Метафизика нано-технологий укр

Від метафізики нанотехнологій завдяки якісному управлінню ризиками до органічного господарювання.
Веретнов Володимир
Анотація. Стан безпеки та сталого розвитку потенціалу людини, нації, міжнародної спільноти залежить від низки політичних, економічних, соціально-культурних чинників. Серед них, особливо слід відзначити наявність екологічних, політичних, соціально-економічних, технічних, катастрофічних ризиків і системна превентивна діяльність щодо їх зниження, завдяки фінансовому та ресурсного, технологічного покриттю. При цьому, особливо важливими стають останні досягнення науково-технічного прогресу, інформаційні, когнітивні, біо і нанотехнології. Метафізика нанотехнологій дозволяє за допомогою різних підходів сформулювати необхідні правила і передумови етичного та ефективного взаємодії людини і нано-світу. Хоча досі, до кінця, ми ще не усвідомлюємо, як функціонують безліч фізичних, хімічних і біологічних процесів у природі, рослинництві, тваринництві, життя людини, але ситуація з допомогою наукових відкриттів, зокрема винаходів сфери нанотехнологій стрімко змінюється на краще. І ця обставина вселяє надію, що при виокремленні відповідних передумов і факторів, з подальшою перевіркою їх практикою, дозволить перейти за допомогою якісного управління ризиками до органічного господарювання на особистому, мікро і макро-рівні в економіці.
Ключові слова: метафізика, нанотехнології, якісне управління ризиками, органічне господарювання.
Вступ. Вчені фізики з розвитком науки і техніки за допомогою інформаційних технологій і понад потужних мікроскопів отримали доступ до досліджень клітин, атомів і їх складових в розмірах 10 мінус дев'ятого ступеня, а саме нано-частинки, які утворюють нано-світ. Відносно коротка історія застосування нано-технологій та нано-матеріалів зустрічається майже у всіх галузях життєдіяльності людини та економіки. Зокрема, активно застосовуються нано-технології в транспорті, телекомунікаційних, інформаційних технологіях, машинобудуванні, енергетиці, агропромисловому виробництві, медицині, фінансах, страхуванні, тощо.
При цьому, здавалося, що політичних, економічних, організаційних, технічних, інтелектуальних здібностей і можливостей щодо якісного управління ризиками в різних сферах людської життєдіяльності має бути цілком достатньо. Проте остання аварія в Японії на атомній станції «Фукусіма» в 2011 році, показала неспроможність цього припущення. Деякі країни в Європі, після цього також відмовилися від атомної енергетики.
США, як провідна країна у сфері нанотехнологій і виробництва нано-матеріалів, однією з перших звернула увагу на особливості управління ризиками, пов'язаними як сферою виробництва, так і сферою застосування нано-технологічних продуктів і послуг. Для юридичної, соціально-економічної, технічної підтримки цієї сфери був створений спеціальний Інтернет портал - «Страховий нано-форум». Страховики і перестрахувальники, які працюють з екологічної, токсикологічної відповідальністю, одні з перших виступили в ролі експертів для правил правового регулювання функціонування та управління ризиками у сфері нанотехнологій.
При досить високому потенціалі корисності нанотехнологій і наноматеріалів, багато експертів цієї сфери відзначають незадоволеність очікувань суспільства від їх застосування. З іншого боку, ми пропонуємо при деяких припущеннях висунути гіпотезу ефективної взаємодії нанотехнологій в управлінні ризиками органічного господарювання і спробувати її обґрунтувати. Одне з припущень стосується питань взаємодії суб'єктів і об'єктів матеріального і духовного світу. Наприклад, багатьма вченими було помічено, що об'єкти досліджень, можуть вести по різному, залежно від ракурсу, позиції, раціонального або ірраціонального поведінки дослідника. У таких ситуаціях, в контексті нашого дослідження можуть допомогти метафізика нанотехнологій і якісне управління ризиками на базі теорії ризику з її двома складовими науками: ризикологія і філософія ризику або ризикософія. Якщо ризикологія займається сферою управління ризиками в основному в економіці, то ризикософія займається управлінням об'єктивними і суб'єктивними ризиками, а також пошуком причинно-наслідкових зв'язків, взаємодії між факторами матеріального і духовного світу. При цьому, якщо практичний прикладний аспект ризикології знаходиться в комерційному чи соціальному (взаємне) страхуванні життя, ризиковому страхуванні, перестрахуванні, то ризикософія, припускає взаємозв'язок і взаємодію страхування з організацією фінансових страхових резервів з духовним страхуванням наших духовних ризиків - наших гріхів, пороків, недоліків, де страховими преміями для людини виступають його етичний світогляд, турбота про рідних і близьких, щоденні добрі справи, допомога іншим людям, творча активність і досягнення поставлених цілей і результатів, знаходження і виконання свого призначення. У філософів сфери ризику є умовний поділ людей на шість класів по їх відношенню до ризику, залежно від рівня їх ризико-управлінської свідомості: ризикофоб, ризиконейтрал, ризикофіл, ризиколог (вчений, економіст), ризик-менеджер або ризиковед (практик економіки та бізнесу), ризикософ (філософ, мудрий, справделивий керівник усіма можливими ризиками). При цьому їх просвітницька завдання через різні канали комунікації прагнути переводити людей від перших трьох аматорських класів до останніх трьох професійним класам.
