Стратег

Пропонуємо коментар щодо найбільш поширених варіантів стратегій, що використовуються у практиці господарювання:
Стратегія — узагальнена модель дій, необхідних для досягнення поставлених довгострокових цілей шляхом координації і розподілу ресурсів компанії. По суті, стратегія є набір правил для ухвалення рішень, якими організація керується у своїй діяльності. Процес розробки стратегії включає: 1) визначення корпоративної місії; 2) конкретизацію бачення корпорації і постановку цілей; 3) формулювання і реалізацію стратегії, спрямованої на досягнення цілей.
Пропонуємо коментар щодо найбільш поширених варіантів стратегій, що використовуються у практиці господарювання:
 Стратегічний набір — система різноманітних стратегій, що їх розробляє підприємство на певний період, яка відбиває специфіку функціонування та розвитку підприємства, а також рівень його зазіхань на місце і роль у зовнішньому середовищі.
Стратегія відступу — зазвичай пов'язана із скороченням ринкової долі в можливо коротший термін в цілях збільшення прибутку. Фірма може виявитися за ситуації, коли їй терміново потрібні грошові кошти, і тоді вона йде на те, щоб «продати» частину своєї ринкової долі конкурентам. Це, як правило, вимушена, а не вибирана стратегія. Ця стратегія припускає поступове згортання операцій або ліквідацію бізнесу.
Стратегія вирішення конфлікту — система дій, спрямованих на припинення протиборства сторін і пошук прийнятного рішення проблем. Реалізація стратегії припускає дії з аналізу реальних конфліктів і визначення методів їх дозволу. Розрізняють організаційно-структурні, адміністративні і міжособові методи управління конфліктом.
Стратегія диференціації — в стратегічному управлінні — одна із загальних стратегій фірми, спрямованих на створення конкурентних переваг. Диференціація полягає в прагненні компанії до унікальності в якому-небудь аспекті, який притягає велику кількість клієнтів. Фірма вибирає одного або декілька таких клієнтів і здійснює свою діяльність так, щоб задовольнити запити споживачів. Це зрештою призводить до підвищення витрат виробництва. Стратегія диференціації не завжди сумісна з метою завоювання великої частки ринку, оскільки більшість покупців можуть бути не схильними платити підвищену ціну навіть за чудовий товар. Диференціація може приймати різні форми: імідж марки, визнана технологічна досконалість, зовнішній вигляд, після продажний сервіс. Параметри диференціації специфічні для кожної галузі.
Стратегія експорту — передбачає орієнтацію виробництва на задоволення потреб іноземних споживачів. Ця стратегія спрямована на розширення експортної діяльності і припускає розробку таких заходів, які могли б забезпечити доцільність розвитку цієї діяльності і понизити до мінімуму можливі ризики, збільшуючи вигоди. Стратегія експорту визначає принципи здійснення експортних операцій з урахуванням діючого в країні законодавства. При обранні цієї стратегії фірма враховує свій експортний потенціал, вибирає ринки, визначає стратегічні цілі експорту, виробляє тактику, розподіляє ресурси по формах експортної діяльності. Використовується найчастіше великими компаніями, що виготовляють складне устаткування на основі замовлень, а також середніми і невеликими фірмами, що випускають новітню продукцію і реалізовують її на тих ринках, де транспортні витрати невеликі, а ризик зарубіжних інвестицій великий.
Стратегія збору урожаю — відмова від довгострокового погляду на бізнес на користь максимізації прибутків в короткостроковій перспективі. Застосовується по відношенню до безперспективного бізнесу, який не може бути прибутково проданий. Ця стратегія припускає отримання максимально можливого доходу в період скорочення конкретного виду діяльності до нульового рівня.
Стратегія інтернаціоналізації — освоєння нових, зарубіжних ринків, включаючи розширення не лише експорту товарів, але і експорту капіталів, коли за кордоном створюються підприємства, що випускають на місцях, в колишніх країнах-імпортерах, товари, минувши обмежувальні вхідні бар'єри і використовуючи існуючі переваги (наприклад, дешеву робочу силу, місцева сировина і тому подібне).
