Карашы да иде т с. Закиров Линар

Ачыды...

“Сэлам. Бер сэгатьтэн Русалинанын ишегалдында очрашыйк”. Русланга с;йг;не Регинадан sms килде. Башка вакытта а;ардан хат килг;нд; Русланны; телефонында к;ке к;келди иде. ; бу юлы тавышсыз режимда – вибрацияд;. Шу;а к;р; аппарат Регинадан хат кил;не эч быгырдаган тавыш чыгарып х;б;р итте. Егетне; аптыраганына бу х;л – беренче с;б;п булса, икенчесе – мо;арчы с;йг;не а;а smsта бер капчык смайлик тутырып жиб;р; иде. Аларга караганда Русланны; у; я;агындагы ж;е д; елмая иде кебек...
Очрашу билгел;нг;н вакытта, билгел;нг;н с;гатьт; башланды. Икесе д; бик пунктуаль ;аннар. Бер дуслары аларны: “Тугач та ;ти-;нил;регез сезг; швейцар с;гате алып бирдеме ;лл;?” – дип шаяртырга ярата...  Руслан Регинаны кулыннан алмакчы иде, ;мма кыз “тотма, авырта, кич; кулымны пешерг;н идем”, – дип карышты. К;;елен; ниндидер шик керс; д;, кара;гыда Руслан Регинаны; кулын тикшереп тормады.
- Руслан, а;лыйсынмы... Кара! Йолдыз атылды! Аны; да... шушы мизгелг; кад;р... пары булгандыр. ;мма аны; пары х;зер ялгыз калды. Тик... озакламый ул насыйп ярын очратып, кабат парлы булачак, – дип Регина н;рс; ;йтерг; белм;;д;н ;зе д; сизм;ст;н ф;лс;ф;г; к;чте. – Руслан... безг; аерылырга кир;к. Ми;а сине; бел;н р;х;т иде. А;ла, проблема синд; т;гел...
;ч ел й;рг;н Руслан бел;н Регина йолдызлы кичт; ш;;;рне; аулак тыкрыгыннан атлап бара. Регина Русланны ;леп яратты. ;мма и; т;мле с;т т; ирт;ме-со;мы ачыган кебек, кызны; да м;х;бб;те с;рседе.
- Шаяртасы;мы? – дип сорады Руслан. Усал да, дуамал да т;гел ул. Артык юаш та т;гел. Регина бел;н утка да, суга да керг;не булды. Шу;а да с;йг;нене;  с;зен чынга алмады.
- Син минем ничек шаяртканымны бел;се; бит! ; мин м;х;бб;т бел;н беркайчан да уйнамыйм. Гафу ит! – дип, Регина кызу гына атлап китте.
Руслан с;йг;не артыннан чабып, аны кулыннан эл;ктерде:
- ; ник син ;;рчак “м;;ге берг; булачакбыз! Картлык к;небезд; д; берг; ;л;ч;кбез” дия иде; со;? – диг;нд; Русланны; тамагына бер-бер артлы т;ер утыра барды.
- Руслан, гафу ит! Уйламыйча ;йтк;нмендер. С;зне; кадерен белм;г;нмендер. ;иб;р... – диде Регина. Аны; тавышында усаллык юк. Тавышы йомшак, Русланга к;зл;рен м;лдер;теп карый. Тик элегр;к бу м;лдер;; м;х;бб;тт;н булса, х;зер – ;зен гаепл;;д;н ;;м Русланны кызганудан иде. Й;р;кне бит камчылап, м;;б;ри яраттырып булмый. Руслан да Регинага м;лдер;м; караш бел;н карый. Ярату катыш га;;пл;неп. Руслан с;йг;нене; кулын ;иб;рде. Регина егетк; тагын бер карап, урам буйлап й;герде.
Егетнен кунеле;д; ме; сорау! Шуны; берсен; ген; булса да жавап табылса иде! Кая ул... Барысы да жавапсыз. Руслан сулкылдый башлады. К;зенд; б;тен ;и;анны камаштырырлык эн;е б;ртегед;й яшь. Со;гы тапкыр икенче класста “ике”ле алганнан сон елаган иде ул. ; х;зер зур ;сте – унберенче класста укый инде. Тугыз елдан со; к;;еле кабат тетр;неп, к;з яше агылды.
Русланны; г;;д;се тимерл;неп калды. Аягын с;йр;п кен; бара башлады. Кин;т саф тынлыкны ала карганы; “ка-ар” дип с;р;н салуы бозды да куйды. Руслан карга кычкырган якка борылып караса, а;а ;зе буендагы кар бабай тек;леп тора. К;нбагыштан ясалган авызы ерылган. Кар бабай Русланнан к;л;. Мыскыллап к;л;! Егетне; к;зен; кан сауды. Икенче сулышы ачылгандай булды. Ул тимер г;;д;сен х;р;к;тк; китереп, кар бабай янына чабып килде д; йодрыгы бел;н башын т;я башлады. Кар бабайны; авызындагы к;нбагышлары бер;м-бер;м коела барды. Каяндыр бер к;т; ач к;г;рчен очып килеп, тимерд;й томшыклары бел;н к;нбагышны ботарларга кереште. Руслан ярсый-ярсый, сулкылдый-сулкылдый карлы сынны пыр туздырды. Ахыр чикт;, а;ардан кар ;еме ген; торып калды...
Карга баткан киемен кага-кага, эск;мияг; барып утырды. К;зен томанлы элп; каплаган т;сле. Баш киемен салып, кар ;емен; тек;лде ул. Кемдер бу кар бабайны бик тырышып, х;тта ;з бабасын к;з алдына китереп, шарларны я;а яуган карны; ;;р б;ртеген кадерл;п кен; ;в;л;г;ндер. Б;лки, аны бар к;;елен биреп н;нил;р ясагандыр. Ирт;н м;кт;пк; барганда ак дускай аларны елмаеп озаткандыр да, кайтканда тагы да ныграк елмаеп каршы алгандыр. Руслан балаларны; и;ат ;имешен, аларны; юанычын, серд;шен, тылсым илен; алып керг;н дустын бер мизгелд; ч;лп;р;м; китерде.
