Со гы сулыш. Ахатова Зухра

;;рбер г;на; Алла; Т;гал; бел;н
б;йл;нелг;н ;епне нечк;рт; торган кайчы.
Н;къ к;к бел;н ;ирне тоташтырып торган я;гыр
сыман. Я;гырлар булмаганда ;ир киб;.
;еп б;тенл;йг; ;зел; ик;н кеше ;л;ч;к.

Уф! Котылдым бугай. К;чк;. Белс;гез иде к;пме чапканымны?! Аларны; ;;рбер с;зе артымнан ияр; килде. Куа-куа себеркем д; сынды. Убырлы карчыкныкы да алай сынмас, к;пме очса да. Нинди убырлы карчык турында с;йлим со; ;ле мин? Тукта, мин кая килеп эл;ктем со;? Й;гер;-й;гер; кайларда ик;немне д; абайламаганмын. ;итм;с;, бер;; д; к;ренми. Я, Ходаем, инде кайсы тишекк; барып т;штем? Чынлап та бер;; д; юк. Кая китеп бетк;н со; бу халык? ;й! Бер;рсе бармы монда? Д;шегез ;ле! Сезг; д;ш;м! Ниг; ;авап бирмисез? Ахрысы, ми;а ;авап кайтаручы булмас. Ярый, киттек алга таба. Кемне; д; булса очравына ышанып калам. Хм, ;зем кешел;рд;н качтым, ;зем кешел;р бел;н очрашу к;т;м.
Ни ;чен монда шуны; х;тле кара;гы? Яктырып китк;н сыман иде д;, тоелган гына к;р;се;. ;, ;н;, бер фонарь янып тора. Ул бар ичмаса. Л;кин ул да ничектер тонык яна. Монда бер ;йбер д; юк, буш. Ышанасызмы шу;а? Мен; мин д; ышанмыйм дип ;йтер идем д;, к;з алды;да бушлык торгач ;йтеп булмый. Йортлар да юк, агачлар да. Х;тта каргасы да очмый. Мин кайда, гомум;н? Туктагыз ;ле, теге фонарь янына барып карыйм. ;авап табылмый калмас.
Уф, тузанланып бетк;н д;ньясы! Шунысы кызык, монда бар да аклы-каралы. Сары, яшел, з;;г;р т;сл;рне сез монда тапмассыз. Н;къ совет чорындагы телевизорлардагы сыман. О, мен; ;зе д;. Бигр;к авыр. Артын бигр;к зур итеп ясаганнар. Башында ике антеннасы бар – инопланетян. Фонарь с;н;рг; ;ыенамы ;лл;?
Дускай: ;й, фонарь, с;нм;! Монда болай да кара;гы. Син д; с;нс;;...
Фонарь: ;зе; д; ;йт;се; бит: монда болай да кара;гы. Мин с;нг;н инде, дускай.
Дускай: Ооо, фонарь д; с;йл;ш; ик;н.
Фонарь: Монда ;;рбер н;рс; с;йл;ш;.
Дускай: Белмим, белмим. ; телевизор ниг; с;йл;шм;де?
Фонарь: Ул тере т;гел.
Дускай: ; син тереме?
Фонарь: С;йл;ш; алгач...тередер к;р;се;.
Дускай: Мен; кызык! ;зе мин с;нг;н ди, ;зе мин тере ди. Ничек а;ларга сине?
Фонарь: С;неп яш;;чел;р д; бар ич д;ньяда.
Дускай: ;лег; мин сине ген; к;р;м.
Фонарь: Дим;к, башкалар инде к;ренми башлаган...
Дускай: Монда ишек бармы, фонарь?
Фонарь: Дускай, нинди ишек?
Дускай: Агач ишекме, тимер ишекме, нинди д; булса?
Фонарь: Монда бер ген; ишек бар. Анысыннан да сез инде ;ттегез.
Дускай: Ничек инде ;ттем?
