Сутнiсть та класифiкацiя пенсiй

УДК 369
В.Л. Ціпура, - , к. е. н., Луганський національний аграрний університет

СУТНІСТЬ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ ПЕНСІЙ

Постановка проблеми. Для вирішення будь-якого питання з фінансів необхідне чітке визначення предмету дослідження, який повною мірою розкривається в його класифікації. Однак дотепер не була здійснена класифікація пенсій, а це призводило до неясностей у пенсійній сфері економіки навіть на законодавчому рівні.
Аналіз останніх досліджень і публікацій. В сучасній літературі класифікація пенсій не здійснювалася, однак є характеристики щодо їх видів у наступних джерелах [2, 9, 13, 18].
Формулювання мети статті. Метою роботи є визначення сутності пенсій і їх класифікація за як можна більшою кількістю ознак. Її досягнення дозволить побачити місце пенсій у загальному ряді економічних понять та отримати структурований ряд видів пенсій.
Основний матеріал дослідження. Однією з найважливіших ознак економічного і культурного розвитку будь-якої країни є ускладнення відносин і зростання взаємної залежності індивідуальних господарств та суспільних союзів. Чим складнішими є їх функції, тим частіше та інтенсивніше потрібна їм співпраця. Вона визначається у спільному здійснені того чи іншого завдання або у наданні однією структурою іншій необхідних коштів – і тоді кажуть про фінансову співпрацю [17, С. 1]. Фінансова співпраця, як і будь-яка економічна категорія, пов’язана із відокремлення вартостей за певними дозволами від одних осіб на користь іншим.
В залежності від того, звідки йде допомога, можна розрізняти 3 основні форми фінансової співпраці: 1) участь вищестоящих структур у витратах нижчестоящих; 2) участь нижчестоящих структур у витратах вищестоящих; 3) участь рівнозначних структур у витратах одна другої. Пенсії є одним з видів фінансової співпраці, тому що як і остання, вони пов’язані із відокремленням вартостей за певним дозволом на користь певних осіб. У широкому розумінні слово «пенсія» означає «платіж» і воно може застосовуватися до трьох вказаних форм фінансової співпраці.
У такому ж широкому смислі до вказаних форм можуть бути застосовуваними багато із слів, які використовуються у фінансовій науці: дотація, субсидія, трансферт, дохід, витрати, фінанси, заробітна плата і т. д. Наприклад, слово «дотація» походить від англ. слова «dotation», яке походить від лат. слова «dotate», яке означає «одарювати», «робити внесок», і яке може бути застосованим до будь-якого виду фінансової співпраці.
Слово «трансфер» у системі національних рахунків означає економічну операцію, за якої інституційна одиниця надає якийсь товар, послуги чи актив іншій одиниці, не отримуючи за це ніякого відшкодування [15, С. 185] і може бути застосованим до будь-якого виду фінансової співпраці. Пенсії у вказаній системі національних рахунків відображаються у відповідному рахунку у вигляді трансферів [15, С. 74-75]. Ми вважаємо, що семантично спорідненими із словами «брати» та «давати» є багато фінансових категорій, однак звичайно на практиці їх розглядають у застосуванні до конкретних форм фінансової співпраці.
Пенсії розглядають звичайно у застосуванні до 1 форми: участь вищестоящих структур у витратах нижчестоящих (хоча пенсією як платежем може бути названим будь-який податок – друга форма співпраці). Як пенсії не розглядають такі платежі 1 форми: дотації, заробітну плату, державні закупівлі. Як пенсії розглядають участь вищестоящих органів у витратах саме громадян. Ця участь може бути у формі грошових виплат, допомог, утримання, певних послуг. Найбільш вигідною для громадянина є пенсія - довічне грошове щомісячне утримання, що дозволяє існувати і при цьому не працювати. При вказівці такого вигідного для громадянина виду пенсій і акцентуванні уваги у роботі саме на цей вид пенсій ми також розглядаємо для повноти висвітлення теми також натуральні пенсії, пенсії у вигляді послуг, річні пенсії, тобто майже всі можливі їх види і у широкому розумінні цієї категорії.
Дослідження існуючих характеристик пенсій дало змогу виділити відповідні ознаки пенсій, згрупувати їх за цими ознаками та розглядати їх за суб’єктами, об’єктами пенсійних відносин та правилами їх регулювання, до яких можна віднести норми, нормативи, показники, пільги, правила розрахунку і т. д.