Ала карга инде кычкырмаса да, тынлыкны икенче бер ;йбер бозды – телефон. “Регина?!” Руслан ашыга-кабалана тир;н кес; т;пл;ренн;н эзл;неп, телефонын тартып чыгарды. Экранда “эни” диг;н язу чыкты. ;-;-;, б;ген бит ;нисене; туган к;не.
- Улым, улым, кая югалды; син? Б;ген бит минем юбилей. Бик к;п кунак кил;ч;к. Булышырга кайт. Тиз бул!
Руслан “ярар” диде д; телефонын кабат курткасыны; тир;н кес;сен; шудырды. Г;;д;се ;и;ел;еп китте. ;;;;т кен; ;ен; атлап китте. Фатир ишеген ачып кер;г;, борынында ризыкларны; хуш исл;ре к;р;ш башлады. М-м, мичт; б;леш, плит;д; итле аш пеш;... ;;;, ;ни бавырдан торт ясый, бавырны инде кыздыра да башлаган.
- Улым, тиз бул инде, салатка тозлы кыяр турый тор. Апа; биш минут саен намаз укый, ;тие;, ;н;, айный алмыйча залдагы диванда ята... – дип бер тында тезеп китте Русланны; ;нисе Г;лчир; апа.
- ;ни, намазымны укып бетердем, ;йд;, ашка токмач сала торыйм, – диде Русланны; бертуган апасы Л;йс;н. 
- Нинди токмач? Ул бит ;ле киселм;г;н д;, – диде Г;лчир; апа. – Динг; килг;нче, башы; да, ;зе; д; тизр;к эшли иде;. ; х;зер к;не-т;не намазлык ;стенд; утырасы;.
- ;ни, алай дим; инде. Без бит бу д;ньяга сынау ;чен ген; килг;нбез.
Залдан Русланны; ;тисе Рифат абыйны; салмыш тавышы ишетелде:
- Кыз-ы-ы-ым, борчылма, мин ахир;тк; эл;г;ч;кмен. Атна буе намаз китабын кулымнан т;шерм;дем.
- ;тие; ул дини китапны укып маташты да, булдыра алмагач, “Спидинфо”га к;чте. Кая карама, ;йне; б;тен мин белг;н ;;м белм;г;н тишекл;ренд; аунап ята ш;р; хатынлы журналлар. ; мин ул намаз китабын сандыкта саклыйм! Л;кин намаз укырга ;ыенмыйм. Кыстама да, кызым! Мин гар;п т;, б;р;н д; т;гел, – диде Г;лчир; апа. Ул азан ;йт;чел;рне, б;элд;г;н сыман тавыш чыгарганнары ;чен, б;р;нн;р бел;н чагыштырырга ярата. М;четт;н азан ишетс;, Л;йс;нг;: “;н;, б;р;нн;ре; уянды”, – дип т;рттер; гел.
- Руслан, улым, ;г;р ;йг; яулыклы кыз алып кайтса;, ;зебезне; йорт т;б;сенн;н сикер;м. Белеп тор. Утырырсыз аннары к;не буе намазлык ;стенд;, – диде Г;лчир; апа.
Русланны; яулыклы кызга ;йл;н; нияте юк иде. ;мма ;нисене; с;зе аны уйга калдырды. Яулыксыз кызларга караганда, яулык б;рк;неп й;р;чел;ре буш с;з с;йл;п, ялган в;гъд;л;р биреп й;рм;с. ; ;нисе т;б;д;н барыбер сикерм;яч;к, ;з диг;нен; иреш; ;чен куркытырга ярата инде ул.
Русланны; телефоны шалтырады. Илназ ик;н. Руслан йокы б;лм;сен; кереп шылды.
- С;лам, брат! Них;л? Намаз укыды;мы? – дип сорады Илназ. Дин юлында ул, исламны; б;тен шартларын ;ти, биш вакыт намаз да укый, ураза да тота. ; Руслан динн;н ераграк.
- Намаз кайгысы т;гел ;ле, брат. Регина бел;н... Без... Кыскасы, ул мине ташлады.
- ;и-и, кыз табу проблемамы инде си;а? – диде Илназ.
- Проблема, – диде Руслан.
- ;н;, Денистан ;йр;н. Ул ниндидер курсларга й;ри. Анда егетл;рне кызлар бел;н ничек танышырга, ;зе;; каратырга ;йр;т;л;р. Л;кин кызлар бел;н озак й;рми Денис, берсен татып карый да икенчесен эл;ктер;. Кич; м;четк; барганда очраттым ;зен, кызлардан коллекция ;ыя ик;н х;зер. Ч;ч;клел;рен барлап бетерг;н инде: Роза, Ландыш, Лилия, Азалия... Х;зер к;к ;исемн;рен; к;чк;н: Айсылу, Та;сылу, Чулпан... К;ршел;ренд; торучы т;к;ббер холыклы со;гы к;к ;исемен гына иярлисе калды, ди. “Тегел;й д; итеп карадым, 32 тешемне к;рс;теп елмайдым да”, – ди Денис, кармагына капмый гына бит шул алтын балык.
- Син мулла башы; бел;н ми;а кызларны сагыз урынына алыштырырга эт;р;се;ме? – дип тамак т;бе бел;н ;ир;нгеч тавыш чыгарды Руслан.
- Брат, а;ла, си;а ярд;м ит;сем кил; бит. Я;а кызлар бел;н танышырсы;, дим. Гомер буе Регина дип хыялланып й;рм;ссе; бит...
- Ярд;м ит;рг; тел;ве; ;чен р;хм;т. Башым урынында ;ле, шу;а ;зем уйлап бетерермен. Б;ген ;нине; юбилее, эш к;п. ;йд;, ирт;г; х;б;рл;шербез.
- Окей! ;мма онытма: бер баш яхшы, ; ик;; тагы да яхшырак...