Фонарь: Бу д;ньяга аяк басканчы, кеше бер ишек янына кил;. Аннан сорау алалар: Нинди максат бел;н килде;? Адымы;ны а;лап килде;ме? Ишек артында н;рс;л;р буласын бел;се;ме?
Дускай: Л;кин мин бернинди ишек аркылы ;тм;дем! Мин бары кеше с;зенн;н качтым! Эх...с;нде.
Фонарь с;нг;ч, мин кая барырга белм;дем. Телевизорга да сугып карадым, с;йл;шм;сме дип. С;йл;шм;де. Со;ыннан кызганып та куйдым ;зен. Фонарь: “Бу д;ньяга...”, - диеп ;йтте. Дим;к, бу д;нья зур. ; мин ;земне кысан б;лм;д; итеп тойдым. Кая барса; да шул ук бер ;йбер, ; д;ньясы зур. Б;лм; буйлап атлап киттем. Алга булдымы ик;н – анысын ;йт; алмыйм. Кара;гыда к;ренми ич. Сез монда офык сызыгын да к;р; алмассыз.
Дускай: Мен; кызык бит, ;! Бу ;ир шаккаттырганнан шаккаттыра мине! К;зе;не нич; тапкыр уса; да, яхшырак к;рерг; дип, к;з к;реме; ;зг;рми. (Бармакны юешл;теп, ;ск; к;т;р;м) Х;тта ;ил д; исми монда. Кайларга китеп бетк;н со; бу д;ньяны; ;аннары? ;й, ;аннар! ;й, ;аннар!
Тир;-як дерелд;п куйды. Тавышлар ишетелг;н сыман булып китте. Мин бер урында басып калырга тырыштым. ;;м тагын да катырак кычкырып д;штем. Дускай: ;й, ;аннар!
Кин;т к;к к;кр;де. Мин, кечкен; баладай куркып, башымны каплап тезл;ндем. Бераз вакыттан со; ;з янымда к;л; ишеттем.
;ан: Карагыз ;ле мо;а! Курыккан безне; адым тавышыннан!
Мин ;аман да башымны каплап утыра бирдем. ;леге тавышка н;рс; диеп д;ш;рг; белм;дем. К;р;се;, каты курыкканмын. Шул ук тавыш тагын д;ште.
;ан: ;й, си;а д;ш;м! Ниг; башы;ны к;т;рми утырасы;?
Дускай: Сез кем?
;ан: ; син кемне чакырды; со;?
Дускай: ;аннарны. Бер;р ;ан иясе килеп чыкмасмы дидем.
;ан: ;ан бел;н ;ан иясен бутама инде син, балакаем. ;ан ул – бер ;йбер. ;ан иясе – гомум;н икенче н;рс;.
Дускай: Дим;к, сез ;аннар?
;ан: Бу ад;м баласына бер ;йберне й;з т;рле ;йтс;; д;, а;ламас ик;н. ;йе, без – ;аннар. Соравы;а ;авап бирдемме?
;леге тавыш бу д;ньяны; ху;асыдай с;йл;ште. ;йтерсе; л; ул бар н;рс;д;н д; ;стенр;к. ; мин ;аман да башымны каплап утыра бирдем. Ниндидер к;ч торырга комачаулый иде. Кин;т ;аннар бии башлады. Аларны; бию к;йл;рен матур диеп ;йтм;с идем – пычкы тавышы. И; тел;м;г;не – алар мине д; биюг; керттел;р. ;аннарны; килешсез-килб;тсез х;р;к;тл;ре берничек т; й;р;кк; ятышлы т;гел иде. Ни;аять, к;й бетте. ;;м ;леге д;шк;н ;ан тагын минн;н к;лде.
;ан: Синн;н ш;п биюче чыгар иде!
Мин ;аннарга к;т;релеп карадым. Алар бер-берсенн;н аерылмый иде – барысы да актан. Тик, ниг;дер, мин ул ;аннарны ак диеп ;йт; алмадым.
