Остерски весни. Книга 2 укр. язык

( Репортаж про презентацію збірки поєзії "Остерські весни" Книга ІІ.)
в Остерському будинку творчості дітей та юнацтва 16 січня 2016 року.

   На новорічні свята, громадскість міста Остер,Чернігівсьої області та всієї України,отримала чудовий літературний подарунок,від групи літераторів авторів порталів ПРОЗА.РУ та СТИХИ .РУ "Остерські весни".В наш сутужний кризовий час,коли ненависть і непорозуміння з"їдає добрі  людські почуття, щоб залишитись людиною покликана нас зробити  поєзія на українській та російській мовах.
Якщо перша книжка видана в 2012 році прилетіла до нас, першою ластівкою, то збірка,що видана в місті Ченігів в ФОП ( видавець Лозовий В.М) прилетіла до нас двома чудовими лелекам ,гарними деснянськими краєвидами та гарними поліськими ліричними віршами, дуже різної тематики.
Це і жіноча та пейзажна лірика зрілих майстрів слова, закоханих в українську мову Людмли Садової,Уляни Даниленко,Валентини Жерибор,жіноча лірика,патріотичні твори викладача з м.Київ Оксани Олійник,Донеччанина який мешкає в Острі Максима Каленіченка,вчительки української мови та літератури Остерської ЗОШ №2 Смовської(Щукіної),вчитель історії Карпилівської ЗОШ І-ІІІ ступенів  Петро Лавренчук, (автор ціх рядків).
   

    В світ світлих думок переживань,роздумів,зове філософська лірика Віолети Войніловської,в її тврчості проглядається майстерність,непідкупність,і довершеність.Можу, як автор припустити,що її творчість досягне ідеалу і в неї велике літературне майбутнє. Як і в першій збірці, довершеним гумором порадував відомий на Чернігівщині гуморист та народний музикант Микола Руско, в його творах,що нагадують українські хоку і сенрю та гуморески Павла Глазового зібрана вся мудрсть,його покоління в літературній обробці. Запропонував  свої вірші,на суд громадскості,активний громодянини та мешканець міста Остер,викладач історії Остерського коледжу будівництва та дизайну,краєзнавць Микола Скидан.В перше в літературній збірці,остряни та все Чернігівське  Полісся, змогли ознайомитись з прозовим твором,романом "Вязень темряви" відомого в краї письменника Лоніда Луцюка.Роман з цікавими сюжетними лініями,коли читаєш, то віриш,що Лоніду Прокоповичу Луцюку вдасця продовжити славу острянина Василя Даниловича Нагорського.(Нефеліна)Про Леоніда Прокоповича хочеться говорити багато добрих та теплих слів.Саме він разом з дружиною Людмилою Садовою і створив в Острі літературну групу "Остерські весни", а ми всі радо підтримали його ініціативу.Потім винайшов цю форму видання книжок і проробив велику практичну та рутинну роботу.Зібрать в колектив одинадцять особистостей це великий труд.А що казати, про десяток літературних заходів проведених групою"Остерські весни".Знаю декілька літературних родин в Києві та Чернігові,але те що робить родина Луцюків в місті Остер,для духовного піднесення це велике явище,якого не знала історія нашого міста. Прикрасили збірку "Остерські весни"к.ІІ фотороботи фотохудожників Тетяни Балунової,та її сина Миколи Красного ,допоміг в оформленні обкладинки книжки острянин Артем Севастян. Вони представили чудові фото з літературного життя міста Остер,та чудові фотоєтюди Полісся,околиць міста Остер.ГОловне, що в їх роботах відчувається напруженість наших днів.та нашого сьогодення.Бо фото художник не може не говорити правду своїми роботами.

     Гостинно відкрили двері свого закладу,для літераторів,як завжди Директор Остерського буинку творчості дітей та юнацтва Тетяна Косюк,методист цього закладу Садикова Валентина та інші працівники цього чудового дня.В залі зібралася добірна інтелігенція міста Остра, остряни, які цікавляться літературою,самі пишуть,вчителі,медики,та просто мешканці міста,які зайши зігріти свою душу. В обговорнні взяли участь, ті хто хотів висловити свої думки про видання.
В.о директора Осерського коледжу будівництва та дизайну Кулик Віктор Омелянович,подякував авторам книжки за їх внесок в розвиток культурного середовища нашого краю і висловив думку, що книжка літераторів міста Остер буде дуже корисною, в наш час, для виховання підростаючого покоління.Заступник директора Остерської гімназії Сергій Дробязко побажав подальших усіхів в   творенні новітньої літератури України. Директор будинку культури Садиков Ігор Рафаелович подякував літературній групі "Остерські весни" за активну участь в громадському житті міста Остер,та Чернігівської області. У виступах священників Української Православної церкви отця Миколи та отця Олега,також лунали слова подяки за чудове видання.,яке послужить зміцненню духовності та віри віруючих громадян України.На зустріч зателефонува голова літературного обєднання ім.Василя Нефеліна, лауреат премії ім. М.Коцюбинського Олексій Крачило.Він емоційно сказав добрі слова та побажав, як і і багато письменників Чернігівщини розвитку,та літературних успіхів всім авторам.

     Оцінив фото работи Тетяни Балунової та Миколи Красного,які були надруковані в книзі,відомий фотохудожник Щербань Василь Васильович.Він відзначив, що фото роботи Миколи Красного заслуговують на увагу і побажав молодому профессійному фото-художнику виствок в м.Остер,Козельці,Чернігові та в інших містах. Під час проведення презентації надійшли вітальні відгуки від острян, які мешкають в багатьох країнах світу.Приемно вразив своєю творчістю гісь заходу, вже острянин та колишній член літературного обєднання "Літературна криниця" Ічнянського району 89- ти річний поєт Жила Микола Петрович.Добірними віршами української селянської тематики, та своєю відвертою лірикою, він привітав всіх писутніх. Провела захід ознайомивши всіх гостей з біографією авторів у відсутності духовного надхненника книжки, Баран Катерини Іванівни, старший біліотекар бібліотеки для дорослих Скидан Зоя Іванівна. Підводячи підсумки літератори та гості переглянули фото-газету літературної групи "Остерські весни" Запав менві вдушу девіз заходу, написаний керівником обєднння Леонідом Луцюком в стилі японського хоку:

              "Обєдналися зернятка разом.
               Дозрівав гарний колосок.
               Колектив зможе більше."
І хоча я,з  ним згоден лише на половину,вислів хороший , бо це про нас та про нашу другу книжку "Остеські весни".
   Цікавою була книжкова виставка,а літераторами літературного обєнання "Остеські весни"вже видано ,до двох десятків добірних якісних книжок,художньо-літературної та публіцистично-краєзнавчої тематики.
  "Остерські весни" живуть,вони продовжують традиції письменників та поєтів острян М.Олександровича,Г. Чупринки, Ткача,Миколи Холодного,Петра Куценка К.Руденка,Т.Гончарової Н.Околітенко.Е.Шуляка,А.Коломійця ,Олени Куценко Ірини Ерьоміної та багатьх інших острян.І це дуже чудово."Остерські весни" стоять на сторожі духовності.Зараз модне слово волонтери, так я б їх всіх назвав волонтерами духовності.
З такою чудовою молоддю яка увішла до збірки,вірю що літературне майбутнє в групи "Остерські весни" є прекрасне.



              Петро Лавренчук. письменник,поєт,історик, один з авторів

                книжки "Остерські весни" Кн.ІІ.
   


Рецензии