Георг Димитров и Лейпцигский процесс. 1933 год

Георг Димитров и Лейпцигский процесс. 1933 год

Всем, кто читает мои статьи, заявляю. Открыв для себя Теорию Волновой Истории, я пришёл к выводу о несостоятельности Марксизма-ленинизма в плане исторического значения антагонизма классов. Классы – эфемерная общность. Классовая борьба - не более, чем иллюзия, и попытка выдать желаемое за действительное.  Я пришел к выводу, что  экономическая составляющая обществ не является двигателем прогресса. Отныне все мои прежние статьи следует рассматривать с этих позиций. Все ссылки направляются к Теории Волновой Истории. Март 2022 года


«Фашизм — это открытая террористическая диктатура
наиболее реакционных, наиболее шовинистических,
наиболее империалистических элементов финансового
капитала… Фашизм — это не надклассовая власть и не
власть мелкой буржуазии или люмпен-пролетариат над
финансовым капиталом. Фашизм — это власть самого финансового капитала. Это организация террористической расправы с рабочим классом и революционной частью крестьянства и интеллигенции. Фашизм во внешней политике — это шовинизм в самой грубейшей форме, культивирующий зоологическую ненависть против других народов»
                (Г. Димитров).

«Родился 18 июня 1882 года в Радомире, около Софии.
   Школу оставил после окончания второго класса. До 1904 года работал наборщиком.
   Сын рабочего класса Болгарии..» - из конспекта первой речи перед судом, составленного в тюрьме 25 сентября 1933 года.

1933 год стал для Германии переломным. К власти пришли нацисты. По всей Германии прокатились репрессии против коммунистов, рабочих , социал-демократов. Процессы  штамповались как сходящие с конвейеров автомобили Форда для будущего величия Империи. Но на одном процессе  даже беспринципная головорезная имперская машина поломала свои зубы. Это был судебный процесс над болгарским коммунистом Георгом Димитровым. Многие живущие ныне даже и не знают: в честь кого названа . скажем в Ленинграде- Петербурге улица Димитрова?

А между тем, обвинённый нацистами в поджоге Рейхстага вместе с другими коммунистами этот человек бросил вызов не просто имперскому правосудию, но и самой фашистской идеологии, самой нацистской партии и её палачам, которые развернули этот процесс осенью 1933 года.  Мало того, что Димитров рассыпал все лживые обвинения находясь в кандалах, он сделал  этот процесс достоянием мировой общественности и ареной пропаганды коммунистических идей, несмотря на то, что суду много раз приходилось удалять его из зала суда.

И по сей день гневным обвинением всем фашистским палачам , всем убийцам светлого будущего человечества , всем поборникам элитарных идей звучит и будет звучать его защитное слово произнесённое в суде Лейпцига 16 декабря 1933 года. Его речь послужила образцом для таких же защитных речей коммунистов разных стран Тойво Антикайнена, которого называли «Северный Димитров», в Финляндии, Никоса Белояниса в Греции, Брама Фишара в Южной Африке.

Она звучит всем тем, кто хочет построить империи на горах трупов, всем тем, кто сталкивает народы на  бойни, голод, нищету, кто сеет рознь, не примирение, кто сеет разруху и страх, кто отнимает у людей будущее, Родину, заставляя скитаться по Земле.

Разве не замечаете вы приспособившись на мягких диванах, как неофашизм прикрывшись маской буржуазных свобод снова строит систему элитарности, избранности? В которую нет входа вам, простым людям. Разве вы желаете быть обманутыми, когда по крупицам разрушается вера людей в светлое будущее, исходящая из ныне оболганного прошлого – Октябрьская Революция, Гражданская война, Вторая мировая, холодная война. Ложь об этих событиях – и есть ваше отнятое будущее.

Я пишу это для будущего процесса. Ведь таковой когда-то случится, когда окончательно обнаглеет имперский фашизм. И вот тогда , обвинённый в поджоге планеты Земля встанет такой коммунист, как Георг Димитров – и пошатнётся планета под ногами  лжецов и мизантропов.

Отрывки из стенограммы  последнего слова:
«Димитров: Я допускаю, что я говорю языком резким и суровым. Моя борьба и моя жизнь тоже были резкими и суровыми. Но мой язык – язык откровенный и искренний…
Я защищаю себя самого как обвиняемый коммунист.
Я защищаю свою собственную коммунистическую революционную честь.
Я защищаю свои идеи, свои коммунистические убеждения.
Я защищаю смысл и содержание своей жизни.
Поэтому каждое произнесённое мною перед судом слово – это, так сказать , кровь от крови и плоть от плоти моей. Каждое слово – выражение моего глубочайшего возмущения против несправедливого обвинения, против того факта, что такое антикоммунистическое преступление приписывается коммунистам», стр. 167

Уже с самых первых слов чувствуется осознание того, что поджог Рейхстага – это лишь предлог для процесса над коммунизмом.