Дускай: Сез ;аннарга ошамагансыз.
;ан: Ничек инде ошамаган? Киемн;ребез актан, без килг;нд; ;ирл;р тетри, аяк тавышларыбыз ;лл; каян ишетел;.
Дускай: Киемн;регез ак, ;йе. ;мма ;аннарны; адым тавышы ишетелми. Алар ;и;ел ген; ;авада, к;кт; очып й;ри.
;ан: ;й! Хыяллары;нан ;ирг; т;ш! Андый ;аннар инде к;пт;н ;леп бетк;н.
Дускай: Дим;к, сез килештегез, ;зегезне; ;ан т;гел ик;нлегегез бел;н.
;леге с;зем ;анны; ачуын чыгарды – йодрыгы бел;н ;ст;лг; китереп сукты.
;ан: Без – ;аннар! К;пме ;йтерг; була инде сезг;, ад;м актыклары! ;йе, б;лки без ак т;гелдер! ;н;, почмакка к;з сал!
Почмак диг;н урын к;ренм;с; д;, ;ан к;рс;тк;н якка борылдым. ;;м, шаккаттым. Анда, бер ;ст;л алдында ;иде-сигез кеше утыра иде. Алар шаяралар, к;л;л;р иде. Тик телл;ре ген; яралы. ;;м кулларында стаканнар. Ч;кеш;-ч;кеш; н;рс;дер б;йр;м ит;л;р. Кин;т тагын берсе килеп чыгып: “Ярый, ;ст;л к;рке булып торсын ;ле!”, - дип бер шеш; сыра куйды.
;ан: К;рде;ме?! Мен; бу калдыклардан нинди ак ;ан чыксын ди?! Алар ;чен син к;н-т;н к;р;ш;се;, ;зе;; урын тапмыйсы;! ; алар сине; турында уйлап та карамыйлар!
;анны; й;зен; ачу бел;н берр;тт;н мо;сулык та чыкты. ;лл; к;зл;ре д; бераз яшьл;нде инде? Мин т;ртел;-т;ртел; сорау бирдем.
Дускай: ; бу кешел;р х;зерге вакытта ис;нме со;?
;ан: Ис;н! К;рде; ич!
Дускай: Л;кин, ничек ис;н? Сез бит инде аларны; ;аннары?
;ан: ;ле ис;н. Алар безсез бик яхшы яшил;р.
Дускай: Туктагыз, мин бер ни а;ламыйм!
;ан: Балакаем, а;ламаслык х;л т;гел л;! Без аларны ташладык. Алар – аерым, без – аерым.
Дускай: Л;кин, кешене; ;аны м;;гелек д;ньяга к;чк;ч аны; ;чен ;авап бир;!
;ан: Без алар ;чен ;авап тотмыйбыз. Н;фесл;ре ;авап бирсен! Кайчандыр, шушы актыкларны коткарыр ;чен, без к;р;ш; идек. ;мма н;фесл;ре ;стен чыгып, безне богаулады. ; богауда кемне; яшисе килсен?!
Дускай: ; сез к;чсез ик;н. ;аннар, ;аннар дип ;йтк;н булалар. К;чсез ик;н сез. Сез к;р;шк;н вакытта бу ад;м балалары ис;н булган!
;ан: Алар х;зер д; ис;н: ашыйлар, эч;л;р, йомышларын ;тил;р, йоклыйлар. Тагын н;рс; кир;к?
Дускай: ;ан кир;к. ;ан кир;к!
;ан: ;реп кара алайса аларга ;анны ;зе;!
