шунинг учун дунё етакчи давлатларининг маданияти, Иншо Аллох навбатдаги тарзда, бизнинг маданиятимиз таъсирига тушади ва уларнинг халки бундан факатгина ютади.
Биз эса ягона гояга бирлашишимиз керак.
   Гоя нима?
   Илм йулида бирлашиш.
   Аввало, кадриятларимиз – Куръон, Имом Бухорий, Термизий хадислари, Абу Лайс Самаркандий, Мотрудий, Бахоуддин Накшбанд, Каффол Шоший таълимотлари. Уларни купрок укиш ва магзини чакиш керак.
Иккинчи гоя. Дунёни мехр ва мухаббат билан бошкариш йулида бирлашиш керак. Унинг учун аввало узимиз, мехр-мухаббат билан, молия, хукук, дин сохасида, юксак технологиялар сохасида уюшиб харакат килишимиз керак.
   Буларнинг ичида энг зарури хукук сохасидир.
   Америка Кушма Штатлари услуби энг макбули.
   Бунинг учун юрист кадрлар керак!
   Хар бир вилоят марказида, Тошкентда-ку иккита ёки учта юридик институт булиши шарт. Хар бир тадбиркор юрист булиши керак! Вассалом! Биз хукукий маданият сохасида, парламентаризм, хужалик сохасида, иктисодиёт сохасида хукукшунослик бобида жуда оркада колмокдамиз.
   Суд тизими АКШникидек (униям баъзан камчиликлар бор), парламентимиз эса Англияникидек кизгин бахс-мунозараларга бой булиши керак. Менимча Англия парламентидан бир иш куни дебатларини телевидениега ёзиб, парламентарийлармизга куйиб бериш керак. Агар уларнинг юраги дов бермаса, “Дунё буйлаб” каналидан куйиш керак.
Ишлар жуда куп. Яхшиликлар килиш учун шошиш керак!

Давоми бор...
   

 


Рецензии