Якщо розглядати пенсії за суб’єктами пенсійних відносин, то можна виділити основні три групи пенсій: пенсії за ознаками, які характеризують осіб - платників пенсійних внесків; пенсії за ознаками, які характеризують осіб - платників пенсій та осіб, які пов’язані із виплатами пенсій; пенсії за ознаками, які характеризують осіб - отримувачів пенсій.
Розглянемо пенсії за ознаками, які характеризують осіб - платників пенсійних внесків.
За ознакою країни, що сплачує пенсії, є вітчизняні та іноземні пенсії [5, С. 63].
За ознакою ієрархії пенсій є пенсії з центрального (державного) рівня та пенсії з місцевого рівня [19, С. 350]. Відповідно до ієрархії розглядають пенсії за наступною ознакою.
За ознакою ступеня охоплення осіб, які формують кошти для виплати пенсій, є (та можуть бути) пенсії, сформовані внесками з різних країн; пенсії, сформовані внесками зі всієї країни; пенсії, сформовані певними верствами населення; пенсії, сформовані внесками на місцевому (регіональному рівні); пенсії, сформовані внесками певних роботодавців; пенсії, сформовані внесками робітників; пенсії, сформовані внесками належних до монастирів людьми; пенсії, сформовані внесками парафіан; пенсії, сформовані внесками сімей; пенсії, сформовані внесками особи; пенсії, сформовані пенсіонером без участі інших осіб та пенсії, сформовані внесками вказаних осіб у різних співвідношеннях, як показано за наступною ознакою [18].
За ознакою співвідношення осіб, які формують кошти для виплати пенсій на основі розгляду видів матеріального забезпечення нужденних можна виділити: пенсії, сформовані із участю працівників, дотацій від держави та місцевих органів влади, але без участі підприємців (так звана Гентська система матеріального забезпечення нужденних, яка вперше була застосована у м. Гент, Бельгія) [18, С. 10]; пенсії із участю коштів працівників, держави чи місцевих органів влади та підприємців і т. д. у різних співвідношеннях.
Розглянемо пенсії за ознаками, які характеризують осіб - платників пенсій та осіб, які пов’язані із виплатами пенсій.
За ознакою осіб, які відповідають за виплату пенсій, є пенсії міжнародних організацій; пенсії, які виплачуються відповідними державними структурами: Пенсійним фондом, фондами соціального страхування, Національною акціонерною страховою компанією «Оранта» та іншими страховими компаніями [5, С. 54-114]; пенсії з благодійних фондів [5, С. 128-133]; пенсії від місцевих органів влади; пенсії від роботодавців; пенсії з кас робітничої взаємодопомоги; монастирські пенсії [9, С. 280]; парафіяльні пенсії; сімейні пенсії; індивідуальні пенсії [9, С. 276].
Існують також пенсії, сформовані внесками вказаних осіб у різних співвідношеннях, наприклад, внесками корпорацій, приватних фірм, установ, спілок, фізичних осіб формуються пенсії інвестиційних фондів, недержавних пенсійних фондів, пенсійних програм страхових компаній, банківських установ [19, С. 351].
За ознакою рівня уособлення доходів та виплат за кожним з пенсіонерів є пенсії із солідарної системи, пенсії із Накопичувальної пенсійної системи, пенсії із системи недержавного пенсійного забезпечення. Солідарність (від фр. solidarit; < лат. solidus - міцний) – первісно – кругова відповідальність: кожного за всіх і всіх за кожного [16, С. 607] у застосуванні до пенсійної системи означає певні нівелювання особистих якостей, доходів, спочатку платника внесків, а потім і отримувача пенсій. У Накопичувальній пенсійній системі йде персоніфікація доходів платників, що обумовлює подальшу персоніфікацію виплат.
За ознакою каналів виплат пенсій є пенсії, що виплачуються підприємствами поштового зв’язку України [13, С. 155-156]; пенсії, що виплачуються через вкладні рахунки в установах АППБ «Аваль» підприємствами поштового зв’язку України [13, С. 167]; пенсії, що виплачуються через поточні рахунки пенсіонерів у банківських установах [13, С. 170].
Розглянемо пенсії за ознаками, які характеризують осіб - отримувачів пенсій.
За ознакою відношення пенсій до трудових внесків пенсіонерів є пенсії зароблені (трудові), які виплачуються з метою компенсації заробітку [8, С. 42] та незароблені (соціальні), які надають кошти до існування особам при відсутності у них права на трудову пенсію [2, С. 47].