Ян; к;к к;кр;де. Д;нья аклы-каралланды. ;аннар юкка чыкты. ;ст;л артында утырган кешел;р ;ле д; к;з алдымда тора. Аларны; й;зл;ре, к;зл;ре ;ир;нгеч, ;;м шул ук вакытта кызганыч та. ;з ;аннарыннан к;лг;н ;чен аларны б;реп, сугып атасы кил;! Л;кин ;леге эш вакытны бушка ;тк;р; ген; булыр иде. К;пме сукса; да, к;пме б;рс;; д; н;ти;;се булмаячак. Ч;нки н;фес х;кем с;р; аларда. Б;лки тормыш сугуы аларны а;га китерер иде?
Дускай: Киттел;р. Кем бел;н с;йл;шим инде мин х;зер? Берн;рс; д; ;сми бит монда. Ого! Консерв банкасы? Кайдан? Шпрот. К;пт;н ашалган ахрысы – мае да таммый. Дим;к кемдер яши бу д;ньяда. Фонарь д; с;нде. Кемн;н ген; сорыйм ик;н?
Шулай ;ан иял;рен эзл;п й;рг;нд;, юлда ;ч кешег; юлыктым. Алар тузанлы юл ;стен; ниндидер ак ком сиб;л;р иде. Килеп, энд;шерг; булдым.
Дускай: Гафу итегез, сез кем буласыз?
Кешел;р ми;а д;шм;де. ;йтерсе; алар минем барлыкны к;рмил;р иде. Ахырда берсене; ;илк;сен; кагылырга булдым.
Дускай: Гафу итегез, сез кемн;р? ;;м кайдан сез?
Тоз сиб;че: Комачаулама.
Дускай: Мин бары сорыйм гына.
Тоз сиб;че: Комачаулама. К;рмисе;ме ни, без эшлибез.
Дускай: Эшегезне; асылын а;латсагыз иде.
Тоз сиб;че: Нич;нче тапкыр сорыйсы; инде!
Дускай: Ничек инде? Мин сезне, гомум;н, беренче тапкыр к;р;м.
Тоз сиб;че: ;;м, ;итм;с;, ;аман да шул ук с;зл;рне кабатлый. Н;рс; эшлибез моны; бел;н, дускай? 
Тоз сиб;че2: Калдыр. Игътибар итм;ск; кир;к аларга.
Мин тамак кырып куйдым.
Тоз сиб;че: Без ;ир ;стен; ак тоз сиб;без.
Дускай: Ак тоз? Ни ;чен?
Тоз сиб;че: (авыр гына сулап куйды да) Агартыр ;чен.
Дускай: Л;кин сезне; тоз сипк;н юлыгыз кара.
Тоз сиб;че: Шуннан н;рс;? Бер тапкыр сипте; д;, агарды дип бел;се;ме ;лл;?
Дускай: ; ни ;чен тоз? Ниг; шик;р т;гел, м;с;л;н?
Тоз сиб;че: Хм, кызык сорау. Шик;р бел;н ген; агартып булса идеее. Тик, баллыны; т;мен барысы да а;ламый бит. Бераз ачытасы; инде тоз бел;н.
Дускай: ;;м, агарамы?
Тоз сиб;че: Анысы безд;н тормый. Без бары тик тоз сиб;чел;р ген;.
Дускай: Бу д;ньяда бер;р ак ;ан иясе бармы?
Тоз сиб;че: Ардым мин бу сорауга ;авап бирерг;. Дускай, син ;йт ;ле.
;леге ;ч кеше бел;н аралашканда, алар эшл;ренн;н туктамады. Шулх;тле бирелеп, тырышып эшлил;р иде...аларга карап сокланасы гына калды. Эшл;ренн;н д;рт-д;рман алулары хакында сорарга булдым.
Дускай: ;, сез, эшегезне яратасызмы?
Тоз сиб;че: Ни;аять, я;а сорау! Аллага ш;кер! Алайса ватык патефонга ;йл;н; идем инде!
Дускай: Гафу итегез, мин ;итди сорау бирдем.
