Яли

Допреди 35 г. хората от племето яли са яли ... човешко месо.Днес цивилизацията е почти "изяла" тях: мисионерите бавно,но сигурно разрушават самобитната им култура,а индонезийското правителство безцеремонно заграбва земи,принадлежали на яли от древни времена.
  "Посетете Индонезия!" -примамват вече 10г индонезийските туристически компании всички,които копнеят за истинска екзотика.
  Държавата Индонезия се състои от острови на Малайския архипелаг,Юго-Източна Азия и се отличава с разнообразни етнически групи с повече от 216 млн души,110 млн от които са на о-в Ява.През 1969 г. Индонезия решила да разреди този гъстонаселен остров и 5 млн безимотни хора били преселени в Суматра,Калимантан,Сулавеси и Ириан Джая (западната част на Нова Гвинея).
   Дивите острова на архипелага представляли многообещавщи "свободни" земи.Нов живот чакал индонезийските пионери.Падала им се до 3.5 ха земя на човек от изсечените гори.Осигурявали им семена,торове и храна за първата година.Световната банка дала $400 млн (...назаем,разбира се-IYI) . Но проектът се провалил и то с гръм и трясък.Повече от 60% от преселниците се върнали.
   На Ириан Джая,обаче,останали повече от 300'000,които след 3г. станали 400'000.При този ритъм коренното едномилионно население с времето щяло да се окаже малцинство. Труднодостъпните планински вериги,непроходимите и влажни от честите дъждове гори,реки,гъмжящи от крокодии... - всичко това  изолирвало местните.Не всеки чужденец рискувал да се натрапи там-във високопланинския център на Ириан Джая.Това е много неприветливо място,може би и защото тук живеят ужасяващите воини-човекоядци от племето яли.

