Экскурсия па Библиятэцы будучыни

Добры дзень, дарагія наведвальнікі! Я - спецыяліст сферы інфармацыйна-дакументных камунікацый, бібліятэкар-бібліёграф, менеджэр, і на сёння - Ваш экскурсавод па Сетцы ведаў.
Зараз мы з Вамі знаходзімся ў арыгінальным будынку, створаным спецыяльна для інфармацыйнага, сацыяльна-культурнага цэнтра - бібліятэкі!
Звернемся да гісторыі пераўтварэння нашай прафесіі. Як усе Вы памятаеце, у сувязі з вялікім павелічэннем аб'ёма інфармацыі і паскарэннем развіцця інфармацыйных тэхналогій з канца далёкіх 1990-х, людзі сталі мець патрэбу ў іх зборы, апрацоўцы, пераўтварэнні, адборы дакладных ведаў, захаванні помнікаў культурнай і інфармацыйнай спадчыны, абароне і прадастаўленні іх карыстальнікам. Яшчэ тады інфармацыю сталі размяркоўваць па базах і банкам дадзеных, ствараць электронныя каталогі і кнігі, камп'ютарныя класы і праводзіць вэбінары (webinar - навучальныя лекцыі ў рэжыме online). Сёння бібліятэкар - самая запатрабаваная прафесія. А бібліятэка - гэта хутка і эфектыўна функцыянуючы цэнтр, дзе працуюць толькі высокакваліфікаваныя і ветлівыя спецыялісты, дзе прадастаўлены камфортныя ўмовы для працы карыстальнікаў і для захоўвання любога носьбіта інфармацыі.
Сам будынак бібліятэкі нагадвае вялізны стос кніг, да таго ж рознакаляровых, што сімвалізуе бясконцыя і непаўторныя светы натхнення і фантазіі, якія захоўваюцца ўнутры іх. Яны дазваляюць напоўніць бібліятэку вялікай колькасцю натуральнага святла і чараўніцтвам ... У холе будынка знаходзіцца стойка рэгістрацыі, гардэроб, зала чакання са зручнымі канапамі і крэсламі, буфет, стэлажы рознай формы і колеру для буккросінгу, а таксама маніторы з картай будынка бібліятэкі для наведвальнікаў. Тут працуюць кансультанты, якія падкажуць, як прайсці ў неабходную залу. Пасля рэгістрацыі ў бібліятэцы карыстальнік атрымлівае персанальны электронны білет чытача.
Сучасны дызайн кожнага паверха і залаў ўвесь час прымушае здзіўляцца! Тэматычныя замалёўкі на сценах, фоташпалеры, графіці, скульптуры і карціны знаёмяць наведвальнікаў з гісторыяй Беларусі і культурай іншых краін. Нароўні з сучаснымі інфармацыйнымі тэхналогіямі захаваны традыцыйныя носьбіты інфармацыі - кнігі і перыядычныя выданні. Ва ўсім будынку бібліятэкі ёсць беспарольны Wi-Fi.
Бібліятэчнае радыё транслюецца на ўсіх паверхах бібліятэкі і доступ да яго ёсць ў любой кропцы Беларусі. Радыё-эфір ўключае інтэрв'ю са спецыялістамі, агляды новых паступленняў літаратуры, музычныя праграмы, знаёміць слухачоў з дзейнасцю бібліятэк і планамі мерапрыемстваў сацыяльна-культурных цэнтраў.
Мы турбуемся пра фізічнае здароўе кожнага! Існуе трэнажорная зала для супрацоўнікаў і наведвальнікаў, якія падчас адпачынку могуць сачыць за сваёй формай.
У бібліятэцы ёсць утульны дзіцячы пакой, дзе можна часова пакінуць сваё дзіцятка з выхавальнікам. Вопытныя работнікі пагуляюць з дзецьмі, правядуць экскурсію па бібліятэцы, пачытаюць услых.
Сучасная бібліятэка з'яўляецца цэнтрам творчасці для моладзі. Магчымасць выкарыстання канцэртнага і канферэнц-залаў, кінастудыі, выставачнай галерэі, выдавецтва спрыяе развіццю крэатыўнай асобы.
Бібліятэка адкрыта для наведвальнікаў кругласутачна! Спецыялісты працуюць пазменна, дзяжураць ахоўнікі і супрацоўнікі хуткай дапамогі. Бібліяночы, кінафэсты, літаратурныя сустрэчы, квэсты, конкурсы, чаяванні і канцэрты - выдатная нагода правесці час у бібліятэцы! Атрымаць гэтую выдатную прафесію можна ў Беларускім дзяржаўным універсітэце культуры і мастацтваў, а таксама Магілёўскім дзяржаўным бібліятэчным каледжы ім. А. С. Пушкіна.
Да гэтага часу бібліятэка - адзіны БЯСПЛАТНЫ сацыяльна-культурны цэнтр, дзе забаў для адпачынку і вольнага часу знойдзецца кожнаму!

P.S .: Вы думаеце, гэта бібліятэка будучыні?! А вось і не! Будучыня ўжо надышла, а вам пара ўжо, нарэшце, схадзіць і пазнаёміцца з сапраўднай бібліятэкай!


Рецензии