Постановка проблеми. Недостатньо усвідомлений потенціал нанотехнологій разом з високою корисністю для людства обтяжений невизначеністю можливих загроз, ліквідація яких за допомогою якісного управління ризиками дозволить долучиться, всім хто цього ще не зробив, до органічному господарюванню.
Предметом нашого дослідження метафізика нанотехнологій як ключовий дискурс в якісному управлінні ризиками розвитку органічного господарювання.
Об'єктом нашого дослідження сукупність економічних та соціокультурних відносин, що виникають у суб'єктів при взаємодії таких сфер, як нанотехнології, управління ризиками, органічне господарювання
Мета статті. Звідси, мета нашої статті полягає в дослідженні теоретичних, практичних передумов, факторів, і надання відповідних рекомендацій, здатних підвищити роль нанотехнологій в якісному управлінні ризиками в становленні і гармонійному розвитку органічного господарювання.
На стан і розвиток інноваційної економіки крім нанотехнологій, звичайно впливають такі різновиди високих технологій як біо-технології, інформаційні та когнітивні технології. З причини обмеження формату статті, було звужено фокус нашої уваги до нано-технологій. Проте, у практичному прикладі, візьмуть участь усі зазначені вище і як виявилося, пов'язані між собою технології в процесі  вирішення конкретних проблем галузей економіки.
Попередні дослідження даної проблематики. Окремі аспекти ролі наукомістких технологій та управління ризиками в органічному господарюванні зустрічаються у таких учених: Пігров К.С., Устьянцев В.Б., Гаманкова О.А. Осадець С.С., В.Келдиш, І.Козирев, Р. Штайнер Г.Гельгольц, Р.Бланштайн та ін.
Однією з особливостей і одночасно складнощів даної проблематики полягає в тому, що сфера інтересів їх дослідника повинна бути багатопредметна. До неї входить філософія, право, економіка, фінанси, страхування і управління ризиками, соціологія, природничі науки: математика, фізика, хімія, біологія тощон. За всю історію людства, стародавні вчені були більш ніж їхні сучасники схильні до розмаїття наукових інтересів. З іншого боку, сьогодні популярні об'єднання, як наприклад двоє нобелівських лауреатів з економіки в 2002 р Вернон Сміт і психолог Деніель Канеман, засновники психологічної економічної теорії поведінкових фінансів, де вони розкрили причини ірраціонального ставлення людини до ризику. Окремої уваги заслуговує праця яка вийшла в 2010 році, це колективна монографія українських вчених: філософа В. Ільїна та економіста В.Базілевіча «Метафізика економіки».
Методологія нашого дослідження спирається на сукупність світоглядних, загальнонаукових та економічних, прикладних методів. Використання матеріалістичної діалектики дозволяє відстежувати явище в природі і суспільстві, зокрема в економіці в розвитку від простого до складного, у зміні, у переході кількості в якість і інших аспектах.
Разом з тим, метафізичний підхід дозволяє системно цілісно розглянути філософські ракурси, цілі, смисли, що містяться в нашій проблематиці. Загально методи наукової абстракції передбачає виділення найбільш суттєвих сторін досліджуваного явища. Крім цього, з загальнонаукових методів будуть використані такі як аналіз, синтез, індукція, дедукція, аналогія, порівняння тощо. Що стосується прикладних, то тут ми використовуємо причинно-наслідковий або каузальний метод, який дозволить дослідити причини причин, витоки витоків та можливі перспективи органічного господарювання, зміни поведінки людей і відносин між ними.