За ознакою причин виплати пенсій раніше розрізняли пенсії при досягненні певного віку; пенсії за вислугу років, пенсії з причини придбання на службі хвороби [9, С. 273-274]; пенсії за тимчасове прибування без посади [9, С. 278]. Дотепер сплачуються раніше призначені пенсії за віком; пенсії по інвалідності; в разі втрати годувальника; за вислугу років; соціальні пенсії [2, С. 16]. За новим законодавством, в солідарній системі призначаються такі пенсійні виплати: пенсії за віком; пенсії по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов’язаного з роботою, інвалідності з дитинства), пенсії у зв’язку з втратою годувальника. Також надаються соціальні послуги – допомоги на поховання пенсіонерів. За рахунок коштів Накопичувального фонду передбачені: довічні пенсії з установленим періодом; довічні обумовлені пенсії; довічні пенсії подружжя; одноразові виплати [2, С. 67]. Для недержавних пенсійних фондів передбачені пенсії на визначений строк; одноразові пенсійні виплати [2, С. 217, 219].
За ознакою відомства, яке сплачує пенсії, розрізняли у Російській імперії пенсії за військово-сухопутним відомством, медичним відомством і т. д. [9, С. 283, 285]. У Франції існували на місцевому рівні пенсії з кас для пенсій духовним особам [9, С. 277]. У сучасному українському законодавстві не розглядаються пенсії за відомчою ознакою, але за розподілу пенсіонерів за відомствами, до яких вони більшого часу відносились, отримаємо: пенсії по Міністерству охорони здоров’я і т. д.
За ознакою громадянства осіб-пенсіонерів є пенсії іноземним громадянам; особам без громадянства, що проживають в Україні; громадянам України, що проживають на території України та громадянам України, що проживають за її межами [2, С. 63; 13, С. 5-6].
За ознакою отримувачів пенсій є пенсії особам, що досягли певного віку; інвалідам; особам, що втратили годувальника; особам, що пропрацювали певний термін на певній посаді; особам, що відзначилися у певному виді діяльності, в тому числі і в науковій [2, С. 19-22, 24-30, 32-33, 47, 50-51, 67, 217-223; 5, С. 59-60].
За ознакою агрегації пенсіонерів є пенсії на всіх членів сім’ї – спільні пенсії та пенсії на одну особу [2, С. 31, 91].
За ознакою місця праці службовців, що виходять на пенсію, у Російській імперії розрізняли пенсії для службовців у віддалених та малонаселених краях Імперії, наприклад, пенсії для осіб, що працювали у Сибіру, Кавказькому краї, Вологодській губернії [9, С. 285].
За ознакою місця проживання пенсіонерів є пенсії пенсіонерам, що проживають у сільській місцевості та пенсії пенсіонерам, що проживають у містах [3, С. 491].
Якщо розглядати пенсії за об’єктами пенсійних відносин, то можна виділити пенсії за ознаками їх форми, джерел формування.
За ознакою форми пенсій є грошові пенсії (готівкові та безготівкові), натуральні (матеріальні) пенсії та пенсії у вигляді послуг, піклування. Щодо останніх двох форм, то на Русі та в Російській імперії використовували «прожиткові маєтки» [9, С. 279], нагляд у монастирі [9, С. 280], віддачу на утримання у монастирі (1 військовий чин на 50 дворів монастирських селян) [9, С. 280], розташування у шпиталь до смерті [9, С. 280], нагородження орендами і землями [9, С. 285], грошові оренди [9, С. 285]. У Німеччині до пенсій у вигляді послуг відносять призначення пенсіонерам помічників, влаштування їх у спеціальні пансіонати [8, С. 43]. На Україні свого часу застосовувалася виплата натуральних пенсій шляхом відпуску пенсіонерам за їх замовленням підприємствами, що заборгували перед Пенсійним фондом, продукції власного виробництва або надання послуг [11, С. 124].
За ознакою джерел формування пенсій є пенсії, сформовані через прямі вирахування із доходів працівників [18, С. 18] та пенсії, сформовані через посередні вирахування із доходів працівників, коли внески роботодавців на пенсійне страхування як виробничі витрати входять у вартість продукції і оплачуються при її купівлі працівниками [18, С. 23].
Якщо розглядати пенсії за правилами регулювання пенсійних відносин, то можна виділити наступні види пенсій.
