Вивча мо профес з ейдетикою

Вивчаємо професії з ейдетикою

Усі професії важливі й усі потрібні – це маємо донести до кожної дитини, як і те, що, аби опанувати будь-яку професію, треба докласти багато зусиль, наполегливо вчитися і працювати. Змалку в дитячі серця слід вселяти любов і повагу до праці. Саме тому в оновленому Базовому компоненті окрему увагу приділено трудовому вихованню дошкільнят.
 Мета: Формувати життєву компетентність дітей: комунікативну, економічну. Закріплювати уявлення дітей про професії, закріплювати знання дітей про право на вибір професії. Збагачувати словник словами, що означають назви професій, інструментів, приладів. Розвивати мовлення, мислення, пам'ять, спостережливість, інтерес до різних професій. Виховувати повагу до людей різних професій, любов до праці. Спонукати дотримуватись правил безпеки праці на робочому місці.   
Засвоєння дітьми знань з будь-якої теми буде легшим та ефективнішим, якщо відбувається системно під час занять різного спрямування з використанням прийомів ейдетики. При цьому у малят також розвиватимуться логічне й асоціативне мислення, уява, увага, творчі здібності.
Опрацювання з дітьми теми варто розпочинати із занять з ейдетики, на яких малята отримують базові уявлення про предмет вивчення. Діти мацають професійні знаряддя працівників різних галузь, «приміряють на себе», слухають, утворюють асоціативні зв’язки… тобто набувають і збагачують свій життєвий досвід.
• Спочатку варто ознайомлювати дітей з натуральними
зображеннями професій та піктограмами їх позначення, спонукати співвідносити їх, самостійно «розшифровувати» піктограми.
Варто зазначити, що кожна піктограма складається зі схематичного зображення об’єктів, які характеризують професію чи хобі людини: її зовнішні ознаки, спосіб праці, місце й умови праці, користь для суспільства й самої людини.
Наприклад: піктограма на позначення праці швачки – матеріал, бавовна, ножиці, нитки (овечу вовну стрижуть та роблять з неї нитки).
Такі піктограми допомагають дітям легко запам’ятовувати професії, орієнтуватися у виборі подальшого дитячого хобі, інтересів, зацікавлень, дають про них додаткову інформацію, а також сприяють розвиткові в дітей асоціативного мислення, уяви, пояснювального мовлення.
Дошкільнята можуть запам’ятовувати за одне заняття біля двох десятків піктограм.
• Закріплювати у дітей уявлення про професійну діяльність
батьків, професії, життєві уподобання доцільно за допомогою тактильних табличок. На початковому етапі роботи варто пропонувати вихованцям максимально прозорі і яскраві асоціативні зв’язки між тактильними відчуттями і професіями. Так, наприклад, хутряна табличка позначає відділ хутряного зимового одягу у магазині та працівника магазина – продавця. У подальшому можна пропонувати більш складніші зв’язки. Наприклад: табличка із зображенням чи аплікацією із зернових – може показати на професію хлібороба чи пахаря.
Діти старшої групи, які вже третій рік працюють за цією системою, можуть самостійно утворювати асоціативні зв’язки між табличкою і запропонованою професією чи напрямком діяльності. Наприклад, педагог каже, що м’яка на дотик й яскрава табличка – це професія швачки, діти ж самі пояснюють чому (тому що овечу вовну стрижуть та роблять з неї нитки, а потім, ними можна шити, вишивати, ткати й прясти, тобто робити одяг).
Ще складнішим видом роботи є самостійне утворення дітьми асоціацій за тактильним відчуттям. Педагог дає табличку, а дитина називає професії, яких вона може позначити, і пояснює свою відповідь. Використання тактильних табличок сприяє розширенню і закріпленню у дітей уявлень про професії, розвитку логічного та асоціативного мислення, уяви, уваги, творчості, пояснювального мовлення, а також сенсорики.
• Ефективним є також використання звукових асоціацій. Педагог