Результати. Призначенням нашого дослідження є формулювання та обгрунтування виходячи з наявних даних минулого і сьогодення, прогнозу на майбутнє в трьох ракурсах: техніки і технології (нанотехнології), управління ризиками, нашого органічного господарювання. У цьому контексті, на основі ймовірнісної інформації про майбутнє слід спробувати визначити наявні альтернативи, їх обмеження, межі, наслідки кожного окремого вибору. При цьому, також спробувати визначити можливі проблеми майбутнього у вигляді протиріч, конфліктів, криз в процесі розвитку людства, науки, техніки, суспільства.
Одними з основних філософських джерел нашого дослідження стали праці вийшли в Москві в 1912 році монографія «Філософія господарства» С.Н.Булгакова і як вже зазнчалось в Києві в 2010 році монографія «Метафізика економіки» В.Д.Базилевича і В.В.Ільіна. Передумовою для їхнього виходу з'явився циклічний характер ринкової економіки і низька прогнозованість криз, недостатні обґрунтування причин , що їх викликають. У першій монографії «Філософія господарства» С.Н. Булгаков представляє світ як господарство. У ній слід відзначити його спробу створення економіко-християнської метафізики з'єднання в єдиній системі економічного світовідчуття з християнським світоглядом, зокрема свідомістю кінцівки перебування на землі та альтернативної долі нашої душі у вічності [1].
В.Д. Базилевичу з В.В.Ільіним вдалося розкрити співвідношення між економічною теорією, філософією економіки, етичної економією, філософією господарства. Крім того, досліджені дух і душа економіки її феноменологічний статус, раціональний і ірраціональний, трансцендентний рівні розуміння економічного буття. І нарешті, показані нові горизонти і перспективи науки в дослідженні трансформації свідомості людини та її світогляду в епоху тотальної економічної раціоналізації соціокультурної реальності [2].
Метафізика як розділ філософії займається дослідженнями первісної природи реальності, світу, буття, існувала з давніх часів. У своїй історії вона пройшла три етапи: стародавній, класичний і сучасний. У сферу її безпосередніх наукових інтересів входили такі питання як, що є причина причин, які витоки витоків, який початок початків? Які вимоги до операцій, дотримання яких, гарантувало б достовірність відповідей на ці питання? Хто або що ставить ці питання і чому, тощо .
У філософії і метафізики техніки, як складової частини філософії, однією з основних ідей була органопроекціі, тобто створення техніки за зразком живого організму. При цьому, технічні знання, також пройшли три періоди: донаукових, класичний і сучасний. На сучасному етапі технічні науки активно інтегруються в природничі, гуманітарні та соціальні. Основні питання філософії техніки стосувалися розрізнення природного і штучного і оцінка техніки з точки зору принесення користі для людини. Всередині неї виникло два напрямки гуманістичне та інженерне, які з появою нанотехнологій з'єдналися.
Можливості проникнення в наносвіт і нанобуття вчені отримали з розвитком науки і техніки, інформаційних технологій і потужних мікроскопів, здатних показати об'єкти від 1 до 100 нанометрів. Нано-технологія проникає в принципи живої природи отчого має можливість змінювати її, тобто саме істота життя, а не тільки її форму.
Вплив нанотехнології стрімко змінює різні аспекти життя людини. У нього з'являється у зв'язку з розробкою, використанням нанотехнології, і їх продуктів і послуг особливий вид свідомості — нано-свідомість, яка дозволяє йому реалізовувати своє нано-утворення і своє нано-буття. Людина проникає в наносвіт і стає його складовим елементом, через комерціалізацію та впровадження в повсякденне життя безліч наукоємних продуктів, послуг, які він і постачає і споживає. У ризикософіі, ризикології в кризові часи після редукції комерційного кредитування, страхування для страхувальників зі зниженим попитом утворилися мікрокредитування мікрострахування. Багато проектів по моделюванню господарювання без грошей знайшли ефективні механізми взаємодії факторів матеріального духовного світу в житті людей. У них на безгрошової основі допомоги нужденним активно розвиваються суспільства нано-фінансування, нано-кредетування, нано-страхування, нано-перестрахування - у вигляді банків часу, товариств добровільної допомоги нужденним, різних волонтерських організацій. Їх основна мета інвестування всіх необхідних колективних зусиль і наявних ресурсів у створення такого, поки суспільного (з часом може і державного) кластера управління матеріальними та духовними ризиками, який в нинішній цивілізації ризику навчив би нас мудрості, підвищив би нашу життєстійкість, зберіг екологію - природу , флору, фауну, створили соціальну гармонію, забезпечив би творчо плідну, щасливу, довголітню сімейне життя для всіх людей.
