Про Базовий компонент

На сьогодні одним із основних напрямів державної освітянської політики в Україні визнано модернізацію системи дошкільної освіти із урахуванням принципів демократизації, гуманізації, індивідуалізації педагогічного процесу. В її основу покладено пріоритетність дошкільної ланки в єдиній національній системі неперервної освіти, а основним завданням визначено своєчасне становлення і повноцінний розвиток життєво компетентної творчої особистості з раннього дитинства. Таким чином, якість дошкільної освіти неможлива без пошуку та впровадження інноваційних моделей життєдіяльності дітей. Сучасність вимагає відповідності змісту освіти життєвим потребам.
Нова редакція Базового компонента, як і попередня, ґрунтується на основних положеннях Конвенції ООН про права дитини, Законах України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про охорону дитинства», інших нормативно-правових актів. В основі цього документа такі засади, як:
- визнання самоцінності дошкільного дитинства, його особливої ролі у розвитку особистості;
- збереження дитячої субкультури;
- створення сприятливих умов для формування особистої зрілості дитини, її базових якостей;
- пріоритетність повноцінного проживання дитиною сьогодення відносно підготовки до майбутнього етапу життя;
- повага до дитини, врахування її особистого досвіду;
- компетентний підхід до розвитку дитини;
- надання пріоритету соціально-моральному розвитку особистості, формування у дітей уміння узгоджувати особисті інтереси з колективними;
- формування у свідомості дитини цілісної, реалістичної картини світу, основ світогляду.
Новою редакцією Базового компонента передбачено визначення змісту дошкільної освіти через інваріантну і варіативну складові. Інваріантна складова є обов'язковою для реалізації в умовах різних форм здобуття дошкільної освіти. її систематизовано за освітніми лініями: «Особистість дитини», «Дитина в соціумі», «Дитина в природному довкіллі», «Дитина у світі культури», «Гра дитини», «Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі», «Мовлення дитини». Варіативна складова Базового компонента може бути реалізована за чинними комплексними і парціальними програмами з урахуванням особливостей регіону, навчального закладу, індивідуальних можливостей, здібностей, потреб розвитку дітей та (або) побажань батьків чи осіб, які їх замінюють. її складають освітні лінії «Комп'ютерна грамота», «Іноземна мова», «Хореографія» та ін.
Крім того, зміна назв основних змістових ліній, що, за задумом, засвідчує зміщення акценту уваги на дитину. Наприклад, у старому Базовому компоненті дошкільної освіти вживалось “природа”, а в новій редакції – “дитина у природному довкіллі”, також, “культура”, а в новій редакції – “дитина у світі культури”.. Тобто, надзвичайної актуальності набуло завдання максимально наблизити навчання і виховання кожної дитини до її сутності, здібностей і особливостей не всупереч природі кожної дитини, а  завдяки її пізнанню і розвитку, що забезпечується  реалізацією принципу дитино центризму.
Вперше з’явилася, освітня лінія «Гра дитини», яка передбачає розвиток у дітей в процесі провідного виду діяльності – гри – творчих здібностей, самостійності, організованості, формування сталого інтересу до пізнання довкілля та реалізації себе в ньому.
Лінія “Дитина в сенсорно-пізнавальному просторі”, якій приділена увага у новій редакції Базового компоненту передбачає володіння дітьми способами пізнання дійсності, розвиток у них наочно-дієвого, наочно-образного, словесно-логічного мислення.
Власне, нова редакція Базового компоненту дошкільної освіти в Україні спрямовує зусилля батьків, педагогів, психологів на розвиток творчого потенціалу дитини, що має свої особливості у дошкільному віці, на своєчасне підтримання досягнень її неповторного життєвого шляху, на забезпечення психолого-педагогічного супроводу розвитку дитини у дошкільні роки.


Рецензии