Негiдняя дружиночка молодому свiт зав, яже

   НЕГІДНЯЯ ДРУЖИНОЧКА МОЛОДОМУ СВІТ ЗАВ’ЯЖЕ
(подається уривок з глави)
 
   Так бувало, що й молоді хлопці потрапляли в халепу, коли, за велінням батьків, одружувалися зі старими жінками.

Косар косить, косар косить,
Вітер поліг сушить.
Як мя стара поцілує,
Три дні в грудях душить.

   Та сама біда парубкові, що й дівчині за нелюбом. І наслідки такого шлюбу ті самі – війна і втрати.

   Є таке прислів’я: «Коли молодий зі старою жениться, то воно так, як молодого неука-коня до старого воза запрягти: він скоро віз розіб’є». А де ж то друга сторона цієї монети? Ось я знайшов: коли старий з молодою жениться, то воно так, як до старої всохлої деревини прив’язати Козу-Дерезу; вона швидко дерево зламає, ще й до лісу побіжить в зайчика хатку відбирати.

і дівчина, якій по серцю «дідочок-любочок»

Ти, діду бородатий,
Треба тобі трохи дати
Бородою покивати –
Надо мною, молодою,
Бородою покивати.
                (54; Д.-Ходаковський, стор. 23)

і літня жінка («Та баба ще дві дівки за пояс заткне», «Та баба такая, що вдень і вночі ярая»), охоча до балощів з молодими парнями

   Від літніх людей, які за життя «не розміняли золотник душі на копійки», можна почути поговірку «не звертаю на літа, поки душа молода», полюбляють вони цитувати і російський вислів «любви все возрасты покорны». Чому? Бо сила їхніх сердечних почуттів не збігається з станом фізичним.

   Чув я якось від Старчика такого вірша:

Долайте, любі дітки, те і се.
Учіться. Даю вам у світі керунок.
Ось вам поплавець, а ще –
                душі ласенький частунок:
Бажання серця над усе!

   Мудреці різних народів, епох і культур, не зговорюючись повчали людей: «Треба жити, як підказує серце, жити, як підказує любов, хай любов стане для кожного зіркою-провідником – таким чином ви вбережете себе від невірних кроків».

   Кохання прекрасне тим, що дарує людині свободу вибору. Отже, люди різного віку можуть одружуватися і жити разом, аби тільки був між ними «мир і гаразд і любов взаємна».


Рецензии