Адолат учун кураш хам аввалгиларга ухшамас

         Юртимизда чин маънода тинчлик ва хотиржамлик давомли булиши совет замони дунёкаришидагидек булмайди! Текширув, тергов органлари штатини купайтириш эвазига эмас. Диний багрикенглик ва адолатли Юртбоши хисобига буляпти.
         Эътибор беринг, Алхамдулиллох дунёдаги энг тинч, хотиржам жой каерда? Нафакат харбий жихатдан, балки табиий жараёнлар нуктаи-назаридан хам демокчиман. Собик Иттифок ахли юртимиздаги бошкарувдан хайрон!
       Якинда Шанхай мамлакатлари прокуратуралари йигилиши булди. Биздаги прокурорларнинг тадбиркорлар учун нима иш килаётганини куриб, улар менимча куп нарсани биздан урганишди. Кеча, Россияда патент билан ишловчи тадбиркорларига соликдан озод килиш буйича 5 йиллик имтиёз берилди. Бизда хунармандлар соликдан озод килинганидан улар тугри хулоса чикаришди, менимча.
        Хар кандай мамлакат учун энг катта хавф ишсизлик ва кашшоклик. Энг катта террор хам шу. Ишлаётган, ижод килаётган ва шу мехнатидан моддий дароомад олаётган кишини чалгитиб булмайди. Махаллийчилик, миллатчилик деган пасткашликларга йул берилмайди. Хадисда айтилганидек, насронийлар куп кокилади, аммо тезда туриб кетишади. Биз эса бир йикилсак, туролмай коларканмиз. Келинг, биз хам тезда урнимиздан туришни урганиб олайлик.   
         Бунинг учун кусурлардан кутилишимиз керак. Бизнинг энг нозик жойимиз – мактанчоклик. Мактангандаям оширворамиз. Яъни, шурвага шакар солиб унинг мазасини йукотамиз. Бу факат бизнинг замонда эмас, боболаримиз Бухоро амирлиги замонидаям булган. Агар кимнинг ёдида булса, кайсидир тарих китобимизда (1970-80 йиллар назарда тутилмокда) бир чолнинг маматалок булиб кетган гавдаси орка томони расми бор эди. Унда шундай шарх бор эди. Мазкур киши «руза тутмагани учун Амир сарбозлари томонидан жазоланди» деган.
         Кайтариш булсаям айтиб утаман. Бизда соглом фикрли инсонлар хам, авлиёсифат кишилар хам куп. Гапларини тонггача тингласангиз хам зерикмайсиз. Хакикатда ибратли гаплар, донишмандона фикрлар.
         Аммо, амалимиз оксайди.
         Иккинчи катта кусуримиз локайдлик. Бирон киши хурланиб, зулмга дуч келиб турса унинг тарафини ололмаймиз. «Нима учун айнан мен?» – деймиз узимизга узимиз.
         Локайдликни келтириб чикарувчи яна бир сабаб бор. Чорасизлик. Ахли Китобларда бир макол бор «Кучли билан курашма, Бой билан судлашма»-деган. Бу жуда эски макол. Бу позицияда турсаям булади. Мазлумларнинг каргиши Аллохга етиб борса, ерга курук кайтмайди.
         Мазлумнинг, ота-онанинг, мусофирнинг дуоси бепарда Аллохга етиб бориши хакида хадис бор.
         Агар Аллох бировни жазоламокчи булса у ун марта хажга бориб келган булмайдими, хеч каёкка кочишнинг иложи йук. 
        Атроф четингизга караб ибрат олаверинг, угрилар, каллакесарлар, муттахамлар, фирибгарлар, хакикатни яширувчилар, бировларга кул кутарувчилар, узидан ночорларни ерга урувчилар, моддий карам шахсларни хакорат килувчилар, одамларнинг хаккини егувчилар, пулини уз вактида бермагувчилар, фирибгарлар, инсофсиз, адолатсизларнинг барчасини жазоси бериляпти, берилаверади.
         Кутиб туриш керакми? Йук, тинчлик ва хотиржамлик учун мехнат килиш керак. Аллохга ёрдам бериш керак. 
         Куръонда Аллох чиройли амал килгувчиларни севади дейилади.
         Адолат килгувчиларниям Аллох севади.
         Энг ривожланган, иктисодий мустахкам мамлакатларнинг барчаси давлатни адолатли бошкарув оркали ютукларга эришганлар.
         Биз куп конфессияли мамлакатмиз. Биз Европага интиляпмиз. Лекин шунисиям борки, адолатли суд тизимини яратсак улардан куп нарсада утиб кетамиз (буни каранг яна мактаниш, Аллохим мендек мактанчок кулингни узинг кечир).
         Совет тизимида бир халол покиза киши камалиб колди, дейлик. Уни кандай килиб куткариш мумкин эди?
