Гарык и яго кот Шарык

Гарык і яго кот Шарык

 Дадому Гарык вяртаўся маркотны і засмучаны. Мала таго, што зарплату затрымоўваюць ужо трэці дзень, а ў кашальку засталося грошай на адзін карабок запалак. Так яшчэ ўчора мадэм сапсаваўся. Праз кожныя тры хвіліны перазагружаецца па незразумелым чынніку. Мала гэтых непрыемнасцяў, так яшчэ сёння ён пасварыўся з Ксанкай.
 Ксанка - адзіная знаёмая дзяўчына маленькага худзенькага Гарыка, побач з якой ён адчуваў сябе вялікім і моцным. Ксанка, мініяцюрная як дюймовачка і шустрая, як мышаня, была вельмі таварыскай. У яе не было "знаёмых", усе яе знаёмыя былі яе сябрамі, дзякуючы яе мілай дружалюбнасці. Ксанка не была фотагенічнай прыгажуняй, і на ўсіх групавых здымках гублялася побач са сваімі яркімі сяброўкамі. Але ў жыцці, жывая і рухомая, з вялікімі цёмна-зялёнымі вачыма і голасам, чароўна гучным, яна заўсёды была ў цэнтры любой кампаніі.
 Сёння Гарык выпадкова сустрэўся з Ксанкай, калі вяртаўся дахаты, гледзячы ў зямлю і думаючы пра свой бяздольны мадэм. Ён не бачыў нікога і нічога вакол, калі хтосьці тузануў яго за рукаў, і Ксанка, чароўная, як снягурка, у белай футравай шапцы і такім жа кажушку, не губляючы лішніх слоў схапіла яго за руку і пацягнула ў найблізкую кавярыньку пабалбатаць. Гарык ведаў пра такі яе характар і пакорліва паплёўся за дзяўчынай, разумеючы, што супрацівіцца няма сэнсу. У невялікім утульным "Кафэ-марозіва" Ксанка пасадзіла Гарыка за вольны столік, а сама памчалася. І толькі калі яна вярнулася  з поўным падносам розных спакусліва-смачных рэчаў на дваіх, Гарык, запінаючыся і чырванеючы, паведаміў ёй пра сваю фінансавую безгрунтоўнасць.
 - Адчапіся, - адмахнулася Ксанка, - як-небудзь у іншы раз…
 І прынялася балбатаць. Яна задавала пытанні, але не атрымаўшы адразу адказу, моцна не чакала, а прымалася сама штосьці распавядаць, захлынаючыся ад задавальнення ўласным аповядам.
 Калі ўсё было з'едзена і выпіта, і фантан Ксанкінага красамоўства некалькі вычарпаўся, да іх, перавальваючыся з адной нагі на другую, падышоў круглы як шар Леха Гінзбург. 
 - Прывітанне, - сказаў Леха. Адсунуўшы вольнае крэсла, ён, пыхкаючы і аддзімаючыся, і выціраючы вільготнай хусткай чырвоны лоб, усеўся паміж Гарыкам і Ксанкай.
 - У мяне ёсць два квіткі ў Казіно, - паведаміў Леха і закахана паглядзеў на Ксанку сваімі вузенькімі шчылінкамі вачэй. - Давай, Ксанка, сходзім, - дадаў ён нясмела.
 Ксанка завохкала і пляснула рукамі: ніхто з яе сяброў яшчэ ні разу ў казіно, тым больш, у Казіно, яе не запрашаў.
 - Адкуль у цябе квіткі ў Казіно? - непрыязна спытаў Гарык. Хоць у яго не было ніякіх падстаў, ён лічыў Ксанку "сваёй дзяўчынай". І быў незадаволены, што нейкі тоўсты Леха смее яе кудысьці запрашаць, і не проста кудысьці, а ў Казіно, кошт квіткоў якога ляжала шмат далёка за межамі Гарыкавай зарплаты.
 - Ды вось, - сціпла адказаў Леха, - мы ўсталёўвалі там сігналізацыю, і нам у якасці прэміі за хутка і якасна зробленую працу выдалі па два квітка.
 Леха ўтаіў: насамрэч ім выдалі па тры квітка, так званы сямейны камплект. Але Гарыка ён запрашаць не жадаў. А трэці квіток збіраўся прадаць: ля Казіно заўсёды тоўпіліся ахвотнікі купіць лішні квіточак.
 Гарык сказаў нешта крыўднае наконт Казіно, што закранула Ксанку. Яна адказала нешта. Слова за слова, і пачалася лаянка.
 Тады Ксанка ўскочыла, сказала Лехе: "Пойдзем", і кінулася да выйсця.
 А Гарык, маркотны і засмучаны, паплёўся дахаты.

