Сорок п, ять - баба ягiдка оп, ять

                СОРОК П’ЯТЬ – БАБА ЯГІДКА ОП’ЯТЬ

   В українських народних піснях ми стрічаємо багато пісень, в яких героями виступають діди і баби. Але мова в тих піснях не завжди йде про старих за віком людей (дідусів і бабусь). «Бабою» називалася жінка будь-якого віку, яка була одружена, в тому числі і літня жінка (старенька). «Вийти в баби» означало «вийти заміж». Так могла називатися і вдова, тому що перед тим, як отримати даний статус (вдови), вона мала бути учасницею весільного ритуалу. У складі сім’ї поняття «баба» стосувалося жінки, яка мала своїх дітей і внуків. Номінацію «баба» замужня жінка отримувала з народженням в неї дитини, тобто, коли вона отримувала статус матері. До цього моменту її називали «молодуха», «молодиця». Заміжні жінки називалися «молодицями» тільки до вагітності, так як на рівні фізіології статус «баба» пов’язувався з втратою місячних.
   Верхня межа статусу «баба» в сільській громаді визначалася після втрати жінкою репродукційних здібностей, а також зі зміною соціального статусу її дітей (одруження старшого сина, або коли всі її діти одружаться чи вийдуть заміж). В деяких регіонах статус баби виникав з появою внуків, тобто нового покоління в роду. При цьому жінку в сім’ї починали називати «бабусею», «бабунею», «бабцею».   
               (68; стор. 21-30)    

(З книги «Україна Кохання», - К., Фірма «Деркул», 2005 р.)    


Рецензии