Бес да про профес

  В якій би ти дім не прийшов, у якій родині не побував, скрізь побачиш книги - у шафах, на полицях, на столі, в сумці, а в інших завзятих книголюбів... навіть під подушкою.
Ти ще ледь навчився ходити і говорити, а в твоїх руках вже з'явилася книжка. Спочатку ти просто сидів і розглядав картинки. А далі хтось почав читати тобі казки, вірші, оповідання. І скоро слідом за першими словами «мама», «тато», «дай» - з'явилося ще одне слово - «читай». Так починалося твоє знайомство з книгою, яка для багатьох залишається другом і супутником до кінця життя.
  З книг ми дізнаємося про світ, який нас оточує, про те, як живуть і працюють люди, як вони люблять і захищають свою землю, дізнаємося про наше минуле і про життя інших народів.
  Зовсім скоро ти перейдеш у доросле життя, станеш школярем, і до книг, які тобі читали дорослі, додасться ще одна, яку ти вперше сам прочитаєш. Це Буквар - твій перший підручник. Пізніше з'являться інші підручники - з математики, фізики, географії, історії - і спеціальні наукові книги, і товсті томи енциклопедії, з яких можна дізнатися рішуче про все на світі.
  Але перш ніж книга прийде до тебе в хату, її має хтось зробити. Про те, як робиться книжка, і піде наша розповідь.
  Змовкла друкарська машинка. Поставлена остання крапка в рукописі. Пройде час, і рукопис перетвориться в книгу. Що це буде за книга - казка для дітей або повість для дорослих, веселі пригоди або розповіді про тварин, поки що про це знає лише одна людина - письменник, той, хто придумав книжку, написав і переписав її своєю рукою (тому ми і говоримо - рукопис), а потім передрукував на машинці, або вже сьогодні, просто набрав на комп'ютері.
  Згадай, коли ти був маленьким, хтось, може бути, бабуся, а може, мама, розповідала тобі казки або які-небудь історії з життя. Але розповідали вони тільки тобі, ти був їх єдиним слухачем.
  Письменник розповідає багатьом, у нього тисячі читачів і слухачів. Значить, і розповідь його потрібно розмножити - надрукувати і видати в тисячах примірників. Надрукують книгу у друкарні, а підготують книгу до видання в спеціальному закладі, який називається видавництво. Сюди і приносить письменник свою рукопис.
Якщо б ти сам писав книги, тобі, мабуть, дуже хотілося б дізнатися, хто буде твоїм першим читачем, хто першим скаже, що в твоїй рукописи добре і що погано, що в ній потрібно залишити, а що прибрати, а може бути, і дописати, щоб було зрозуміліше і цікавіше. Хто порадить і підкаже, як зробити книгу краще.
  Такий знаючий та розуміючий порадник є у кожного письменника. Називається він редактор. У видавництві, за редакторським столом, починається шлях, який належить пройти рукописи, перш ніж вона перетворитися в книгу, ту саму. Що стоїть у тебе на полиці. Але ж книгу потрібно ще надрукувати.
Книги друкують в друкарнях на великих аркушах паперу за допомогою спеціальних машин.
   Але так було не завжди.
З глибини століть, з давніх країн Ассирії дійшли до нас книги, написані очеретяними паличками на глиняних плитках, які потім обпалювали в печах, як горщики.
А в сусідньому, Єгипетському царстві книги робили з папірусу - річкового тростини з високим товстим стовбуром. Серцевину його розрізали на смуги, сушили і перетворювали на гладкі листи. На них писали. Потім аркуші склеювали, і виходила книга у вигляді довгого сувою. Після читання згортали в сувій трубку і ховали в особливий футляр.
Але і глиняні плитки, і папирусные сувої, і китайські книжки-дощечки, нанизані на мотузку, мало походили на книги, які ми звикли тримати в руках. Такою, якою ми її знаємо, книга стала після того, як в стародавньому місті Пергамі навчилися виробляти з шкіри тварин особливий матеріал - пергамент. Аркуш пергаменту згинали навпіл, і виходили чотири сторінки. Кожна четвертушка по-грецьки називалася «тетрадос», а всі разом вони становили зошит. Кілька зошитів зшивалися, і виходила книга, на аркушах якої можна було писати і малювати.
Багато років потому пергамент замінили більш дешевим матеріалом - папером, але книгу раніше шили з окремих зошитів та одягали у тверду обкладинку або м'яку обкладинку. Так роблять і по сей день.
Місяці, а то й роки йшли на те, щоб написати або переписати якусь товсту книгу де ще прикрасити її малюнками. Не дивно, що рукописні книги коштували дуже дорого. До того ж, деякі з них одягали в дорогу шкіру, парчу, а іноді і срібло. Нерідко власники таких книг приковували їх ланцюгами до полиць, щоб не вкрали. Було це, правда, дуже давно, понад п'ятсот років тому.
 