Однією із загроз науково-технічного прогресу і бурхливого розвитку, високих нанотехнологій це ризик технократії і спокуса, спокуса створити імперію технократії.
Зростання ролі нанотехнологій не повинно стати початком технократії; філософія техніки повинна запобігти технократію, тут присутній чотири небезпеки. Будь технократія виникає від того, що велика влада надається техніці, а не суті людини. Через незнання буття людини в етиці та антропології виникає "експертократії" і "технічний імператив", через незнання буття людини в політичній сфері виникає "технічне держава". У підсумку, всі ці проблеми зводяться до того, що б не було взаємодії між нанотехнологией і людським буттям. Завдання філософії техніки - здійснювати взаємодію між технічним і нетехнічним аспектом нашого життя. Якщо, наприклад, не буде філософії техніки, то людина, дозволить техніці панувати над собою [3].
Необхідність інтеграції нанотехнологій в наше життя обумовлена ;;їх тотальним характером відкриття колосальних можливостей творіння людиною з їх допомогою нової реальності та реалізації в ній себе. У медицині використання молекулярних нанороботів вирішує широке коло існуючих проблем аж до фізичного безсмертя. Філософи трансгуманізму вважають нано-технологію транслюдською технологією, яка покликана радикально змінити людське буття в сучасному його вигляді. Їхній світогляд в основному атеїзм. Прихильники індійської філософії, вірувань в перевтілення душ і кінцеве просвітлення в разі нескінченно довгого життя можуть встигнути пройти всі необхідні уроки для душі за один раз. Деякі віруючі вчені християни заявляють, що вони виступлять з волі божої творцями забезпечення як завгодно довгого життя наявних людей і відновлення або воскресіння померлих за зразком ДНК, де зберігається вся інформація про людину. [4].
Метафізичний аспект нанотехнологій піднімає багато питань як до вчених, розробникам так і виробникам, постачальникам, і звичайно ж споживачам нано-продуктів і послуг. І основне питання такий: чи достатній рівень розвитку свідомості людини і суспільства, з тим щоб, з нашими пристрастями, захопленнями, в гонитві за владою, славою, грошима, багатством не нашкодити, насамперед, своїй душі, втративши її, іншим людям, щоб вони перетворилися не в творців наносвіту і суб'єктів нано-буття, а в рабів нано-технологій, помінявши свої істинні цінності — повагу до прав людини та її свободи, справедливості, на якийсь сурогат «щасливого життя» складається в основному, з тотального споживання і матеріального задоволення все зростаючих потреб .
  Сфера  живої та неживої матерії представлена такими науками як нанофізика і нанобіологія наблизилася до розуміння деяких принципів побудови і функціонування живих клітин, в основі яких нано-біофізічні властивості молекулярних комплексів (кластерів) клітин, їх дивовижні здібності до самоорганізації, саморегуляції і самозабезпечення енергією [5 ]. Це забезпечує глибоке проникнення нанотехнології практично в усі сфери людського життя і вимагає розвитку у людей відповідних здібностей, такі як нестандартне, образне, адаптивне, обчислювальний, проектне мислення, когнітивне управління, трансдисциплінарності, міжкультурну компетентність, володіння інформаційними технологіями [6].
Наприкінці 80-х років завдяки доповіді «Межі зростання» підготовленому «Римському клубу» подружжям Д. і Д. Медоузами, а також І.Рендерсом і У.Бернс виникла концепція «Цивілізація ризику». Передумовами для такої концепції стали технологічна експансія людства і обмежені ресурси і можливості її стримувати екологічною системою нашої планети. Питаннями впливу невизначеності у виборі та наявності ризику на економічну поведінку споживачів займався Деніель Канеман [7].
Актуальність управління ризиками в таке ситуації неймовірно зростає. Одними з компетентних управлінців ризиками прийнято вважати фахівців сфери страхування, перестрахування: андеррайтери, методологи, актуарії, сюрвеєри, аджастери. На їхню думку, в останні двадцять п'ять років інтенсифікувалися процеси генерування екологічних, технічних, політичних, соціально-економічних ризиків. Якщо вчасно не вжити адекватних заходів щодо їх дослідженню, управлінню, корегуванню нашої поведінки, то можливі настання різних катастрофічних подій, до яких людство опиниться не готове [8], [9].