Б;хет бел;н качышлы

Г;лчир; апаны; юбилее ярыйсы гына ;тте. Кунаклар бик к;п килде, Рифат абый да ;лл; ни холыксызланмады. Руслан со; ятты. Шу;а да беренче д;реск; со;га калып, икенчесен; ген; барасы итте.
М;кт;п вахтасында ;;рвакыттагыча ;ткен к;зле Маша апа утыра. Русланны к;рг;ч, “Х;йруллин!” дип бер кычкыруы ;ит; калды, Руслан ;р; катты. Егетне; булачак армия тормышы м;кт;пт;н ;к – Маша апаны; командирча тавышыннан башлана.
- Х;йруллин, галстугы; кайда? – дип тир;н карашы бел;н Русланны с;зде мар;а.
- М-м-м... Кич; ;нине; юбилее иде. Туганнан туган энем безд; куна калган иде. Ирт;н галстугымны ул алып китк;н.
- Буй-буйлысынмы?
- ;йе, н;къ шуны, – дип ;авап бирг;нд;, Маша апаны; аны; нинди галстуктан й;рг;нен бел;ен; бик с;енде Руслан.
- Сине; бит ;ле ал т;ст;гесе бар. Анысы кайда?
Бетте баш! Руслан мондый борылыш к;тм;г;н иде. Уйла, башкай, уйла! Егет к;з алмалары бел;н к;янт; фигурасын ясады да:
- ;-;, анымы? Аны кич; ;ни юган. М;кт;пк; чыгып китк;нд; тотып караган идем, юеш иде ;ле. Муенга лычма ч;пр;к тагып кил; алмыйм бит инде м;кт;пк;.
- Алай гына булса ярый ;ле. Теге юлы б;тенл;й ;к;м;т булган иде бит: галстугы;ны песие; ч;йн;п аткан иде. Шулай да, мин сине керт; алмыйм.
- Маша апа-а-а, ; минем сезг; ;;рвакыттагыча к;чт;н;чем бар, – дип тасма теллел;нде Руслан. Ул рюкзагыннан банкага тутырылган джем чыгарды. Маша апага махсус сатып ала ул, ч;нки м;кт;пк; галстуксыз килерг; ярамый. Д;рес, ярамый с;зен вахтерша гына санга суга, укытучыларга Русланны; муенында галстук ;лл; бар, ;лл; юк. ;г;р д; м;г;р офыкта директор к;ренс;, Руслан, юн;лешен ;зг;ртеп, башка коридордан китеп бара.
- Бу юлы нинди джем алып килде;? – дип сорады к;;еле йомшара башлаган Маша апа.
- Сез яратканны – кура ;ил;генн;н.
- ;-;, алай ик;-;-н... – дип, Маша апа джемны ;;;;т кен; шкафына яшереп куйды. Ришв;т бит бу! ; ришв;тне кеше к;рерг; тиеш т;гел!
Русланны; кайсы ф;нне; кайсы кабинетта буласын х;терд; калдыра торган гад;те юк. Шу;а к;р; янында классташлары булмаса, расписаниед;н барып карый. Бармагын пыяла эчен; куелган расписание буйлап шудырганда, а;а бер;; каты гына б;релде. Башын к;т;рс;, каршында Регина, кулында телефон. Алар бер-берсен; карап, бер мизгелг; катып калды. Русланны; к;з алдына кич;ге кар бабай, аны; авызыннан коелып т;шк;н к;нбагышлар килде. Берсе д; с;з башларга кыймый... Регинаны; яшел к;зе ут яктысындагы з;б;р;;т сыман ялтырый. Кабат телефонына бакты да чабып китте.
“Башка вакытта ул минем бел;н ис;нл;ш; иде! Х;тта ;пк;л;шк;нд; д;. Бер;р саксыз гам;л кылса да, ;зе гафу ;тен; иде. Х;тта с;йл;р с;з булмаганда да ул х;лемне сорый иде. ; бу юлы л;м-мим... Л;м-мим...” Руслан башына керг;н ;;р фикерне комбайн шикелле урып, сугып, ;илг;реп чыгарды. ;мма ;;р фикер ул мине яратмый диг;н н;ти;; бел;н т;г;лл;нде.
Уйланып басып торганда, Руслан каршына зур, калын к;злек киг;н Ирк; килеп басты. ;ир;н ч;че озын, билен; ;к ;ит;. Кайбер егетл;р аны, Пеппи Длинный Чулокка охшатып, Озын Оек дип й;рт;. ;мма Ирк;не; андый ;рт;;л;рг; исе китми. Авызы гел ерык, к;зенн;н бигр;к, тешенд;ге металл пластинкалары балкып тора.
- Руслан, син булса да ярд;м ит инде, ;! Минем б;хетле буласым кил;. Бик-бик! Бик-бик! Бик-бик... О, ритм тоттым! Бик-бикле б;хет табасым кил;! Руслан, ;йт инде, кайда качып й;ри ул?
- Кем?
- Б;хет инде!
- Белг;н булсам, ;зем д; к;пт;н б;хетле булыр идем. ;зем д; аны; бел;н качышлы уйнап й;рим, – диде Руслан.
- Бел;се; син, алдама. ;йт-;йт-;йт...
- ;йе, Ирк;, алдашам. Бел;се;ме нишл;: автобус яис; троллейбуска кер;се; д; кондуктордан б;хетле билет сорыйсы;...
- Тукта! – дип б;лдерде кыз. – Мин ул билетны; б;хетле ик;нен ничек белермен со;?
- Андый билетларда ;;рчак алты сан була. Башындагы ;;м азактагы ;ч;р санны кушып, бер ;к сумма килеп чыкса, дим;к, ул б;хет китер;ч;к. Шулай итеп, кондуктордан б;хетле билет сорыйсы;. Ул, гыйфф;тле к;зл;ре;; карап, бирми калмас. Шуннан со; билетны яхшылап ч;йн;п йотасы;. Тик билеты;а бераз тоз сиб;рг; онытма. Алай т;млер;к т;, б;хет т; тизр;к килеп ;ит;ч;к.