«Верно, что болгарский фашизм является диким и варварским. Но болгарский рабочий класс и крестьянство, болгарская народная интеллигенция отнюдь не дикари и не варвары… Народ, который 500 лет жил под иноземным игом, не утратив своего языка и национальности, наш рабочий класс и крестьянство, которые боролись и борются против болгарского фашизма, за коммунизм, - такой народ не является варварским и диким. Дикари и варвары в Болгарии – только фашисты. Но я спрашиваю вас, господин председатель: в какой стране фашисты не варвары и не дикари?
Председатель: (прерывает Димитрова): Вы ведь не намекаете на политические отношения в Германии?» - стр. 168-169

«Не в первый раз подобное покушение приписывается коммунистам… Я напоминаю о железнодорожной катастрофе здесь , в Германии, возле Ютеборга, совершённой психопатом, авантюристом, провокатором. Тогда не только в Германии, но и в других странах неделями распространялось утверждение, что это – дело рук коммунистической партии Германии… Потом выяснилось, что это сделал психопат и авантюрист Матушка.
   Я напомню другой пример – убийство французского президента Горгуловым. Тогда тоже во всех странах писали, что здесь видна рука коммунистов. Горгулов изображался коммунистом, советским агентом. Что же оказалось? Это покушение оказалось организованным белогвардейцами, а Горгулов – провокатором, который хотел добиться разрыва отношений между Советским Союзом и Францией.
   Я напомню так же покушение в Софийском соборе. Это покушение не было организовано Болгарской коммунистической партией, но из-за него… Две тысячи рабочих, крестьян и интеллигентов были зверски убиты фашистскими бандами… Ещё в 1920 году начальник софийской полиции Пруткин сам организовал во время стачки железнодорожников взрыв бомбы в целях провоцирования болгарских рабочих»

Сегодня известно всем, что эту тактику дискредитации по отношению к коммунизму буржуазная реакция применяла на протяжении всей истории. Так, в покушении на Римского папу Иоанна Павла 2 были обвинены болгарские спецслужбы, Болгария, как страна социализма. Тогда как на самом деле корни покушения таились в Турции в среде фашистской организации «Серые волки».

Далее Димитров касается ещё одной важной проблеме ложных обвинений:
«Я напомню ещё один момент – подделка документов. Имеется большое количество фальшивок против рабочего класса… Я напомню хотя бы так называемое  «письмо Зиновьева». Оно было подделано…»

Десятки фальшивых  документов сфабрикованных в разные года  увидели свет в книгах, газетах, журналах.  Солженицины, Суворовы растрезвонили эту ложь по всему миру. Разборка некоторых из них дана здесь: http://scepsis.net/library/id_2239.html


Во все времена  капитал и его наёмники – фашисты не были оригинальными: провокации, терроризм, убийства – всё делается их грязными руками для порабощения человечества.  Знать историю наша прямейшая обязанность. А тем более знать историю наших побед и наших поражений.
Георг Димитров – несомненно одна из величайших фигур коммунистического движения на западе 1 половины 20 века. Его смелость и отважность – пример для подражания всем кто идёт во главе человеческого прогресса.

…………………………………………………………

Георг Димитров и Лейпцигский процес. 1933 година

"Фашизъм — това е открита терористична диктатура
най-реакционни, в най-шовинистических,
най-империалистическите елементи на финансовата
капитал... Фашизъм — това не надклассовая сила и не
силата на дребна буржоазия или lumpen на пролетариата над
финансов капитал. Фашизъм — това е властта на самия финансов капитал. Това е терористична организация разправа с работническата класа и на революционната част от селяните и интелигенцията. Фашизъм във външната политика — това е шовинизъм в най-грубейшей форма, культивирующий зоологическую омраза срещу други народи."
(Гр. Димитров).

"Роден на 18 юни 1882 г. в Радомире, около София.
Училище остави след края на втори клас. До 1904 г. е наборщиком.
Син на работническата класа в България.." - от резюмето на първата реч пред съда, изготвено е в затвора на 25 септември 1933 година.

1933 година беше за Германия повратна точка. На власт идват нацистите. В цяла Германия избухнаха репресии срещу комунистите, работниците , социал-демократи. Процеси штамповались като сходящие с транспортьори автомобили на Ford за бъдещето величие на Империята. Но в един процес, дори беспринципная головорезная имперска машина поломала зъбите си. Това е един съдебен процес пред български комунист Джордж Димитровым. Много живеещи сега дори и не знаят: в чест на когото е кръстен . да речем в Ленинград - Петербург улица Димитрова?

А междувременно, обвинен от нацистите в палеж на Райхстага, заедно с други комунистите този човек презрение не просто имперски правосъдие, но и самата фашистка идеология, най-нацистката партия и нейното палачам, които са разположени на този процес през есента на 1933 година. Не само, че Димитров рассыпал всички лъжливи обвинения да бъдеш в окови, той е направил този процес достояние на световната общественост и е арена за пропаганда на комунистическите идеи, въпреки, че съда много пъти трябваше да го от съдебната зала.

И до ден днешен гневным обвинение на всички фашистским палачам , всичко на убийците-светло бъдеще на човечеството , всички поборникам елитните идеи звучи и ще звучи неговата защитно дума изрече в съда в Лайпциг, 16 декември 1933 година. Речта му служи като модел за същите защитни речи на комунистите различни страни Тойво Антикайнена, наречен "Северен Димитров", във Финландия, Никоса Белояниса в Гърция, Брахма Фишара в Южна Африка.

