Циганськ гадання

ЦИГАНСЬКІ ГАДАННЯ, ЯКИМИ КОРИСТУВАЛОСЯ УКРАЇНСЬКЕ ЖІНОЦТВО

ГАДАННЯ НА ЯБЛУЦІ

   Треба взяти одне яблуко у вдовиці, не подякувавши її за це. З’їсти треба одну половину яблука до півночі, а другу – опісля півночі. За цим дівчині має приснитися майбутній чоловік.

ЦИГАНСЬКИЙ МАЯТНИК

   Якщо дівчина мала на думці кількох парубків-претендентів, і не знала на кому зупинити свій вибір, вона прибігала до помочі циганського маятника.
   Треба було на папері написати імена потенційних чоловіків у вигляді променів зірки. Піти в ліс і знайти там жолудь. Прив’язати той жолудь до червоної нитки довжиною 20-25 см і взятися за інший її кінець. Потім сісти і помістити жолудь прямо над центром «зірки», так щоб він майже торкався поверхні паперу.  Гучно оголосити кожне з написаних імен. Маятник почне рухатися вздовж якогось одного напису. Це й буде ім’я чоловіка, котрий підходить дівчині. Якщо ж маятник почне розхитуватися між двома парусами, тоді слід написати ці два імені на іншому аркуші паперу – і спробувати повторити гадання. Так дівчина визначить одне-єдине ім’я.
   Інший спосіб вибору собі чоловіка – написати по одному імені на маленьких папірцях, згорнути їх закатати у земляні кульки. Потім кульки слід кинути в чашу з джерельною водою. Ім’я написане на папері, яке спливе найперше, – і буде ім’ям того, кого дівчина любить насправді.
 
ЦИГАНСЬКА АБЕТКА

   Слід накреслити на землі літери алфавіту. Вони пишуться у будь-якому порядку, але по колу і на значній відстані одна від одної. Потім треба взяти дві підкови, відійти на дев’ять кроків, стати спиною і кинути підкови одна за одною у літерне коло. Якщо на букву попала лише одна підкова, то з неї може починатися або ім’я, або прізвище майбутнього чоловіка. Якщо ж обидві підкови не попали на букви, слід повторити дійство ще раз. Всього можна зробити три спроби. Якщо ж і втретє підкови не впали на літери, це означає, що в цьому році дівчина заміж не вийде.

ГАДАННЯ НА БОБАХ

   Гадалка просить візитера дати монету, і тримає її в руках разом з сушеними бобами. Потім вона зосереджується на питанні, трясе боби з монеткою, розкриває руки й кидає їх на стіл або землю. Монетка уособлює клієнта, а боби і їхнє розташування – обставини життя запитуючого.
   Для гадання використовуються дев’ять бобів. Майданчик безпосередньо перед гадалкою означає сьогодення, трохи далі – майбутнє. Два, три і більше бобів, що лягли поруч, означають сприятливі сили. Боби, що утворили пряму лінію, означають дорогу, звивиста лінія – це якась проблема або затримка. Боби, що утворюють трикутник, означають жінку, а чотири боби, розташовані у вигляді квадрата чи прямокутника, трактуються як чоловік.


МІСЯЧКА

   Менструальна кров використовувалася у якості привороту. Щоб приворожити мужчину, слід було накапати кілька крапель крові йому в харч або питво. Цей засіб неймовірно небезпечний, оскільки його «передозування» могло стати  причиною каліцтва і навіть смерті суб’єкта магічного впливу. Також кров від місячних очищень використовували, щоб позбутися «нелюба», вважалось, що особливо небезпечна вона для малих діток. Якщо їм помазати голову місячною рідиною, вони помирали, причому ніякі ліки не могли їх урятувати. (68; стор. 357)

ПОЗБАВЛЕННЯ ЧОЛОВІЧОЇ СИЛИ

   В силу різного роду причин, жінки прибігали до магічних дій, щоб позбавити мужчину станової сили. Для цього варто було пригнітити каменем місце, де він справляв малу нужду, або ж покласти камінчик у кишеню його штанів.
                Зі слів Парасковії Семиноженко з села Мачухи, на Полтавщині.


(З книги «Україна Кохання», ; К., Фірма «Деркул», 2005 р.)


Рецензии