Ирк; Русланны; б;хет китер; рецептын авыз ачып ты;лап, телефонына сырлап барды. А;а б;хет к;п кир;к. Бик к;п! Шу;а да ;йг; кайтышлый бернич; кило тоз алырга онытмаска дип, ручка бел;н кулына “крестик” ясап куйды.
Русланны беренче д;реск; килм;г;не ;чен д;, галстуксыз й;рг;не ;чен д; ачуланучы булмады. Гад;тт;, Маша ападан кала, егетне галстук такмаганы ;чен ид;н юучы М;дин; апа д; тирги иде. ;мма б;ген ул к;ренм;де.
М;кт;п бел;н Русланны; ;й арасы – биш тукталыш. Егет ;;я; барырга иренеп, автобуста кайтуны кулай к;рде. Транспортта кеше алай к;п т;гел. Руслан т;р;з; янына барып басты да салондагыларны к;з;т; башлады. ;йтик, ;н; теге егет читт;р;к басып торучы кызга ач к;зл;рене; карашын юн;лтте. Карашы башта кызны; калку урыннарын с;рде, аннары бераз аска т;ште д; кабат ;ск; ;рм;л;де. Бернич; тапкыр шулай булды. Теге егет Русланны; караганын сизг;ч, карашын икенче якка алды. Шулчак кес;сенн;н к;ке тавышы ишетелде – sms. К;ке алып килг;н хатларны ярата Руслан. Эчт;легенн;н бигр;к, кемн;н ик;нен бел; кызык. Sms таныш булмаган номердан килг;н. “Син буген сойкемлерэк. Кичэ алай тугел иден. Бэхет алмамнын дурттэн бер олеше син!”
Руслан берни а;ламады. Нинди с;йкемлелек, нинди алма? Як-ягына каранды. Теге егет тагын каршындагы кызны “бораулый”. Анысы Руслан ;чен м;;им д; т;гел, аннан да м;;имр;к м;сь;л; – ;зен б;хет алмасыны; х;тта яртысы да т;гел, д;ртт;н бер ;леше ген; дип атаган билгесез затны табу. ;мма автобуста Руслан к;рг;н-белг;н бер;; д; юк. Sms авторы саран кеше, ахрысы. Алманы; яртысы т;гел, ; д;ртт;н бер ;леше дип кен; атый бит. Яхшыга т;гел бу!
Егет т;р;з;д;н урамга карады, б;лки, тукталышта бер;рсе Русланны к;реп, к;;елен кытыклыйсы итк;ндер? Руслан sms килг;н номерга ш;рл;п кен; булса да шалтыратты, тик ;авап бир;че булмады. Шуннан со; sms сырлады: “Кем син?”. ;мма коры сорауга, ;ичьюгы, коры ;авап та булмагач, х;йл; юлына басты егет. “Рэхмэт! Син дэ сойкемледер. Минем сине курэсем килэ”, – дип язса да, ;;г;м;д;шт;н х;б;р килм;де. Русланны; б;тен ;ире пошты. Кем эше бу? ;йг; кайткач, Руслан “мулла егет” – Илназга шалтыратып, с;ер хат турында с;йл;де.
- Мине к;рше подъезддагы бер кыз ошатып й;ри иде. Узган ел юл ;;лак;тен; очрап вафат булды. ;лл; шуны; ;аны язамы? – дип га;;пл;нде Руслан. Шаярту нияте юк иде, чарасызлыктан гына шулай ;йтеп ташлады.
- Брат, сине; шаяртулары;ны болай яратам мин. ;мма бакыйлыкка китк;н кешел;р турында тел;с; н;рс; с;йл;рг; ярамый. ;зе; д; бик яхшы бел;се;дер.
- Бел;м, брат, – диде Руслан. – ;мма ни ген; уйлап бетерм;дем бит инде.
- Регинаны да уйлагансы;дыр...
- Син гел туры атасы;... ;йе. Аны; бел;н бер т;;лек аралашмагач, к;;елд; ;лл; ничек... Бушлык... Социаль челт;рд;ге битен д; бетерг;н. Телефонымда аны; берд;нбер фотосы бар. Шу;а карагач, ;лл; ничек... р;х;т була, – диде Руслан.
- ;ит;р инде Регина дип тилерерг;. Аны; си;а булган м;х;бб;те суынган. Суык м;х;бб;тне ;ылыту ансат дип белде;ме ;лл;? Ы-ы, ;ылытырсы; алай тиз ген;!
М;х;бб;тне; ни ;ылысын, ни суыгын белми Руслан. Регина – аны; к;;еленд; м;х;бб;т ялкыны кабызучы т;;ге кеше. Ул Регина бел;н м;;ге яш;рмен, дип хыялланган иде. Юк, хыял т;гел, т;пле нияте, уе бар иде. Регина да гел шулай дип кабатлый иде бит.
- Илназ, брат. Аптыраганнан гына шалтыратам. Б;т;н мондый эчт;лект;ге smsлар килм;с дип уйлыйм.

К;йг;н канат

Русланны; ;тисе б;ген д; салган. Шеш;се артыгы бел;н бушаса, ф;лс;ф; сатарга ярата. Улын каршына утырта да Г;лчир; апа турында с;йли.
- Улым, ана;а авыр с;з ;йт;се булма! Ишетс;м, ми;а т;гел, ;зе;;-;-; ;пк;л;. Ана-а-а бит ул, ана-а-а... Сине тугыз ай к;кр;к астында й;ртк;н... – дип ;тисе с;йл;г;нен улы, гад;тт;, тыныч кына бер колагыннан кертеп, икенчесенн;н чыгара тора. Бу юлы да шулай булыр иде, ;мма Руслан, ;тисен б;лдереп, сорау бирде:
- ;ти, син ;ниг; яратып ;йл;нде;ме?
- ;йл;ндем... Яраттым. Со;... яратмасам, сез д;ньяга килм;г;н д; булыр идегез.
- Син аны исерек булганда гына яратасы; бит. Айныгач, тел;с; н;рс; кычкырасы;.
- Бар, башымны катырма, – дип, ярымйомык к;зл;рен к;к;й кад;р киереп ;икеренде Рифат абый.