 Ды яшчэ гэты мадэм… Да яго абяцаў зайсці Шурык Вайсман, яго лепшы сябар і добры адмысловец па рамонце мадэмаў. Сябар, вядома, але яго з пустымі рукамі не сустрэнеш. Прыйдзецца здымаць недатыкальны запас з карткі. Планаваў купіць сабе адну, ну проста фантастычную "жалязяку", але відаць прыйдзецца з "жалязякай" пачакаць, раз такія справы…

 К дому Гарык падыходзіў са спустошанай банкаўскай карткай і цяжка нагружаны. У кожнай руцэ па вялікім цяжкім фірмовым пакеце іх мясцовага Дыскаунтэра. Пад нагамі хлюпаў мокры снег, і зверху імжыла нешта незразумелае і дробнае, як смуга. Ля пад'езду з-за смеццевага кантэйнера важна выйшаў худы са зліплай у лядзякі поўсцю котяра на доўгіх нагах і высока паднятым хвастом.   
 Учуўшы нешта смачнае, ён замяўкаў жаласна.
 Гарык паглядзеў уніз і ўбачыў два круглых, як фары, зялёных вока. Не ведаючы, як звяртацца з катамі, сказаў:
 --Фю-фю-фю, Шарык, ідзі за мной.
 І кот, блытаючыся пад нагамі, радасна пабег за ім.
 Нейкі незразумелы і нечаканы жаль на імгненне здушыў яго сэрца. Гарык дзівіўся: колькі разоў праходзіў ён міма бадзячых катоў абсалютна абыякавым, а тут… Гэтыя зялёныя вочы…  Ну, вядома, вочы ў яго, зусім як у Ксанкі. Ксанкіны гэта вочы. Вось што такое! І Гарык вырашыў пакарміць ката і выставіць яго зноў на вуліцу, у яго родную стыхію.

 Дома Гарык убачыў, што кот настолькі брудны, што проста немагчыма пусціць яго шпацыраваць па бабуліных дыванах. Таму, хутка наліўшы ў ванну трохі воды, ён схапіў ката за шкірку і апусціў туды. Ад нечаканасці кот здранцвеў, і адзінае, што ён зрабіў, гэта каменна ўпёрся ў дно ванны ўсімі чатырма лапамі і застыў ад жаху. Не губляючы часу, па-ранейшаму трымаючы ката за шкірку правай рукой, левай рукой Гарык хутка і бязлітасна намыліў ката  шампуням, а потым хутка ўсё гэта змыў вадой. Загарнуўшы чыстага мокрага ката ў свой махрысты халат, Гарык паклаў яго сушыцца ў радыятара.

 Праз гадзіну сухі і чысты кот быў накормлены і выстаўлены з кватэры.  А яшчэ праз паўгадзіны раздаўся званок у дзверы. Прыйшоў доўгачаканы Шурык Вайсман. Мадэм, убачыўшы такога буйнага адмыслоўца, перастаў капрызіць, і хутка абодва прыяцеля цалкам пагрузіліся ў глыбіні інтэрнэту. І нічога не бачылі вакол, і не бачылі, як кот, які схаваўся за венікам (ён пракраўся ў кватэру за Шурыкам), ціха зайшоў ў пакой і схаваўся за сталом, ля радыятара.

 Шурык Вайсман сышоў позна, дакладней вельмі рана, прыблізна ў чатыры гадзіны раніцы. Ён жыў у гэтым жа пад'ездзе, толькі на іншым паверсе. А Гарык заснуў, і снілася яму, што ён усё гуляе і гуляе на кампутары, а кампутар дзіўна бурчыць, зусім як дыхае, толькі хрыпла астматычна. І калі Гарык дайшоў да апошняга ўзроўня, яму засталося толькі адгадаць апошняе слова ў чароўным рэбусе, выбраўшы яго са спісу прапанаваных слоў. Выбраўшы патрэбнае слова, Гарык клікнуў мышкай. А слова раптам як зазвініць. Гарык прачнуўся, у яго на грудзі ляжаў кот, згарнуўшыся клубочкам, і салодка вуркатаў, а ў дзверы хтосьці званіў.

 На парозе стаяла Ксанка.
 - Ты ведаеш, Казіно - гэта ўсяго толькі месца, дзе гуляюць у карты, а я вось думала, што там збіраюцца цікавыя людзі: акцёры, паэты… Адным словам, глупства ўсё гэта, зусім нецікава…
 - Заходзь, - сказаў Гарык.
 Ксанка зайшла і ўбачыла ката. Вочы яе ад здзіўлення вытарашчыліся.
 - А як мой Шарык да цябе патрапіў? Ён тыдзень назад згубіўся. Пайшоў шпацыраваць і не вярнуўся.
 - Зараз гэта мой Шарык, - адказаў Гарык.


Рецензии
завяду сабу котку и таксама Шарыкам назаву.

Ян Борщевский   02.01.2015 22:30     Заявить о нарушении