Урганамиз. Боболарданми, болаларданми?

   Тунов куни бир курсдошим гапириб колди.
–Биласанми? Хозирги пайтда институтни битирган юрист болалар уз сохаси буйича камдан-кам ишлаётганмиш!
  Курсдошимнинг гапи мени уйлантириб куйди.
  Хозирги пайтда болаларимиз, жуда акллида! Улар туй-маъракага боришяпти, чакалокларнинг тугилган кунлари – акикаларда иштирок этишяпти, фотиха маросимларида, баъзан жумада иштирок этишяпти.
  Хохлайдими йукми? Бировга озор бериш, алдов, куркитув йули билан бировнинг нарсасини олиш, хуллас давлатгаям, халкигаям номардлик килиш гунохлигини эшитишяпти. Улар ойлик маоши кам ишлардан кура, чет эл кушма корхоналарида оддий юрист булиб ишлашни маъкул куришади.
  Якинда хурматли домлалардан бири гапириб колди. Маълум булишича, унинг угли Англиядаги юридик хизмат курсатиш компаниясининг ижрочи директори булиб ишлармиш. Йигитнинг кул остида 40 тача юрист ишларкин. Фирма мулкдори йигитнинг ота-онаси келганидан хабар топиб, улар билан учрашишни маъкул курибди.
–Мен узбек деган миллат борлигини куп эшитардим-у, аммо реал вокеликда дуч булмагандим. Углингиз билан танишиб ишлагач, кафолат бериб айтоламанки, у менинг миллатдошларимдан-да зехнли, халол ва мехнаткаш экан,-дебди англиялик мулк эгаси.
  Бизнинг давримиз! Хар кандай конунбузилиш, адолатсиз карорларни куриб кузимиз котиб кетганди. Майдагина ойлик маош олса-да дангиллама уйлар куриш, машиналар олиш, кайф-сафо килишни хаёт мазмуни деб хисоблардик. Булар ниманинг хисобидан буляпти кизиктирмасди.
  Ойлик кам булгани учун хамма ташмачилик киларди. Курувчи – гишт, цемент. Нонвой – ун. Ёг заводи ишчиси –ёг, пахта заводи ишчиси пахта, тахта омбори ишчиси тахта угирларди. Арок заводидагилар – арок ва хоказо...
  Болаларимиз энди юртларни кезишяпти, ишлашяпти, тажриба орттиришяпти. Барибир эртага улар бизнинг урнимизни оладилар. Уларга биз яхши шароит яратиб беришимиз керак. Бу нима дегани? Аввало, бюджетдан ойлик олаётганларни инвентаризация килиб чикиш керак. Уларнинг канчаси керакли, канчаси кераксиз. Кераклилари жуда яхши ойлик маош олсинлар. Бюджетдан кискараётганларни жойлаштиришнинг иложи бор. Тадбиркорлик учун имтиёзларни кенгайтириш керак. Тадбиркорларнинг иш хакидан олинадиган соликларини камайтириш керак. Уларнинг келтираётган фойдаси – биринчи навбатда ишсиз одамларни фойдали мехнатга жалб килаётганлиги деб каралиши керак. Хуллас, давлатдан хеч кандай карз олмасдан ишлаётган тадбиркорлар куллаб-кувватланиши керак.
   Бу ерда хар кандай мансабдордан талаб килинадиган биринчи талаб, жуда оддий, жун ва содда – узбекистонликларни севишдир холос.
 


Рецензии