Давид Адамс Отангга рахмат!

     Россиянинг география каналидан «Затерянный мир Александра Великого» деган хужжатли фильмни чала-чулпа, ора-турада куриб, хечам биринчи сериясини курмагандим. Бир неча кун олдин биринчи кисми устидан чикиб колдим.
Голландиялик Давид Адамс деган тадкикотчи ишлаган бу фильмнинг боши жуда кизикарли экан.
    Керак булса дунё тарихини чилпарчин килиб юборади. Унинг айтишича ОКС-Амударё дунё цивилизациясининг боши. Александр Македонскийнинг хозирги шимолий Афгонистон, Узбекистон ва Тожикистоннинг жануби оркали Хиндистонга утиши бежизга булмаган экан.
    Давиднинг айтишича Гомер куйлаган Иллиада достони бош кахрамони Ясон уз кемасида, олтин терилар мамлакатига йул олади. Совет пайтида бу мамлакатни Грузия деб укиганмиз. Давиднинг айтишига караганда, Гомер бу ерда Грузияни эмас балки, хозирги Афгонистон шимоли БАКТРИЯ, хозирги тилдаги Балхни назарда тутган???
    Яъни, бундан 2000-5000 йил ва ундан аввал Кора денгиздан Каспийга, Каспийдан Орол денгизига сув йули булган!!! Бунинг исботи Орол денгизининг бор йуги 40 йил ичида 100 километрга куриб колиши экан.
    Давид Балхга келди. Кейин у бундай деди: мана бу ерда яшовчи узбеклар ва туркманлар хозирги кунда камчиликни ташкил этади. Аслида улар Балхнинг утрок ахолиси хисобланадилар.
    Мана интернетда ушбу фильм анонсини укинг.

   Описание: На протяжении 5 тысяч лет река Окс являлась главной жизненной артерией загадочной древней цивилизации. Она берет исток где-то на вершине мира, протекает через разоренный войнами Афганистан и впадает в Каспийское море. Эти земли по-прежнему почти не исследованы. Впервые фотожурналист Дэвид Адамс решил проделать по реке Окс путь длиною в 2,5 тысячи километров — путь сквозь века, чтобы узнать, каким образом экстремальные природные и исторические условия сформировали современную картину мира. Кроме того, поход по следам знаменитого полководца и его войска, дает возможность открыть затерянный мир Александра Великого.
   Бир юз етмиш йилдан буён тарихимизни бошка миллат вакиллари ёзганида уларнинг ичида объектив, хакикатни севувчилари хам борлигини куриб кувондим.
   Афсуски, бизнинг узбек олимларимиз Давид Адамс билан учрашмаган эканлар.       Байрокни Тожикистонликлар олиб, бечора Давиднинг миясига Бобожон Гофуров томонидан тукилган, бадиий тарихни “куйишибди”.
   Такрорлаш булсаям айтаман Балх сузи туркий БАЙ-ЛИК сузининг кискарувидан ташкил топган.
   Яъни Александр Македонский юртимизга келган пайтда учта йирик, бир хил маънони англатувчи ёнма-ён шахарларимиз булган булар аввалги БОЙКЕНТ (Бухоронинг пойтахти)-СЕМИЗКЕНТ (Самарканд)-БАЙЛИК (Балх).
Балх туркийларнинг шахри булганини айтганинг учун хам рахмат. Яшшавор Давид! Совет тарихшунослари тарихий эртагининг, хакикатдан йироклигини исботловчи катта ёлгонни фош килишда хисса кушганинг учун.
   Отангга рахмат!


Рецензии