Тя звучи, звучи и на всички онези, които искат да изградят империя в планините на трупове, на всички онези, които сталкивает народи на клане, глад, бедност, който сее разногласия, не помирение, който сее разруху и страх, който ограбва хората на бъдещето на Родината си, принуждавайки се скитат по Земята.

Нима не забелязвате вие приспособившись на меки дивани, като неофашизм прикрывшись маска буржуазных свободи отново изгражда система на елитизъм, избрани? В която няма входа ви, обикновените хора. Нима желаете да бъдат измамени, когато малко по малко се унищожава вярата на хората в по-светло бъдеще, идващи от сега оболганного миналото – Октомврийската Революция, Гражданската война, Втората световна, студената война. Лъжи за тези събития – и си отнятое бъдещето.

Пиша това за бъдещия процес. В края на краищата такива, когато нещо се случва, когато окончателно обнаглеет имперски фашизъм. И тогава , обвинен в палеж на планетата Земя се издигне такъв комунист като Георг Димитров – и е изложена на риск планета под краката на лъжците и мизантропов.

Откъси от стенограмите на последните думи:
"Димитров: Аз признавам, че аз говоря език рязко и грубо. Моята борба и моят живот също са били по-остри и тежки. Но моят език – език откровен и искрен...
Аз защитавам себе си като ответникът е комунист.
Аз защитавам собствената си комунистическа революционна чест.
Аз защитавам своите идеи, своите комунистически убеждения.
Аз защитавам смисъл и съдържание на своя живот.
Затова всяка изрече мене пред съда на думата – това е, така да се каже , кръв от кръвта и плът от плътта ми. Всяка дума е израз на моя най-дълбокото възмущение несправедливите обвинения срещу факта, че това антикоммунистическое престъпление, се приписва комунисти", страница 167

Вече с най-първите думи се усеща осъзнаването, че опожаряването на Райхстага – това е просто извинение за процес над комунизма.

"Вярно е, че българският фашизъм е див и варварски. Но на български работническата класа и селяни, българската народна интелигенция в никакъв случай не са диваци и не варвара... Народ, който 500 години е живял под иноземным игото, не губи своя език и националност, нашата работническата класа и селяни, които са се борили и се борят против българския фашизъм, комунизъм, - такъв народ не е варварски и див. Диваци и варвари в България са само фашистите. Но аз ви питам господин председател: в коя страна фашистите не са варвари и не са диваци?
Председател: (прекъсва Димитров): Вие не намекаете за политическите отношения в Германия?" - пп 168-169

"Не за първи път подобно посегателство приписва на комунисти... напомням за жп катастрофа тук , в Германия, близо до Ютеборга, добра психопат, авантюрист, ден. Тогава не само в Германия, но и в други страни в продължение на седмици, удължен твърдение, че това е дело на ръцете на комунистическата партия на Германия... След това се оказа, че е психопат и авантюрист Майката.
Напомням друг пример – убийството на френския президент Горгуловым. Тогава също във всички страни са написали, че тук се вижда ръката на комунистите. Горгулов е изобразен комунист, съветски агент. Какво се оказа? Това посегателство се оказа организирани белогвардейцами, а Горгулов – ден, който иска да постигне скъсване на връзката между Съветския Съюз и Франция.
Напомням точно на посегателство в Софийския събор. Това е посегателство не беше организирано от Българската комунистическа партия, но заради него... Две хиляди работници, селяни и интелектуалци са били брутално убити фашистки банди... Още през 1920 г. е началник на софийската полиция Пруткин се организира по време на стачки самоличност експлозия на бомба в да се провоцирования български работници"

Днес е известно на всички, че тази тактика за дискредитиране към комунизъм буржуазная реакция е прилагала в цялата история. Така, в опит за покушение срещу Римския папа Йоан Павел 2 са обвинени българските службите, България, като държава на социализма. Тогава как всъщност корените на убийството таились в Турция в околната среда фашистка организация "Сивите вълци".

Нататък Димитров се отнася до още един важен проблем неверни твърдения:
"Напомням още един момент – фалшифициране на документи. Има много измислици срещу работническата класа... напомням поне така наречено "писмо на Зиновиев". Тя е подделано..."

Десетки фалшиви документи произведени в различни години видях светлина в книги, вестници, списания. Солженицины, Суворовы растрезвонили тази лъжа по целия свят. Демонтаж на някои от тях дана тук: http://scepsis.net/library/id_2239.html


Във всички времена, капитал и неговите наемници – фашистите не са оригинални: провокация, тероризъм, убийства – всичко се прави техните мръсни ръце за поробване на човечеството. Знае историята на нашата прямейшая задължение. А още повече, да се запознаят с историята на нашите победи и нашите поражения.
Георг Димитров – без съмнение един от най-великите фигури на комунистическия движение на запад от 1 половина на 20 век. Неговата смелост и отважность – пример за подражание на всеки, който върви начело на човешкия прогрес.


Рецензии