Тоз сиб;че: ; без ;итди итеп ;авап бир;без. ;йе, эшебез ошый. Яратмасак, монда башкаларны очратыр идегез. Яратмасак, ;;р к;нне бер ;к эш башкармас идек. Тоз сипк;нн;н со; ;ир ;стене; к;пмедер вакытка агаруы – безне; ;чен б;хет, л;зз;т! Со;ыннан кире каралуы гына кызганыч. ;йтерсе; л; эше; н;ти;;сез. Л;кин, шу;а карамастан, эшебезне д;вам ит;без.
Бу с;зл;рне ;йтк;нд;, кеше эшенн;н туктап торды. Аларны чын к;;еленн;н ;йт;енд; шигем юк. Турайган арка, горур баш, ару-талу белм;с тавыш ;;м эшен; м;кибб;н караш. Болар барысы да аны; ис;н ик;нен; д;лил иде.
Тоз сиб;че: ;авап бирдемме?
Дускай: ;йе, р;хм;т.
Тоз сиб;че: Ярый, сау булыгыз. Безг; алга таба барасы бар.
Шул ук вакытта алар кырыс с;йл;ште. Я;а гына хиск; бирелг;н й;р;к кырысланды. Йомшарырга ашыкмады. Мин аларга башка бер н;рс; д; ;йт; алмадым. Сокландым да кызгандым. Аннан артыннан калган сукмак инде югалды. Сорауларыма ;авап табармынмы – белмим.
Уянып киттем. ;земне; кайда ик;немне бер-ике минут а;ламыйча яттым. Со;ынна гына ;з б;лм;мд; ик;нмен дидем. К;з алдында тоз сиб;че кешел;р. Аннан алда кемн;рне к;рг;немне х;терл;мим. Авыз эче кибеп тел тамак т;бен; ябышкан. Аш б;лм;сен; барып су эч;рг; булдым. Вазадагы ак розалар матурлыклары бел;н ;ле д; к;з явын алып торалар. Су эчеп, аларны ирк;л;дем д;, кире ;з урыныма барып яттым.
Агач т;бе ;стенд; бер кеше уйланып утыра иде. У; терс;ген у; тезен; куеп, ияге бел;н учына таянган. Мин, ниг;дер, бернинди курку да сизм;дем. ;йтерсе; л; без танышлар – с;зне ;и;ел ген; башлап ;иб;рдем.
Дускай: Ис;нмесез.
Кеше: Ис;нмесез.
;леге кеше ми;а карап куйды. Тавышы да тыныч иде. ;йтерсе;, ул минем килг;немне к;тк;н, ; б;лки белг;ндер д;.
Кеше: Х;лл;регез ничек?
Дускай: Аллага ш;кер.
Кеше: Яш;; барамы?
Дускай: Бара. ; сезне; х;лл;р ничек?
Кеше: Безнеке д; бара бугай.
Дускай: Сезне; карашыгыз ;лл; арган...
Кеше: Армаган ул, аны; йокысы туймаган.
Дускай: ; ни ;чен?
Кеше: Йокларсы; монда. Ху;а; читк; чыгып китсен д;.
Дускай: Ху;а?
Кеше: ;йе, ху;а. Ниг; аптырыйсы;? ;лл; сине; ху;а; юкмы?
Дускай: Юк. (кеше ;авабыма к;лемсер;п куйды.)
Кеше: Дим;к, синеке д; чыгып китк;н.
Дускай: Ниг; алай дисез? Минем чынлап та ху;ам юк.
Кеше: Ничек инде? Юкны с;йл;м;!
Дускай: Ничек бар шулай ;йт;м. Мин ;зем; ;зем ху;а.
Кеше: ; син ;;рвакыт  ничек бар шулай с;йлисе;ме?
Дускай: Юк, ;;рвакытта да т;гел. Алдалаган чаклар да бар. Я, ;йтмич; калдырасы;.
Кеше: ;, б;лки, син х;зер д; алдалыйсы;дыр?
