Кальций адам омiрiнiн негiзi

"Жасы улкендермен сукбаттасып, гуламалардан акыл сурап, дарігерлермен араласып турындар".                Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Жылкы еті, кымызы, казысы, картасы, шубат, айран, ірімшік, майлы курттын, коконістердін курамындагы аса зор молшердегі кальций – уйдін іргетасы (фундамент) немесе улкен агаштын тамырымен тенестіруге болады. Егер іргетас шайкалактап турса уй кулап, ал агаштын тамыры шіріп кетсе, агаш курап кулап калады.

Біздін агзамызда денеміздін салмагынын 2 пайыз кальций курайды, негізгі болігі – канка суйектерімізде, тісімізде, шашамызда, тырнагымызда. Канка суйегіміз ішкі мушелерімізді коргайды, осынын аркасында журіп, тура аламыз. Егер агзада кальций жетіспесе, оны колма-кол калпына келтіруіміз кажет.

Агзадагы кальцийдін 1% пайыз канда, тегіс тінімізде жане жасаушалар арасындагы суйыкта. Егер тепе-тендігін салыстырсак, онда 99% пайыз бен 1% пайыз айырмасы оте зор, біракта аткаратын кызметтеріне келсек артурлі.  Осы тепе-тендіктін бузылуынан талай аурулар туындауы мумкін.

Кальций – адам омірінін негізі екені далелденген, бунсыз адам омір суре алмайды.

Осы 1% пайыз кальций  біздін іс-арекетімізді баскаргандыктан агза ушін оте манызды. Мысалы, ол біздін журегіміздін согуын баскарады. Есінізде болсын, олі тамакпен келген кальций агза ушін жеткіліксіз.

Жылкы еті, казысы, картасы, кымызы, шубат, айран, ірімшік, майлы курт, коконістер дарі емес – кальций коймасы

"Киналган адамга рухы тозер,
Ал куйреген рухка кім дем берер?"   Сулеймен пайгамбар (с.г.)
 
Жылкы еті, казысы, картасы, кымызы, шубат, айран, ірімшік, майлы курт, коконістер дарі емес – тамак. Откен гасырларда миллиондаган адамдарга, ата-бабаларымызга комектескен.

Кальцийдін бірінші міндеті –  Кальций тамак корту агымына, шыгаруга, жуйкеге, корганыс кабілетіне жане шахуат (сперма) ондіру жуйесіне катысады. Урыктанган кезде шахуат аналык жумырктанын кабыгын тесіп отуі кажет.

Шахуаттын ушындагы жебесі кальцийден турады. Кальций толык болса, шахуат аналык жасаушаны урыктандыра алады. Егер де жетіспесе, тек аналык жасаушаны жанамалап отіп, оны урыктандыра алмайды. Бул белсіздіктін, бедеуліктін бір себебі. Себебі, еркектін шахуатында кальций жетіспейді.

Жылкы еті, казысы, картасы, кымызы, шубат, айран, ірімшік, майлы курт курамындагы кальцийдін аркасында кошпенділер ауырмай-сыркамай Жаратушы берген 100 жыл омірді сурген. Омірге Елубай, Алпысбай, Жетпісбай, Сексенбай, Токсанбайларды акелген. Сондай-ак, байбішеден баска 1...2 жас токалдары болган, булардын да конілдерін калдырмаган.

Жылкы еті, кымызы, казысы, картасы, шубат, айран, ірімшік, майлы курт дарі емес – калцийдін саркылмас коймасы.

Кальцийдін екінші міндеті Осы жылкы еті, кымызы, шубат, айран, ірімшік, майлы курт курамындагы агзага берілген 1% кальций  канымыздын тазалану агымын да баскарады. Кан адамнын 9% салмагын курайды. Ал осы канды айландыратын куат журегіміздін біркалыпты не ретсіз жумыс істеуіне байланысты. Журек канды айдайтын насос.