Руслан д;шм;де. ;тисе барыбер юньле ки;;ш бирм;с. Руслан курткасын киде д; урамга чыкты. Д;нья ак, тыныч... ;мма егетне; к;;ел д;ньясы табигатьне; эчке хал;те бел;н гармонияд; т;гел. Капюшонын киеп, салмак кына атлап, як-ягына карап барганда, Русланны; ;илк;сен; кемдер кагылып алды. Егет, капюшонын салмыйча гына, б;тен г;;д;се бел;н артына борылды да каршындагы егетк; ма;гайга-ма;гай диярлек килеп б;рел; язды. Руслан куркуыннан артка таба чигенде.
- М;х;бб;тме? – дип сорады егерме яшьл;р чамасындагы шундый ук капюшонлы егет. Тавышы боек, ;мма с;з бел;н ген; ;йтеп бир; алмаслык ниндидер т;смер кушылган иде аны; тавышына.
- Нинди м;х;бб;т? – дип бу кешене; ни ;чен н;къ шулай энд;шк;нен а;ламады Руслан.
- Б;хетле, д;ньясы т;г;р;к кешене; к;зенд;, салават к;перенд;ге кебек, ;иде т;с балкый: кызыл, ;ир;н, сары, яшел, з;;г;рсу, з;;г;р ;;м ш;м;х;. ;;р т;с кешене; аерым бер хисе ;чен ;аваплы. Синекенд; ;ир;н т;с башкалардан ныграк ялтырый. ; бу ни диг;н с;з? Дим;к, й;р;ге;не бер;; ;рчег;н д; ташлап китк;н. ; кабыгын кире кидерм;г;н. Авыр си;а. Си;а гына т;гел, барыбызга да. Л;кин безне; максат уртак: ;ир;н т;сне; балкышын киметеп, й;р;гебезг; ;мер бирерг; ;йр;н;. ;йд;, кушыл безне; сафка.
Русланга бу егетне; мини-в;газе бик х;т;р т;эсир итте. Х;тта акыл тегерм;не д; тартудан туктады.
- Безне; сафка? Нинди саф со; ул?
- ;ир;н капюшоннар сафы, – диде с;ер егет. – Капюшонымны; кара т;ст; булуына аптырама. Сафташларыбызга ;ир;н капюшон кию м;;б;ри т;гел, шартлы р;вешт; ген; шулай дип аталабыз... Ой, гафу, этика кагыйд;л;рен б;тенл;й онытканмын. Мин – Гата. Руслар Гатауллин дип й;рт;. У;ай м;гън;д; булса бер х;л, алар исемемне; башка, тиск;ре ягын к;зд; тотып энд;ш;... Нишл;т;се;, ;ти-;ни кушкан исем бит бу.
- Ярый, Гата. Бик шатмын, Гата. Мин – Руслан... ;-;... ;-;... си;а минн;н ни кир;к? – Русланны; ун;иде яшьк; ;итеп, мондый с;ер кешег; юлыкканы юк иде ;ле.
- Шуны гына ;йтерг; ;ыенган идем. Безне; берл;шм; – ;авапсыз м;х;бб;тт;н интекк;н яки с;йг;н яры ташлап китк;н егетл;рне терелт;, ягъни к;йг;н канатларны салдырып ташлау бел;н ш;гыльл;н;.
- К;йг;н канат? – дип Русланны; мен;-мен; эшл;п кит;м диг;н акыл тегерм;не тагын саташуга к;чте.
- Ишетк;не; юкмы ;лл;? Син бер;рсен; гашыйк буласы; да канатлары; ;сеп чыга. Син гашыйк булган кеше с;йг;н яры;а ;йл;нерг; м;мкин. ;г;р ул сине к;нн;рд;н бер к;нне ташласа, канатлары; к;я башлый. Шул к;йг;н канат бел;н бик озак ка;гырап й;рисе; бит инде. ;зе;; авыр да кебек, ;мма аерылышуга кад;р булган б;тен вакыйгаларны иск; т;шереп, тарихи л;зз;т кичереп алданаса;. М;х;бб;т р;ш;се дип атала. Алданма, кир;кми! К;йг;н канатлардан никад;р тиз арынса;, я;а тормышка да шулкад;р ирт;р;к старт бирерсе;. К;р;м, сине й;рг;н кызы; ташлаган... ;рнет;ме? – дип Русланны; й;р;ген; ишар;л;де Гата.
- ... ;рнет;... – дип пышылдады Руслан.
- Шулай булгач, – дип елмайды кара капюшонлы егет. – Без ч;рш;мбе ;;м шимб; ;ыелабыз. Акча т;лисе т;гел. Егетл;р ген; й;ри безг;, кемнедер й;рг;н кызы, кемнедер егете ташлаган. Со;гыларына да ачык чырай к;рс;т;без, алар да кеше, аларны; да й;р;ге ;рчел;, к;зенд;ге ;ир;н т;с балкышы арта бит. Кызларны кертмибез. Кир;ге чыкса, безне; кебек берл;шм;не ;зл;ре ачсын.
Руслан Гатаны; с;зен колагына ни эл;рг;, ни элм;ск; белм;де. Шулай да егетл;р телефон номерларын алышып, Руслан шимб; к;нне килерг; с;з бирде. Гата, тиз-тиз атлап, юлны чыгып, к;з у;ыннан югалды. ; Руслан юл кырыенда торган машина к;згесен; багып, к;зен; карады. Нинди салават к;пере? Нинди ;ир;н т;с тагын? Гата бел;н с;йл;ш;не фильм шикелле кабат к;з алдына китерг;нд; аны; ягына бара торган автобус килеп туктады. Салонда кеше ;з. Йомшак урынын и; арттагы урындыкка сыендырганда, Русланны; эче быгырдады. Ашказаны т;гел, кес;сенд;ге телефоны. Тагын вибрацияд; калган. Sms килг;н. “Сэгатьлэп чибэрлэнэсен, лямурым. Ботинкан баулары чишелгэн, бэйлэп куй эле хэзер ук”.