За ознакою принципів формування пенсійних фондів є пенсії з фондів, сформованих на податковій основі; пенсії з фондів, сформованих через систему соціального страхування; пенсії з фондів, сформованих на принципах колективного страхування; пенсії з фондів, сформованих на основі індивідуальних заощаджень [18, С. 11-14].
За ознакою наявності пільг з пенсій є пенсії звичайні та пенсії на пільгових умовах [2, С. 7].
За ознакою пільгових умов надання пенсій є пенсії, що отримують достроково до встановленого віку [2, С. 19]; пенсії незалежно від віку, за умови зайнятості на відповідній роботі особи не менше певного віку [2, С. 21]; пенсії, в яких пенсійний вік знижується на 1 рік при наявності певного стажу [2, С. 21].
За ознакою оподаткування пенсій є пенсії, що не підлягають оподаткуванню [13, С. 8; 14, С. 307] та пенсії, що підлягають оподаткуванню [12, С. 119; 14, С. 309].
За ознакою терміну пенсій є пенсії, що призначаються на весь строк встановлення інвалідності [2, С. 88]; довічні пенсії [2, С. 24, 28]; що призначаються на весь період, протягом якого член сім’ї померлого годувальника вважається непрацездатним [2, С. 90].
За ознакою установлення межі пенсій є пенсії, обчислені в мінімальному розмірі та пенсії, обчислені у максимальному розмірі [2, С. 3, 7].
За ознакою розміру окладу, що береться в основу розрахунку пенсій, є пенсії за меншим окладом; пенсії за меншим окладом із доданням надбавок; повні пенсії [9, С. 273].
За ознакою періоду отримання утримання, що береться в основу розрахунку пенсій раніше розрізняли пенсії, обчислені на основі утримання, отриманого під час служби; пенсії, обчислені на основі утримання, отримуваного в останній рік; пенсії, обчислені на основі середнього утримання за певний період [9, С. 274]; тепер середньомісячний заробіток для обчислення пенсій береться за будь-які 60 календарних місяців роботи [2, С. 39].
За ознакою розміру утримання, що береться в основу розрахунку пенсій розрізняли раніше пенсії, які надаються по розміру всього утримання (враховуючи, наприклад і вартість казенної квартири, і суми, що надаються на службові витрати); пенсій, які надаються по розміру тільки посадового окладу [9, С. 274].
За ознакою показників, що приймають участь у встановлені розмірів пенсії є пенсії, які враховують суми сплачених страхових внесків до Пенсійного фонду за відповідний місяць, страховий стаж, ознаки особливих умов праці, які дають право на пільги в пенсійному забезпеченні, суми заробітної плати (грошового забезпечення, доходу), з якої сплачено страхові внески за відповідний місяць, суми доходу (прибутку) осіб, які провадять підприємницьку діяльність і обрали особливий спосіб оподаткування [2, С. 82].
За ознакою цільового закріплення пенсійних зборів та пенсій є пенсії, що за цільовою ознакою не закріплюються за пенсійними надходженнями та пенсії, що за цільовою ознакою закріплюються за пенсійними надходженнями (основним джерелом для виплат пенсій пенсіонерам, що живуть у сільській місцевості, є сплата фіксованого сільськогосподарського податку [3, С. 491], громадяни можуть одержувати «соціальні пенсії» в рамках спеціальної програми, за якою частина бюджетних надходжень від продажу державних підприємств розподіляється кожній особі старше 21 року на момент початку пенсійної реформи [4, С. 36]).
За ознакою прив’язування розміру пенсії до інших показників є пенсії, мінімальний розмір яких встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму (або у розмірі проіндексованої мінімальної заробітної плати в столиці Мехіко [10, С. 77; 4, С. 36-37]) та пенсії, розмір яких не прив’язується до інших економічних показників.
За ознакою постійності виплат пенсій є постійні пенсії та змінні [1, С. 200].
За ознакою періодичності виплат пенсій є одноразові пенсійні виплати; періодичні пенсії; ануїтети [5, С. 159]; щотижневі пенсії; місячні пенсії [15, С. 26]; пенсії з виплатами в кожний інший період [15, С. 26]; річні.
За ознакою можливості вибору пенсій є пенсії, серед яких можна обрати одну [2, С. 68] і такі пенсії, що не передбачають права вибору.
За ознакою причин зміни розміру пенсій є пенсії, розмір яких змінюється при зміні кількості членів сім’ї, забезпечуваних пенсією в разі втрати годувальника [2, С. 31-32]; пенсії, розмір яких підвищується відповідно до індексації грошових доходів населення [2, С. 95].
