Адолат туйгуси бизда камми

     Японлар узларига “минг кузли девор” деб таъриф беришаркин. Бу дегани жамиятда булиб утган бирон-бир нохуш вокеа хеч кимнинг назаридан колмайди. Европадаям шу гап. Инглизларнинг кари кампир хакидаги Тати бадиий фильмини курган булсангиз, бу реал вокеалардир.
     Шундай килиб жамоатчилик фикри оммавий ахборот воситалари оркали шакллантирилади. У ерда матбуотчиларнинг биринчи талаби шов-шувли адолатсизлик (гап факат адолат хакида боряпти) хакидаги вокеадир. Бу хабар билан мухбирлар уз газеталари сонини купайтириб оладилар, тегишинча гонорар хам купаяди.
Иккинчи йули Оммавий ахборот воситалари Олигархларга, пулдорларга хизмат килади. Улар кимлар? Харбий асбоб ускуна ишлаб чикарувчилар, утакетган даражада катта маблаг эгаларидир.
     АКШ Президенти, Европа мамлакатлари етакчилари мана шу пулдорлар хизматини бажаришади. Уларнинг адолатга булган муносабати уз бизнеслари талабларидан келиб чикади.
     Битта лирик чекиниш. Европалик тадкикотчилар Африка мамлакатларининг бирида носороглар оиласини курикхонада парваришламокда. Бир носорог жажжигина фарзанд тугди. Тадкикотчиларнинг кувончи она носорогникидан кам эмас. Экран ортида янграётган ширинсухан томошабинни лол килади ва калбига олам-олам кувонч багишлайди.
     Аммо, эртаси куни илмий ходимлар курикхонага келганларида, браконьерлар тунда келиб курикхонадаги она носорогни улдириб, унинг шохини кесиб олиб кетганлиги маълум булади. “Котиллар!!!”-янграйди экран ортидаги товуш. Агар томошабин булсангиз беихтиёр сиз хам шу сузларни такрорлайсиз.
Агар бу вокеа Нью-Йорк, Париж, Лондон, Бонн, Берн, Вена шахар ичидаги курикхоналардан бирида булганида борми, бутун хукукни мухофаза килиш идоралари оёкка тургизиларди. Вокеа жойи ва вакти гувохлар кургазмаларига асосан тикланиб, охир окибат жиноятчилар кулга олинар ва каттик жазога тортилган буларди.
    Яна Африкадаги курикхонадан олиб борилаётган курсатувга кайтамиз. Экранда она носорогнинг конга беланган танаси гавдаланади. Канаканги аянчли ахвол!!! Канийди, браконьерлар топилса-ю, улар хакли жазосини олсалар. Худди шу фикр бошловчидаям, томошабиндаям уйгонади. Яна кувончли хабар хам бор. Носорогнинг кечагина тугилган болачаси омон копти! Хайрият-эй! Ура! Ура! Ура!
Энди дунёда булаётган вокеаларга кайтамиз.
Ирокда, Ливияда, Мисрда, Сурияда нефть конлари куп. Нефть конлари Эрондаям, газ конлари эса Россияда куп.
    Ирок ва Сурияда юз минглаб киши, Ливия ва Мисрда минглаб кишилар мана шу олигархларнинг бизнес нафси дея гиж-гижлатилган мамлакат ахолиси уртасида олов олдирилган фукаролик уруши дея курбон булдилар.
Лекин Европа ва АКШ жамоатчилиги, ахолиси буртмага асосан ишлаган Оммавий ахборот воситаларининг бир томонлама ёритишлари эвазига,  бу юз минглаб кишиларнинг хаётдан куз юмганлигига Европа ёки АКШ халклари, Африкада конга беланган она носорогга ачинганчалик ачинмайдилар.
Нима учун. Чунки, улар объектив холатни билмайдилар. Мана шу адолатми?
АКШ, Европа Иттифокининг бировлардан талаб килаётган адолат хакидаги, инсон хак-хукуклари топталаётганлиги, суд хокимиятининг бирёкламалиги хакидаги талаблари тагида, хакикатда самимий ёрдам бериш ётибдими?
     Мен хар кандай мамлакатда, европа мамлакатидаям, АКШдаям прогрессив кучлар борлигини инкор килмайман. Уларнинг купчилиги дунёда адолат карор топишини исташигаям ишонаман. Лекин уларнинг хаммаси “капитал манфаатлари” идеологияси-мафкурасига нисбатан ожиз булиб колишини айтмокчиман холос.
     Адолатли карор кабул килиш, адолатли жамият куриш, бутун дунёда барча халклар тинчлик-хотиржамликда яшашларини истовчи, уни энг самимий туйгуларда, амалий ишларда курсатувчи халк деганда узбек халки биринчи учлик, балким пешкадамликда турганлигига мен кафилман.
Юртбошимизнинг хам истаги шундайлигига ишонаман. Охирги булган вокеа, яъни адолат дея, хеч ким аяб утирилмаслиги хакидаги у кишининг ибратлари шу сузимнинг исботи-ку.
     Факат адолат хакидаги туйгумизни дунё хамжамиятига тугри курсата билишимиз керак, деб уйлайман.
Мен умид киламанки, дунёдаги энг сабрли, маърифатга чанкок, адолатга иштиёки баланд бизнинг халкимиз, хукуматимиз, парламентимиз ва судимиз бу ишни амалга ошира олади.
     Бунда кимга, нимага суяниш керак? Биронта халкка таклид килиш керак эмас!!!
Конституциямизга амал килиш учун, калбан Аллохга суяниш, амалиётда Куръон укиб, унинг сузлари магзини чакиб, инсонлар учун туширилган бу Китобнинг энг гузал курсатмаларига амал килиб, Конституция талабларини бажариш керак, холос.
    Бу нима дегани? Мафкурада куйидаги принциплар амал килиши керак:
–Барча халклар подшодир, барча халклар бу дунёда зурдир, бетакрордир, узбек халки улар билан дустдир;
-"Казилма бойлигимиз куп-у, лекин узимизнинг муаммоларимиз куп", бойлигимиз узимизгагина етишини бировларга билдирайлик-да, уларнинг "кузини уйнатмайлик".
–Хакикатдан куз юмиш, уни яшириш керак эмас;
–Ахмокларнинг, айникса структурада ходимларнинг ичига тушиб колган баъзи битта ёки иккита каллобнинг ноконуний харакатлари туфайли бутун бошли хизматнинг юзини кора киладиган кишиларнинг тарафини олиш керак эмас;
–ОАВда бирон-бир жиноят ёритилаётганда иккинчи тарафнинг фикри тулик инобатга олиниб, баёни хам берилиши керак. Адвокати гапириши керак.    


   
 


Рецензии