Жылы караш. Минзина Нурсия

Эх, р;х;т т; со; ми;а, к;кл;рне  айкап – чайкап чыгам т;сле.  ;йтерсе;, мине кемдер ;ылы кочагына кысып ;ылытып утыра. Битк; шундый кызу, бераз чеметтереп т; ала.
Н;къ шул вакыт Алсу сиск;неп уянып китте.  ;леге д; баягы будильнигы ;зене; “я;гыравыклы” тавышын ме; д; беренче тапкыр я;гыратып утыра, мескенк;емне;, б;лки, тавышы да карлыккандыр инде. ; ;ылылык бир;че эсселек – кояш нурларыннан т;шк;н яктылык ик;н, л;баса. ;йе, кояш Алсуны ;нисене; йомшак куллары бел;н ирк;л;п уяткан кебек уятты. Шулай татлы уйларга бераз бирелеп ятты да кыз, кин;т нидер исен; т;шк;н кебек сиск;неп с;гатьк; к;з салды.
- Ай, Аллам, со;га калам бит, – дип Алсу, тиз ген; яткан урыныннан сикереп торды да, юынырга китте.
   Ашыга – кабалана юынып, киенеп ;зерл;н;ен – ;зерл;нде ;зе, тик ашарга гына ;лгерм;де.  Атыла – б;рел; остановкага юл тотты. Анда да кешел;р к;ренм;де,м;гаен, со; булганга к;пт;н укырга китк;нн;р дип уйлады кыз. Эх, автобусы да к;ренми ичмасам, ничек т; кысылып булса да барыр иде ;ле,; вакыт бара бит. ;лл; метро бел;н ген; барыйм мик;н дип кыз шул якка борылып барырга тотынды. Аяк асларында ;ыелып торган сулар никтер кызны; бары ачуын гына китерде. Яз фасылын ;з итс; д;, б;ген бары к;ефен ген; бозды, ;итм;с; ашыгып атлаган саен ;ле бер яктан, ;ле икенче яктан пычрак су аягына ч;пчери, ара – тир; каты килг;н машиналар да “;з эшл;рен” эшл;п кит;л;р.
 К;тм;г;нд; акрын  гына тизлек бел;н кил; торган бер машина кызга кычкыртып, “тавыш” бирде. Кыз бераз куркып куйды ;;м читк; чыгып юлын д;вам ит;рг; булды. Машина да кыз артыннан калмый барды ;;м т;р;з;не т;шереп:
- ;йд;гез, илтеп куям. Ашыгасыз, ахры, ;йд;гез, со;га каласыз бит, - дип тавыш салды бер егет.
Кыз х;тта борылып та а;а к;з салмады.
- ;йд;гез, утырыгыз, курыкмагыз, мин кеше ашамыйм, утырыгыз, - дип кабат – кабат ;йтк;ч кен; кыз а;а борылып карарга булды. Егет кояш к;злеге кис; д;, кыз аны шундук танып алды: ул – параллель сыйныфта укыган классташы, юмор остасы Радик иде. Кыз курыкмыйча, машинага утырырга булды.
- Радик, сине д; к;рер чаклар бар ик;н, бер д; ;зг;рм;г;нсе; -, дип кыз , а;а карап елмаеп куйды.
- Алсушка, ; син ;аман шундый с;йкемле ;;м д;.. – диде д;, с;зен ;йтеп бетерм;де.
- Радик, ;;м..нинди дип ;йтм;кче иде;?-дип, кыз а;а сораулы карашын ташлады.
- Нинди дип ;йттик со;... ;пк;ли ген; к;рм;, ;аман да со;га калып й;рисе;, кыскасы, “йокы ч;лм;ге”, - диде д;, алдагы машинаны ;теп китте.
Кыз бераз елмаеп куйды ;;м энд;шм;ск; булды, бары тик а;а Казанны; “;з;ген;” ген; кир;к булуын ;иткезде.
 Алар икесе д; нидер уйлап бардылар, анысы м;;им т;гел кебек бу урында, бары икесене; д; нидер ;йт;се, ;зене; хакында нидер с;йлисе ген; килде. Шулчак ;ирд;ге бер пычрак кис;ге, егет ягында т;р;з;г; “шалт” итеп килеп сыланды. Егет бераз ;з эченд; мыгырданып алды да, ;зе с;з башларга булды.
- Алсу, ; син ;леге тулай торакта торасы;мы ;лл;?- диде егет, кызга елмаеп.
- ;йе, ;н; тегенд; кибетл;р каршында 14 этажлысы бармы, икенче елны ;леге тулай торакта торам инде мин. Ниг; сорыйсы; ;ле син? -кыз а;а карап куйды.
- ; син Лилияне белмисе;ме Калимуллинаны? Ул да икенче курста укырга тиеш-дип, егет машинасын бераз ;крен;йтеп.