Стратегія лідерства по витратах — стратегія лідерства за рахунок економії на витратах. У стратегічному управлінні — одна із загальних стратегій фірми, спрямованих на створення конкурентних переваг. Використовуючи стратегію лідерства по витратах, фірма орієнтується на широкий ринок і робить товари у великій кількості, мінімізуючи витрати і пропонуючи низькі ціни. Ця стратегія спирається на продуктивність і зазвичай пов'язана з існуванням ефекту кривої досвіду. Вона має на увазі ретельний контроль за постійними витратами, інвестиції у виробництво, спрямовані на реалізацію ефекту кривої досвіду, ретельне опрацювання конструкцій нових товарів, зменшені збутові і рекламні витрати. У центрі уваги — низькі витрати в порівнянні з конкурентами. Виробництво з низькими витратами — це щось більше, ніж простий рух вниз по кривій досвіду. Виробник повинен використовувати будь-яку можливість отримання переваг у витратах, не ігноруючи при цьому принципи диференціації, оскільки з точки зору споживачів його продукція має бути прийнятною або порівнянною з продукцією конкурентів.
Стратегія ліквідації — граничний випадок стратегії цілеспрямованого скорочення. В даному випадку фірма впродовж короткого періоду часу ліквідовує (закриває) окремі господарські підрозділи, оскільки потребує перегрупування сил для забезпечення росту ефективності своєї діяльності, або відмовляється від деяких напрямів своєї діяльності.
Стратегія НДПКР — план проведення головних досліджень в організації стосовно нової продукції, техніки, технології, організації тощо, а також розвитку та більш ефективного застосування існуючих продуктів, процесів, методів та ін.
Стратегія оптимальних витрат — орієнтується на поєднання низьких витрат і широкої диференціації продукції. Ця стратегія спрямована на задоволення потреб споживачів за рахунок надання їм великої гамми товарів за цінами нижчими, ніж на аналогічну продукцію конкурентів.
Стратегія повороту — характерна для фірм, що знаходяться в складному становищі, що поступово погіршується. У такій ситуації фірма може кардинально змінити свою стратегію з метою відновлення втрачених позицій і зміцнення свого положення на ринку.
Стратегія попередження конфлікту — створення таких виробничих умов і психологічної атмосфери в колективі, при яких можливості виникнення конфліктів будуть зведені до мінімуму.
Стратегія попереджуючого удару (первинної переваги) — полягає в діях зі збереження вигідної позиції на ринку, які унеможливлюють копіювати стратегію компанії конкурентами. Ці дії повинні повністю блокувати будь-які спроби конкурентів відтіснити компанію на другі ролі.
Стратегія розвитку інформаційної системи — самостійний (або підпорядкований іншим) план розвитку організації за допомогою інформаційних технологій, необхідних для управління, планування та контролю діяльності підприємства.
Стратегія розвитку персоналу — існує у вигляді плану добору, найму, навчання, перекваліфікації та стимулювання працівників, які відповідали б потребам, зумовленим майбутніми та організаційними змінами.
Стратегія скорочення — припускає продаж господарського підрозділу або виділення його в самостійну структурну одиницю, від якої материнська компанія або відмовляється взагалі, або зберігає над нею лише частковий контроль (частково володіє цим підрозділом).
Стратегія фокусування — в стратегічному управлінні — одна із загальних стратегій фірми, спрямованих на створення конкурентних переваг. Стратегія фокусування полягає в концентрації на потребах одного сегменту або конкурентної групи покупців без прагнення охопити увесь ринок. Завдання тут полягає в задоволенні потреб вибраного цільового сегменту кращим чином, чим у конкурентів. Така стратегія може спиратися як на диференціацію, так і на лідерство по витратах, або і на те і на інше, але тільки у рамках цільового сегменту. Стратегія дозволяє добитися високої частки ринку в цільовому сегменті, але завжди веде до малої частки ринку в цілому.
Функціональна стратегія — тип забезпечуючої стратегії, що визначає стратегічну орієнтацію тієї або іншої підсистеми управління підприємством, яка забезпечує їй досягнення цілей, а також керованість процесами виконання загальних стратегій та місії фірми.


Рецензии