Замон, замон 2 ёки карзи хасана нима?

    Ният килганимиздек, узбек халки учун тинчлик формуласи буйича алохида фикримни айтаман дегунимча, Нью-Йорк шахрида БМТнинг навбатдаги йигилиши булиб утди ва унда Эрон Президенти дунёда, хусусан Якин Шарк минтакасида тинчлик урнатиш буйича ташаббус билан чикди.
    Мана бу хакдаги хабар:
    Президент Ирана Хасан Роухани призвал урегулировать кризис на Ближнем Востоке внутренними силами
    Президент Ирана Хасан Роухани считает, что кризис на Ближнем Востоке, в том числе в связи с террористической угрозой, можно урегулировать исключительно внутренними силами. «Правильное разрешение сложившегося кризиса лежит внутри региона, а не извне», - заявил он на заседании Генассамблеи ООН. По словам Роухани, страны, помогавшие создать экстремизм, теперь терпят неудачу в противостоянии ему. Он призвал всех, кто «играл роль в финансировании терроризма, признать свои ошибки и извиниться», отмечает ИТАР-ТАСС.
25.09.2014, 18:19

Оригинал статьи: http://russian.rt.com/article/51586#ixzz3EObgMJYC
Эрон Президентининг гапларига блоггерлар шунака шархлар хам киритишибди.

Iakov Volchek 6 часов назад
Правильно он сказал, если Запад не признает своей вины и не покается, так и будет наступать на грабли и уничтожать мир.
Marina Latysheva
Да разве же они признают! Жалко,опять гибнут мирные люди(:
Но молчать-то нельзя. Капля камень точит.
Александр Марченко
все чаще и чаще начинают называть вещи своими именами...и пример всем служит Россия....но надо еще жестче....нужно в открытую заявлять чтопендосы нарушают все нормы международного права, что они вторгаются в страны за природные ресурсы, что они сначало финансируют террористов а потом с ними же и боряться...и т.д......нужно такие заявления делать не в прессе а вот именно на таких международных площадках....еще...
Все это прекрасно знают, но надо обязательно озвучивать. Наконец-то заговорили.
Олег Бондаренко 14 часов назад
Аплодирую СТОЯ
Александр Марченко
все чаще и чаще начинают называть вещи своими именами...и пример всем служит Россия....но надо еще жестче....нужно в открытую заявлять что пендосы нарушают все нормы международного права, что они вторгаются в страны за природные ресурсы, что они сначало финансируют террористов а потом с ними же и боряться...и т.д......нужно такие заявления делать не в прессе а вот именно на таких международных площадках....еще...
Правильно! Чем больше это говорить, тем больше людей услышит. И в прессе, и на международных площадках, и по тв - где угодно.
Eyes
Смело! Неожиданно! Молодец!
Вот-вот.. "Неожиданно!" Аж поперхнулась...
Наталья Шуриковна 14 часов назад
Мои аплодисменты! )) Молодец!
Оригинал статьи: http://russian.rt.com/article/51586#ixzz3EOdZPuzl


       Эрон Президентининг тинчлик йулидаги бундай гапларидан кейин, Англия Бош вазири деярли 40 йиллик танаффусдан сунг, мамлакатлари уртасидаги совукчиликни четга суриб Эрон Президенти билан учрашди!
       Агар эътибор берган булсангиз Эрон Президенти Якин Шаркдаги муаммони ташки кучлар эмас, ички кучларнинг узи бартараф этиши хакидаги гояни илгари суряпти.
       Бу гоянинг муаллифи кимлигини утган маколамда айтган эдим. Юртбошимизнинг бу гояси ШОСнинг Душанбе йигилишида айтилган эди. 2014 йил март  ойида Кия Эв давлатидаги можарони ечишдаям айтилган эди. Аммо, бизнинг ОАВ бу фикрни дунё хамжамияти сахнасига олиб чиколмади.
Майли, тинчлик йулида яхши кадам куйилганигаям хурсанд булиш керак.
      Дунёда тинчлик булсин!
      Масаланинг мохиятини теран англаш, унинг ечимини топиш йулида тахлилий хулоса юритиш ва тугри хулоса килишнинг узи килинган ишнинг ярмидир.
Отанинг хулосаси тусатдан булдими?
Келинг Куръон оятлари билан ушбу хулоса тусатдан булмаслигини айтаколай. 