          Келинг Сталин замони эмас, нисбатан демократик Брежнев замонини олайлик. Биринчи гурух уртоклари шундай дейишарди. «Агар айби булмаса камалармиди?» ва 99 фоиз уртоклари кочиб кетарди. Колган 1 фоиз оила аъзолари битта, иккита синфдоши, курсдоши коларди. Бундай дустлар одатда иктисодий ночоррок одам буларди. Ха, мана шу дустлари халол покиза дустларининг уйига бир коп ун, бир коп шакар, йигирма кило гушт олиб келиб берарди.
        Колган барча ташвиш, хотини ва фарзандлари гарданига тушарди. Хуп улар нима киларди? Бирон бир кариндошлари юрист булса унинг ёнига борарди. У юрист «адвокат олинглар»-дерди. Агар, хакикатда камалган кишининг уйида бир-икки сум ортикча пули булса Москвадан адвокат олиб келарди. У адвокат ёрдам берарди. Суд процессида терговчиларнинг хатосини топиб эмас. Москвадаги таниш-билишлари оркали «политический нажим» утказиб ёрдам бериши мумкин эди. Бу совет суд тизимининг ишлаш одати эди.
       Брежнев хакидаги хужжатли-бадиий фильмни ким курган булса, бечора ота углини камокдан чикариш учун Брежневнинг дачасига боскинчилик килиб киради. Табиатан лоял Брежнев отанинг углини дархол озод этиш хакида буйрук беради.
       Углини озод килинишини эшитган отанинг юраги севинчни куторолмай шу захотиёк ёрилиб улади.
       Европада, АКШда ундок эмас. У ерда суднинг адолатлилиги мезони адвокатнинг келтирган аргументлари, мантикий хулосасига энг асосийси сиёсий об-хавога эмас, факат конунга хамда жиноятнинг хавфлилик даражасига, адолат принципига таянилади. Кискаси, хар кандай шахс Одил судлов борлиги ёки яхши Адвокати борлиги учун эркин юради.
      Охирги пайтларда суд тизимини мактаганимиз – Америкаям, Европаям «ковун туширяпти». Баъзи процесслар сиёсий жараёнга айланиб кетяпти. Россияни ёмонлаш учун асосий курол килиб улар адвокат Магнитский ишини байрок килиб олишгани ёдингизда булса керак.
     Э, хуллас урганимиз деган устозларимизнинг узлари адолатдан четга чикиб кетишяпти. Хуш, улар хато килган экан деб, жойимизда котиб тураверишимиз керакми? Ёки совет замонидаги каби тухматга учраган, зулмга учраган кишиларимиздан беш тош нарига кочиб кетаверамизми? Йук, совет замони утди. Энди адолатли суд тизимини барпо килишимиз керак. Адолатли Юртбошимиз борлигидан фойдаланиш керак.
    Адолатли суд тизими, суд процессида мантикий хулоса, аргументлар ва фактларни эътиборга олинишини мен гапирмасам, сиз гапирмасангиз бу ишни ким килади? ОАВни эркинлаштирайлик. Суд залидан репортажларни купайтирайлик. Жамоатчилик кимлар нима билан щугулланганлигини, кимлар адолатсизликка дуч булаётганини, кимлар окланаётганини билсин. Суд процесси тортишувлар билан ёритилсин. Адолат учун фаол фукаролик позициясида булайлик. Кайтариб айтаман, очик оммавий ахборот воситалари адолатли судья учун факатгина фойда.
    Тугри, Аллох бу ишни килолади. У хар кандай золимни жазолай олади. Аммо, бу ишни узимиз килиб, орамизда чегарадан чикаётган золимларни тийиб куйиш билан Аллохга ёрдам берайлик. Ха, тугриси ёрдам берайлик.
    Ундан эса юртимиздаги тинчлик ва хотиржамлик учун аввал шукрона келтириб, уни бардавом килишини сурайлик.
           «Наилучший из вас тот, кто изучает Коран и обучает ему других».

                Коран сура 47-Мухаммад; аят: 7
         «Верующие! Если вы поможете Аллаху (Богу, Господу) [будете бескорыстно участвовать в богоугодных делах], то Он непременно поможет вам [то есть усердия и старания окупятся сторицей, вернувшись к вам земными и вечными благами]. И Он непременно укрепит ваши стопы [вы станете более уверенно идти по жизни, ведь совершая бескорыстно добрые, а тем более щедрые поступки, помогая другим, вы начнете раскрывать для себя настоящий смысл земного бытия]».
        ИншаАллох бир нечта суд процессларидан репортаж тайёрланган. Шуларни эрта индин эътиборингизга хавола киламан, деган умиддаман.
    


Рецензии