За ознакою способу зміни розміру пенсій є пенсії, що індексуються або до яких застосовується коефіцієнт або індекс підвищення [13, С. 29; 14, С. 152]; пенсії, до яких застосовується розмір підвищення у гривнях [13, С. 30]; пенсії, до яких застосовуються розміри підвищення у відсотках [13, С. 31]; пенсії, до яких застосовуються розміри підвищення у відсотках із певними обмеженнями [10, С. 77].
За ознакою факту перерахунку пенсій є пенсії перераховані та не перераховані [2, С. 95; 14, С. 3].
За ознакою валюти пенсій є пенсії у гривнях, доларах, літах і т. д. [14, С. 307].
За ознакою диференціації пенсій є диференційовані та недиференційовані пенсії [3, С. 491].
За ознакою принципу виплати пенсій є пенсії, сума яких попередньо не встановлюється та пенсії із конкретним розміром пенсійних виплат [19, С. 351].
За ознакою зарахування пенсій у рахунок сплати за проживання у певних установах є пенсії, що сплачуються особам повністю та пенсії особам, які проживають у будинках-інтернатах і т. д. і яким виплачується процент призначеної пенсії [2, С. 45, 97].
За ознакою загальності пенсій є загальні пенсії (або пенсії за законом) і особливі (або надзвичайні), що надаються за рішенням верховної влади [9, С. 271, 278].
За ознакою можливості викупу пенсій державою є пенсії викуплені урядом та пенсії не викуплені урядом [9, С. 276].
За ознакою права на отримання пенсій родинами померлих пенсіонерів є пенсії, що успадковуються [2, С. 223-224; 9, С. 273], в т. ч. пенсії спадкоємні вічні, спадкоємні [9, С. 276] та пенсії, що не успадковуються.
За ознакою обмеження строку виплати вчасно не отриманих пенсій є пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно з власної вини, і які виплачуються за минулий час, але не більше ніж за 3 роки до звернення за отриманням пенсії та пенсії, не отримані з вини органу, що призначає і виплачує пенсію, які виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком [2, С. 96-97].
За ознакою однакових засад призначення пенсій є пенсії, що призначають на однакових підставах [2, С. 30] та пенсії, що призначають на різних підставах.
За ознакою залежності пенсії від розміру інших видів пенсій є залежні пенсії (дітям-сиротам пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається виходячи з розміру пенсії за віком кожного з батьків [2, С. 90]) та незалежні пенсії.
За ознакою наявності обмеження строком права на звернення за призначенням пенсій є пенсії із правом на звернення за призначенням пенсії без обмеження строком [2, С. 31] та пенсії із правом на звернення за призначенням пенсії з обмеженим строком.
За ознакою необхідності припинення роботи для отримання пенсій на момент звернення за пенсією є пенсії, що призначаються незалежно від того, призупинена робота на момент звернення за пенсією чи вона продовжується (пенсії за віком) та пенсії, що призначаються при звільненні з роботи, яка надає право на цю пенсію (пенсії за вислугу років) [13, С. 8].
Подібно до видів бюджетів, за ознакою затвердження пенсій через парламент, можуть бути пенсії, що вотуються та пенсії, що не вотуються [1, С. 40].
Подібно до видів бюджетів, за ознакою ініціювання виплати пенсій можуть бути пенсії, виплачені за ініціативою керівника держави та пенсії, виплачені за ініціативою парламенту [6, С. 69-89].
Подібно до розгляду бюджетів, за ознакою часу дії пенсій, можуть бути пенсії обмежені у часі та пенсії, не необмежені ніяким терміном [6, С. 170-171].
Подібно до видів бюджетів, за ознакою процесу виплати пенсій, можуть бути пенсії упроваджені, пенсії розглянуті, пенсії прийняті, пенсії нараховані та пенсії виплачені.
Розгляд пенсій за ознаками ступеня охоплення осіб, які формують кошти для виплати пенсій, платників пенсій, форми виплат пенсій, може давати наступний результат. Наприклад, пенсії, сформовані в основному внесками з різних країн, можуть виплачуватися міжнародними організаціями у вигляді тимчасових виплат. Пенсії, сформовані в основному внесками зі всієї країни є державними пенсіями [13, С. 7] (імперськими пенсіями [9, С. 278]), які виплачуються відповідними державними структурами: Пенсійним фондом, фондами соціального страхування, страховими компаніями у вигляді пенсій з Державного бюджету чи відповідних фондів та страхових відшкодувань за обов’язковими видами страхування [5, С. 54-114] і т. д. Також, за необхідності, можна розглядати пенсії за іншими ознаками у різних співвідношеннях.