У цій ситуації, важливим фактором виступає інформування та комунікація фахівців з нано-технологій і працівників ЗМІ з широкою громадськістю. Від сприйняття, розуміння призначення, цілі та ризиків, корисної споживчої цінності нано-технологій залежить не тільки обсяги продажів даних продуктів і послуг, але їх перспективи для виживання і процвітання людства [10].
Страхові компанії і насамперед американські, щодо, як страхування ризиків нанотехнологій і наноматеріалів, так і використання нано-технологій в зниженні ризиків до прийнятного рівня або зниженні або відновлення застрахованих та їх майна збитків останнім часом помітно активізувалися [11].
Особливу активність можна спостерігати в таких взаємопов'язаних між собою галузях економіки рослинництво, тваринництво і збереження здоров'я людей. Адже від якості води та продуктів харчування, здоров'я рослин і тварин залежить наше здоров'я. Під егідою ООН (ФАО) фінансується 160 проектів використання в сільському господарстві.
Уряд США інвестує до $ 1,2 млрд. На рік для впровадження нанотехнологій в АПК, що забезпечує до $ 20 млрд. При виробництві продуктів харчування. Величезні інвестиції в розробку нанотехнологій для сільського господарства обґрунтовані наявними на сьогодні переконливими доказами того, що розробляються технології реально дозволяють:
- Підвищити безпеку виробництва і якість продукції;
- Скоротити витрати при вирощуванні сільськогосподарських культур;
- Поліпшити якість посівного матеріалу;
- Знизити фітозахворюваність і підвищити стійкість рослини до дії різних стрес-факторів: водного, температурного, сольового та ін .;
- Підвищити врожайність і поліпшити якість рослинницької продукції.
У таких країнах як США, Канада, Білорусь і ряді інших, уже широко застосовуються наноматеріали в рослинництві, як для передпосівної обробки насіння, так і при обприскуванні вегетуючих насіння в певні фази їх розвитку. Це новітні засоби захисту рослин 4- і 7- компонентні нано-мікродобрива. Ніяких негативних наслідків використання наноматеріалів при цьому не виявлено [12].
Як відомо для здорового розвитку організму і життєдіяльності рослинам, тваринам, людям необхідний у невеликих кількостях комплекс мікроелементів, для живлення регулюють наші біо-процеси ферментів, здатних засвоюватися через з'єднання його з харчової лимонної або яблучної кислотою.
Примітний як відгук на цю необхідність, один з препаратів, розроблений за допомогою нанотехнологій у нас на Україні 16-мікроелементний комплекс «Аватар-1» і знайшов своє застосування в країнах ЄС. До його складу входять такі елементи: мідь, марганець ,, цинк, молібден, кобальт, залізо, бром, магній, селен, германій, титан, лантан, срібло, нікель, ванадій, йод (Cu, Mn, Zn, Mo, Co, Fe, B, Mg, Se, Ge, Ti, La, Ag, Ni, V, I). Ще на етапі досліджень, при порівнянні, оброблених та необроблених комплексом «Аватар-1» полів істотно зростала ймовірність хорошого врожаю за рахунок підвищення життєстійкості рослин, урожайність, якість підвищувався, а також підвищувався вміст у врожаї зернових мікроелементів на 20% - 80%.
Група науково-впроваджувальних компаній «Аватар» у співпраці зі страховими компаніями, пропонує комплекс «Аватар-1» як превентивний продукт агро-страхувальникам, що дозволяє знизити ризики неврожаю або низького його якості. Але не тільки в превентивної діяльності агро-страхувальникам, але й відновленні збитку від завданих збитків, як наприклад сильним градом були практично знищені посіви цукрових буряків, поле підлягало пересіву, але після обробкою комплексом «Аватар-1» було повністю відновлено.
 Аналогічні комплекси мікроелементів розроблені і застосовуються в тваринництві для птахів і тварин, а також для людей. Діагностика людей відбувається перед застосуванням мікроелементів з аналізу живої крові через надпотужний мікроскоп, після чого лікар рекомендує відповідні виявленим проблемам зі здоров'ям мікроелементи. В особливо складних випадках з пізніми стадіями лікування раку біо-резонансна діагностика і терапія, при цьому, за допомогою резонансу струму високої частоти знищуються ракові клітини.
