Закопали горщик кашi

ЗАКОПАЛИ ГОРЩИК КАШІ…
   
   Раніше, щоб заманити хлопців на свою вулицю, дівчата виконували магічно-ритуальну дію – закопували посеред вулиці горщик з кашею.

Дівки чаровниці,
Закопали горщик каші
Посеред вулиці.
Закопали горщик каші
Ще й ракові клешні,
Щоб ходили парубки
Далекі й тутешні.
                (52, стор. 54)

   Дівчата вірили, що після цього хлопці ходитимуть саме до них, а не на якусь іншу вулицю, до інших дівчат.
   Горщик з кашею – певний символ, він означає готовність дівчини у парі з обранцем «готувати» вариво спільної долі. Справа чоловіка – помішувати кашу, «щоб не пригоріла».
   Милорадович у своїй статті «Украинские тайные знания и чары» наводить приклади, як українські дівчата, щоб збудити у чоловіків любовний пал, вдавалися до магічних дій з власним потом і кров’ю:

   «Як употіє дівка, то хусткою обітреться і тим платком утре ноччю парубка».

   «Купить дівка яблуко і з-під правого плеча візьме у себе поту платочком і вмаже те яблучко; вкачає – і дасть парубку з’їсти, і тоді він її полюбить».

   «Дівка париться над картоплею, піт витре хусткою тричі, потім оджима і дає пить парубкові».
   
   Або така порада:

   «Треба купити яблуко, розрізать і пустить кров з мезінного пальця і дати з’їсти парубку – улюбиться».

   Ще один аспект любовних чарувань ; за допомогою комах:
   «Жінка кладе паука у горщик і приказує: «Як оцей паук заснує, – кого схочу, той до мене приснує».
   Далі Милорадович пише:
   «К свойствам прямого физического воздействия на мужчин должен быть отнесен и следующий способ обмываний. На Руси в 17 ст. и раньше жены, смыв свое тело, давали пить мужьям, веря, что последние будут любить их.
   В ближайшей связи с изложенными чарами стоит и упоминаемая Костомаровым ворожба с женским бельем. Ворожея, сжигая ворот женской рубашки, приказывала жене сыпать (пепел) в питье мужу, приговаривая:   «Як сорочка до тіла, так щоб чоловік до жінки був».
   Из народных уст записаны мною (Милорадовичем) следующие чары с волосами мужчины:
   «Як спить дівка із парубком і вирве у його волосся, щоб він не чув, і вирве у себе і спалить на страсній свічці, збере попілець у пазуху, зав’яже і носить, – страсть як буде любить».
   «Верование в любовное действие и взаимодействие через пищу – одно из наиболее распространенных в человечестве. На Украине предлагают в чарах пищевые продукты и посторонние вещества сделать при следующих условиях: «Тричі набрать пшона з дев’яти млинів і води з дев’яти колодязів, наварить кулешу і нагодувать парубка: буде любить»».


Рецензии