Ювилей аксакала

 
     Євгену Михайловичу Кузовкіну – доценту кафедри прикладної екології
ім. О.А.Колєсова Харківської державної зооветеринарної академії, професору ХДЗВА, виповнилось 80.       
     За віком він аксакал. Але це тільки формально. Парадокс, всі, хто з ним знайомий, бачать у ньому не сивого старця, а молоду душею і тілом  людину. Завжди бадьорий, завжди привітний, уважний до людей, рухливий. У нього немає ворогів (!) Він не розмінюється на дрібниці. На дачу, чи то на город - тільки на спортивному велосипеді. Додому у вечері на електричку - у обох  руках  важкі сумки з «мічурінськими» яблуками для онуків. Йде так швидко, що не наздогнати і молодому. Та ще й щось наспівує для настрою. Маршрутки принципово ігнорує (як і вони його). Евген Михайлович «трудоголік» - працює на кафедрі і у вихідні, і у свята, і у відпустці, і вранці, і у вечері. Адже у справжнього доцента роботи завжди «не міряно». Евген Михайлович не знає хвороб з дитинства. Це людина старої закалки. Він – дитина війни, уроженець Тамбовської області. А його батько - ветеринарний фельдшер за фахом - пройшов солдатом аж чотири війни! На останній, Другій світовій, був тричі поранений. Останнє поранення було множинним від розриву гранати і складалося з 13-ти важких ушкоджень.
    Евген Михайлович, як паразитолог, у минулому співробітник Інституту зоології Академії Наук Казахської РСР, декілька років свого життя провів у наукових відрядженнях до Сибіру, Карелії, Середньої Азії, Західної України, підкорював на байдарці північні ріки. Кузовкін Є.М. вивчав розповсюдження небезпечної хвороби тварин і людей – токсоплазмозу. З тих часів Євген Михайлович вранці прокидається о 4 годині, робить фізичні вправи з важкими гантелями, приймає холодний  душ навіть взимку і о 8 годині він вже на роботі. Звідси витривалість, фізична закалка, бадьорість і комунікабельність. Він не помічає свого віку. Окрім цього, Євген Михайлович має талант - добре співати. От би нам всім такі якості мати!
     Побажаємо ювіляру ще багато років «не помічати» старості! Бо, здається, на цьому світі це – головне.


Рецензии