Руслан аптырашта. Як-ягында да, салонда да бер таныш кешесе д; юк. Х;тта таныш булмаганнары да а;а с;ер итеп карамый. ;;ркем ;з эше бел;н м;шгуль. Русланны; к;;еле кытыклана башлады. Кем эше? И-их, Регинаныкы булсачы!.. ; аныкы булмаса, кемнеке? ;лл; детектив ялларгамы, дип т; уйлады егет. ;мма бу уена башында озак ояларга р;хс;т бирм;де. Детективка бит акча т;лисе, ; Руслан кес;г; керг;н ;;р тиенне батырларча сакларга ;з-;зен; с;з бирде. Быел м;кт;пне т;мамлый ул. ;ти-;нисен; ;зен зу-ур егет булуын к;рс;терг; тел;п, чыгарылыш кич;се ;чен акчаны ;зем т;лим, диде. Шу;а да егетк; детектив ролен ;зен; башкарырга туры килер инде.
Регина ;иб;рг;ндер дип тел;с; д;, шиге зур иде Русланны;, ч;нки с;йг;нене; а;а лямурым дип энд;шк;не юк. Лямур бит француз с;зе, ; Регина чит телл;рд;н алман телен ген; ;йр;н;. Руслан тасма телен кабат эшк; ;игеп, билгесез затка sms язып ;иб;рде. “Минем синен белэн курешэсем килэ. Синен лямурын”. Хатны; иясен; барып ;ит;е турында хисап килс; д;, ;авап булмады. Автобустан т;шеп, телефон экранына тек;леп карап барганда, Русланны; колагына бер;; “ку-ку!” дип ч;релд;де.
- О! Син! Озын Оек, й;р;гем; сердце ясап, ;анымны тегенд; ;иб;р; язды;, – дип егет бармагын к;кк; таба т;б;де.
- Ярар, аны; каравы, телефоны;дагы smsларны укый алыр идем. Яратам андый эшне. Ха-ха-ха! – дип к;лке капчыгын чиште Ирк;.
- Карале, син минем бел;н бер автобуста барды;мы ;лл;? – диде Руслан.
- Юк, ;;я; килдем... Малай, сине; б;хетле булу рецепты; эшл;ми бит. Кич; ;ч троллейбуска утырып, ;ч б;хетле билет ашадым. Б;хет басмаса да, б;др;фт; озаграк утырырга туры килде. Китап укырга и; яраткан урыным – б;др;ф... Ми;а тагын бер рецепт бир ;ле.
- Т;к-т;к... Борынгы ирк;лел;р диг;н халык... – дип башлады Руслан.
- Андый халык та булганмы? – дип га;;пл;нде Озын Оек.
- Булган. ;;рх;лд;, мин укыган китапта шулай дип язылган иде. Ирк;лел;р бик б;хетле халык булган. ; у;ышка иреш; рецепты бик гади. Алар ирт;н, к;ндез ;;м кич ;ч;р тырнак сарымсак ашаган.
- ; мин яратмыйм сарымсак.
- Со; ярар, й;р б;хетсез булып.
- ; к;пме ашарга кир;к?
- ;ч ай.
- ; к;ндез кайда ашармын ик;н?
- Ашхан;д; инде. Ч;е;не эч;се; д; авызга ;ч тырнак сарымсак кабасы;. Кара аны, су бел;н д;, башка ;йбер бел;н д; йотарга ярамый.
- ; сине; алай итк;не; бармы? – дип сорады Ирк;.
- Бар. Узган ел шулай эшл;п, ярты ел буе тормышны; б;хет к;беген ген; с;зеп й;рдем.
- Син намуслы кеше, Руслан! Мин си;а ышанам, – диде д; Ирк; китеп барды.
;йе, намус ;ит;рлек а;арда. Л;кин, башка егетл;р кебек ;к, Озын Оектан к;л;рг; а; ничек ярата. Болай начар кыз т;гел Ирк;, ;итм;с;, “син намуслы кеше” диг;нне ничек матур, ихлас итеп ;йтте. Инде Руслан “ышанма ми;а, шаяртам гына” дип ;йтерг; ;ыенган иде. ;мма ;йтм;де. Кая гына барса да, ни ген; эшл;с; д;, башында Регина. Тизр;к шимб; ;итеп, ;ир;н капюшоннар янына барасы иде, дип тел;де Руслан.

Гаугалы сарымсак

Шимб; к;нне Руслан м;кт;пк; галстук тагып барды. Кич; “Макдоналдс”та артыгын ашап, акча янчыгы да кир;генн;н артык ши;де. ;г;р м;кт;пк; галстуксыз барса, тагын джем аласы булыр иде. ; ул акча тора. Мар;а апа Русланны галстук таккан кыяф;тт; к;рг;ч, кызыл кар яумыймы, дип т;р;з;г; к;з салды. М;кт;пт; шау-шу, балалар саны елдан-ел арта. Коридордан иркенл;п атлап барам, дим;. Шумахер варислары данын алган кечкен; класслар м;кт;пне дер селкет;.
Математика д;ресе башланды. Укытучы Ф;ния Сазагановна ;зен акс;якл;р н;селенн;н дип хис ит;. Юкса, гап-гади авыл кызы бит инде. Гад;т буенча д;ресне ;й эшен тикшер;д;н башлый. Бик авыр м;сь;л; чиш;рг; бирелг;н иде. Билгеле, бер;; д; эшли алмаган. Хикм;т м;сь;л;не; авырлыгында т;гел. ; гап-гади ялкаулыкта. Х;тта т;г;р;к отличниклар да кайчак “без ;й эшен эшли алмадык” дил;р. Хи-хи, ; ;зл;рене; д;реслек-д;фт;рне ачып та караганы булмагандыр. Русланны ;йтеп т; торасы юк. Д;фт;рд;ге б;тен ;й эшл;ре, гад;тт;, й; Г;з;лнеке, й; теге калын к;злекле ;;м б;леш иренле Камилнеке т;сле була. М;сь;л;не ;йд; чиш; алучы булмагач, бер;рсен такта янына чыгарып чиштер;се итте Ф;ния Сазагановна. Укытучы бармагы укучылар исемлеге буенча шуышып китте. Мондый очракта тактага чыгуны; бернинди куркынычы юк, укытучы бел;н берг; чиш;се; бит м;сь;л;не. Шулай да к;бесене; й;р;ге д;пелди.