Кан айналымынын орталыгы журек оте жумыскер, онын тамактануынын манызы аса зор. Журек канды букіл денеге айдайды, ол оте алапат булшык ет, осыны жумыс істету ушін зор молшерде куат керек. Сондыктан да журектін булшык ет жасаушаларына да аса сапалы мазір кажет.

Егер журекті коректендіретін тамырлардын кабыргаларына как турып калса (май, холестерин, липид), онда журектін булшык ет жасаушалары кан тамыры жінішкергеннен (склероз сосудов) кейін ашыга бастайды. Егер оттегінін жетіспеуі минуттын бір сатіне гана созылса, адам журегі кысылып оліп кетуі мумкін.

Бул жагдайда каннын молшері жеткілікті болуы мумкін, біракта ол журектін булшык етінін жасаушалары аркылы отпегендіктен оларга корек жеткізе алмайды, журек жасаушалары оле бастайды, натижесінде букіл агза оледі.

Баленін басы – осындай аурумен ауырган адамдар, тамак мазірімен бірге кальцийдін жеткілікті молшерін алмагандыктан.

Ашыгу – сіз ауырмас ушін табигаттын озі жасаган ем. Біз емдеумен шугылданбаймыз, тек аурудын алдын аламыз.

Кальцийдін ушінші міндеті – жуйке жуйесі аркылы белгі беру. Біздін миымыз – баскару орталыгы. Ол мушеміздін ар болігіне белгі беріп отырады. Мысалы,  колына калам алып жазу жаз, аякка жур, тур, отыр т.б. буйырыктар береді. Осы хабарларды жуйке жуйесінін талшыктары аркылы керекті жеріне  жеткізуге кальций жауапты.

Егер агзада тамакпен келген кальций молшері жеткіліксіз болса, онда хабар алу басендейді. Мысалы: кешке уйыктар алдында миымыздан «уйыкта» деген буйрык келеді, біракта кальцийдін жетіспеушілігінен бул буйрык кажетті жеріне жетпейді, натижесі уйкыссыздыка акеп тірейді.

Кальцийдін тортінші міндеті – біздін булшык еттеріміздін ширыгуына не босансуына жауапты. Егер де булшык еттеріміз жонді жумыс жасамаса шыргаландар басталады.

Кальцийдін бесінші міндеті – кан ую агымына жауапты. Егерде байкаусызда саусагымызды кесіп алсак, кан болар-болмас акканнан кейін уйып токтап калады. Бул кальцийдін асері. Танертен тісінізді тазалаганда кызыл етініз канаса, онда кальций жетіспейді. Кан токтамаса, бул да кальцийдін аздыгы. Айелдердін етек кірінін (менструация) узакка созылуы да кальцийдін жетіспеушілігінін корсеткіші.

Кальцийдін алтыншы міндеті – біздін жасаушаларымыздын  озара байланысын реттеу. Адам агзасы миллиардтаган жасаушалардан турады, булардын озара байланысынын манызы оте зор. Бул агым жасаушалар арасындагы суйыктын тыгыздыгына байланысты. Егер де кальций жетіспесе, онда жасаушалар оздерінін міндеттерін дурыс аткармагандыктан ауруга ушыраймыз.

Енді тамакпен канша кальций алатынымызды сараптайык

"Он екі мушен сау болса,
Саулет емей немене,
Денін тугел сау болса,
Даулет емей немене". Казактын макал-мателдері

Дайек бойынша кунделікті тамакпен 300...500 мг кальций алады екенбіз. Есеп бойынша Сіз куніне 400 мг кальций колданасыз. Біракта бул оте аз. Жана туган сабиге 6 айлыктан 3 жаска дейін 600 мг, 4...10 жас аралыгында 800 мг, 10...13 жас аралыгында 1000 мг, 13...16 жаста 1200 мг кунделікті кальций кажет екен.

Адамга 20...55 жас аралыгында кунделікті 800-1000 мг кальций керек.  Жасамыс, 55-тен аскан адамдарга кунделікті 1200 мг кальций керек. Жукті жане бала емізетін айелдер кунделікті 1500...2000 мг кальцийді тілейді. Айелдерге климакс кезенінде кунделікті 1400 мг кажет. Бул Дуниежузілік денсаулык сактау уйымынын усынысы.