Дускай: Тел;с; ничек уйлагыз. Тик мин ;зем; ;зем ху;а.
Кеше: Ярый, с;зе;; ышанам.
Дускай: ; сез ниг; шулх;тле уйга бирелеп утырасыз?
Кеше: Со;, ;йттем бит инде: ху;ам читк; чыгып китте.
Дускай: Китс; китсен. Ул аны; эше.
Кеше: Ялгышасы;. Аны; эшедер д;, л;кин монда борчылып утыручысы бар.
Дускай: Дим;к, борчылырлык эшл;р эшли. С;йл;гез ;ле ми;а бу д;нья турында.
Кеше: Заманында бу д;нья аллы-г;лле иде. Г;рл;п ч;ч;кл;р атты, кояш яктыртты. Агачлар ;сте. Кошлар, ;;нлекл;р р;х;тл;неп яш;де. Кешел;р д; б;хетле иде. Алар ;;рвакыт бер-берсен; ярд;м итеп торды. Тик бу д;ньяга озын гомерле булырга язмаган, ахрысы. К;пмедер вакыттан со; кешел;р азды. Елмаеп яш;р урынына алар бер-берсен; ырылдый башлады. ;йл;н;-тир; бу х;лне сизмич; калмады. ;авап итеп сулар эчери башлады, я;гырлар туктады. Мин ;йтмим, кояш ныграк ;ылытты, яис; салкыннар килде дип. Барысы да шул ук, сулар гына ;зг;рде. ; сулар эчерс;, ;зе; бел;се;, б;тен тереклек юкка чыга диг;н с;з. З;;г;р к;лл;р, ди;гезл;р ш;м;х;л;нде. Агачлар, яшел яфраклы килеш калса да, тамырларын югалтты. ;л;нн;р юкка чыкты. Б;;;кл;р, х;зерге заман теленд; ;йтс;;, мутантланды. Ул суларны; исл;рен ;илл;р б;тен ;ир буйлап таратты. Кешел;р ;кренл;п урман эчл;рен; к;чте. Шулай итеп д;нья аклы-каралыга ;йл;нде. Х;тта  шайтан да моннан качты. ;авада бераз ;ил барын сиз;се;ме?
Дускай: ;йе.
Кеше: Уй шайтан к;л;г;се очып й;ри.
Дускай: ; кешел;р?
Кеше: Аларны б;т;н к;р;че булмады. Нинди кыяф;тк; кереп бет;л;рен к;з алдына китер; д; авыр.
Дускай: Сез агачлар тамырларын югалтты дидегез. ; бит, агач т;бе ;стенд; утырасыз т;гелме со;?
Кеше: Хак. ;лл; агач ;стерм;кче буласы;мы шуннан?
Дускай: Агачны; т;бе ис;н калгач дим;к аны; тамырлары да ис;н диг;н с;з.
Кеше: Л;кин аннан бер ;йбер д; ;смияч;к.
Дускай: Ничек инде? Ничек инде ;лег; х;тле яш;рг; к;ч тапкан агач кис;ге алга таба ;см;сен ди? Дим;к, аны; тамырлары, ис;н калыр ;чен, тир;нг; ;тк;н.
Кеше: Тир;нд; д; шул ук эчерек су.
Дускай: ; б;лки сез ялгышасыздыр. Б;лки анда тир;нд; саклангандыр чисталык! Б;лки анда тир;нд; чишм; суы агадыр!
Кеше: Алайса бу т;пт;н к;пт;н я;а агач ;ск;н булыр иде инде.
Дускай: ; б;лки ул ;лег; к;ч ;ыядыр?
Кеше: Дускай, хыяллары;нан ;ирг; т;ш. Бу ;ансыз агач кис;ге ничек ;ссен ди? Син чишм; суы дисе;. Су бел;н ген; кояшсыз ;ирд; яш;п буламы? Син ;зе; кайдан к;ч аласы;: суданмы, кояштанмы?