- Кайсыгызны; к;пт;н чыкканы юк? Шула-а-ай ите-е-п, тактаг-а-а-а... Ирк; Ф;в;рисова чыга.
Озын Оек, д;реслеген к;т;реп, такта янына чыкты. Укытучы:
- Й;, н;рс;д;н башлыйбыз?
- Белмим... Нид;н башлау Сезд;н тора, апа, – Ирк; шулай диг;ч, класста к;лке дулкыны таралды.
- Ирк;, гафу, ;мма синн;н нинди ;че ис кил; ул? – дип, Ирк;г; карап борынын ;ыерды Ф;ния Сазагановна.
- Мин эчмим, Ф;ния апа! ;лл; ни уйлый к;рм;гез.
- Эчте; дим;дем бит. ;че ис кил;, дидем. Ирт;н сарымсак ашап килде;ме ;лл;? – дип сорады укытучы. Ирк;не; классташларыны; “ха-ха”сыннан бер кат югары утыручы директорны; ид;не д; чайкала башлады, ахрысы.
- Сарымсак ашаган идем. Сезне; д; ашыйсыгыз кил;ме, апа? Б;ген к;бр;к алып килдем. Ашасагыз, б;хетле булачаксыз. Ирегез д; яныгызга кайтыр.
- Ф;в;рисова, ник син минем ирг; кагыласы;?
- Апа, кагылмыйм, сезг; б;хет кен; телим. Ирегезне; Сезне ташлап китк;нен б;тен м;кт;п...
- Яп авызы;ны! Ф;в;рисова, яп!
- Н;рс;не ябарга? Т;р;з;неме? Со; ;зегез бит, ;аваны сасытып бетердегез дип, т;р;з;не ачып, б;лм;не ;илл;терг; куштыгыз. ; сарымсакны ашарга шулай да ки;;ш ит;р идем. Х;йруллин Руслан шулай диде. ;зе д;, ;ч ай сарымсак ашап, ярты ел б;хет т;тененд; исереп й;рг;н...
Ф;ния Сазагановна укучысына н;рс; ;йтерг; д; белм;де. Каян белг;н ик;н шушы кызчык ирене; аны ташлап китк;нен?
- Утыр, Ф;в;рисова, – дип тыныч тавыш бел;н ;йтте укытучы. – Ашама б;т;н сарымсак.
- Ф;ния Сазагановна, со; Руслан ;йтте бит ми;а, ирк;лел;р диг;н халык яш;г;н кайчандыр. Алар ;ч сарымсак ашап, б;хетле яш;г;н.
- Озын Оек! Син мине ишетте;ме? Ашама б;т;н. Русланны; алдакчы ик;нен бел;се; бит! – Укытучыны; т;землеге и; югары ноктага ;итте. Ирк;не м;кт;пт; ничек атап й;ртк;нн;рен д;, Русланны; кы;гыр гам;лл;рен д; бел; иде ул. ; гап-гади сарымсак к;пме сер т;енен чиште.
Озын Оекны; исе д; китм;де, гад;ти адымнары бел;н урынына барып утырды. Классташ егетл;р бел;н бер-берсен; карашып, шырык-шырык к;леп утырса да, Русланны; й;зе б;ртеп чыкты. ;лфия Сазагановна дорфа булса да, бик акыллы, зи;енле. ;г;р Ирк; Руслан ;йт;е буенча сарымсак ашамаган булса, ;ир астында гасыр сере булып сакланган вакыйга да ;ск; калыкмаган булыр иде. Егетне; иманы камил, укытучы Ирк;г; т;гел, Русланга каныгачак. Аны утлы табада биет; ;чен болай да с;б;п табып кына тора ул. Шушы вакыйга аркасында укытучы табасында бик озак тыпырдатырга туры кил;ч;к егетк;.
- Ф;ния, ник шаулашасыз, ник укучыларга тавыш к;т;р;се;? – Кабинет ишегенд; м;кт;п директоры М;сх;т абыйны; юан г;;д;се п;йда булды.
- М;сх;т ;хт;мович, укучыларга математика тарихын с;йлим, борынгы заманда математика д;ресене; ничек алып барылганын к;рс;т;м. Ул заманнарда кычкырып с;йл;ш; гад;те булган. Гафу, артыгын кыланып ташлаганмын, – диде укытучы кин;т басынкы тавыш бел;н.
- ;-;-;, сез, мен; диг;н укытучы булу ;стен;, мен; диг;н артистка да ик;н, – дип, сакалын сыпырды директор. – Алайса, чираттагы укытучылар к;нен оештыруны Сезг; й;кл;рбез. Ф;ния Сазагановна, тагын бер бик м;;им игълан бар: 11Бда укучы бер кызыбыз бик ;итди авыруга дучар булган. Операцияне чит илд; ген; ясыйлар ик;н. Х;лд;н килг;нч; акча ;ыешасы булыр.
Укучыларны; й;зенд;ге елмаю чаткылары с;релде. Минут кадагындагы сорау – кем чирл;г;н? Л;кин директор кем чирл;г;нен ;йтм;де.
Д;рес бет;ен х;б;р итеп, кы;гырау шалтырады. Кабинеттан и; беренче Руслан атылып чыкты. 11нче Бда укучы Л;йс;н бел;н Ф;рит очрады а;а.
- Регина б;ген м;кт;пт;ме? – дип сорады Руслан.
- Юк, килм;де.
- ; кич;? Кич; бар идеме?
- Кич;ме? – дип, Ф;рит Л;йс;нг; карады. – Кич;-;-;... ;йе, бар иде. Ник ;зенн;н сорамыйсы;?
- Ул мине ташлады.
- Ташлады? – дип га;;пл;нде Л;йс;н.