   ...Духалухо от с. Холувон,Централна високопланинска част на Ириан Джая,седеше на скалата,държейки черен лък,направен току-що от палмово дърво.До него имаше цял "арсенал" стрели,всяка -за точно определен дивеч.Той взе една тях,привърза към нея тънка лиана и обръщайки се към нас,спокойно каза: "Тази е за лов на хора.Вече четирима убих".
  При което Духалухо недвусмислено ни погледна,от което не ни станана по-леко...
    Зад Духалухо се простираше запленяващо красивата долина Хелук,над която се издигаха планини,покрити с практически непроходими тропически гори,а върховете им "потъваха" в облаците...
    Скоро при нас дойдоха и други яли,за да се похвалят с подвизите си."Веднъж от засада убихме двама мъже от съседното село и аз взех краката на единия у дома", - не без гордост каза Яариук.После подробно описа какви гозби от човешко може да приготви върху нагрят камък.Друг яли допълни: "Това е най-голямата ни вкуснотия!", -и посочи задните си части (е,според други ветерани в хуманната кулинария,най-вкусни били женските пръсти,но въпрос на вкус,явно-IYI) .
   Обкръжилите ни яли почнаха да показват своите белези от вражески стрели.Мъж на име Ахул от с. Сохопма сподели,как заедно със свои съплеменници атакувал през 1968 г. двама бели мисионери,които опитали да защитят хора от друго племе.Завърши с думите: "Особен народ сме ние,яли,защото ядем хора".
   Племето не вижда нищо осъдително в канибализма.Тази етническа група наброява около 20'000 човека.В свободното от лов време яли,както и другите племена,живеещи на бреговете на 5-те главни реки на о-в Нова Гвинея,водят напълно мирен живот,отглеждайки сладък картоф и други зеленчуци в малките си градинки,разположени върху склоновете на планините.
  Рано сутрин жените вземат децата и отиват да работят в градините.Повечето села са на на над 2'000м надморска височина.Тук вали много-3 куб.м./година!Затова местните са привикнали да работят до вечерта при всякакво време.Момичетата,останали в къщи,шият поли от растителни влакна или плетат мрежички,в които яли носят сухи клонки за огъня или зеленчуци.
  Цивилизацията с нищо не е променила обичаите им.Мъжете ходят почти голи,надявайки понякога на половия си член калъф от изсупена кратунка.Но не "от срам",а за предпазване от нараняване.Жените също практически са напълно голи,ако не броим полата,която,обаче,е ... за украса.а доукрасяването става с маниста.
   Успешно отглеждат свине,кокошки и ... опосуми.В менюто им влизат меса от птици,диви свине и двуутробни,с които се снабдяват чрез лов,без да броим,естествено,месото на враговете,убити по време на етническите стълкновения.Храната приготвят на камъни,сложени направо на земята.При съвместни трапези на няколко приятелски клана,яденето се разпределя съответно статута на гостите.Обменят и подаръци,което укрепва икономическите отношения помежду им.
   И все пак,промяна има.В последно време яли практически са престанали да се занимават с човекоядство и са прекратили враждите със съседните племена.Защо и дали са преустановили завинаги практиката на предците си?Едно от обясненията е,че племето яли "прегърнало" христианството или по-точно, -то е прегърнало тах (и едва ли би ги пуснало доброволно-IYI) .Въпреки трудностите,особено в началото,мисонерите победили преди 35 години ... или поне така казват...
   Да,ама не!Яли,както се убедихме,не са се разделили напълно със своите навици и ритуали.Племето все още no старому живее по законите на предците,даже тези яли,които са приели христианската вяра.Някои от химните в църквата са основани на племенни митове.В тях се възпева покорството към съдбата,безропотността (напълно "в христиански дух"-IYI) .
   В един от въпросните митове се казва,че да изядеш врага не е проява нито на жестокост,нито на диващина.Това е ритуал с дълбоко значение.Всъщност твърдението на мисионерите е вярно,но само що се отнася до белокожите.Само че причината не е в "христиансктата хуманност",а в това,че белият цвят е траурен.И затова е естествено,че яли смятат белите хора за ... слуги на Смъртта (и като се замисля,май сa абсолютно прави-IYI) ! За хората с тъмна кожа,обаче-забрана няма!
    Човекоядството при яли не се възприема само като напълване на стомасите,а и като магичен ритуал,чрез и по време на който победителят взема силата на победения и може да проникне в света на духовете и да си общуват като равни.Е,един от мисионерите, работил с яли в с. Мониба,Централен Ириан Джая,имаше друго мнение: "Когато дойдох тук,всеки млад туземец над 15г. вече беше убивал.Нима на това може да се казва  "древна традиция"?Това никак не оправда местного людоедство!"
   Разбира се,мисионерите винаги са се старали да насадят "христианския хуманизъм".Не били единствените.Но в момента мисионерите са най-успелите в това дело,защото все повече се "внедряват" в живота на племето-носят лекарства,обучават децата им,строят малки ВЕЦ,правят въртолетни площадки,строят мостове над реките...
   Правителството на Индонезия е решило да пресели 30'000 души,в това число и 20'000 яли,от Централен високопланински Ириан Джая в "долината на  мисионерите". Мотивът-няма да страдат от честите земетресения.През последното (август 1989 г.) загинали 96 местни.Интересното е и че територията,на която сега живее яли,е обявена за ... Национален парк,където е забранен ловът,а това лишава племето от препитание.
    В долината ги чака още една напаст - маларията.Горе,в планината я няма.Първите 300 преселници се разболели почти веднага и 18 от тях починали след няколко месеца.А и свободно място в долината за този планински народ практически няма.Хубавите плодородни земи отдавна са разграбени.
   Странно,но правителството на Индонезия възнамерява да пресели в долината и 4-те етнически групи,които постоянно са воювали в продължение на векове.
    Ние видяхме представителите на правителството-дойдоха с въртолет (Любоптно!Яли сравняват шума от двигателите на въртолета с ... отсечено свещено дърво...). Чиновниците обещаха на яли запаси от ориз за една година,материали за построяване на къщи,а също да дадат във всеки дом безплатно ... телевизор (като че това им е била съкровената мечта.Всъщност може и да е била,но на някой от чиновниците...-IYI) . Те разказаха за райския живот,който чака яли в долината,ако се преселят доброволно (дали са имали вредвид 18-те починали от малария?Те може и да са в Рая,наистина...-IYI) . A и нали тук,в планинските райони,е опасно заради земетресенията...Обаче старейшините на племето не повярваха и отвърнаха,че не се боят от земетресения,защото духовете ги пазят.Младежите-обратно!Явно и тяхната мечта вече е да имат телевизор...
   Първите преселили се яли били разочаровани.Отделената им земя се оказала безплодна,а многобройните дървени къщи - гнили.Като се прибавят разбитите семейства и обтегнатите отношения между поколенията,то е логична засилващата се опозиция срещу решението на правителството.Племето чувства отговорност да съхрани земите на които живеят от незапомнени времена и искат да ги предадат като наследство на младото поколение.Както ни каза един яли:"Земята на племето е дадена от Бог,за да се грижим за нея и ако хората отидат в долината ще загубят завинаги божието покровителство..."

Галина ОСТЯКОВА,
Вячеслав ОРЛОВ


Рецензии