спочатку пропонує дітям запам’ятати професії за різними звуками, а потім просить самостійно утворити зв'язок звуків з тієї чи іншою професією. 
• Для закріплення у дітей уявлення про різні професії, будову
праці й характерні риси особистості, яка у подальшому вибере ту чи іншу працю, доцільно пропонувати малятам відповідні піктограми на позначення атрибутивних характеристик («зелена», «солодка», «гірка», «м’яка», «чутлива», «дика», «пухнаста», «велика», «маленька») та предметні зображення. Наприклад, демонструємо піктограму, що позначає «солодка», а діти говорять, про які професії вони подумали. Або беремо піктограму, що позначає «роги», а малюки називають професію, про яку згадали. Можна пропонувати також таку гру: показувати дітям предметне зображення або піктограму професії, а діти мають назвати всі суттєві ознаки цієї діяльності та намалювати її.
• Діти можуть співвідносити професію чи професійне оточення із
відповідною цифрою, використовуючи картки із зображенням цифр або піктограми.
• Дітям усіх вікових груп варто давати завдання на ритмічну
послідовність. Педагог задає шифр, а діти продовжують логічний ряд із різноманітних зображень - пазлів.
• Надзвичайно важливим і цікавим видом роботи при опрацюванні
будь-якої теми є порівняння. Діти молодшої групи порівнюють об’єкти з опорою на зображення за розміром, кольором, наявністю або відсутністю різних деталей, просторовим розташуванням. Діти середньої групи можуть знаходити спільні риси та відмінності без зорового підкріплення, згадуючи не тільки зовнішні ознаки, але і  внутрішні.
Дуже доцільно для закріплення матеріалу проводити з дітьми заняття за коректурними таблицями, де в інформаційно-ігровому полі, яке поділене на клітинки, заповненими предметними картинками, символами, буквами, геометричними фігурками та малюнками професій; при роботі з якими діти встановлюють максимальні кількості різнопланових зв’язків і логічних пояснень, суджень між поданими елементами.
Для молодших  дошкільнят розробляють таблиці на 9-12 клітинок, для дітей середньої групи – на 16 клітинок, старшим дошкільнятам доступна робота з 20-25 клітинками.
Завдання за цими коректурними таблицями мають пошуковий характер, передбачають багатоваріантну відповідь. Діти мають сприйняти на слух вказівку дорослого, зосереджено розглянути таблицю і знайти правильну відповідь чи виконати завдання (накрити, розфарбувати, співвіднести зі схемою, символами), а потім прокоментувати результат.
Гра «Збери картинку»
Кожна команда складає з частин зображення професії (вчителя і вихователя). Під час виконання завдання діти разом із педагогом обговорюють важливі деталі: форму праці, спорідненість цих професій та відокремлені характеристики, які розрізняють їх, особистісні відносини дітей до спеціалізації кожної з цих професій.
Вправа «Знайди адресу»
Діти працюють у командах. Розміщують картки із зображенням професій у комірках порожньої таблиці за адресою, названою дорослим. Наприклад: адреса професії перукар – другий поверх, третій під’їзд (другий рядок, третій стовпчик). Дитина за вказівкою дорослого вибирає із карток відповідну картинку чи схему й розташовує її у потрібній комірки, при цьому, виявляючи специфіку праці за цим малюнком: з ким працює? де працює? як працює? що цікавого в цієї професії? що втомлює? Пояснить вибір.
Гра «Розкажи про себе»
Вихователь звертається до дітей із запитаннями:
- що важливого ми можемо розповісти про людей
- чи можна сказати, що всі професії між собою схожі
- а зараз кожен із вас отримає пакет картинок та самостійно їх
розкладе так: до усміхненої маски – ті, на яких зображені цікава для вас діяльність, до сумної маски – не цікава. За результатами виконаної роботи підбивається підсумок.
   


Рецензии