Бировга карамлик, узбекка хос эмас

   Бировга карам булмаслик хакида Юртбошимизнинг жуда куп эзгу гаплари бор. Бу гаплар барчамизни уйлантиради, илхомлантиради, тафаккурга чорлайди.
 Пахтани Узбекистонда кандай экиш буйича бировга карам эмасмиз. Чунки, хаво хароратини, тупрок унумдорлигини ва бошка компонентларни дехконларимиз яхши билишади. Баъзи жойларда бир сугориш билан пахта етиштириш мумкинлиги хакидаги тажрибаларни эшитганман.
 Ватан хакида шеър ёзиш буйичаям бировларга карамлик жойимиз йук. Аммо, муаттар атир хидини яратишни билмаймиз. Демакки, бу ишда караммиз, шундаймасми?
 Хуш,  инсон хукуклари, суд, молия, банк, коммунал фойдаланиш, замонавий трагик, комедик асарлар ёзишда, кино ишлаб чикаришда мактанарли ютукларимиз борми? Бизга бу ишларни яхшилаш, ривожланган мамлакатлар мавкеига чикишимизни ким килиб беради?
 Инсон сузи, арабча "Инсана" сузидан олинган булиб "хато килувчи" деган маънони бераркан. Утган хафта юртимиздаги фелъетон ёзувчи хисобланмиш, бир икки журналист билан сухбатлашиб колдим.
 Уларда сатира хам, юмор хам, кулгу хам танкидий караш хам анча юкори даражада эканлигига гувох булдим.
 Бир хафтадан сунг (яъни бугун) шундай хулосага келдим. Качонгача бизнинг айрим локайд, саводсиз, таъмагир мансабдорларимиз хакидаги танкидий гапларни чет элда юрган кишилар танкид килишади? Нима танкидга, тахлилга, сатира ва юморга биз караммизми?
 Йук, Худо хохласа бу иш кулимиздан келади, факатгина шу соха нонини еб юрган журналистларга озгина эътибор, мехр керак экан холос.   
   


Рецензии