9 травня 1975 року

Чому мій дід, Веред Сава Григорович, не любив святкувати 9 мая? Саву Вереда, молодшого командира РККА запасу, мобілізували в травні 1941 року для блискавичного походу в Європу. Він був серед тих мільйонів червоноармійців, озброєних найкраще на той час в Європі, які мали знищити Вермахт і прибрати до рук завойоване Гітлером. Але сталася катастрофа літа 1941 року і дід опинився в концтаборі. Хвалить Бога пробув він там порівняно не довго, бо написав листа додому, приїхала його молодша сестра і викупила з полону за золоті сережки.

До грудня 1943 року дід був на окупованій території, за що в січні 1944 року був засуджений до штрафбату. Там через півроку був тяжко поранений і після трьох місяців шпиталю в Києві, продовжив службу в іншій частині, в автомобільному полку при Ставці Головнокомандуючого. Загинути в цій частині були менш ймовірно, ніж у штрафбаті. "Війна це - смерть, бруд і страждання. Її шокові епізоди ніколи не стираються з пам'яті", казав він мені і дуже рідко розповідав про війну. А коли розповідав, то як правило, не те, що могло налякати мене підлітка. Лише одного разу розповів, як їх позицію гаубичної артилерії, де дід був командиром батареї обстріляв німецький танк, по якому вони били прямою наводкою. Дідові пощастило, його тяжко поранили, а розрахунок сусідньої гаубиці понівечений опинився на деревах, що поруч.

Після Берліну дід побував ще в Манжурії, де СССР воював з Японією.

9 травня 1975 року дід був особливо засмученим. Його запросили на зустріч ветеранів у місті Біла Церква, з якого він пішов на війну в 1941 році. Там йому вручили чергову ювілейну медальку та годинника. Він довго плювався від того фальшивого збіговиська, де справжніх фронтовиків, таких, як він, було дуже мало. Більшість були тилові щурі та енкевидисти, як служили в заград-отрядах. Їх брехливі розповіді обурювали мого діда, який ненавидів фальш і комуністів. Дід вже був смертельно хворим, він відчував, що скоро помре. В той же день він подарував мені того годинника, а медаль викинув на смітник.

29 серпня 1975 року мій дід помер.


Рецензии
А потом сотворили миф...

Ицхак Скородинский   18.02.2018 22:44     Заявить о нарушении
Так. Ганебний міф "дєдиваєвалі"

Валентин Лученко   26.02.2018 11:57   Заявить о нарушении
На это произведение написаны 3 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.