Бізде кальций жеткілікті болмаганда, ми безі (паращитовидная железа) агза мушесінін белгілі бір мушесіне кальций жетіспей жатыр деген буйрык береді, жетіспеген кальций баска мушенін есебінен толыктырылады. Осы без (паращитовидная железа) гормон боліп, суйектегі кальцийді алып оны кан курамынын озеніне косады.

Осы кезде суйек жукарып ериді. Неліктен осы гормон біздін канка суйектерімізге тиседі? Себебі, агзамыздагы кальцийдін 99 пайыз канка суйегімізде, 1 % гана канымыздын курамында болады. Біз кальций жетіспейді деп айтканымызда, суйектегі емес, кан курамындагы кальцийді айтамыз.

Адам агзасы (организм) 35 жастан асканнан кейін жетіспеген кальцийді суйектен алады. Суйек кеуектене бастайды.  70-ке келген адам 30 пайыз кальций корын жогалтуы мумкін. Сондыктан бас ауруына, уйкысыздыкка, іш катып калуына, аягыныздын каксауына тан калманыз.

Кальций кан курамында томен болса – жаман, ал молшерден артып кетсе – катер!

"Жаран ауырса тан азады,
Танін ауырса жан азабы". Казактын макал-мателдері

Кейбір 50-ге келген адамдар, суйегінін жукарганын біледі. Суйек – адам денесінін тіреуіші. Егер толып кетіп, суйегініз алсіз болса дарігерлер суйегін жукарган (остеопороз) деген аныктама (диагноз) кояды. Бул кезде калыпты медицина не істейді? Дарі-дармек беріп, ине шаншып, укалау (массаж) жасайды, окінішке орай булар комектеспейді.

Суйектен кальцийді унемі урлай бергендіктен, кан курамындагы кальций 1 пайыз емес, 6..7 пайыз котеріліп кетуі мумкін. Кальций кан курамында томен болса – жаман, ал молшерден артып кетсе – катер! Бул дегенініз кан ауруы, бул журекті алсіретеді, тутікшелер мен жуйке жуйеніз серіппелілігінен айырылып, турпайланып кетеді. Бул кальций жетіспеушілігінен де коркынышты.

Осы 6..7 пайыз тамакпен келді ме? Жок, бул суйектен урланган кальций. «Токал ешкі муйіз сураймын» деп, «кулагынан айырылганнын» кебі.

Кан курамында кальций молшерден асып кеткенде, ми безі (паращитовидная железа)  кері багытта асер ететін баска гормон боледі, осынын асерінен кальций суйекке кайта келеді. Сойтіп каннын курамындагы кальций калпына 1 пайыз келеді. Бірак, кан курамындагы артык кальций суйекке кайтканда, озі кеткен жерге бармай, баска жерге – буындардын тонірегіне шогырланады. Сол кезде адам журсе де, турса да, саусагын буксе де, колын кимылдатса да жанга бататын ауруды сезеді.

Егер де біздін ауыргымыз келмесе, бірден-бір істейтініміз – кальцийдін денгейін калыпты молшерде устау. Сонда сіздін суйегініз жукармайды (остеопороз, гиперостоза) болмайды.

Кальцийдін жетіспеушілігін ашыгуды устау аркылы жане жылкы еті, казысы, картасы, кымызы, шубат, айран, ірімшік, майлы курттын, коконістердін комегімен калпына келтіру оп-онай

"Диета заттарынын асері – узак та, дарі-дармектін асері – лездік". Гиппократ

Себебі, сіз ашыканнан кейін тамак мазірінізді мулдем озгертесіз. Жейтін тамагыныздын курамынын 60 пайызы кокеністер болса, калганы аса кунарлы – тез арі жылдам кортылатын жылкынын еті, казысы, картасы, кымызы мен туйенін шубаты, жок дегенде айран, катык, ірімшік, курт, коконістер болуы шарт. Осы тагамдар кальцийді калпына келтіреді.

