Свiнгери

СВІНҐЕРИ

   Натяк на свінґеризм – обмін сексуальними партнерами (партнершами) стрічаємо в коломийці, записаній Володимиром Гнатюком:

Пане-брате, товаришу, зроби-ко ми волю,
Візьми мою любку в танець, а я возьму твою.
                (54; стор. 203)

   Частково свінґеризм науковці відносять до так званого комплексу провокаційної зради – «дозвіл на гульки» одним статевим партнером іншому, з метою викликати живаскусне збудження під час фантазій на цю тему або ж в ході опису (нерідко з примусом) партнером процесу зради.

Гуляй, гуляй, моя мила, з козаками,
А не гуляй з мужиками.
Бо козаки пісню піють веселеньку,
Розвеселять і дівоньку молоденьку.
                (Ходаковський)

А третя думка – з чоловіком спать.
Треба єму усю правду сказать.
Половину скажу, половину збрешу.
Як правду сказавши –
Буде бить, ізв’язавши.
                (60; стор. 67)

   Найголовніші мотивації й причини подібного явища мають таке підґрунтя:

– мазохістична тенденція. Зрада партнером (шею) несе біль і страждання, що є бажаним живаскусним збудником для проявів мазохістського характеру.

– потреба групового живаскусу. Коли немає можливості зайнятися груповим живаскусом, створюється його замінник з допомогою провокованої зради.

– завуальована форма провокованої зради з метою припинити стосунки, отримати «право» на аналогічні дії.

   Комплекс провокованої зради не розглядається ученими як певна девіація (хоча він може нести в собі схильність і поведінку саме такого типу) або хвороба. Цей комплекс є більше своєрідним викликом партнерським стосункам, загальносуспільному розумінню таким понять, як вірність, зрада, любов.

(З книги «Україна Кохання», ; К., Фірма «Деркул», 2005 р.)


Рецензии