Заголи пупок - буде синок

ЗАГОЛИ ПУПОК - БУДЕ СИНОК
(глава подається в скороченні)

Ой дай та не лай –
Буде син Миколай.
А я дала та боюся –
Буде дочка Маруся.
                (60; стор. 205)

   Мрія про дитину, чекання приходу в світ жаданого немовляти – прекрасна пора як для чоловіка, так і для жінки. «Хто буде: дівчинка чи хлопчик?» – питання, яке дуже цікавить подружжя, і не тільки їх, а й «всенькій рід».
   У кожного народу склалися свої прикмети, ознаки і ритуальні дії щодо визначення майбутньої дитини. Традиція гадання базується на уявленні, що тіло вагітної і її поведінка можуть свідчити про природу ще не народженого дитятка. До найбільш популярних належали гадання, пов’язані з тлумаченням універсальної відповідності чоловічого начала з правим боком, жіночого – з лівим. Так, якщо плід поворухнеться з правого боку, то народиться хлопчик, якщо з лівого – дівчина. Так само визначали по персах: якщо права грудь повніша, то народиться хлопчик. Загальнопоширеним є гадання за формою черева: якщо живіт «гострий», «сторчка», «д’гори», то буде хлопчик, якщо кулеподібний – дівчинка. А якщо живіт випирав з обох боків, то це говорило про те, що народяться близнята.

   У східних регіонах України спеціально, не сповіщаючи майбутню матір, влаштовували гадання: «Кладуть бережі в узголів’я (непомітно) сіль, якщо вона пробудившись від сну, проголосить чоловіче ім’я, буде «хлопчик»; щоб довідатися, хлопчика чи дівчинку народить жінка, кладуть на скриню ніж і виделку і покривають чорною хусткою... якщо вагітна сяде на ніж, – родить хлопчика, якщо сяде на виделку, то родить дівчинку».
   Було й так, що стать новонародженого дитяти взнавали безпосередньо під час пологів: якщо першим у дім ввійшов мужчина – буде хлопчик. (68; стор. 128-130)
 
   Гадали на дитину ще й так. Брали маковий лист, клали його на долоню, або на оголену руку і з силою ударяли другою рукою; якщо він лопався з гучним тріском – слід чекати хлопчика, якщо лист не вилучав сильного звука – буде дівчинка.
   Моя мати повідала мені якось, як вони з моїм батьком гадали на дитину. Так як тато був голуб’ятником і рибалкою, вони з мамою гадали так: якщо піймає він голуба або коропа – буде син. Що дивно: цей вид гадання їх ні разу не підвів. Тато пишався тим, що у нього троє синів.
   Українці вірили, що коли подружжя бажає дитину певної статі, вони мали зробити таким чином: бажають хлопчика – чоловік перед зачаттям мав з’їсти великий корінь капусти; дівчинку – жінка мала з’їсти маленький качанець. Якщо вагітна жінка вживала яєчка, матку або сичуг зайця, вона родить хлопчика. Якщо жінка з’їсть яйце півня одразу ж після зачаття, вона може бути впевнена, що народиться хлопчик.
   ...Перший крик немовляти, а слідом радісний вигук ощасливленого батька: «Синаш! Сина! Я ж казав, що буде син!..»
   І співав увесь рід:

Кучерявий баранець,
Кучеряві вівці,
Кучерявий молодець
Зробив хлопця жінці.


Рецензии