Онімнін курамында кальцийден баска белок, амин кышкылдары, минералдар, коптеген витаминдер бар.

Озініз білесіз, акуыз (белок) – тіршіліктін негізі. Біздін жасаушаларымыздын мыкты не алжуаз болуы курамындагы акуызга (белок) байланысты. Жылкы етінін, кымызынын, шубаттын, айраннын, ірімшіктін, майлы курттын курамында оте сапалы акуыз бар.

Тагы да адамга кажетті амин кышкылдары да жеткілікті. Бул оте манызды, амин кышкылдарын біздін агзамыз ішінде жасай алмайды, сондыктан осынын корын сырттан алуга мажбурміз. Амин кышкылдары акуыздын пайда болуынын негізі. Ал акуыздар – біздін жасаушаларымызды жасайтын материал.

Одан баска жылкы етінін, кымызынын, шубаттын, айраннын, ірімшіктін, майлы курттын курамында цинк, темір, мыс, марганец, йод, калий, фосфор, магний сиякты 17 микроэлементтер баршылык.

Енді витаминдерге келсек: В1, В2, В6, В12, А, С, Д, Е жане фоли кышкылы бар. Булардын барі де жылкы етінін, кымызынын, шубаттын, айраннын, ірімшіктін, майлы курттын, коконістердін курамында – бул толыкканды биологиялык тамак.

Микроэлементтердін ішіндегі цинксіз адам омір суре ала ма? Цинк азайганда карт адамдар алжиды. Балалардын табеті жогалып, бойы оспей калады. Улкен адам бей-жай болып, жинактала алмайды, еркектік куші томендейді, бел куатынан айырылады. Егерде бала жатырдын ішінде дамыганда цинк жетіспесе, жонді жетілмейді, анасы ауыр босанып коп кан жогалтуы мумкін.

Темір жетіспесе каннын кызыл туйіршігінін азаюына (анемияга), йод жетіспесе зообка ушыратады. Магнисіз баска элементтердін кабылдануы курделеніп кетеді.

В витамині зат алмасу агымына катысады. Осы витамин жетіспесе шашыныз сиреп, морт сынатын болады жане уйкысыздык мендейді. Онын устіне асказан безінін жумысы бузылып (секреторная функция желудка), катерлі ісіктін пайда болу каупі таяйды.

Витамин В6 амин кышкылдарынын алмасу агымына катысады. Осы витамин жетіспесе кан аз (малокровие) ауруына тап болып, ерте картаяды.

Витамин С біздін канымыздын тазалыгы мен сапасына асер етіп, адамнын бойынын осуіне, корганыс кабілетінін кушейуіне жане катерлі ісік (рак) жасаушаларын жаныштауга катысады. В витамині агзамызга кальцийдін сіну агымына катысады. Бул витамин кун саулесіне шомылганда жаксы курылады.

К витамині – мидын жумысын реттейді, мига кан куйылудан сактайды. Витамин Е – тотыгу агымын басендетеді (тотыгу, жану – адамнын картаю агымы). Егер де біздін жасаушаларымыз картая бастаса, онда біз ауырамыз, картаямыз. Е витамині адамды арлендіреді, арі еркектін бел кушін калпына келтіреді, сондыктан да барлык арлендіргіш пен еркектік бел кушін келтіретін куат – жылкынын казысында болады.

Егер адамга А витамині жетіспесе козіміз кургайды. Теріміз кышып, кургап, кабыршыктанып кетеді. Коптеген карттар осы витамин жетіспесе тауык сокыр болады.

Наукастар кунделікті не болмаса 3 айда бір кабат 7...10 таулік ашыгып, одан сон жылкы етінін, казысынын, картасынын, кымызынын, шубаттын, айраннын, ірімшіктін, майлы курттын, коконістердін комегімен суйектеріндегі кеміген кальцийді калпына келтірулері кажет.


Рецензии