Кымыз жанга дауа, дертке шипа

"Кыстан жудеп шыккан адамды арлендіретін жане канша ішсе де табетін кайтармайтын кымыздын орнына журетін сусынды ойлап таба кою, сіра киын шыгар". Д. И. Даль

Кымыз курамында 30...70 грамм протейн болады, сондыктан да олар оте жогары протейінді диетикалык коспа болып табылады. Протейінде  бос амин кышкылдарынын 26 турі жане 17 гидролизденген белоктык амин кышкылдары бар.

Бос амин кышкылдарынын озінде жеті амин кышкылдары – треонин, фенилаланин, валин, лейцин, изолейцин, лизин, метионин. Булардын барі де адам ушін оте манызды.

Кымыз курамында сондай-ак 28 турлі микроэлементтер, коптеген витаминдер, тритерпеноидтар, аденозин, трифосфат, стероид, жыныс гормоны, кортикалды буйрек устіндегі бездін гормоны, коптеген алкалоид пен хош исті альдегидтер, мысалы децил спирті, гендекалон, додеканол, гептадеканол озінін этилациттары жане изомерімен, сондай-ак тез буланатын алифатты коміртектері.

Кымыз ішу – буын ауруларына (атрофтикалык артритке) оте пайдалы, оны жеделдеткіш (стимулятор) жане байланыстырып біріктіретін зат ретінде колдануга болады.
 
Адам денесінін куш-куатын арттырады, буйрек пен бауырды каныктырады, кан тамырларын тазалайды. Буын аурулары мен суйектін каксауын (Атрофикалык артрит, ревматикалык артрит), еркектік кушті (эректикалык дисфункция), жуйкенін жукаруын, кариялардын бас айналуын, созылмалы сары ауру (гепатит), уйкысыздык, ішектегі жара (гастрит) сиякты аурулардын алдын алады немесе женілдетеді.

Кымыздардын турлері артурлі кызметтер аткарады. Олар іштегі ыстыкты азайтады. Кымыз калыптастыру кызметін аткарады, адамнын тандік, физикалык жагдайын жаксартады, жана босанган келіншектін сутін калпына келтіреді.


Рецензии