- Кара ч;члеме, бел;м, без аны; бел;н берг; укыйбыз да. ; син аны каян бел;се;, бер яктан да т;гел ;зегез, -дип, кыз бераз кызыксынып китте.
- ; без аны; бел;н дуслар, к;пт;н инде таныш, бел;се;ме ми;а ул ошый. Тик кич;д;н бирле а;а шалтыратам – шалтыратам, ул трубканы гына алмый, бер;р х;л булмагандыр бит а;а? -диде ул, аны; й;зл;ренд; борчылу алымнары чалынып китте.
- Д;рес уйлыйсы; син, Радик. Куркытасым килми ;зе;не, кич; ул баскычтан т;шк;нд;, егылды ;;м аягын имг;тте. ;леге х;л т;н;фес вакытында килеп чыкты: группадаш егет ашыгып баскытан й;гереп т;шеп килг;нд;, ялгыш кына Лилияг; б;релде. Кызганычка каршы Лилия тотынырга ;лгерм;де ;;м егылып китте. ;итм;с; ;ле, матурлык дип, аягына озын ;кч;ле туфлиен д; киг;н иде.  Борчылма син, мен; к;рерсе;: бар да яхшы булыр. Ул ;з;кне; 3 нче хастахан;сенд; ята, - дип, кыз егетне юатырга тел;де.
- Р;хм;т си;а, Алсу. Яхшы дус син, м;;ге онытмам яхшылыклары;ны. Мен; килеп т; ;иттек, кабат к;решербез дип ;метл;н;м, -дип Радик кызга машинадан т;ш;рг; булышты.
- Алла боерса, ;лб;тт;, к;реш;ч;кбез, Радик. У;ышлар си;а, к;решк;нг; кад;р, саубул,-диде  Алсу. Бик м;;им пара кер; иде х;зер: татар телен; ;ичшиксез со;га калырга ярамый дип, ул универга ашыкты.
;йе, чыннан да укытучы абыйлары кереп утырган, б;ген к;ефсез к;рен;ме со;, х;тта к;лм;ген д; эчен – тышка киеп куйган. Айдар абыйга  карагач, к;л;се килеп китте, тик ничек т; булса д;ресне укып бетерг; кир;к. Т;н;фест; вакыт булыр ;ле дип, кыз китабын алын укыштырган булып утырды, ; ;зе авызын каплап пирхылдап утыра иде. ;леге к;ренеш  бер Алсуга гына т;эсир ясамаган булып чыкты, б;тен студентлар диярлек китап астына качып елмаешып утыралар иде.
   Д;рес башланды. Укытучы абый я;а тема а;латырга тотынды, ; ;зе, к;р;м, безне к;з;т; булса кир;к. Ара – тир; арткы партадагы укучы студентлардан алып алгысына чаклы безне астан – ;ск; кад;р айкап чыкты. Т;зм;де ул, мескенк;ем, ачуы кабарганнан кабарды, кулына тоткан д;рес материалын ;ст;лг; шап итеп тотып ыргытты.
- Т; – ; – ; –к. Безне; д;рес бик кызык булып чыкты, ахры,елмаешып утырасыз. Б;лки, ни булганын бер;регез а;латырсы;. Югыйс;, б;ген 1 апрель к;не д; т;гел инде. Ты;лыйм, -дип ул с;зен т;мамлап куйды. ;леге с;зд; бераз сабырлык та ;;м ачулы интонация д; сизелде, без моны б;тенебез д; а;ладык, башларны китаптан к;т;реп, укытучыга карадык.
- Сабирова, к;т;м, - дип, ул Алсуга к;зен ташлады. Алсуга ;леге сораулы караш к;пт;н таныш иде инде, гел бер;р х;л килеп чыкса, укытучы абыйсы тота да аны бастыра, тота да аннан сорый. Югыйс;, бел; инде ул, Алсу барыбер берни д; ;йтм;яч;к, тик барыбер д; бер;рсен азапларга кир;к бит.
- Абый, мин белмим, -дип, Алсу авыз эченд; нидер мыгырданып алды. ;леге мыгырдануы бел;н бары тик  б;лм;д;гел;рне ген; к;лдертте.
- ;ит;р булды, к;лм;гез, х;зер чыгып кит;м, туктагыз, - дип, абыйлары каты тон бел;н ;йтк;ч кен;, бераз тынычлык урнашты. ; ;зе ;аман к;лм;гене; якасын р;тл;штерг;н булып утырды.