У той час більшість книг були церковні, і поява в німецькому місті Майнці ще однієї такої книги нікого особливо не здивувало, якби не одна обставина. Книгу цю ніхто не переписував, її надрукували на дерев'яному верстаті, схожому на той, яким здавна користувалися для віджимання масла або винограду.
Винахідником друкарського верстата був один з жителів міста - Йоганн Гуттенберг. Він же придумав і літери - металеві бруски з опуклим зображенням букви або цифри на кінці, а також матриці - особливі формочки для відливання цих самих літер. Літери поміщали в набірну касу - кожну букву в свою шухлядку. Треба, наприклад, набрати слово «будинок» - береш з одного ящички літеру «д», з іншого - літеру «о», з третього - літеру «м» і укладаєш на спеціальну дощечку з бортиками - верстатку. В одній руці тримаєш верстатку, інший викладаєш слова - буква за буквою. Набрав один рядок, за нею другу, третю... Ось і готова друкована форма. Залишається тільки покрити її фарбою, зверху покласти аркуш паперу і міцно притиснути на верстаті. Віддрукований аркуш. 
   
За допомогою друкарського верстата можна було швидко розмножити книгу в сотнях і навіть тисячах примірників.
Люди одразу ж оцінили новий винахід. У різних містах одна за одною почали відкриватися майстерні, а потім і цілі фабрики по виготовленню книг - друкарні.
  Відкрилася друкарня і в Москві.
Цар Іван Грозний наказав «влаштувати будинок від своєї царської казни, де друкованому справі будуватися». Будинки цього давно вже немає. Зате варто у старовинних воріт на високому постаменті бронзова постать Івана Федоровича, творця першої друкованої книги на Русі. А неподалік, в Історичному музеї, зберігається і сама ця книга разом з моделлю верстата, на якому її надрукували, і давньої друкованої дошкою.
  Довгий час всі без виключення книги набирали вручну. Робота була начебто не хитра, але вже дуже втомлива. Та й багато набереш вручну! А книг вимагалося все більше і більше. І тоді на допомогу людині прийшли розумні машини. Одна з них строкоотливних друкарських машин - линотип.
З вигляду линотип схожий на величезну друкарську машинку. Ті ж клавіші з літерами, цифрами та іншими знаками. Зверху металевий ящик. А де ж складальна каса з літерами? Каса в ящику. Тільки замість літер у ній розмістилися формочки-матриці. Збоку у матриці поглиблення такого ж малюнка, що і літера. Достатньо натиснути на клавішу, як матриця тут же вискочить зі своєї комірки і по жолобу впаде на верстатку. Буква за буквою - слово. Слово за словом - рядок.
Швидко працює линотип, однак не швидше, ніж пальці наборщицы-линотипистки, натискає на клавіші. Чи То справа фотонаборный автомат! 
У цієї машини немає клавіш, немає матриці, ні котла з розплавленим металом. Всі літери, цифри і знаки намальовані на прозорому диску, що обертається з шаленою швидкістю. Попереду нього лампа, позаду - фотоплівка шириною в кожну сторінку.
Спалахне на мить лампа, висвітить потрібну букву - і ось вона вже надрукована. За нею друга, третя... А командує фотонаборным автоматом паперова стрічка з дірочками. Називається вона перфострічка. Її заздалегідь готують на спеціальній машині, на зразок друкарської. Оператор вистукує потрібний текст, а машина пробиває на паперовій стрічці різні комбінації дірочок. У кожного знака своя комбінація. Перфоленту заправляють у фотонаборный автомат, і вона в залежності від комбінації дірочок підкаже, яку букву набирати. Буква за буквою - слово. Слово за словом - рядок. Не минуло й хвилини, а на фотоплівці вже близько тисячі літер - ціла книжкова сторінка.
 
Поки в одних цехах набирають текст, в інших готують форми для малюнків.
Художник отримав від видавництва замовлення - зробити малюнки для книжки - і тепер збирається приступати до роботи. Малюнки художника завжди яскраві та багатоколірні. А адже намальовані вони всього трьома фарбами - жовтою, синьою і червоною. Однак якщо змішати їх одну з одною, вийде зелена, помаранчева, червона, фіолетова. До стінки прикріплюють малюнок, і фотограф знімає на плівку, вірніше, на три плівки: на одну - все, що намальовано жовтою фарбою, на іншу - все, що синьої, і на третю - все, що червоною. Ось такі дивні фотографії вийшли. Як ніби малюнок розрізали на шматочки. Малюнки зустрічаються вже на монтажному столі і з'єднуються разом. Потім з них виготовляють друковану форму. На одній формі відразу кілька книжкових сторінок, або смуг, так їх називають у друкарні.
А в друкованому цеху стоять напоготові величезні машини з металевими барабанами і з барвистими апаратами (жовтою, синьою, червоною і чорною фарбою). На барабани надягають друковані форми.
Робочий-друкар включає мотор - і пішло-поїхало! Ось, віддрукований аркуш з текстом і малюнками, зібраними з шматочків. По довгій стрічці конвеєра одна за одною рухається зошити. Секунда - й поверх першої зошити лягає друга, третя... Скільки аркушів, стільки і зошитів.
Інша машина зшиває зошити нитками. І ось вже готовий книжковий блок. Перш ніж одягнути книгу в перепліт, книжковий блок промазують клеєм по спинці, обрізають з трьох сторін, круглят. Книжковий блок вставляють в палітурну кришку та кладуть під прес. Ось так книга вступає в життя.
 


Книжки наших дошкільників 
         

    


Рецензии