Дускай: Икесенн;н д;.
Кеше: Мен; к;рде;ме.
Дускай: Бу д;ньяны гомум;н торгызып булмасмы ни?! ;;м ни р;вешле мин монда килеп эл;ктем?
Кеше: Дим;к, син бу д;ньяны; ;леше.
Дускай: Бу д;ньяны;? Минем д;ньям аклы-каралы т;гел. Ул аллы-г;лле, ул т;сле, ул ;анга якын д;нья!
Кеше: Д;ньяны без сайламыйбыз шул.
Дускай: Мин килешмим моны; бел;н!
Кеше: Син килешм;;д;н ;зг;р; ди ул.
Мин т;мам ярсый башладым. Хисл;р акылдан ;ск; чыкты. ; кеше ничек утыра шулай утыра бирде. Янына барып селкет;сем килде. ;;м шулай эшл;дем д;. А;а кагылгач, киеменд;ге кул тиг;н ;ирл;рем агарды. Ул, ;лл; шунна куркыпмы, сикереп торды да ;авап итеп я;агыма сукты.
Кеше: Нишлисе; син? Ниг; кагыласы; ми;а?
Дускай: Сез, сез бит кара т;гел! Сезг; тузан гына кунган!
Кеше: Кычкырыбрак ;йт тагы.
Кабат якынлашмакчы идем, кулы бел;н ишар; ясап мине туктатты.
Кеше: Якын килм;.
Дускай: Ниг;? Тузаннан арынсыгыз килмиме ни?
Кеше: Ак ик;немне к;реп ху;ам б;тенл;й кайтмаячак.
Дускай: Нинди ху;а со; ул: читт; й;ри ;;м сезне кара дип бел;?
Кеше: Ак ик;немне белс;: “Син минеке т;гел”, -диеп ташлап калдырачак.
Дускай: Алайса ху;агыз начар ик;н.
Кин;т, к;тм;г;нд;, тоз сиб;чел;рне; ;йд;маны килеп чыкты. Аны; й;зе шундый шат, к;зл;ре балкый иде. Кулында тимер чил;к.
Тоз сиб;че: Карагыз! Карагыз! Нинди мог;иза! Бу к;нне тарих д;фт;рен; кертерг; кир;к!
Кеше: Н;рс; булды?
Тоз сиб;че чил;ген ;ирг; куеп, пышылдап кына:
Тоз сиб;че: ;н;, карагыз.
Кеше тезл;неп чил;кк; к;з салды. Бераз вакыт карап торгач, й;зен; елмаю чыкты, к;зл;ре яшьл;нде. ;леге мизгелд; ул гомум;н башка кешег; ;йл;нде. ;стенд;ге тузаны юкка чыкты. Безне; алда ап-ак кеше утыра иде. Тоз сиб;че бел;н сокланып карап тордык. ;зг;решне; с;б;бен белерг; тел;п мин д; чил;кк; к;з салмакчы булдым. Л;кин кеше кабат туктатты. Тоз сиб;чег; карап:
Кеше: А;а ;леге мог;изага якын килерг; ярамый.
Тоз сиб;че: Карасын, к;рсен. Аны; мо;а хакы бар.
Мин д; килдем чил;к янына. Ни к;рим: ап-ак ч;ч;к ;с; иде. Аны; та;лары кар б;ртегед;й саф, чиста иде. А;а карагач, бу д;ньяда самимилекне; барлыгына ышана башлыйсы;. Сокланудан аны назлыйсым килде. Тик кулымны сузып кагылуга г;л к;лг; ;йл;нде. Куркудан сикереп тордым. Бер кешег;, бер тоз сиб;чег; к;з салдым. Тоз сиб;че килеп карагач чак кына ;ирг; утырмады. Кешене; ;сте ян; караланды.