Висновки та пропозиції. В статті узагальнені пенсії за 51 виділеними ознаками. Отримані ознаки та види пенсій розглянуті по відношенню до суб’єктів, об’єктів та правил регулювання пенсійних відносин. Застосування наведеної класифікації пенсій дозволить швидко опановувати необхідний матеріал з соціального страхування непрацюючих громадян.
Список використаних джерел:
1. Англо-русский экономический словарь (учебный) / Под ред. Р.С. Цаголовой. – Москва: Изд-во Московского университета, 1976. – 334 с.
2. Бюлетень законодавства і юридичної практики України. – 2003. - № 11: Пенсійне забезпечення в Україні: законодавство та судова практика. – 448 с.
3. Василик О.Д., Павлюк К.В. Державні фінанси України: Підручник. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 608 с.
4. Вінер М. Пенсійні системи країн Латинської Америки // Україна: аспекти праці. – 2000. - №. 5. – С. 35-37.
5. Волощук Г.О., Пасічник Ю.В., Прямухіна Н.В. Фінансові фонди соціального спрямування в Україні: бюджеті, страхові, пенсійні: Навчальний посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2004. – 184 с.
6. Жез Г. Общая теория бюджета: Пер. с франц. под ред. Г.Г. Соловья и К.К. Шмакова. – М.: Гос. фин. изд-во СССР, 1930. – 339 с.
7. Герасименко С.С., В.А. Головко, І.М. Нікітіна Система національних рахунків: Навч. посібник. – К.: ІВЦ Держкомстату України, 2005. – 217 с.
8. Карлін М.І. Фінанси зарубіжних країн: Навчальний посібник. – К.: Кондор, 2004. – 384 с.
9. Лебедев В.А. Финансовое право. – 2-е изд., перераб. – СПб.: Типо-Литография А.М. Вольфа, 1889. – 314 с.
10. Марушенко Т. Пенсионное обеспечение // Вестник налоговой службы Украины. – 2005. - № 15 (345). – С. 77.
11. Найбільші боржники Пенсійного фонду – державні підприємства // Галицькі контракти. Нормативна база підприємництва. Документи. Консультації. – 1998. - № 12. – С. 124.
12. О вступлении в силу соглашения об избежании двойного налогообложения с ОАЭ. Письмо ГНА Украины от 18 октября 2004 г. № 20105/7/12-0117 // Вестник налоговой службы Украины. – 2005. - № 15 (345). – С. 112-123.
13. Павленко Н., Піроженко О. Оформлення пенсій. – 2-ге вид., перероб. і доп. – Х.: Фактор, 2002. – 382 с.
14. Пенсии: Государственная и трудовая в вопросах и ответах: условия, страхование, стаж, размеры, льготы / С.А. Самойлов, В.Е. Сидоров. – М.: ООО «Издательство «Олимп»: ООО «Издательство АСТ», 2002. – 359 с.
15. Система национальных счетов: пересмотренный вариант. Глава ХІ. Финансовый счет. Секретариат ООН. – 1992. – июнь. – 38 с.
16. Словарь иностранных слов / Гл. ред. Ф.Н. Петров. – 2-е изд. – М.: ОГИЗ, Гос. изд-во иностранных и национальных словарей, 1942. – 831 с.
17. Твердохлебов В.Н. Пособия государства местным союзам. – СПб.: Типо-литография Шредера, 1912. – 89 с.
18. Цивилев Р.М., Рогожин В.В. Социальное страхование при капитализме: мифы и реальность. – М.: Профиздат, 1977. – 112 с.
19. Шелудько В.М. Фінансовий ринок: Підручник. – К.: Знання, 2006. – 535 с.


Ципура Валерия Леонидовна Tsipura Valeria Leonidovna

АННОТАЦИЯ: В статье указана необходимость рассмотрения сущности пенсий и характеристики видов пенсий путем их классификации. Обобщены приведенные в специальной литературе виды пенсий по 51 группирующему признаку.

Ціпура Валерія Леонідівна Tsipura Valeria Leonidivna
АНОТАЦІЯ: У статті вказана необхідність розгляду сутності пенсій та характеристики видів пенсій шляхом їх класифікації. Узагальнено наведені в спеціальній літературі види пенсій за 51 групуючою ознакою.


Рецензии