Руслан Регинага шалтыратарыга тотынды. Хатын-кыз тавышлы робот счетта акча юклыгын х;б;р итте. Ф;ритнекенн;н шалтыратты. Кызны; телефоны озын гудоклар бел;н чакыра. Русланны; й;р;к д;пелд;ве телефон ритмына кушылды. Регина трубканы алмады. Кил;се д;рес – химия. Аны калдырырга ярамый, укытучы Светлана Николаевна болай да теш кайрый Русланга. ;мма Регинаны; юклыгы егетне шулкад;р каушатты, х;тта Светлана Николаевнаны; теше аны куркытмады. Егет вахтадан чыгып барганда, вахтерша апа: “Х;йруллин, кая китте;? ;ченче ген; д;рес бетте бит”, – дип ;йтерг; ген; ;лгерде...
Руслан таныш сукмактан Регина ;ен; чапты. Подъезд ишегенд; домофон. Егет кызны; фатирын ;ыйды.
- Кем?
- Регина, бу мин – Руслан!
- ;йе. Ты;лыйм.
- Ач ;ле. С;йл;ш;се бар.
- Лямуры; бел;н с;йл;ш, ник минем бел;н с;йл;ш;се; кил; со; сине;?
- Ляму... ры;? Ач ;ле, Регина, ач!
- ... Кер.
Руслан smsтагы теге лямур с;зен иск; т;шереп, бишенче катка пуля тизлеге бел;н очып ;итте. Гад;тт;, Регина аны ишекне ачып каршылый иде. Бу юлы ишек ачылмады. Руслан кы;гырауга басты. Регина: “Кем бар?” – диде. “Мин инде”. Ишек ачуга Руслан аны к;рде... Ул аны инде бер атна к;рм;г;н. Аны; яшел к;зл;ре, уктай керфекл;ре, борыны, колак очлары – б;тен н;рс;се шундый сагынылган...
- Лямур турында каян бел;се;? – дип сулкылдавын басарга тырышты Руслан. Каты чапты бит.
Регина а;а ;итди кыяф;т бел;н карап-карап торды да... Кин;т шаркылдап к;леп, Русланны; муенына асылынды. “И-и-и, шушы алмамны ничек яратмыйсы; инде!” дип, бер п;п итте, “Матурым син минем!” дип, икенче я;агыннан ;пте. Русланны; акыл тегерм;не, матур гад;тен; тугры калып, “ычкынды”.
- Регина, мин берни д; а;ламыйм.
- Тилелегем ;чен гафу ит. Социаль челт;рд; “Егете;не; си;а хыян;т итк;нен бел;се; кил;ме? Килс;, безне; инструкцияг; колак сал” диг;н язуны укыдым да сине д; тикшереп карарга булдым. Ми;а булган м;х;бб;те;не; к;чен ;лч;п карарга тел;г;н идем, – дип акланып, баш бармагын Русланны; борын очына тидерде Регина. – Тик, инструкцияд;н читк; тайпылып, тагы да х;т;рр;к ысулларны эшк; ;иктем.
- Дим;к, шушы бернич; к;н эченд;ге б;тен с;ерлекл;р сине; эше;?
- ;йе, – дип Регина егетене; кочагына сыенды.
- Син ми;а кем номерыннан шундый с;ер sms ;иб;рде;?
- Русла-ан, бетк;нмени ш;;;рд; симка? Б;тен ;ирд; саталар бит. ;ни исемен; алдым. Ипт;ш кызым Г;лин;не бел;се;ме ;ле? Белерг; тиеш! Теге юлы урмандагы к;л буенда танышкан идек. Аны; ;тисе ш;;;р автобусларындагы видеокамераларны к;з;т;че булып эшли. Г;лин;не ;;м аны; ;тисен озак к;ндерерг; туры килм;де. Эшен; барып, сине атна буе автобустагы видеокамералардан к;з;ттем. Нинди маршрутларда й;рг;не;не бел;м бит.
- Охо! Ну синд; баш, матурым!
- Ой, матурым с;зен шундый сагынгамын ик;н! – дип, с;енеченн;н ч;релд;де Регина. – Б;ген экспериментны; со;гы к;не. Ирт;г; си;а серне чиш;рг; болай да ;ыенып й;ри идем. Мине тиле дими ни дисе; инде? Шуны; аркасында атна буе укуга да бармадым. Лямурым... Хи-хи-хи...
- Ул с;зне каян белде;?
- Социаль челт;рд; шундый исемд;ге т;ркемг; юлыктым. Т;ркеме д;, исеме д; бик ошады. М;х;бб;т дип т;р;ем; ител;.
- Матурым, социаль челт;рд;ге инструкциял;рне синн;н д; яхшырак бел;че юктыр х;зер. Безне; класстагы Озын Оекны; бик т; б;хетле буласы кил;. Табып бир ;ле а;арга бер;р ;темле инструкция.
- Хи-хи-хи... Тапкансы; кем ;чен кайгырырга. Ярар, – дип флирт бел;н елмайды Регина.
- Б;ген директор 11Бдан бер кызга операцияг; акча ;ыешырга кир;к диг;ч, никтер шунда ук сине к;з алдыма китердем. Котым ботыма т;ште!
- Алла; сакласын, юл;р! Резеданы ни бел;ндер чирли дип ;йтк;нн;р иде шул бервакыт.
- Матурым, ;ир;н капюшоннар берл;шм;сен д; бик оста уйлап тапкансы;! Кара капюшонлы егет т; бер;р танышы;мы? – дип к;нчелек чаткылары ;ст;п сорады Руслан.
- ...ю-у-ук. ; ул егетне; исеме ничек?
- Гата.
- Гата? Гата, Гата, Гатауллин. Ха-ха-ха, – дип к;лде Регина.
- Дим;к, алар, чыннан да, бар? – дип уйланды Руслан.
- Кем?
- ;? Юк, болай гына... Карале, к;земд; салават к;пере чагыламы? – дип капылт кына сорау бирде Руслан.
Регина егетене; к;зен; карады да ;итди ген;:
- Охо, чагыла шул, – дип куйды.
- ; кайсы т;с барыннан да яктырак ;емелди?
- Барысы да бертигез!


Рецензии