                Куръон, Моида сурасидан:
         12. Аллох Бани Исроилнинг ахд-паймонини олди ва узларидан ун икки бошликни  жунатиб, Аллох айтди: «Албатта Мен сизлар билан биргаман. Касамки, агар намозни тукис адо килсангиз, закотни (хакдорларга) ато килсангиз, пайгамбарларимга иймон келтириб, ёрдам берсангиз ва (бева-бечораларга яхшилик — эхсон килиш билан) Аллохга карзи хасана берсангиз (яхшилик билан карздор килсангиз), албатта ёмонликларингизни (яъни килган гунохларингизни) учирурман ва албатта сизларни остидан дарёлар окиб турадиган жаннатларга дохил килурман. Мана шу ахд-паймондан кейин сизлардан кимки кофир (хакикий ахволни яширувчи) булса, унинг тугри йулдан озгани аникдир».
         13. Сунг ахд-паймонларини бузганлари сабабли уларни лаънатладик ва тошбагир килиб куйдик. Улар (Тавротдаги Мухаммад алайхис-саломнинг пайгамбар булишлари хакидаги) сузларини уз уринларидан узгартирадилар, узларига эслатма килиб берилган нарсалардан эса (куп) хиссасини унутиб юборганлар. (Эй Мухаммад), сиз мудом улар тарафидан килинган бирон хиёнат устидан чикасиз. Магар улардан (Исломни кабул килган) озчилик кишиларгина хиёнат килмайдилар, холос. Бас, уларни афв этиб, кечириб юбораверинг. Албатта, Аллох яхшилик килгувчиларни севади.
        14. «Бизлар насронийлармиз», деган кимсалардан хам ахд-паймонларини олдик. Сунг узларига эслатма килиб берилган нарсалардан (куп) хиссасини унутдилар. Бас, уларнинг урталарида то киёмат кунигача бузгу адоватни авж олдирдик. Якинда Аллох уларга килиб утган «хунар»ларининг хабарини беражак.
       15-16. Эй ахли китоб, мана, элчимиз (Мухаммад алайхис-салом) сизлар китобингиз (Таврот, Инжил) орасидан яшириб келган (у зотнинг пайгамбар булишлари ва яна бошка зарур масалалар хусусидаги) куп нарсаларни сизларга баён этган холда, (факат сизларнинг сирларингизни очиб, шарманда килиш учунгина ишлайдиган) куп нарсаларни тарк этган холда келди. Сизларга Аллох тарафидан Нур-Очик Китоб келдики, Аллох у сабабли узининг ризолигига эргашган зотларни нажот йулларига хидоят килур ва Узи изну иродаси билан уларни зулматлардан нурга чикарур ва уларни Тугри йулга хидоят килур.
       17. «Аллох – Масих бинни Марямдир», деган кимсаларнинг кофир булганликлари аникдир. (Эй Мухаммад), айтинг: «Агар Аллох Масих бинни Марямни, унинг онасини ва ердаги барча кишиларни халок этишни истаса, ким Аллох тарафидан булган нарсани (балони) кайтаришга эга була олади?!» Осмонлар, Ер ва уларнинг орасидаги бор нарсалар Аллохнинг мулкидир. У узи истаган нарсасини Узи истаган суратда яратур. Аллох хамма нарсага кодирдир.
       18. Яхудий ва насронийлар: «Биз Аллохнинг суюкли болаларимиз», дедилар. Айтинг: «У холда нега сизларни гунохларингиз сабабли азоблайди?! Йук! Сизлар хам У яратган барча одамлар каби одамсизлар. Узи истаган кишисини магфират килур, истаган кишисига азоб берур». Осмонлар, Ер ва уларнинг орасидаги бор нарсалар Аллохнинг мулкидир. Факат унинг Узига кайтилур.
       19. Эй ахли китоб, мана, элчимиз (Мухаммад алайхис-салом) аввалги пайгамбарлардан анча замон утиб: «Бизга на бирон (жаннат хакида) хушхабар бергувчи ва на бирон (дузах азобидан) куркитгувчи келмаган», демасликларингиз учун сизларга дин хукмларини баён килган холда келди. Мана, сизларга хушхабар бергувчи ва (дузахдан) куркитгувчи булган зот келди. Аллох хамма нарсага кодирдир!