У багатьох розвинених країнах таких США, Японія, країни ЄС усвідомили екологічну проблему, яку і почали вирішувати, впроваджуючи в життя концепцію органічного господарювання. Це було не просте рішення, адже вартість органічних продуктів набагато вища і їх складніше експортувати і реалізовувати всередині країни [13]. Вагому роль взяли на себе журналісти та засоби масової інформації, які терпляче розповідали про ризики для людей виходять від продуктів неорганічної сільського господарства. Свою лепту внесли й страхові компанії з медичного страхування, які зацікавлені здорових страхувальників і зниження рівня виплат і відповідно в підвищенні рентабельності страхових операцій. До них в опозиції перебувають фармацевтична галузь і приватні медичні установи, для яких здорове суспільство рівнозначно закриттю свого бізнесу. Бурхливий розвиток нанотехнологій стало вагомою підтримкою органічному господарюванню. Не варто розуміти концепцію органічного господарювання як тільки виробництво екологічно нешкідливих або корисних продуктів харчування рослинництва, тваринництва. Крім екологічної відповідальності компанії та люди зобов'язані нести етичну, соціальну відповідальність перед усіма людьми. І в сучасній конкурентній економіці треба визнати, що це завдання не з легких. Саме тому, підтримка уряду, можновладців, фінансистів, інвесторів, страховиків, вчених та підприємців сфери високих технологій і зокрема нанотехнологій, як технологічного фундаменту органічного господарювання буде вельми до речі. Важливо при цьому, щоб страховики і перестраховики підвищували цінність своїх послуг, не тільки замовляючи, набуваючи і реалізуючи нанотехнологічних превентивні продукти і послуги, але і щоб інвестували в цей кластер економіки свої резерви, ніж знижували б загальний рівень небезпечних загроз в країні та світі.
 
Висновки та рекомендації. Для успішного розвитку органічного господарювання необхідно володіти достатнім для нанотехнологій науково-технічним, технологічним потенціалом. В умовах зростання технічних, екологічних, біологічних соціально-економічних політичних ризиків  необхідно досягати через інвестиційну  ефективну взаємодію з інфраструктурою комерціалізації нанотехнологій реалізації превентивних наукомістких продуктів і послуг. Держава може зі свого боку, також для компаній розробників нанотехнологій з соціально-значущим напрямками, як наприклад, завдання зробити більш доступним і разом з тим досить якісним, медичне страхове обслуговування виступити в ролі спонсора або інвестора, запропонувати дотації і преференції у вигляді податкових пільг.
Дискусія. До дискусійних можна віднести питання про два шляхи розвитку в розробці та впровадженні нанотехнологій: соціально-кооперативний і конкурентно-комерційний шлях. Рішення про це знаходиться у нормативно правовому полі . Рішення про те, які з нанотехнологій по яких шляхах необхідно розвивати після дискусії та всебічного обговорення потрібно приймати по егідою ООН, виходячи із соціальної значущості потенційних наукомістких продуктів і послуг, що допомагають ефективно управляти нашими особистими, корпоративними, соціально-економічними та екологічними ризиками .
Література:
1.Булгаков С.Н. Філософія господарства. М.1912.- 715с.
2. Базилевич В., Ільїн В. Метафізика економіки. Монографія. Знання, Київ. 2010. - 925с.
3. Романовський С.А. Онтологічні основи нано-технологій.- Волгоград.- 2008. 4. Козирєв І. Метафізика економіки та бізнесу в ХХI столітті на прикладі маркетингу. http://www.peremeny.ru/books/osminog/9383
5. Путілін А.І. Нанотехнології і соціум. Навчально-інформаційний матеріал. 2007 http://filosof.historic.ru/
6. Навички майбутнього. Інститут Майбутнього. 7. Choices, Values, and Frames / Ed by D.Kahneman and A. Tversky. Cambridge University Press, 2002.
Джерело: http: //www.klubok.net/article2333.html
8. Лельчук А. Ризик-менеджмент і страхування. 2014. http://www.actuary-al.ru/
9. В.Келдиш Філософія ризику: об'єктивна та суб'єктивна основа ризику. http://www.keldysh.ru/departments/dpt_17/ur/ur.html
10. Susanna Hornig Priest Nanotechnology and the Public: Risk Perception and Risk Communication. www.crcpress.com/product/.../9781439826836
11. Бланштейн Р. Місія страхового нано форума.2014. http://nanoinsurance.org/mission
12. Давидова О., Притуляк В., Габідулін І. Нано- технології як складова частина агрострахування. 2014. http://info.dedal.ua/publications/50213
13. Органічне господарювання. 2014. http://www.aboutorganics.co.uk/organic-economics.html
  


Рецензии