Праця у б знес клуб

  Заняття для старшої групи
«Праця у бізнес клубі»

Доброго дня, дорогі друзі. Ми раді вас вітати в нашому бізнес клубі. Тут наші юні друзі вирішують серйозні економічні проблеми, навчаються, відпочивають. Сьогодні відбудеться чергове засідання учасників клубу. Як завжди, разом з нами гном Економ.

- Я веселий, добрий гном,
Добрий гном Економ
Люблю гроші я вважати
І управляти господарством.

Вихователь: Хлопці, гном Економ хоче провести з вами економічну розминку. Встаньте в коло, ви будете передавати іграшку один одному і говорити слова антоніми з економічним змістом. Хто помилиться, пропускає хід.
Наприклад: дорого - дешево,
покупець - продавець,
добре - погано,
дохід - витрати,
економити - марнувати,
виробник - споживач,
імпорт - експорт,
працьовитий - лінивий....

Проводиться гра «Економічна розминка»

Вихователь: Молодці! От тепер ви вже готові до більш складних завдань. В економіці, як ви знаєте, починається все з бюджету. Згадайте, з яких частин складається бюджет?
Діти: з прибутку і витрат
Вихователь: Правильно. А зараз я вам розповім про бюджет сім'ї Крокодила Гени. А ви на моделі «Сімейний бюджет» зобразіть фішками його складові частини.

Подружилися як-то Крокодил Гена, Чебурашка та старуха Шапокляк. І стали вони жити разом. І все у них було добре. Крокодил Гена влаштувався працювати в зоопарк і йому платили гроші. Чебурашка навчався в лісовій школі, щоб стати пілотом. За успішне навчання йому платили стипендію (гроші). Бабуся Шапокляк була старенька і не працювала, а вела домашнє господарство. Але вона отримувала пенсію, гроші.

Діти з допомогою індивідуальних карток на схемі «Сімейний бюджет» позначають складові дохідні лінії сімейного бюджету. Вихователь оцінює правильність виконання дій.
Так от, дохідна частина бюджету сім'ї Крокодила Гени складається з заробітної плати, стипендії та пенсії. Але ви знаєте, що в кожній родині, є не тільки дохід, але і витрати. Я пропоную вам за допомогою індивідуальних карток змоделювати видаткову частину бюджету Крокодила Гени. А потім знайти і показати витрати, які можна назвати основними і неосновними.

Вихователь разом з дітьми складає схеми-моделі «Дохід-витрати»

- Вихователь: Що зображено на схемах?
- (Прибуток і витрати).
- Що таке дохід, прибуток?
- Це все гроші, що приходять в бюджет сім'ї.
- А що таке витрати?
- Це ті гроші, які витрачаються.
- Які бувають витрати?
- Основні та неосновні.
- Подумайте, що можна порадити Крокодилу Гені, щоб покращити добробут родини.
- Необхідно планувати бюджет родини і його витрати. Витрати не повинні перевищувати дохід. Що б зменшити видаткову частину бюджету, потрібно відмовитися від непотрібних покупок. Надлишки овочів і фруктів, вирощених на городі, можна продавати на базарі, від цього збільшиться дохідна частина бюджету.
Вихователь: Діти, гном Економ пропонує вам розв'язати економічну задачу.

Троє поросят Ніф-Ніф, Нуф-Нуф і Наф-Наф працювали будівельниками. Отримавши зарплату, вони вирішили зробити необхідні покупки.
1. Ніф-Ніф подумав, що продукти харчування - це найнеобхідніше, тому їх потрібно купити якомога більше і всю зарплату витратив на продукти.
2. Нуф-Нуф дуже любив розважатися і балувати себе солодощами. Йому дуже подобалося ходити в кафе «Ласунка» - тому він всю свою зарплату витратив за 1 день на солодощі і розваги.
3. Наф-Наф - хотів купити ділянку землі для вирощування овочів і фруктів. Він довго збирав гроші і ось, тепер, доповівши свою зарплату, зміг виконати свою мрію.
Хто з поросят правильніше використовував зарплату? Чому, як ви вважаєте?

Вихователь: А тепер Гном Економ хоче пограти з вами в гру: «Що можна
купити за гроші?»
Я буду називати різні слова, а ви будете передавати іграшку по колу. Якщо звучить слово, яке означає те, що можна купити за гроші, іграшка переходить до іншого гравця. Якщо звучить слово, яке означає те, що за гроші не купиш - іграшка залишається в руках гравця.

Гра «Що можна купити за гроші?»

Вихователь: Діти, відгадайте загадку.

Вгадай-ка, як зветься, що за гроші продається,
То не просто чудо-дар, це щойно куплений (товар)

- Що таке товар?
- То що продається.
- Хто виробляє товар, хто купує?
- Виробник виробляє. Покупець купує.

Які товари ви знаєте? Які виробники є в нашому місті?
- Хліб, молоко, кефір, цукерки, ковбаса. Кондитерська фабрика АВК, Макаронна фабрика, М'ясокомбінат, Молокозавод.
- Хто такі виробники?
- Люди різних професій, які виробляють товар. Вони вкладають знання, душу в свою працю, щоб покупець був задоволений і щоб товар якомога швидше потрапив до покупця.
- Люди яких професій виготовляють товар?
- Пекар - пече хліб; швачка шиє одяг; кондитер пече тістечка, торти, робить цукерки; столяр - меблі; гончар - посуд.

Вихователь: Подивіться на вітрину нашого магазину «Умейка». Тут знаходяться товари, їм нудно на поличках і дуже хочеться, щоб їх купили як можна швидше. А хто з вас знає, як зробити так, щоб товар купили дуже швидко і дуже багато людей?
Потрібна реклама.

Вихователь: Правильно, треба рекламувати товар! Давайте розповімо вірш про рекламу.

Реклама підкаже: що потрібно купити,
Що актуально дає нам зрозуміти.
Рекламувати у нас стало модно!
Рекламувати все, що завгодно!
Фарби і пензлики, блокноти, дивани -
Голова йде обертом від всієї реклами.

А ми рекламуємо ігри, розваги,
Різні товари вашій увазі...
Слухайте - слухайте,
Кращої реклами ви не знайдете ні де,
Тільки у нас...

Діти пропонують свої варіанти реклами різних товарів.

Вихователь: сьогодні на засіданні клубу ми обговорили різні економічні поняття. Ви побували сьогодні і бухгалтерами, економістами, і виробниками товарів, і навіть, створили свої рекламні блоки, займалися рекламою товарів.
Вам сподобалося?


Рецензии