Кеше: Си;а х;тта бу д;ньядан да кит;рг; кир;к. Д;рес, син бу д;нья ;леше т;гел. Аллы-г;лле д;нья;да ничек яш;г;не;не белмим. Китм;с;; куарбыз.
Дускай: Ни ;чен ул к;лг; ;йл;нде? Минем аны назлыйсым гына килг;н иде!
Тоз сиб;че: Си;а аларга чынлап та кагылырга ярамый. Син каралангансы;. ;сте; д; тузанда. Син каралангансы;! Ч;нки эчл;ре кара булганнардан гына бар ;йберл;р юкка чыга. Си;а моннан кит;рг; кир;к!
Берзаман ;аннарны; башлыклары килеп чыкты. Безне читт;н ген; к;з;теп торган ахрысы, к;л;-к;л; с;зг; кушылды.
;ан: Ха-ха-ха! ;аннар, ;аннар дип к;л;чене инде ;зен куалар. Тарих д;фт;рен; язып куярга кир;к.
Дускай: Ничек инде караланган? Мин кара т;гел! ;йе, й;р;гемне ап-ак дия алмыйм. Л;кин к;;елем чиста! Сез ;зегезне; я;а гына агарганыгызны к;рдегезме?! Сез д;, тоз сиб;че, куасыз. Сез “ак ;ан” имеш, очып й;р;д;н башка бер эшегез д; юк! Куганчы юлны к;рс;тс;гез иде! ; сез, сез ниг; кире караландыгыз? Тел;с;гез, ;зегезне чистарта аласыз бит. Тел;мисез дим;к.
Кеше: Сакчылар! (ми;а ишар; ясап) ;леге дускайны чыгарыгыз бу д;ньядан.
Сакчылардан мин куркып киттем. Аларны; битараф к;зл;ре бернинди ;мет чаткысы да чагылдырмый иде. Икесе ике яктан култыклап алды, тагын икесе алдым-артыма басты. Мин н;рс; эшл;г;немне а;ламыйча тыпырчына башладым. Сугып та ;иб;рер идем, сакчыларны; кулы нык булды. Калганнар кит; башладылар.
Дускай: Туктагыз! Т;п ;стенд; утырган кеше – кем сез? ;;м кем сезне; ху;агыз?
Кеше: Ад;м баласы! А;ламады;мы ни? Мин – й;р;к. ;;м минем ху;ам – кеше. Тоз сиб;че – ул сынау. ;аннар – алар ;аннар. ; син – н;фес.
Дускай: Мин н;фес т;гел! Н;фес булсам, ниг; минем сезне агартасым килде со;?
Кеше: Н;фес булмаса;, ниг; г;л к;лг; ;йл;нде со;?
;леге мизгелд; аралашу югары ноталарда барды. Тоз сиб;че бел;н ;аннар башлыгы гына тыныч карап тордылар.
Кеше: Син ;лег; кечкен; н;фес. Чыгарыгыз аны.
Сакчылар ;мерне ;т;; урынына катып калдылар. Карашлары к;кк; т;б;лг;н иде. Барыбыз да шул якка карадык. Анда т;рле т;ст;ге шарлар к;кк; аша иде.
Кеше: Бетте. Кешел;р бетте. Бу аларны; со;гы сулышы, иде.
Д;нья дерелд;п, яшен яшьн;п куйды. Бар яш;;чел;ре д; юкка чыкты. Мин уянып киттем. К;кр;к авыр сулаудан кысыла, баш авыртудан чатный иде. К;;елемд; ниндидер бушлык хасил булды. ;зем д; а;ламыйча шашып елый башладым. ;земне кая куярга белм;дем. Кин;т, ;биемне; с;зе иск; т;ште: “;г;р д; бер;р вакыт хал;те;не а;ламаса;, куркып калса;, шушы ;йр;нг;н дога;ны укы, балам”. ;;м мин гомерем; беренче м;рт;б; кулларны к;кк; к;т;реп берд;нбер белг;н догамны укыдым.


Рецензии