Фикрлаш хам инсон хак-хукуки

   Узини узбек адабиёти учун хусусий мулкдор каби тутувчи бир икки дарга, факатгина кофияларини тугри ёзган шоирларнинг шеърларини танкид килиб когоз коралаб чикибди. Вахоланки улар танкид остига олган шоирларнинг китоблари ун, йигирма хатто юз минг нусхадаям босилаётганмиш. Уларнинг шеърлари савияси пастлигидан, халкнинг хам савиясини пасайтириб куярмиш.
Мен уша халкнинг савиясини кутараман деб нон еб юрган даргаларга битта саволим бор эди.
–Сиз хакикатда яхши шеърият тарафдоримисиз?
–Агар гапларингиз самимий булса, хакикий шеърият даргалари хисобланмиш Кашкадарёлик Фалончиевни, асли Олтиариклик булган Фалончиевнинг, Хоразмлик Фалончиевнинг асли паркентлик булган Фалончиларнинг шеърларини укишни таклиф килинг!
  Улар деярли 30-40 йилдан буён узбек шеърияти  савиясини баланд кутариб келишмокда. Аммо, нега уларнинг шеърлари матбуотда босилмаяпти, телевидениеда укилмаяпти, таргиб килинмаяпти.
  Шеъриятмисан шеърият! Юрак борми уларни таргиб кил!
  Шеърият дегани маддохлик дегани эмас.
  Кулингдан келмаса, нега шеър укиётган оддий кишиларнинг хиссиётларига рахна соласан! Овинг юриб, довинг юрмаганидан аламдамисан!
  Шеър укиётган оддий кишилар бузгунчилик билан шугулланаётгани йук, шеър укишяпти-ку. Нега улар айнан шу шеъриятни укишяпти?
  У шеърларда дард бор, ташвиш бор. Мана шу оддийгина тилда ёзилган дардли гастарбайтерларга аталган, аканинг укага, опанинг сингилга булган муносабатини акс эттирувчи шеърлар уларнинг кундалик ташвишларини бироз булса-да енгиллатиб, изтиробларига малхам буляпти.
  Аммо, сенга ухшаган шеъриятни колипга солувчи “назоратчи”лар шу малхамниям таркалишига карши туряпсанлар.
  Нашриётларда кора руйхатлар бормиш. Яъни фалончи, фалончи ёзувчи ва шоирларнинг асарлари босилмасин деган!!! Маъмуриятчи буйрукбозлар-эй! Сен ва сенга ухшаган адабиёт мансабини эгаллаганларнинг асарларидан бошкага йул йукми?
Эстрадамизда “Реп” деган кушик йуналиши Гарбдан кириб келди. Гохида радиода, гохида телевидениеда хам шу кушикларни эшитиб колсам, бирдан дастурни узгартираман. Маъни-матрасиз гапларниям кушик килиб куйлаб буладими?
Буларкан-ку. Хуш ушаларни танкид кил.
   Лекин одамларни уйлашига, фикр юритишига тускинлик килма-эй, золим. Агар кимдир нашриётга пул тулаб китоб чикараётган булса, кимдир ишли булаётгандир. У бечораям китоб ёздим деб кувониб юргандир. Улар иктисодиётга улуш кушаётгандир. Сенинг гапларинг эса маъмурий буйрукбозлик деган совет замони иллатини ёдимга соляпти.
  Нафсиламбрини айтганда, сенинг киликларинг хам инсон хак-хукукларини поймол килиш булади...


Рецензии