 К;з ачып йомганчы вакыт ;аман алга барды. Д;ресл;р д;  тиз ;ттел;р .  Алсу и; элек  Лилияне; х;лен белерг; тел;п, аларны; ;йл;рен; юн;лде. Юлда барышлый кибетт;н натураль сок бел;н 1 пакетка ;ил;к – ;имеш тутырып алды. К;пт;нн;н Лилиял;рд; булмаганга, кайсы фатирда булганын иск; т;шер; алмагач, дус егетен; шалтыратып сорашты. “;;;, ;н; теге кызыл т;ст;ге ;й булырга тиеш, ахры”, дип кыз кызу – кызу гына атлады. Фатирны; т;йм;сен; баскач, ишекне бер егет  ачты. Алсу берм;лне аптырашта калды ;;м мин д;рес ишекк; басмаганмын ахры дип, берни ;йтмич; кит;се иде. Тик егет аны туктатып:
- Сезг; кем кир;к иде?-диде ул.
- Гафу итегез, мин ялгышып бастым, ахры,-дип кит;рг; кузгалды кыз.
- Лилия янына килде;ме, ул ;йд;, -диг;ч кен;, кыз туктады.
- ; сез аны; егетеме?-дип, сорады Алсу. кКр;км;г;н н;рс; ;йтеп ташладым, ахры, дип кыз  бераз оялып куйды.
- Юк, мин аны; абыйсы Раушан булам. ;лл; минем турында Лилия бер д; ;йтк;не юк идеме ;лл;,эх, аны, бер эл;ктер;м ;ле мин а;а,-дип, ул елмаеп куйды.- Р;хим итегез, т;рд;н ;тегез, -дип егет а;а юл бирде. Кыз бераз оялып кына алга узды.
Лилияне; б;лм;сен; килеп к;р; бел;н, хастахан; исе кызны; борынына килеп китте.
- Оууу,Алсу, син килерсе; дип к;тм;г;н идем. Х;лл;ре; ничек со;? Укулар ничек? б;ген Айдар абыйны; д;ресе ничек ;тте?-дип, Лилия, берсе артыннан – берсе сораулар яудырды.
- Минем х;лл;р ;йб;т, синекен белер ;чен яны;а килдем ;ле. Аягы; ничек?-дип кыз, Лилияне; аягына к;з салды.
Шулчакны б;лм;г; Раушан кереп:
- Кызлар, гафу ;тен;м, ;йд;гез ч;й эч;без, мин б;ген бик т;мле ч;й алдым, ;йд;гез, - диде д; кухняга таба атлады.
- Х;зер, абый, чыгабыз-,дип Лилия, Алсуга елмаеп куйды.
- Абые; барлыгын берд; ;йтк;не; булмады сине;, Лилия, дип,- Алсу т;рттереп куйды.
- Эх, кем белсен инде аны. Уйлаганым да булмады, ярар ;йд; ч;й ;ч;рг;, мен; шунда танышырсыз, - диде, икесе д; кухняга юн;лдел;р.
- Р;хим итеп утырыгыз, -дип Раушан кызларга урын бирде.
- Эх, абый, алай ук кыланмаса; да була. Алсу, ул бары сине; янда гына ;з –;зен шулай тота, - дип кыз,абыйсын кочаклады.
- Ярар инде, Лилия, мин ;лл; сине; дус кызы;ны ошатканмындыр,- дип, кызларга ч;й ясап бирде.
Алсу ;леге с;зл;рне ишетк;ч, тончыга язды ;;м Лилияг; ген; аптыраулы карап куйды. С;йл;ш; шушы рухта д;вам итте. Алсу  ;зен; кайтырга кир;к булын иск; т;шереп, с;гатьк; к;з салып алды.
- Р;хм;т сезг;, ми;а вакыт инде. Лилия, тизр;к терел, без сине универда к;т;без, - дип, Алсу ;ст;л артынан кузгалды.
- Алсу, ;зе;; р;хм;т яусын, безнекел;рг; минн;н к;п итеп с;лам ;йтерсе;. Абый, Алсуны озатырсы; ;ле, -дип, ул Раушанга к;з кысып куйды.
Раушан бел;н Алсу урамга берг; чыгып киттел;р. Юл буе кызык х;лл;р хакында с;йл;шеп бардылар, с;зл;р д; берсе артыннан- берсе ява барды. Алсуларны; ;ен; якынлашкач, Раушан Алсуны; к;зл;рен; тутырып карады да:
- Алсу, бер сорау м;мкинме?-дип, кызга к;з салды, кызны; сора диг;н карашын сизг;ч,- ; сине; егете; бармы?-диде.
- ; мин бу сорауны б;ген сорарсы; дип уйлаган идем, ;лег; юк дип ;авап бирик.  Р;хм;т озатуы;а, мина керерг; вакыт инде, -дип кит;рг; тел;де. Раушан аны кочакларга тел;п якынрак килде, кыз да каршы килеп тормады.
- Алсу, саубул, к;решербез ;ле бер, -дип, кул болгады ;;м кызны ;ен; кереп китк;нчег; кад;р к;зе бел;н озатып калды. Егет  ниндидер бер к;еф к;т;ренкелеге бел;н ;ен; атлады.


Рецензии