      Зийрак укувчига маълум булсинкин, узбек халки урф-одатлари ва кундалик турмуш тарзига Куръон оятлари хосиласи сифатида кириб кетганким, бу ерда акли донишлар булган, ИншаАллох бундан кейин хам булаверади.
      Дин йуналишларининг ичидаги энг демократик йуналиш узбекнинг калби тагига жойлаштирганидан хайрон-у лол коласан баъзида.
      Мана шу гапни оддийрок килиб, кандай тушунтурсам булади, деб юрганимда кашкадарёлик бир укам шундай деб колди:
–Узимиз (кашкадарё)да хар кандай шайх билан биронта оддий иймонли одамимиз учрашиб колса борми, шайхга савол бериб, кулида Куръон ёки хадисни узбекчасини ушлаб у(шайх)ни билимини текширишга уялмайдиям.
      Хакикатда тугриям.
      Чунки, Куръоннинг Ихлос сурасида Аллох хеч кимнинг ибодатига мухтож эмаслиги айтилган. Яъни хамма бир-бири билан баробар.
Кибрланиш (одамларни ёнига йулатмаслик), ижирганиш, одамларни мазах килиш, танкидни кутармаслик, золимларни тарафини олиш, одамларни сукиш, уларга кул кутариш энг огир гунохлардандир. Бундай одамларга хаёт хакикати – хикмат, аклий мушохада юритиш хадяси берилмайди. Буям Куръон конунидир. Юсуф сурасида савоб амал килувчи кишиларга илму-хикмат берилиши айтилади.
Хуш, узимиз, узбеклар учун энг макбул йул нима?
     Карзу-хасана! Яъни, мудом яхшиликларга шошилиш, бегоналар учун эмас узимиз учун, узимизнинг мамлакатимиздаги муаммоларни ечиб, узимизнинг одамларимизга яхшилик килайлик, аввало.
     Яна бир хаётий вокеани келтирай.
     1990 йилларнинг бошида бир уртогим янги 09 машинасида карбюратори зурлигидан машинаси бензинни кам сарфлашини мактаниб кетаверди. Биз у билан водийга бордик, кейин Самарканд перевали оркали Шахрисабзга кетяпмиз. Перевалдан чикаётганимизда машина бензобаки пастга караб колди ва машинадаги озгина бензин карбюраторга етмай тогда тухтаб колдик. Яна тагин тун. Уша пайтлар криминал холат хам яхши эмас. Энди нима буларкин деб турувдим.
     Шеригим тепага караб, деярли бундай деди:
–Мен бу ерда колиб кетишим керак эмас, Худойим. Ахир мен канчадан канча йулда колиб кетган бандаларингга ёрдам берганман.
     Шу гапни беш-олти марта такрорлади. Бир пайт Сурхондарёлик кетма-кет келаётган икки яп-янги Жигули тухтади. Улардаям бензин кам экан, лекин улардан бири машинаси оркасидан канистрасини олиб, пастдаги кишлокка шеригим билан бирга тушиб кетди ва бензин олиб келишди. Шу тарика биз хам манзилга эсон-омон етиб олдик.
     Ушандан буён уйлайман, бирон-бир муаммо тугилиб колса, Аллохнинг бандаларига килган яхшилигимизни гаровга куйиб, Аллохдан ёрдам сурашга маънавий хаклимизми   ёки йукми? деб.
 
 


Рецензии